Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Walduś

|
Wysłany: Sob Cze 28, 2008 9:36 pm Temat postu: Materiał bezwybuchowy |
|
|
Znalazłem ostatnio stronę z ciekawym według mnie materiałem bezwybuchowym.Ciekawi mnie z czego to jest zrobione i jakie reakcje w nim zachodzą?
http://www.cevamit.prv.pl/ _________________ Walduś |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
NBT

Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 106 Skąd: Południe Polski , Exeter
|
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 11:13 am Temat postu: |
|
|
Działa na podobnej zasadzie jak pianka montażowa. Jest masa mieszanin które pęcznieją na powietrzu lub dwuskładnikowych. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hubcio

|
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 11:48 am Temat postu: |
|
|
Ta akurat pęcznieje za sprawą wody (zwiększa swoją objętość). _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Walduś

|
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 12:01 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki tak myślałem. A może ktoś zna skład takiej mieszanki?Chętnie bym ją przetestował  _________________ Walduś |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Macex111

|
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 12:05 pm Temat postu: |
|
|
Pewnie nikt składu tej mieszanki niezna poza producentem. Pewnie robi na tym majatek na opublikowaniu składu . Żeby poznać skład mieszanki musiałbyś wydac mnostwo kasy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 4:15 pm Temat postu: |
|
|
Gdzieś kiedyś słyszałem że starożytni Egipcjanie, aby pozyskać bloki do budowy piramid miedzianymi narzędziami ryli w skale szczeliny, w te szczeliny nabijali drewno i polewali je wodą. Drewno pęczniało i blok skalny odłamywał się od większej całości. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Macex111

|
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 4:33 pm Temat postu: |
|
|
No tak samo używało sięw górnictwie kołków drewnianych ale wątpie zeby to była np mączka drzewna albo cos pochodzenia drewnianego |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kacper

|
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 6:38 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Do tego celu używało się również odchodów bodajże kozich sposób użycia był taki sam jak w przypadku drewna czy tej tajemniczej substancji z tematu z tym, że otwór trzeba było zatkać szmatami. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DeTonix

|
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 7:35 am Temat postu: |
|
|
Witam
I tak po niezwykle merytorycznej i długiej dyskusji doszliśmy do tego co było napisane na stronie producenta jak BYK, substancja ta ZWIĘKSZA OBJĘTOŚĆ POD WPŁYWEM WODY, a teraz śmiem postawić dużo trudniejsze i ambitniejsze pytanie szanownemu gremium : CO może wytworzyć ciśnienie rzędu 20 - 40MPa (50) wiążąc wodę? i jaki ma procentowo współczynnik "wydłużenia" jakieś pomysły? - Znajomy ma na polu pewien 1,5T głaz do usunięcia...
Pozdrawiam _________________ Memento Mori................ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wysłany: Pon Cze 30, 2008 8:32 am Temat postu: |
|
|
Głaz to jakimś metanitem/karbonitem niech usunie[pełno tego przy kamieniołomach, jak sie ma znajomych]
Co do tej substancji, to może dawać takie ciśnienie, ale z pewnością współczynnik "wydłużenia" ma niewielki. Ale do zniszczenia skały niepotrzeba dużego wydłużenia, wystarczy że spęcznieje o kilka mm. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
groby93 SIANOPIS

|
Wysłany: Pon Mar 16, 2009 3:42 pm Temat postu: |
|
|
Dziwi mnie jedna rzecz skoro to ciesz to tak jak pianka montażowa podczas pecznienia powinna wypłynąć bo niczym od góry nie jest zatkana wiec czemu tak nie jest _________________ Krótki lont boli przez całe "ŻYCIE" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|