Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Czy wy¶lesz dotacje na forum? |
Tak |
|
62% |
[ 20 ] |
Tak, ale tylko je¿eli forum bêdzie ulepszone |
|
12% |
[ 4 ] |
Nie |
|
25% |
[ 8 ] |
|
Wszystkich G³osów : 32 |
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
HNIW
Do³±czy³: 14 Kwi 2002 Posty: 359
|
Wys³any: Sro Sty 06, 2010 10:53 am Temat postu: Dotacja forum |
|
|
Jak pewnie ostatnio zauwa¿yli¶cie, co jaki¶ czas forum nie jest dostêpne i to czasami na okres kilku dni. Z powodów czêstych awarii ³±cza do serwera oraz sprzêtu, jestem zmuszony przenie¶æ wszystko na nowy serwer do dedykowanego hosting center. Ju¿ wcze¶niej podj±³em kroki aby przenie¶æ forum z domeny darmowej pirotechnika.one.pl, która w ka¿dym momencie mog³a przestaæ dzia³aæ, na p³atn± domene forumpirotechniczne.pl.
Do tej pory forum by³o darmowe i chce aby takie pozosta³o ale utrzymanie go na dobrym poziomie technicznym oraz rozwój wymagaj± dodatkowych kosztów. Dlatego umie¶ci³em na stronie przycisk dotacji. Je¿eli kto¶ ma pare wolnych groszy to mo¿e je wys³aæ na konto forum za pomoc± konta paypal lub przy u¿yciu karty kredytowej. To jest najlepsza metoda p³atno¶ci przy jednoczesnym zachowaniu anonimowo¶ci p³ac±cego. Mo¿ecie te¿ zrobiæ przelew bezpo¶rednio na konto firmowe:
Tandem Networks
63 1050 1461 1000 0023 1230 1670
Z dopiskiem, za forum.
W ci±gu 1-2 miesiêcy powinno ju¿ wszystko dzia³aæ na nowym serwerze z ³±czem BGP w serwerowni w Krakowie. Znacz±co poprawi to niezawodno¶æ oraz w pewnym stopniu prêdko¶æ. Je¿eli system dotacji siê sprawdzi to uruchomie tak¿e wymiane literatury z u¿yciem ftp/http tak aby ³atwo mo¿na wymieniæ siê ksi±¿kami i innymi artyku³ami.
Ostatnio zmieniony przez HNIW dnia Sob Lut 20, 2010 2:45 pm, w ca³o¶ci zmieniany 4 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
HNIW
|
Wys³any: Sro Sty 06, 2010 3:37 pm Temat postu: |
|
|
Tak jak napisa³em, nie trzeba mieæ konta w paypal. Na dole strony macie :
"Nie masz konta PayPal?
U¿yj karty debetowej lub kredytowej. Kontynuuj"
Wtedy mo¿na zap³aciæ dowoln± kart± debetow± lub kredytow±, któr± mo¿na p³aciæ w internecie.
Paypal jest wygodniejszy i mniej jest potem rozliczania z US bo wszystko mam jako jedn± tranzakcje a nie kilkana¶cie. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tchemik
Do³±czy³: 11 Sty 2004 Posty: 496 Sk±d: Bytom
|
Wys³any: Sro Sty 06, 2010 3:42 pm Temat postu: |
|
|
HNIW napisa³: | Wtedy mo¿na zap³aciæ dowoln± kart± debetow± lub kredytow±, któr± mo¿na p³aciæ w internecie. |
A jak sie takowej nie posiada...
Ja tez z checia sie dorzuce ale nie mam jak...
J. _________________
gg 2708094 Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
HNIW
|
Wys³any: Sro Sty 06, 2010 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Tchemik napisa³: |
A jak sie takowej nie posiada...
Ja tez z checia sie dorzuce ale nie mam jak...
J. |
Ju¿ g³ówny post zaktualizowany. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Sro Sty 06, 2010 11:05 pm Temat postu: |
|
|
Git, jestem za i wp³ata dokonana.
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
_Vincenzo_
Do³±czy³: 03 Lip 2003 Posty: 253 Sk±d: z MatPlanety
|
Wys³any: Sro Sty 06, 2010 11:07 pm Temat postu: |
|
|
Jakie¶ specjalne ¿yczenia co do tytu³u wp³aty?? Ostatnio jak pamiêtam (a lata ju¿ minê³y) by³o "Za ksi±¿kê o forum"
Teraz co¶ podobnego czy b±d¼ co? _________________ _Vincenzo_ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
HNIW
|
Wys³any: Czw Sty 07, 2010 12:26 am Temat postu: |
|
|
Najlepiej po prostu "Za forum". |
|
|
Powrót do góry |
|
|
DeTonix
Do³±czy³: 13 Maj 2003 Posty: 170 Sk±d: Kresy...
|
Wys³any: Czw Sty 07, 2010 1:29 am Temat postu: |
|
|
Witam
Posz³o, PayPalem ale bez dopisku, jakby ka¿dy z u¿ytkowników kopsn±³ choæby jedno piwo....
grosz do grosza i bêdzie kokosza....
