Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Czy to wszystko jest legalne
Id� do strony 1, 2, 3, 4, 5  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Inne.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
MICHA�

Do陰czy�: 22 Lip 2003
Sk康: Centralna Polska

PostWys豉ny: Wto Sie 05, 2003 12:01 pm    Temat postu: Czy to wszystko jest legalne Odpowiedz z cytatem

dzisiaj w radiu zet s造sza貫m 瞠 go軼ia podali s御ieci za nielegalne posiadanie broni palnej a to by豉 najzwyklejsza armatka na kartofle i on strzela� tylko z kartofli a tak pozatym to jak uwa瘸cie czy posiadanie i u篡wanie tego rodzaj armatki jest karane i jakie kary s� przeznaczone iczy jeszcze mo積a posiada� materia造 pirotechniczne zgodnie z prawem oczywiscie mi chodzi o Polske
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora Adres AIM
regis

Do陰czy�: 08 Mar 2003

PostWys豉ny: Wto Sie 05, 2003 1:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy wie ktos moze jak to dokladnie jest, co ustawa uznaje za MW, czego nie mozna posiadac, a co mozna? Jak to jest okreslone, w predkosci spalania, czy jak? Czy wedle uznania pana prokuratora? Smile
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
v-21

Do陰czy�: 24 Lip 2002
Sk康: Kaszuby

PostWys豉ny: Wto Sie 05, 2003 1:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pan prkurator to interpretuje
na przk豉d Azotan Amonu mozna go trzymac w domu do cel闚 ogrodniczych.... ale jesli ktos stwierdzi (bieg造 sadowy) ze istniejea przs豉nki ze m鏬� byc on zastosowany jako MW to walna ci paragraf za posiadanie MW
m闚iac o przes軟kach to.... mam na mysli posiadanie inych substancji mogocych s堯zyc do prod MWI lub gotowych MW jak i tez wszystkich innych przedmiot闚 zwiazanych z MW i ich zastosowaniem Wink

v-21

PostWys豉ny: Czw Sie 07, 2003 2:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w mysl noiwej ustawy o broni pneumatycznej pozwolenie trzeba miec na bron ktura ma energie wylotow� poscisku Rolling Eyes kurde nie pamietam
wiec jesli bulwa bedzie mia貫a Ekin taka jak w ustawie to kto wie Question

Dynamit

Do陰czy�: 09 Lip 2002

PostWys豉ny: Czw Sie 07, 2003 2:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Art. 7. 1. W rozumieniu ustawy broni� paln� jest niebezpieczne dla 篡cia lub zdrowia urz康zenie, kt鏎e w wyniku dzia豉nia spr篹onych gaz闚, powstaj帷ych na skutek spalania materia逝 miotaj帷ego, jest zdolne do wystrzelenia pocisku lub substancji z lufy albo z elementu zast瘼uj帷ego luf�, a przez to do ra瞠nia cel闚 na odleg這嗆 (...)

Smiercionosna bron na kartofle spelnia te kryteria? Pewnie tak.
Czyli jest powod, zeby sie przyczepic, ale nie musza tego robic, wszystko zalezy od widzimisie prokuratora - ot cala Polska

pozdrawiam,

MICHA�

PostWys豉ny: Czw Sie 07, 2003 5:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale mi tesz chodzi o posiadanie np prochu czarnego czy karmelku i robienia z tego rakiet albo armatki na proch czarny lub petardy (bez cz瘰ci ra膨cych typu od豉mki metalu czy gwo寮zi czy to te� jest legalne
Powr鏒 do g鏎y
KML

Do陰czy�: 02 Maj 2003

PostWys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 3:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Je郵i chodzi o cele tych zabawek, to niez貫j siary narobie prokuratorowi, jak powiem: moj� armatk� zrobi貫m do cel闚 rekreacyjno gastronomicznych, a mianowicie, aby sobie postrzela� z kartofli do celu ( jakim jest patelnia) poprzez sito do piasku, jednym s這wem do produkcji frytek Smile... i >omi� to<... 鄉iech na sali, a prokuratorek spalony !Smile
Pozdrowienia, KML

