Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sokal
|
Wysłany: Czw Lip 10, 2008 7:58 pm Temat postu: Gwiazdki - rodzaj i rozdrobnienie węgla a efekt widowiskowy |
|
|
Cześć,
Chciałbym rozpocząć temat, według mnie interesujący. Otóż jaki wpływ ma rodzaj węgla na efekt.
Jak wiemy do takich efektów jak TT czy Chrysanthemum najlepszy jest węgiel sosnowy. Jakie powinno być optymalne rozdrobnienie węgla do tych efektów?
Ciekawi mnie również jaki węgiel jest najlepszy do efektów glitterowych.
Pozdrawiam. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Majeranekk

|
Wysłany: Czw Lip 10, 2008 8:19 pm Temat postu: |
|
|
TT i D1 to jak najdrobniejszy. Taki jak do pcz. Co do chryzantemow to nie wiem _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Czw Lip 10, 2008 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Nie do końca do TT powinno sie dodawać pewna ilość nieco grubszej frakcji ...i najlepiej właśnie używać sosnowego... w każdym razie im grubsza frakcja tym dłużej efekt jest w powietrzu z tym że nie należy raczej przesadzać |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Czw Lip 10, 2008 9:14 pm Temat postu: |
|
|
Drobniejszy węgiel to:
-lepsza zapalność
-krótszy czas spalania gwiazdki
-gwiazdka jaśniej się pali
-jest więcej iskier (warkocz z iskier jest gęściejszy)
-iskry szybciej znikają
Grubszy węgiel to:
-gorsza zapalność
-dłuższy czas spalania gwiazdki
-gwiazdka daje mniej światła
-jest mniej iskier (warkocz jest rzadszy)
-iskry długo się palą (mogą nawet opadać na ziemię) _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dominik.megadeth

|
Wysłany: Czw Lip 10, 2008 10:10 pm Temat postu: |
|
|
MIROR napisał: |
Grubszy węgiel to:
-gorsza zapalność
-iskry długo się palą (mogą nawet opadać na ziemię) |
Co do gorszej zapalności: Przecież nie cały węgiel musi być w grubej frakcji. Oczywiście to tylko sugestia, ale w moim przypadku zamienienie części grubszej frakcji na mączkę poprawiało zapalność. Jeżeli jest konieczność użycia wyłącznie grubszego węgla zawsze zostaje zaprimierowanie. Ja spryskuje lekko gwiazdki ( wódką, etc.) i wrzucam du pudełka z p.cz. Wyjmuje, odsiewam gwiazdki od p.cz. , znów spryskuje i znów wrzucam do p.cz. Nigdy nie używałem star rollera do primierowania. Do takiego p.cz (mączki) warto dodać kilka % dekstryny. _________________ Fakt niezaprzeczalny... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Majeranekk

|
Wysłany: Czw Lip 10, 2008 10:11 pm Temat postu: |
|
|
Jak dla mnie to do TT powinien byc jak najdrobniejszy wegiel, wtedy wychodza ladne  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sokal
|
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 8:15 pm Temat postu: |
|
|
Mam raczej lamerskie pytanie no ale dobra.
Włożyłem węgiel sosnowy do młyna kulowego. Miało być na 2 godziny. Był przez 10 godzin (zapomniałem o mieleniu ;/). Węgiel ten nie pyli ani troche.
Czy opłaca mi się robić na tym robić TT czy zostawić na co innego? Najgorsze że sporą porcję wrzuciłem do młyna (250 gram). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lepper

|
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 10:30 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Po pierwsze : czy węgiel niej jest zawilgocony I jakie jest jego rozdrobnienie??
Po drugie : czy to jest węgiel Home-made jeśli tak możliwe ze go " nie dopaliłeś" a jeśli to drzewo sosnowe możliwe jest zanieczyszczenie sadzą [produkt spalania żywicy]
Po trzecie : zależy jak leży (lepszy węgiel z drzew typu wierzba topola olcha ) Pozdrawiam ! ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sokal
|
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 10:42 pm Temat postu: |
|
|
@lepper
Lol (lepiej zajmij sie polityka ), nie jest zawilgocony, ani nic z tych rzeczy. Węgiel ten nie pyli, ponieważ jest tak bardzo rozdrobniony (podobna sprawa jak z Al dark). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Majeranekk

|
Wysłany: Pią Lip 25, 2008 9:44 am Temat postu: |
|
|
chlopie, rob z tego TT wyjda bardzo ladne bedzie gesty, jasny ogon  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MnichU

|
Wysłany: Pią Lip 25, 2008 11:46 am Temat postu: |
|
|
MIROR napisał: |
Grubszy węgiel to:
-gorsza zapalność
-iskry długo się palą (mogą nawet opadać na ziemię) |
Tu bym się trochę nie zgodził. Gorsza zapalność nie koniecznie w zależności od primera jeśli będzie miał warstwę P.cz. to bez problemu sie zapala.
Długość spalania jak i jasność jest bardzo widowiskowa spala sie nawet po 5-7sek. bynajmniej w moim przypadku potrafiły iskry z 25m jeszcze dolecieć na ziemie. I szczerzę myślę że jakby pokombinował z ilością węgla to by dał rade uzyskać duży ogon iskier i na dodatek deszczyk iskier które mogą spaść na ludzi  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lampek

|
Wysłany: Pią Lip 25, 2008 3:18 pm Temat postu: |
|
|
gwiazdki golden rain jak podawał PeDwa. jak odpowiednio sie sklei to bardzo ładnie wygląda i łatwo sie zapala z resztą dla mnie to wada że iskry palą sie tak długo że aż spadają na ziemie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Pią Lip 25, 2008 5:51 pm Temat postu: |
|
|
MnichU napisał: | Gorsza zapalność nie koniecznie w zależności od primera jeśli będzie miał warstwę P.cz. to bez problemu sie zapala. |
Pisząc o zapalności miałem na myśli gwiazdki bez primera. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MnichU

|
Wysłany: Pią Lip 25, 2008 8:09 pm Temat postu: |
|
|
MIROR napisał: | MnichU napisał: | Gorsza zapalność nie koniecznie w zależności od primera jeśli będzie miał warstwę P.cz. to bez problemu sie zapala. |
Pisząc o zapalności miałem na myśli gwiazdki bez primera. |
Nie żebym zaprzeczał tobie czy coś tylko po prostu myślę że to kwestia kombinacji a np. można dać 50:50 rozdrobnionego bardzo węgla i mniej rozdrobnionego węgla ciekawy można by wtedy efekt uzyskać nigdy nie próbowałem ale sprawdzę ten pomysł przy najbliższej okazji Kto wie może poprawi się zapalność a efekt będzie również dobry  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Wto Sty 20, 2009 9:14 pm Temat postu: |
|
|
no nie wiem ja kupilem węgiel w tabletkach (taki z apteki) i wrzuciłem do miksera xD efekt był po prostu bomba ;] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MeHow

|
Wysłany: Wto Sty 20, 2009 9:49 pm Temat postu: |
|
|
mi się wydaje że aby otrzymać gęsty snop iskier to owszem musi być odpowiedni rodaj drzewa oraz frakcja powinna być najdrobniejsza jaka tylko się da gdyż (powtarzam tak mi się wydaje) powstaje więcej iskier bo jest więcej tych malutkich ziarenek. jeżeli nie mam racji to nie krzykczcie hehe. pozdrawiam _________________ po ulicy szedł pies i wydalał H2S |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylwek

|
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 6:31 am Temat postu: |
|
|
MeHow napisał: | mi się wydaje że aby otrzymać gęsty snop iskier to owszem musi być odpowiedni rodaj drzewa oraz frakcja powinna być najdrobniejsza jaka tylko się da gdyż (powtarzam tak mi się wydaje) powstaje więcej iskier bo jest więcej tych malutkich ziarenek. jeżeli nie mam racji to nie krzykczcie hehe. pozdrawiam |
Nawet nie chodzi; mieszanki mają bardzo dużo C w sobie a mało utleniacza np.
kno3 35
c 45
s 12
dex 8
spróbuj sobie to zapalić i zlepić bez dobrego zmielenia... _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|