Pzdr _________________ Memento Mori................ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
_Vincenzo_
|
Wys³any: Czw Sty 07, 2010 10:06 am Temat postu: |
|
|
OK, a wiêc wys³ane _________________ _Vincenzo_ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
_Vincenzo_
|
Wys³any: Pi± Sty 08, 2010 12:13 am Temat postu: |
|
|
Smok napisa³: |
Jedyne co na forum trochê irytuje to niemo¿liwo¶æ wypowiadania siê i pomocy innym... Pozdrawiam. |
Wypowiadaæ siê mo¿esz w okre¶lonych komnatach. Bêdziesz pisa³ z sensem, dostaniesz szersz± gamê wyboru. To taka specyficzna wersja selekcji naturalnej. _________________ _Vincenzo_ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Firefighter
Do³±czy³: 26 Wrz 2002 Posty: 56 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: Pi± Sty 08, 2010 2:43 pm Temat postu: |
|
|
Edward Gierek napisa³: | Pomo¿ecie...? |
Pomo¿emy. _________________ Pozdr., FF. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hack
Do³±czy³: 15 Cze 2006 Posty: 353
|
Wys³any: Pi± Sty 08, 2010 9:22 pm Temat postu: |
|
|
Tak, trzeba wesprzec najfajniejsze forum piro. _________________ tekst sluzy do celow edukacyjnych i nie ponosze odpowiedzialnosci za jego inne wykorzystanie |
|
|
Powrót do góry |
|
|
A_O Go¶æ
|
Wys³any: Nie Sty 10, 2010 4:28 pm Temat postu: |
|
|
Moja pomoc zwi±zana z forum polega na tym, ¿e mogê udostêpniæ serwer ( kupiony na www.nazwa.pl ) na parkowanie filmów i zdjêæ a bez tych za³±czników forum znacznie traci na jako¶ci. Kiedy¶ pcha³em kopiê ciekawszych plików na http://forumpirotechniczne.pl/www2 ale od roku nie mam ju¿ tam dostêpu ( przez format kompa ). Teraz jak znajdê co¶ ciekawego i mam na to ochotê to wrzucam na http://www.theoreticalscience.pl/Forum_Piro/. Ten serwer to raczej moja pomy³ka a kosztuje co¶ oko³o 500 zeta/rok ( jak przyjedzie faktura to bêdê wiedzia³ dok³adniej ). Wiêc dla tego forum mogê jego d³u¿ej utrzymaæ ale jak d³ugo nie wiem.
Gdyby by³o zainteresowanie, mogê 2- 3 osobom daæ has³o webowskie do serwera. Osoby te musz± byæ moderatorami aby dopisywaæ „kopia na forum_piro_2”.
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
HNIW
|
Wys³any: Nie Sty 10, 2010 8:19 pm Temat postu: |
|
|
Ale na forum ju¿ od dawna mo¿na dawaæ za³±czniki. Co prawda ich wielko¶æ jest ograniczona ale upowa¿nieni i moderatorzy maj± 50MB do dyspozycji co spokojnie wystarczy na 100 zdjêæ. Pozostali maj± 5MB.
Po przeniesieniu do nowej serwerowni postaram siê uruchomiæ komnate "literatura" na forum oraz umo¿liwie dodawanie wiêkszych za³±czników w postaci djvu czy pdf. Wszystko zale¿y od tego czy dofinansowanie forum wystarczy na pokrycie rosn±cego zu¿ycia ³±cza przy ¶ci±ganiu wiêkszych plików. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
A_O Go¶æ
|
Wys³any: Pon Sty 11, 2010 6:49 pm Temat postu: |
|
|
HNIW napisa³: | Ale na forum ju¿ od dawna mo¿na dawaæ za³±czniki.
. |
Gdyby nie moja praca przenoszenia plików na ww2, na forum by³o do diab³a dziur . Do dzi¶ znaczna wiêkszo¶æ woli podaæ zewnêtrzne linki do zdjêæ i filmów ze szkod± dla tego forum.
Masz racjê, nie ma co aby¶ ponosi³ koszta w 100 % na utrzymanie forum ale podejd¼ do tego psychologicznie. Dobrowolnie zbierzesz na cukierki, mo¿e nieco wiêcej ale tylko w 1-ym roku, potem o tym zapomn±. Lepiej by by³o jawnie podaæ, ¿e masz kosztów np. AAAAA zeta i tyle a tyle ci wp³ynê³o. Innych by to mobilizowa³o i zachêca³o do wp³aty. Og³oszeniodawców musisz "zmobilizowaæ" Ty albo kto¶ w Twoim imieniu.
Ruscy testuj± p³acenie za czytanie forum ale wg mnie forum im prêdzej zdechnie ni¿ na nim zarobi±. To nie te ilo¶ci wej¶æ co na forum elektroda czy gitarowe.
Ja ci wp³acê jak skasujê swój serwer bo wykup jego to by³a pomy³ka
Przy okazji wczoraj na discovery pokazali firmê co wyburzy³a kilkadziesi±t mostów ( odpowiada³ za to ch³opak 26 lat, syn w³a¶ciciela aby by³o jasne ). Piêkne ujêcia, serce mocniej mi zabi³o. Od razu pomy¶la³em sobie o pewnej sentencji
"¯ycie ma w nosie Twoje plany" ( dzi¶ mogê wkleiæ u¶miech ale kiedy¶ nie by³o mi do ¶miechu )
Mam spalony komp ale od czego s± s±siedzi
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
HNIW
|
Wys³any: Pon Sty 11, 2010 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Zarabianie na forum to by by³a jaka¶ pomy³ka. Nasze zainteresowanie jest do¶æ specyficzne wiêc ogl±dalno¶æ raczej jest znikoma. W dofinansowaniu chodzi o pokrycie podstawowych kosztów jak domeny czy wykorzystanie ³±cza. Póki utrzymanie forum nie kosztowa³o mnie nic poza moj± prac± to nie by³o problemów. Co innego jest w³o¿yæ prace a co innego jeszcze kase do tego dok³adaæ.
Je¿eli chodzi o dok³adne koszty to nie da siê tego w prosty sposób oszacowaæ. Po pierwsze nowy serwer nie bêdzie obs³ugiwa³ forum ale te¿ pare innych stron z których korzystam. Po drugie dostêp do lepszego ³±cza oraz serwerowni z prawdziwego zdarzenia mam za³atwiony po znajomo¶ci na zasadzie handlu wymiennego a nie rocznych op³at.
Na razie z tego co widze, darowizny na pewno pokryj± koszt domeny. Chce te¿ daæ dostêp do literatury aby w ³atwy sposób mo¿na dostaæ siê do pozycji takich jak Urbañski, Fedoroff. Ju¿ pierwsze przymiarki robie do ustandaryzowania djvu wraz z OCR. To jednak spowoduje znacznie wiêksze obci±¿enie ³±cza bo przyk³adowo jeden tom encyklopedii fedoroff przy najlepszej kompresji zajmuje 16MB a jest ich 10 Ogólnie mam kilka GB literatury zwi±zanej z piro i mat. wyb.
Jak ludzie bêd± wp³acaæ to bêdê wiêcej wrzuca³ (inni te¿ bêd± mogli dodawaæ pozycje) a jak nie to skoñczy siê na kilku ksi±¿kach. My¶le, ¿e na pocz±tek to wystarczaj±ca mobilizacja. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
A_O Go¶æ
|
Wys³any: Sro Lut 03, 2010 11:39 pm Temat postu: |
|
|
A_O napisa³: | ....Ruscy testuj± p³acenie za czytanie forum ale wg mnie forum im prêdzej zdechnie ni¿ na nim zarobi±. |
No i mo¿na czytaæ bez p³acenia hehe czy pisaæ nie wiem. ¯ycie ich do pionu sprowadzi³o, piro to nawet nie gitara gdzie ludków jest znacznie wiêcej a i tam nie ma p³acenia. Ok, dobrowolno¶æ w p³aceniu jak najbardziej.
Kasujê swoja stronê domow±, znudzi³a siê mi, pewno to skutek tego, ¿e ju¿ wszed³em w 2 po³owê wieku ¿ycia :-0. Jak by by³ jaki¶ m³ody pasjonat piro to oddam jemu j± ( oczywi¶cie pust± ) .
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
oktogenek
Do³±czy³: 15 Kwi 2002 Posty: 415
|
Wys³any: Czw Lut 04, 2010 9:48 am Temat postu: |
|
|