v-21

PostWys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 8:15 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie chce mi sie juz rozpisywac ale
xza te kartoflowy granatnik mona jeszcze dowalic
paragraf z KK (juz nr nie opamietam) - kto sprowadza zagrozenie nazdrowi lub zycie czyjes lub w豉sne podlega karze pozbawienia wolnosci do lat 5

wiec jesli rozerwie ci to pud這 i polezyszw szpitalu nie koniecznie wiecej niz 7dni masz jak w banku ten par na karku

druga opcja to taka ze bieg造 orzecze ze to uzadzenie moze w豉snie ... wybic koimus oko itp ... masz to samo ........
tyczy sie to r闚niez proc ,逝k闚 itp

jesli kupisz saletre imasz jua w domu...... to mozesz spac spokoh\jnie jeslimasz trawnik aler jesli na podstawie rozpoznania operacyjnego policji np z forum wjada do ciebie do chty to wpirdola ci kraty za posiadanie MW (azotanu amonu) Shocked

dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003
Sk康: z okolicy "畝bido趾a"

PostWys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 8:56 am    Temat postu: paragraf 22 Odpowiedz z cytatem

Cze嗆 Very Happy Exclamation
Kiedy� Kto� napisa�:
Dajcie mi cz這wieka a paragraf si� znajdzie!

Czyli wychodzi na to, 瞠 jak kogo� chc� wsadzi� to wsadz� i nic nie uchroni normalnego cz這wieka od ## jak si� na niego upr�.
W ka盥ej chyba ustawie jest ten przys這wiowy:
paragraf 22
daj帷y mo磧iwo嗆 dowolnej interpretacji i przez to otwieraj帷y tw鏎cze mo磧iwo軼i dla wymiaru sprawiedliwo軼i.

MICHA�

PostWys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 12:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli pirotechnika w naszym kraju jest karana pod ka盥ym wzgl璠em i ka盥y z tego forum mo瞠 i嗆 do pud豉 a ja sobie posiadam 40 petard typu granat samo zapalaj帷y si� bez cz瘰ci metalowch to tesz mog� i嗆 do paki?
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 3:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sleid napisa�:
SLEID
Jeszcze jedno na wytwarzanie wyrob闚 pirotechnicznych lub MW jest wymagane zezwolenie kt鏎ego wyrobienie jest bardzo ci篹kie, wi璚 jak my郵isz produkcja w domu jest legalna czy nie .

Po prostu kumajcie nad tym co robicie. W domu nie kr耩 kilograma prochu albo nie top p馧 kg karmelki . Mozesz zrobic po瘸r, czy qq sobie ( ale "sobie" to p馧 biedy ) albo innym domownikom / s御iadom. Po drugie dop鏦i sam ryzykujesz to ok, ale nie nara瘸j nikogo innego. Dlatego ja kicham na to czy robi� bro� wg prawa czy nie ( Kartofellbazooke ). Zadbam tylko o to aby nie nara瘸� postronnych osob na ryzko. Bo moje zdrowie to MOJE i g�..o komu do tego. Co� jak sport ekstremalny i niech dobre mamusie nie martwi� si� o mnie Wink

Pozdr. A

PS. Czyli : nigdy nie nara瘸j nikogo na ryzyko Twoich eksperyment闚 a wtedy pewno nikt nie b璠zie Ciebie gn瑿i� Wink
Powr鏒 do g鏎y
MICHA�

PostWys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 5:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale ty pirotechmaanie posiadasz takie zezwolenie jak prowadzisz w豉sn� firm� wi璚 nie masz si� o co martwi�
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 5:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gmichal1 napisa�:
ale ty pirotechmaanie posiadasz takie zezwolenie jak prowadzisz w豉sn� firm� wi璚 nie masz si� o co martwi�

A co Wy qurna my郵icie ,瞠 ja Bond z zezowleniem na zabijanie Question . Nie mam 瘸dnego glejtu na eksperymenty. Takiego zreszta nie ma. Ale dyplom w jaki� spos鏏 mnie chroni Wink . Swoj� dzialalno軼i� na forum , rakiety, strona www - pokaza貫m, 瞠 bawi� sie piro i MW dla pasji a nie z nakazu czy robienia komu� na z這嗆. Jestem po prostu sob� Cool . A zezwolenie na zakup MW za par� dni mi si� ko鎍zy Rolling Eyes .

