Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MICHAŁ
|
Wysłany: Wto Sie 05, 2003 12:01 pm Temat postu: Czy to wszystko jest legalne |
|
|
dzisiaj w radiu zet słyszałem że gościa podali sąsieci za nielegalne posiadanie broni palnej a to była najzwyklejsza armatka na kartofle i on strzelał tylko z kartofli a tak pozatym to jak uważacie czy posiadanie i używanie tego rodzaj armatki jest karane i jakie kary są przeznaczone iczy jeszcze można posiadać materiały pirotechniczne zgodnie z prawem oczywiscie mi chodzi o Polske |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
regis

|
Wysłany: Wto Sie 05, 2003 1:04 pm Temat postu: |
|
|
Czy wie ktos moze jak to dokladnie jest, co ustawa uznaje za MW, czego nie mozna posiadac, a co mozna? Jak to jest okreslone, w predkosci spalania, czy jak? Czy wedle uznania pana prokuratora?  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Wto Sie 05, 2003 1:24 pm Temat postu: |
|
|
pan prkurator to interpretuje
na przkład Azotan Amonu mozna go trzymac w domu do celów ogrodniczych.... ale jesli ktos stwierdzi (biegły sadowy) ze istniejea przsłanki ze mógł byc on zastosowany jako MW to walna ci paragraf za posiadanie MW
mówiac o przesłnkach to.... mam na mysli posiadanie inych substancji mogocych słózyc do prod MWI lub gotowych MW jak i tez wszystkich innych przedmiotów zwiazanych z MW i ich zastosowaniem  _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Czw Sie 07, 2003 2:10 pm Temat postu: |
|
|
w mysl noiwej ustawy o broni pneumatycznej pozwolenie trzeba miec na bron ktura ma energie wylotową poscisku kurde nie pamietam
wiec jesli bulwa bedzie miałea Ekin taka jak w ustawie to kto wie  _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Dynamit
|
Wysłany: Czw Sie 07, 2003 2:30 pm Temat postu: |
|
|
Art. 7. 1. W rozumieniu ustawy bronią palną jest niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, jest zdolne do wystrzelenia pocisku lub substancji z lufy albo z elementu zastępującego lufę, a przez to do rażenia celów na odległość (...)
Smiercionosna bron na kartofle spelnia te kryteria? Pewnie tak.
Czyli jest powod, zeby sie przyczepic, ale nie musza tego robic, wszystko zalezy od widzimisie prokuratora - ot cala Polska
pozdrawiam, _________________ "Deep within every dilemma is a solution that involves explosives" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Czw Sie 07, 2003 5:04 pm Temat postu: |
|
|
ale mi tesz chodzi o posiadanie np prochu czarnego czy karmelku i robienia z tego rakiet albo armatki na proch czarny lub petardy (bez częsci rażących typu odłamki metalu czy gwoździ czy to też jest legalne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KML

|
Wysłany: Pią Sie 08, 2003 3:02 am Temat postu: |
|
|
Witam. Jeśli chodzi o cele tych zabawek, to niezłej siary narobie prokuratorowi, jak powiem: moją armatkę zrobiłem do celów rekreacyjno gastronomicznych, a mianowicie, aby sobie postrzelać z kartofli do celu ( jakim jest patelnia) poprzez sito do piasku, jednym słowem do produkcji frytek ... i >omiń to<... śmiech na sali, a prokuratorek spalony !
Pozdrowienia, KML _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Pią Sie 08, 2003 8:15 am Temat postu: |
|
|
nie chce mi sie juz rozpisywac ale
xza te kartoflowy granatnik mona jeszcze dowalic
paragraf z KK (juz nr nie opamietam) - kto sprowadza zagrozenie nazdrowi lub zycie czyjes lub własne podlega karze pozbawienia wolnosci do lat 5
wiec jesli rozerwie ci to pudło i polezyszw szpitalu nie koniecznie wiecej niz 7dni masz jak w banku ten par na karku
druga opcja to taka ze biegły orzecze ze to uzadzenie moze własnie ... wybic koimus oko itp ... masz to samo ........
tyczy sie to równiez proc ,łuków itp
jesli kupisz saletre imasz jua w domu...... to mozesz spac spokoh\jnie jeslimasz trawnik aler jesli na podstawie rozpoznania operacyjnego policji np z forum wjada do ciebie do chty to wpirdola ci kraty za posiadanie MW (azotanu amonu)  _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Pią Sie 08, 2003 8:56 am Temat postu: paragraf 22 |
|
|
Cześć
Kiedyś Ktoś napisał: | Dajcie mi człowieka a paragraf się znajdzie! |
Czyli wychodzi na to, że jak kogoś chcą wsadzić to wsadzą i nic nie uchroni normalnego człowieka od ## jak się na niego uprą.
W każdej chyba ustawie jest ten przysłowiowy:
paragraf 22
dający możliwość dowolnej interpretacji i przez to otwierający twórcze możliwości dla wymiaru sprawiedliwości. _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Pią Sie 08, 2003 12:24 pm Temat postu: |
|
|
Czyli pirotechnika w naszym kraju jest karana pod każdym względem i każdy z tego forum może iść do pudła a ja sobie posiadam 40 petard typu granat samo zapalający się bez częsci metalowch to tesz mogę iść do paki? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Pią Sie 08, 2003 3:38 pm Temat postu: |
|
|
sleid napisał: | SLEID
Jeszcze jedno na wytwarzanie wyrobów pirotechnicznych lub MW jest wymagane zezwolenie którego wyrobienie jest bardzo ciężkie, więc jak myślisz produkcja w domu jest legalna czy nie . |
Po prostu kumajcie nad tym co robicie. W domu nie kręć kilograma prochu albo nie top pół kg karmelki . Mozesz zrobic pożar, czy qq sobie ( ale "sobie" to pół biedy ) albo innym domownikom / sąsiadom. Po drugie dopóki sam ryzykujesz to ok, ale nie narażaj nikogo innego. Dlatego ja kicham na to czy robię broń wg prawa czy nie ( Kartofellbazooke ). Zadbam tylko o to aby nie narażać postronnych osob na ryzko. Bo moje zdrowie to MOJE i gó..o komu do tego. Coś jak sport ekstremalny i niech dobre mamusie nie martwią się o mnie
Pozdr. A
PS. Czyli : nigdy nie narażaj nikogo na ryzyko Twoich eksperymentów a wtedy pewno nikt nie będzie Ciebie gnębił  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Pią Sie 08, 2003 5:14 pm Temat postu: |
|
|
ale ty pirotechmaanie posiadasz takie zezwolenie jak prowadzisz własną firmę więc nie masz się o co martwić |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Pią Sie 08, 2003 5:26 pm Temat postu: |
|
|
gmichal1 napisał: | ale ty pirotechmaanie posiadasz takie zezwolenie jak prowadzisz własną firmę więc nie masz się o co martwić |
A co Wy qurna myślicie ,że ja Bond z zezowleniem na zabijanie . Nie mam żadnego glejtu na eksperymenty. Takiego zreszta nie ma. Ale dyplom w jakiś sposób mnie chroni . Swoją dzialalnością na forum , rakiety, strona www - pokazałem, że bawię sie piro i MW dla pasji a nie z nakazu czy robienia komuś na złość. Jestem po prostu sobą . A zezwolenie na zakup MW za parę dni mi się kończy .
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Pią Sie 08, 2003 5:29 pm Temat postu: |
|
|
sleid napisał: | .......ale sam doskonale wiesz że według prawa zato jest paragraf. |
O ile stanie się komuś qq albo powstanie jakaś szkoda ( pożar , zniszczenia itp. ). . Paragrafy są wyciagane wtedy gdy zdarzy się jakiś wypadek albo gdy na kogoś trzeba "haka"
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2003 8:51 pm Temat postu: |
|
|
Mogę wam powiedzieć że zmieszany legalny KMnO4 z dermatolem(też legalny oczywiście), tworzy proch, który jest nie legalny. Saletra z cukrem też jest nie legalna tak jak i proch czarny. Każda mieszanina pirotechniczna jest nie legalna, nawet jak wysypiesz proch z korsarza to będziesz w posiadaniu nielegalnej substancji. Sam rozmawiałem z doktorem chemii(spec od MW) z policji.
pozdrowienia
piroman2 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
domel

|
Wysłany: Nie Wrz 28, 2003 12:21 am Temat postu: |
|
|
jak to mówią : Biednemu zawsze wiatr w oczy.
Jak jesteś szarym człowieczkiem to i za 5g petn czy rdx możesz mieć przesrane.Gdy masz kasę, pozycję, plecy ... to i za 10 kg tnt gó... dostaniesz, a co najwyżej w zawiasach.Dobry (czyt drogi) adwokat może wiele zdziałać.
A Co do udowodnienia komuś że używa amonówki jako MW uważam za mocno przesadzone.To byłoby chyba dośc trudne w praktyce no chyba że razem z amonówką u tego kogoś znaleziono by wiele innych MW.
Ps.Czy dymiący azototowy jest nielegalny jako odczynnik (tak jak np. bezwodnik octowy czy inne półprodukty do otrzymywania narkotyków) ??? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pon Wrz 29, 2003 7:56 am Temat postu: |
|
|
Całkowicie się z tobą zgadzam, tak już jest, kto ma kasę ten ma władzę.
Co do HNO3 to nie mam pojęcia. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DVader

|
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 11:08 am Temat postu: |
|
|
TO JAK W KOŃCU JEST Czy z posiadanie PCz może ktoścoś mi zrobić , czy chodzi tylko o materiały explozywne np TCAP ?? _________________ Pirotechnika uzależnia! Wniosek: nie warto więcej oszukiwać siebie że już z tym koniec  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 12:12 pm Temat postu: |
|
|
Czytaj Dokładnie to sie dowiesz ze za posiadnanie PRochu Czarnego pujdziesz siedziec jak udowodnia Ci ze ty go przechowujesz czyl np. rewizja... itp. ale zeby taki nalot ci zrobili musza miec dowody najlepszy to taki jak saiad cie podkabluje lub nagra cie na kamerce  _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szyszek
|
Wysłany: Pią Lip 16, 2004 12:30 pm Temat postu: |
|
|
MICHAŁ napisał: | Czytaj Dokładnie to sie dowiesz ze za posiadnanie PRochu Czarnego pujdziesz siedziec jak udowodnia Ci ze ty go przechowujesz czyl np. rewizja... itp. ale zeby taki nalot ci zrobili musza miec dowody najlepszy to taki jak saiad cie podkabluje lub nagra cie na kamerce  | Wcale nie musza miec dowodow, wystarczy, ze bedzie im sie zdawalo, ze posiadasz MW albo inna nielegalna rzecz i moga ci zrobic wjazd na chate ot tak bez rzadnego nakazu i innych >omiń to< jakie sa potrzebne np. w ameryce... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|