Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Silniczek rakietowy (fajerwerkowy)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
A_O
Gość

PostWysłany: Czw Mar 25, 2010 9:10 pm    Temat postu: Silniczek rakietowy (fajerwerkowy) Odpowiedz z cytatem

Witam

Kolejny ciekawy temat
(z mojego archiwum). Różnica pomiędzy SR modelarskim ( SR_M) a fajerwerkowym (SR_F) zawarta jest w dodatkach iskrzących (dodatki I) w paliwie.
Na zdjęciu dysza fi 9 mm, masa paliwa 40 gram; skład 36 PCZ, 4 węgiel "krupczatka do gorczycy". Czyli paliwo jednowstęgowe, złote choć RU używają słowo "różowe" i pewno są bliżsi prawdy.

SR_F zwykle robione są na szybko, bez precyzji ponieważ ich ciąg jest mniejszy wskutek obecności dodatków I. Od takich silniczków nie wymaga się zbyt wiele. Mają unieść siebie, patyk i ładunek fajerwerkowy.

Film na później. Efekt super, rakieta szybko startuje i szybko mknie oraz ciągnie pióropusz iskier. Wstęg możę być 3, czwartą już trudno dostrzec. Efekt przepiękny szczególnie jeśliby użyć iskry tytanowe.

Rozpoczynam temat i może ktoś coś dorzuci jak nie teraz to kiedyś :-0. Ciężko zamienić PCZ na coś innego równie taniego i bezpiecznego.

Jeszcze raz wspomnę, że SR_M na PCZ bez dodatków I, ma maks, gęstość ładowania (równą 1 ) ze wszystkich paliw jakie ja znam. Polecam na BOOSTERY dla rakietowców z pomorza Wink

A.
Powrót do góry

A_O
Gość

PostWysłany: Czw Kwi 08, 2010 8:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba sam z sobą będę pisał :-0

Mieszanka Iskrząca (w gramach): PCZ38/6Cdrz/8Fe/Ti

Cdrz - od mąki do krupczatki (dodany dodatkowo do PCZ).
Ti - 200 - 500 mikronów, na oko dałem 0,5 gram.
Fe - krupczatka

=>Film

Minimalnie za długa zwłoka opóźniacza ale SR ten pociągnął by już fajerwerk. Potem pokażę lepszy i w działaniu na niebie.

Przy okazji. Zamiast Cdrz i opiłków można dodać saletry amonowej plus kilka % pamu. To info dla modelarzy rakiet :-0

Miałem kiedyś profil na youtube, potem jego skasowałem bo uznałem ,że moje filmy to forma szczeniactwa (tak, tak, w końcy dorośleję :-0 ).

Ponieważ 2 lata temu bardzo mocno wciągnał mnie PCZ i to co można z niego zrobić powróciłem na youtube gdzie umieszczę filmy w wysokiej jakości i takie, że całość będzie miała jakiś sens ( no i chodzi mi o darmochę w parkowaniu i ściąganiu filmików) :-0.

Miłego wieczoru A
Powrót do góry

A_O
Gość

PostWysłany: Sob Kwi 10, 2010 9:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Test silniczków fajerwerkowych z wyrzutni rurowej. Silniczki same, bez patyczka i czepca z fajerwerkami - dlatego się kręciły. Ale działały SGFW (super gites full wypas). Ten dawny test był 10 km poza miastem gdzie mieszkam, po deszczu. Na filmie pierwsze dwa filmiki tego samego silniczka z 2 kamerek, kolejne dwa to samo czyli razem dwa silniczki i 4 ujęcia.

Test_SR_Fajer

Mieszanka iskrząca dwuwstęgowa: Fe/Ti a jak się dobrze przyjrzeć to jest trzecia węglowa.

Jak zamknę temat poproszę o scalenie postów.