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Sie 08, 2003 5:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sleid napisa�:
.......ale sam doskonale wiesz 瞠 wed逝g prawa zato jest paragraf.

O ile stanie si� komu� qq albo powstanie jaka� szkoda ( po瘸r , zniszczenia itp. ). . Paragrafy s� wyciagane wtedy gdy zdarzy si� jaki� wypadek albo gdy na kogo� trzeba "haka" Wink

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002
Sk康: z mo寮zierza ;)

PostWys豉ny: Czw Wrz 25, 2003 8:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mog� wam powiedzie� 瞠 zmieszany legalny KMnO4 z dermatolem(te� legalny oczywi軼ie), tworzy proch, kt鏎y jest nie legalny. Saletra z cukrem te� jest nie legalna tak jak i proch czarny. Ka盥a mieszanina pirotechniczna jest nie legalna, nawet jak wysypiesz proch z korsarza to b璠ziesz w posiadaniu nielegalnej substancji. Sam rozmawia貫m z doktorem chemii(spec od MW) z policji.

pozdrowienia
piroman2
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
domel

Do陰czy�: 28 Kwi 2002
Sk康: Po逝dnie

PostWys豉ny: Nie Wrz 28, 2003 12:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak to m闚i� : Biednemu zawsze wiatr w oczy.
Jak jeste� szarym cz這wieczkiem to i za 5g petn czy rdx mo瞠sz mie� przesrane.Gdy masz kas�, pozycj�, plecy ... Smile to i za 10 kg tnt g�... dostaniesz, a co najwy瞠j w zawiasach.Dobry (czyt drogi) adwokat mo瞠 wiele zdzia豉�.
A Co do udowodnienia komu� 瞠 u篡wa amon闚ki jako MW uwa瘸m za mocno przesadzone.To by這by chyba do軼 trudne w praktyce no chyba 瞠 razem z amon闚k� u tego kogo� znaleziono by wiele innych MW.

Ps.Czy dymi帷y azototowy jest nielegalny jako odczynnik (tak jak np. bezwodnik octowy czy inne p馧produkty do otrzymywania narkotyk闚) ???
Powr鏒 do g鏎y
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002
Sk康: z mo寮zierza ;)

PostWys豉ny: Pon Wrz 29, 2003 7:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ca趾owicie si� z tob� zgadzam, tak ju� jest, kto ma kas� ten ma w豉dz�.
Co do HNO3 to nie mam poj璚ia.
Powr鏒 do g鏎y
DVader

Do陰czy�: 31 Gru 2003

PostWys豉ny: Wto Lip 13, 2004 11:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

TO JAK W KO哸U JEST Question Czy z posiadanie PCz mo瞠 kto軼o� mi zrobi� , czy chodzi tylko o materia造 explozywne np TCAP ??
MICHA�

PostWys豉ny: Wto Lip 13, 2004 12:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytaj Dok豉dnie to sie dowiesz ze za posiadnanie PRochu Czarnego pujdziesz siedziec jak udowodnia Ci ze ty go przechowujesz czyl np. rewizja... itp. ale zeby taki nalot ci zrobili musza miec dowody najlepszy to taki jak saiad cie podkabluje lub nagra cie na kamerce Very Happy

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powr鏒 do g鏎y
szyszek

Do陰czy�: 12 Mar 2004

PostWys豉ny: Pi� Lip 16, 2004 12:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MICHA� napisa�:
Czytaj Dok豉dnie to sie dowiesz ze za posiadnanie PRochu Czarnego pujdziesz siedziec jak udowodnia Ci ze ty go przechowujesz czyl np. rewizja... itp. ale zeby taki nalot ci zrobili musza miec dowody najlepszy to taki jak saiad cie podkabluje lub nagra cie na kamerce Very Happy
Wcale nie musza miec dowodow, wystarczy, ze bedzie im sie zdawalo, ze posiadasz MW albo inna nielegalna rzecz i moga ci zrobic wjazd na chate ot tak bez rzadnego nakazu i innych >omi� to< jakie sa potrzebne np. w ameryce...
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Inne. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2, 3, 4, 5  Nast瘼ny
Strona 1 z 5

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum