Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pietom

|
Wysłany: Pią Cze 13, 2008 10:53 pm Temat postu: otrzymywanie węglanu miedzi |
|
|
Witam, zakupiłem siarczan miedzi pięciowodny - taki mieli (nie wiem czy ma duze znaczenie) oraz węglan sodu
zrobiłem wszystko jak w instrukcji i wyszedł mi osad tylko, ze koloru czarnego :/ co zrobiłem nie tak, płukałem to w słoiku oraz sączyłem przez filtr od ekspersu do kawy, teraz się suszy, najwyżej wezmę małą próbkę i sprawdzę w mieszance czy spełnia swoją rolę.
Ja zrobiłem to tak:
do słoiczka wlałem 100ml ciepłej wody, wsypałem 10g siarczanu miedzi, rozpuściłem to aż roztwór stał się klarowny, tak samo zrobiłem z węglanem sodu, tyle że w tym przypadku dosypałem jego 12g.
Wlałem roztwór siarczanu do roztworu węglanu i zacząłem mieszać, zaczęła wytwarzać się piana po czym opadła, mieszankam iała kolor seledynowy.
Wstawiłem rondelek na gazówkę, nalałem wody i wstawiłem słoik z roztworem. Grzałem to na wolnym ogniu ciągle mieszając póki nie zmieniło koloru na czarny (widoczne były małe ziarenka węglanu) Temp. jaką utrzymywałem myśle, ze sięgała nawet 70 st. C
Odsączyłem później wszystko na filtrze do kawyi przelewałem tak kilka razy po tym czystą wodę w celu przepłukania otrzymanego węglanu, lecz niestety koloru nie zmienił ;p otrzymaną papke położyłem na grzejniku elektrycznym na noc.
otrzymanego węglanu wyszło ok 4,3g
Wydaję mi się, ze siarki osadzonej na węglanie nie ma sensu przepłukiwać, ponieważ w mieszance której ma być on wykorzystany zawiera się siarka, więc najwyżej węglanu da się troszeczkę więcej a siarki mniej
oto fotki węglanu miedzi - otrzymanego przeze mnie
a tu filmiki ze spalania mieszanki
chloran potasu - 60%
siarka - 20%
węglan miedzi - 20%
pierwszy filmik ze spalania suchej mieszanki (tak szybko się spaliło, że nie było widać koloru)
na drugim już kolor jest zauważalny
a tu na ostatnim zwilzyłem mieszankę wodą, żeby się dłużej paliła,
otrzymany kolor niebieski jest piękny
mieszanka wydziela drażniący na drogi oddechowy dym, próby przeprowadzałem w piwnicy, żeby było ciemno, kaszlałem po tym jeszcze przez 5 minut, więc rada na przyszłość dla osób które lubią kombinować z różnymi mieszankami aby przeprowadzały testy w wentylowanych pomieszczeniach
weglan_cu |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pan_kracy
|
Wysłany: Sob Cze 14, 2008 4:19 pm Temat postu: |
|
|
to co otrzymałeś to na pewno nie jest węglan miedzi(II)
zapewne węglan się rozłożył na tlenek + co2
tylko dlaczego w tak małej temperaturze |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pietom

|
Wysłany: Sob Cze 14, 2008 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Ale cel osiągnięty :p barwi płomień na niebiesko
A tak na poważnie jak byście Wy to zrobili z siarczanu miedzi i węglanu sodu? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Sob Cze 14, 2008 6:59 pm Temat postu: |
|
|
No jest niebieski ogień wiec o co chodzi  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Soviet

|
Wysłany: Sob Cze 14, 2008 7:11 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Wstawiłem rondelek na gazówkę. |
Wydaje mi się że pod wpływem temperatury rozłożyl się...
CuCO3 --> CuO + CO2
Spróbuj bez rondelka, tylko odsączyć i wysuszyć. Otrzymywałem CuCO3 tą metodą i było ok. _________________ Rzuciłem piro... została only teoria  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pietom

|
Wysłany: Sob Cze 14, 2008 10:23 pm Temat postu: |
|
|
czyli po osiagnięciu koloru seledynowego powinienem odstawić mieszankę? Ale wtedy nic się nie krystalizuje :/ Bynajmniej w przypadku kiedy robiłem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pan_kracy
|
Wysłany: Sob Cze 14, 2008 11:52 pm Temat postu: |
|
|
odstaw mieszaninę, poczekaj aż osad opadnie następnie zlej roztwór znad osadu i dolej świeżej wody i tak parę razy aby oczyścić później na coś płaskiego i na słonko do wysuszenia ( ew. ciepłe miejsce ) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Johnny Łódzki
|
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 1:07 pm Temat postu: |
|
|
W mieszankach można spokojnie stosować tlenek zamiast hydroksywęglanu, bo on i tak momentalnie się rozłoży.
Trzeba tylko pamiętać, że jeśli w przepisie jest podane 100g Cu2(OH)2CO3 (który tylko w teorii ma wzór CuCO3) to dajemy 72g CuO. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 12:04 am Temat postu: |
|
|
Zpodejsciem ze sie rozlozy to moglibysmy zamiast szczawianu sodu uzyc zas czegos innego do glitterow.
Zauważ że rozklada sie, wydziela sie CO2 i w niebieskich masach moze to miec znaczenie, jesli chocby czesciowo cosik tlumi i schladza? To tylko moje przypuszczenia.
Ale w glitterach zas ma już to wielkie znaczenie w mruganiu, stąd soda oczyszczona czy szczawian sodu (oba tworza co2 przy rozkladzie)... _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Johnny Łódzki
|
Wysłany: Pon Sty 05, 2009 8:44 pm Temat postu: |
|
|
Ja słyszałem, że szczawiany są dobrymi nośnikami koloru, bo łatwo się rozkładają na jony, ale nie będę się kłócił ;p
Trzeba sprawdzić różnice w spalaniu takiej masy glitterowej używając CuO i CuC2O4 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pakuliusz
|
Wysłany: Pon Sty 31, 2011 7:35 pm Temat postu: |
|
|
A mam takie pytanie...
czy jest szansa, żeby tak zaszła reakcja:
BaCO3 + CuSO4 --> BaSO4| + CuCO3(w przesączu) ??
Bo próbowałem dzisiaj zrobić i coś mi tu chyba nie pasuje, bo wydzielił mi się gaz (zapewne CO2) i dałem proporcje ~2:2,5 (BaCO3/CuSO4).
Ale gdy chciałem sprawdzić czy reakcja zaszła całkowicie okazało się, że muszę dodać jeszcze jakieś drugie tylko BaCO3 ( w końcu przestałem dodawać, bo bałem się że zostanie w osadzie...).
A teraz teoretycznie osad powinien być biały (jest niebieski). A trochę przesączu wysuszyłem na szybko i wyszedł lekko niebieski osad, ale chciałem sprawdzić czy w wysokiej temp rozłoży się do CuO - nie rozłożył się ;/
POMOCY!
Pzdr
P.S. Sorry za odkop  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 6:41 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem jak chciałeś to przeprowadzić, ale węglan baru jest niezbyt dobrze rozpuszczalny w wodzie i taka rekacja praktycznie nie zajdzie.
Do tego nie możesz mieć węglanu miedzi w przesączu bo on również jest nierozpuszczalny w wodzie. Poczytaj sobie o rozpuszczalności związków które otrzymujesz i z których korzystasz i zobacz tablice rozpuszczalności.  _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pakuliusz
|
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 8:10 pm Temat postu: |
|
|
F*ck, wiedziałem że te ruskie tablice nie są dobrym źródłem...
Ale tak do rzeczy, to i tak źle rozpisałem tą reakcje bo powinna zajść mniej więcej tak:
2CuSO4 + 2BaCO3 + H2O -> CuCO3 + Cu(OH)2 + 2BaSO4 + CO2
Nie zapisywałem co się wytrąci, bo reakcja i tak nie zachodzi całkowicie.
Bo okazało się, że częściowo zaszła, amianowicie gdy wlałem jeden r-r do drugiego począł się wydobywać CO2...
I w przesączu jest odrobina CuCO3
Testowałem (przesącz odparowałem i zostało trochę osadu [lekko niebieskiego] i zrobiłem mieszankę na KClO3/S/CuCO3 i o dziwo dała niebieski płomień
Ale na przyszłość zastosuję reakcję na sodzie oczyszczonej i siarczanie (VI) miedzi  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
elektrykjk
|
Wysłany: Wto Lut 01, 2011 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Z sodą oczyszczoną na pewno zajdzie. Testowane
Robiłem coś takiego z roztworem po trawieniu
płytek drukowanych nadsiarczanem sodu (powstaje CuSO4 i Na2SO4)
Pozdrawiam,
elektrykjk |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
FireAzotan SIANOPIS
|
Wysłany: Wto Mar 22, 2011 5:53 pm Temat postu: |
|
|
nie wiem czyby przereagowało kwas węglowy z siarczanem VI miedzi II |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pakuliusz
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 10:25 pm Temat postu: |
|
|
Gdyby coś, to ja też testowałem już reakcję z NaHCO3 i zaszła (bardzo ładnie sie przy tym pieniąc ). Wydajność jest przyzwoita, a węglan doskonale sprawdza się w gwiazdach
Pzdr, GP |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|