A.
Powrót do góry

Hack

PostWysłany: Nie Kwi 11, 2010 8:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie sliniczki modelarskie na przyklad WT 2,5Ns byly bardzo dopracowane. Srednica mniejsza niz zwykle 2,5 a osiagi takie same.
Bylem modelarzem a rakietki i rakietoplany w klasie S1 moim konikiem.
Milo wspominam tamta produkcje z Otwocka, dzisiejsze silniczki modelarskie tego typu roznia sie znacznie i w wykonaniu i w dzialniu. Najpopularniejsze w modelarniach byly silniczki 2,5 i 5 Ms, czasem poza konkurencja odpalane byly 15 Ns. 5 tki byly szare oraz czarne, tak samo dzialajace tylko, ze czarne mialy wieksza zwloke o 1 s.
Silniczki do fajerwerkow sa o wiele gorszej sprawnosci, dokladnosci wykoania dyszy i ladunku.
Twoje testy A_O moze odrodza chec wykonania takiego malenstwa u kogos z nas. Ladnie to wyszlo.

A_O
Gość

PostWysłany: Pon Kwi 12, 2010 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hack napisał:
....................Silniczki do fajerwerkow sa o wiele gorszej sprawnosci, dokladnosci wykoania dyszy i ladunku.

Moje silniczki fajerwerkowe są na oko git wykonane bo tak lubię. Tylko masa jest fajerwerkowa więc silniczek jest słabszy ale ma wystarczający impuls całkowity aby bardzo efektownie wynieść fajerwerk co potem pokażę.

Niżej macie filmik o wysokiej jakości na youtube. Jak pisałem wcześniej, dojrzewam ( Wink ) i na tym koncie będzie tylko to co sporo "waży", będzie dobre jakościowo i miało pewien sens i cel. Żadnej szpanerki nie będzie :-0

=>FILM

Miłego wieczoru A

PS. Te same silniczki latają na filmiku z podanym wyżej linkiem, przypomnę TU
Powrót do góry

IrkaceK

PostWysłany: Pon Kwi 12, 2010 10:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A_O napisał:
Żadnej szpanerki nie będzie :-0

A u mnie, a i owszem Razz

Filmy odgrzebane z czeluści dysku twardego... Pierwsze dwa podejścia do silnika fajerwerkowego 20mm. Przez pierwsze ~1,5s pali się paliwo w kanale a następne ~2,5s to "papieros".
Paliwo o składzie KNO3, C i S w proporcjach trochę innych niż typowy proch (jak kogoś to interesuje to mogę sprawdzić ile %) mielone dokładnie w kulowcu i na każdy 1g mieszanki dodane 0,25g Fe granulat/proszek.
Masa paliwa w silniczkach ~30g.
Silniczek nr 2 nie usiedział na miejscu.. podczas prasowania była zbyt duża ilość dodanej wody co zaowocowało powstaniem pęknięć w paliwie i w konsekwencji, prawdopodobnie, wystrzeleniem zatyczki.

Mam chyba gdzieś filmiki z ciekawszymi efektami (np. dodatek Ti) ale muszę poszukać Wink

Pozdro,
Irek

Ostatnio zmieniony przez IrkaceK dnia Czw Paź 20, 2011 9:11 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
A_O
Gość

PostWysłany: Wto Kwi 13, 2010 8:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

IrkaceK napisał:
A_O napisał:
Żadnej szpanerki nie będzie :-0

A u mnie, a i owszem Razz

.. Pierwsze dwa podejścia do silnika fajerwerkowego 20mm. Przez pierwsze ~1,5s pali się paliwo w kanale a następne ~2,5s to "papieros".

Szpanerka to u mnie fugasy, bazooki itp :-0. Super praca silniczka, czas aby pokazać szelki wynoszone na silniczkach. Szelka z doklejoną kometką jednak wznosi się w sposób podobnie efektowny.

Widać robotę PROFI :-0

Dopisane => Macie film udanej rakietki choć sam rozprysk nie był imponujący ale cóż oczekiwać od 17 gram gwiazdek :-0

=>FILM

Miłego dnia A
Powrót do góry

A_O
Gość

PostWysłany: Pią Lip 02, 2010 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Coś czuję, że sam z soba będę pisał :-0

Silniczek fajerwerkowy na tyle mnie kręci, że wrócę do testu z nimi a to dzięki pokonaniu przeszkody jaką był brak patyczków. Używałem cieńkich gałążki jakieś łodygi dzikich krzewów ale .............. zmienna waga, krzywe były i same z nimi problemy.

Na allegro patyczki robi i sprzedaje gościu o nicku Stolarstwo2009 obecnie ich w ofercie nie ma ale trzeba napisać i pewno je wystawi. Mają dł. 1200 mm, fi 8 mm i są abo nie są ryflowane (te są nieco lepsze). Potem dam zdjęcie do nich. Ich wada - są minimalnie za ciężkie ale z tym sobie idzie poradzić (lepszy jakościowo silniczek i nieco mniej ładunku fajerwerkowego).

Największą trudność u mnie stanowi ok. 2 sekundowa zwłoka (powtarzalna ! ) liczona od startu a nie końca pracy silniczka. Tu odwrotnie niż w modelarstwie rakietowym, zadziałanie rakietki musi odbyć się na niewielkiej wysokości (20-30m), gdy silniczek już zaczyna kończyć pracę. Im potem wyżej to poleci, tym gorszy efekt dla oczu. Być może trzeba będzie zwiekszyć naważkę gwiazdek aby rakietka wzniosła się niżej. Obecnie czekam na deszcz.

Zakończona aukcja z patykami =>TU .

Testy piro są u mnie bardzo sporadyczne ale nie piszę to z powodu jakiś obaw :-0

A.
Powrót do góry

A_O
Gość

PostWysłany: Pon Lip 05, 2010 10:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A_O napisał:
Silniczek fajerwerkowy na tyle mnie kręci, że wrócę do testu z nimi

Ale za nim on poleci test statyczny w celu określenia zwłoki i czy praca wygląda na oko prawidłowo. Wygląda, że jest ok, opóźnienie wynosi 2,3 s (liczę od rozpoczęcia pracy !).

=> Test

Po zakończeniu pokleję swoje teksty.

A.
Powrót do góry

Spanner

PostWysłany: Wto Lip 06, 2010 8:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to ja opisze swoje rakietki. SĄ malutkie, bo takie najbardziej lubię.
Paliwo:
KNO3- 65g
Cukier puder-32g
Węgiel-1g
Magnez-1g
Al B. 000- 1g
Czyli zwykła S&C z dodatkami Razz
A produkcja wygląda tak: Do rurki papierowej o wym. 5cm długości i 1cm średnicy ubijam 5mm gipsu z niewielkim dodatkiem wody. Na to idzie 3cm paliwa mocno ubitego. Potem zatyczka z gipsu 5mm, dziurką na lont i na to 0,5g Fb i jeszcze jedna zatyczka z gipsu. Kanał wiercę razem z dyszą wiertłem 3-2,5mm należy przewiercić dyszę i 25mm paliwa. Czyli razem 30mm.

Próbowałem też silniczki na P. CZ. z mielonych odczynników od pana Irka.
Korpus i dysza tak jak poprzednio. Dziurka dyszy - 5mm kanał- prawie do końca paliwa.
Efekt - praca silnika bardzo szybka, od razu zrywa się z ziemi.

Spróbowałem też podobny silnik ze spalaniem czołowym. Dziurka dyszy -3,5mm Lot wolny jak w przypadku s&c, ale taki bardziej chwiejący się.

Filmy z kilku rakietek na s&c, jakość słaba ale i tak nie za dużo widać

http://www.youtube.com/watch?v=T5rjrCwy8sk

filmów z rakietek na p.cz nie mam Sad

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

IrkaceK: Małe sprostowanie. Oczywiście nie sprzedaję prochu czarnego, a zmielone, odważone i spakowane osobno składniki.
Dokładnie chodzi o to: Link
Odnośnie tematu silniczków, to możliwe, że w niedalekiej przyszłości poszukam płytki gdzie mam zgrane parę testów Wink

Ostatnio zmieniony przez Spanner dnia Sro Lip 07, 2010 11:11 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Hack

PostWysłany: Sro Lip 07, 2010 8:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dawno nie widzialem nowej rakietki wykonanej przez nowego czlowieka na tym forum.
Twoje kijanki zadzialaly.
Dynamiczny start, sklad paliwa ciekawy, prosta technologia.

A_O
Gość

PostWysłany: Sro Lip 07, 2010 9:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na filmiku =>Nieudane_Testy pokazałem próby sprzed 2 lat. Nie potrafiłem wtedy dobrać zwłoki, brakło natchnienia, zapału, czasu, czyli odechciało się mi. Mniej chodziło mi o sam rozprysk a bardziej o odpowiednią wysokość wyniesienia fajerwerku.

Na filmie 24 test udany, jeśli chodzi o start i zwłokę. Paliwa 37 gram, naważka gwiazdek dragonkowych 60 gram. Rozprysk słaby ale nie chodziło mi o niego ale wrócę do tego. Patyk 35 gram, dł. 90 cm.
Paliwo : 100g PCZ+30g węgiel drobny+ 1 g Ti (użyto 37 gram na 1 silniczek)

=> Test 24

Filmik o wysokiej jakości => TU

Warto przetestować paliwo z cukrem i Mg (sądzę, że Al można pominąć i być może węgiel). Doda się do niego Ti więc i tak uzyskamy piękną wstęgę tytanową.

A.
Powrót do góry

A_O
Gość

PostWysłany: Czw Lip 08, 2010 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spanner napisał:
Proszę opisz dokładniej twoje dragonki. Very Happy

Nie napiszę Ci o moich dragonkach i nie dlatego, że są ściśle tajne bo temat o nich jest. Ja to dokładnie opiszę ale gdzie indziej. Temat to dość obszerny więc chyba już nadszedł czas abym napisał Wam o moim planie tak sporym chyba jak lot rakiety na 10 km i też czasami mam wrażenie, że prędzej moje wnuki skończą gimnazjum niż …….

Od 2 lat zbieram materiały (z przerwami) do książki o pirotechnice. Można ją napisać metodą 1 z 2 albo z 5 - ciu albo i nawet 1/3 z jednej. Wg tych metod napisanie książki zajmie od jednego tygodnia do kilku m-cy. Ja jednak piszę wg innej metody : WSCN. Czyli Wszystko Sprawdzę zanim Coś Napiszę. Mam już sporo materiału, ale sporo jeszcze brakuje. Temat dotyczył będzie tego, co można zrobić z PCZ. A można zrobić tyle, że szok Shocked.

Czy napiszę tą książkę nie wiem bo nie wiem czy mnie to przedsięwzięcie kosztami nie zaj…ie. Napisać czarno-białą to kijowo, kolorowa natomiast sporo kosztuje plus inne problemy - najwyżej oddam Wam za darmo :-0. Nie cieszyć się za szybko, bo jeszcze sporo mi brakuje np. żabka, gdzie to testować skoro trzeba podłoża twardego najlepiej beton albo asfalt.

Przy okazji nie traktujcie mojego profilu na youtube po koleżeńsku, czyli ktoś mnie zaprasza a ja milczę i nie odpowiadam na zaproszenie. Po prostu dla mnie youtube jest tylko darmowym serwerem i tylko tyle, bo net mnie już solidnie zmęczył :-0. Piszę to aby ktoś nie odebrał, że jestem niegrzeczny.

W zasadzie temat SR mam ukończony, ale ten rozprysk jeszcze poprawie. Rakieta dość wołowato startuje, ale jest dość silnie obciążona. Mieszanki fajerwerkowej jest 2 razy tyle co paliwa a dochodzi korpus, dysza, zatyczka, kij.

Szybciej bym tą książka napisał gdyby nie gitara, ale bez niej nie da rady iść mi przez życie. Gitara to wspaniały relaks i hobby i niestety czas
muszę podzielić :-0.

Oprócz żabki został mi Rzymski Ogień i fajerwerki wodne ale tych chyba nie ruszę bo nie ma tego jak testować. Chyba, że da radę w wiadrze :-0. Poruszę tylko temat o fajerwerkach prostych bo są i złożone ale to temat na kolejne 5 lat zbierania materiałów :-0

Nie komentujcie mojego pomysłu. Nie ma pewności, że pomysł wdrożę choć bardzo bym chciał.

A.

PS. Ze 2 lata jeszcze mi zejdzie. I moje testy - jeśli je czasami robię - dotyczą tylko tej książki.
Powrót do góry

A_O
Gość

PostWysłany: Sob Lip 10, 2010 7:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zamordujesz mnie Spanner :-0. Temat jak robię giwazdki jest w temacie o gwiazdkach. Metoda z NC lakierniczą plus primerowanie metodą "na michę".

Tak wyglądają moje gwiazdki i nie wiem po co Wam one takie foremne jak kula. Im większa powierzchnia tym łatwiejszy zapłon. Jak ktoś chce może je rozfrakcjonować na mniejsze i większe. Te drobnijesze można użyć jako nośnik. Uzyskacie dodatkowy i przepiękny efekt dragonkowy.

Tym razem w czepcu rakietki jest fleszbag ale czekam na deszcz.

A.
Powrót do góry

Spanner

PostWysłany: Nie Lip 11, 2010 9:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fajnie że coś napisałeś, jednak ani w temacie o gwiazdkach, ani o dragonach twojego postu nie znalazłem Sad

Nowe rakietki, http://www.youtube.com/watch?v=ioGDGkA78eg
Pozdrawiam.

scalone

A_O
Gość

PostWysłany: Wto Lip 13, 2010 7:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lamerwd napisał:
No skoro nie znalazłeś to może tu: http://forumpirotechniczne.pl/viewtopic.php?t=435&start=0 pierwsza strona.

Chłopakowi chodziło o moje wypociny (o dragonach twojego postu nie znalazłem) a nie wie, że na tym forum miałem kilka wcieleń :-0

Spaner. Zamocuj cięższy ładunek fajerwerkowy do silniczka. Lepiej by było aby niżej dawało efekt, z wyjątkiem petardy ponieważ przypomina mi wtedy PSP czyli piro straszak do ptaków :-0

A.
Powrót do góry

Spanner

PostWysłany: Sro Lip 14, 2010 6:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rakieta dała efekt nisko, bo mam problem z dobraniem opóźniacza. Albo wybucha za wcześnie albo za późno.
A_O
Gość

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 8:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jadnak udało mi się znaleźć coś co idealnie nadaje się na patyczek - stabilizator.

Pewien patyk świeżo zerwany ma masę 69 g, po wyschnięciu ma masę 34 g. Jest giętki, nie łamię się po dość mocnym zgięciu. Patyk o tej samej dł. jest lżejszy od tego zamawianego ze stolarni. Nie ma sensu więc coś kupować skoro natura sama daje nam gratis idealne patyki.

Liczę na to, że ktoś z Was napisze co to za roślina.

Nadal u mnie za sucho na testy.

A.
Powrót do góry

Kwiecia

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 9:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy to nie jest czasem zwykły, dziki słonecznik? Po wysokości i kształcie liści tak mi się kojarzy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
bazyl94

PostWysłany: Pon Lip 19, 2010 11:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurde genialne widziałem kiedyś taką roślinkę w środku jest pusta i ma taką swoistą gąbkę tak?
A tak wg to po sylwku nazbieralem jakieś 50 szt różnych patyków od rakiet kupnych więc mam jeszczę trochę Smile (kto zbiera ten ma) Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: