Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Pegasus III Stru� - Corona 5

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
adibeat

Do陰czy�: 09 Lip 2006
Sk康: Ozork闚

PostWys豉ny: Nie Mar 16, 2008 10:09 am    Temat postu: Pegasus III Stru� - Corona 5 Odpowiedz z cytatem

Witam!

dzi�, to jest dnia 16 marca Roku Pa雟kiego 2008 na platformie MLP-7 umieszczone j na poligonie Zatorze w Ozorkowie stan窸a rakieta Pegasus III Stru�. Celem startu by這 nakr璚enie filmu OSZ.
o 8:13 silnik zosta� odpalony...
oto co dzia這 sie w chwile potem:

linki do film闚:
start:
http://pl.youtube.com/watch?v=cHFgM9TYwuA

"OSZ":
http://pl.youtube.com/watch?v=PsBuub-KWzU

wygl康a mi to na koniec Pegasusa dedykowanemu Strusiowi, z logo-maskotki na rakiecie pr鏂z kawa趾a "kupra" nic nie zosta這. Wybuch by� silny, fragmenty rakiety i silnika zosta造 rozrzucone w promieniu kilku metr闚 od wyrzutni. 鈔uba nie pozwalaj帷a Strusiowi przelecie� przez korpus zosta豉 wygi皻a, kop podczas wybuchy by�. Silnik rozerwany, zatyczka wypluta. Mam jeszcze 3 rakiety Pegasus III wiec strata niewielka Smile kamera nietkni皻a, szkoda Strusia.
do lotu u篡ty zosta� nowy modu� Corona, zdecydowanie mocniejszy ni� jego poprzednik.

Masa z SR Stru�: ~400 gram
wysoko嗆: 76 cm
wysoko嗆 rakiety Pegasus wraz z ko軟ierzem: 57cm
鈔ednica rakiety Pegasus: 3,6 cm
鈔ednica Corony: w przybli瞠niu 6,5 cm
spadochron: 40 cm
stateczniki: sztuk 4, jeden wymieniony, troch� grubszy ni� pozosta貫.
rozbie積o嗆 miedzy wymiarami i mas� misji Corona 4 a Corona 5 by造 wynikiem zastosowania nowego modu逝 C.

Ostatnio zmieniony przez adibeat dnia Nie Mar 16, 2008 11:58 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Adres AIM
beaker

Do陰czy�: 30 Lip 2006

PostWys豉ny: Nie Mar 16, 2008 10:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Szkoda rakiety no i filmu OSZ.
Adibeat, jestem pod wrazeniem tempa twoich prac, troszke Ci tego zadroszcze Wink
Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
adibeat

PostWys豉ny: Nie Mar 16, 2008 10:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kolejne zdj璚ia z miejsca katastrofy:

PS
Zdj耩 jest wi璚ej, jednak s� za du瞠, b璠� umieszczone na fotosiku, linki podam.
Dzi瘯i Wink Tempo jak tempo, licz� si� wyniki (no i te odstresowanie podczas budowy i startu rakiety, relaks Wink ), a te w 2008 mam raczej marnawe, ale c騜, trzeba prze� na prz鏚 i prze豉ma� z豉 pass�. C騜, przynajmniej zabawa przednia.
Jako ciekawostk� dodam, ze niedaleko mnie (niedaleko pojecie wzgl璠ne, w ka盥ym razie na poligonie) do startu przygotowywa� sie jeszcze jeden pasjonat zdobywania przestworzy, na motolotni, jak odje盥瘸貫m z miejsca startu akurat wzbi� sie w powietrze i zacz掖 lata� nad miejscem katastrofy Very Happy Faceta znam ze s造szenia, spoko kole� pono�. Mo瞠 kiedy� b璠� mia� okazj� z Nim pogada�.
Pozdrawiam wszystkich i 篡cz� udanego sezonu 2008 Cool

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Mar 16, 2008 10:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Je郵i uj軼ie z dyszy Strusia
skierowane by這 na t� osmolon� deseczk� to CATO silnika mog這 by mie� tu przyczyn�. Paliwo jakie stosuj� ( na AP ) jest wra磧iwe na nadci郾ienie. Do silnika nie mo積a wi璚 zapakowa� zap這nnika elektrycznego poniewa� to ci郾ienie musi jego wypchn望. Jak wsadzi si� lont to jest on zrobiony na haczyk aby nie wypad� poniewa� nie mo積a te� da� "wacika" itp. Niczym nie mo積a zablokowac uj軼ia dfyszy licz帷, 瞠 gazy co� tam wypchn�. Na filmiku wida� gazy p璠z帷e pod platform� wi璚 pewno軼i co do przyczyny nie mam. Jedno jest pewne. Uj軼ie gaz闚 musi by� w pe軟i swobodne. Dysza musi znajdowa� si� minimum 20 cm nad ziemi� a pod dysz� nie mo瞠 by� 瘸dnych przeszk鏚.

Ten silnik by� "stary" sprzed roku, nie pami皻am ju� dok豉dnie jak jego zrobi貫m. Strusie s� na 95 % pewne, to pierwszy nieudany lot od minimum 20 test闚 Strusi statycznych i w locie. Ale c騜 zrobi� Question . Takie jest 篡cie, raz wyjdzie a raz nie Wink

Poprzedni silnik - ten co si� uda� - by� nowy, zrobiony wg (raczej) sprawdzonej technologi.

Kilka razy analizowa貫m film. Explozja by豉 zbyt gwa速owna ( cho� nie jest ona gro幡a ). Albo by� jaki� stary ( znaczy si� za du篡 ) zap這nnik albo ta przeszkoda pod dysz� . Paliwa jakie stosuj� nie exploduje ( w tej konstrukcji ) i to jest dla mnie pewne. Mo瞠 co najwy瞠j przepali� korpus ( o ile jest swobodne uj軼ie z dyszy Exclamation ).

Mi貫go dnia A.
Powr鏒 do g鏎y
adibeat

PostWys豉ny: Nie Mar 16, 2008 11:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

uj軼ie by這 czyste, nogi MLP-7 maja po 21 cm d逝go軼i, doda� grubo嗆 podestu, plus zawieszenie rakiety na wyrzutni (owa deseczka Smile ) wi璚 prze鈍it by�. po prostu sta這 si�. szcz徠ki Strusia zebra貫m, 2/3 ziarna jest nienaruszone, wida� kana�. Paliwo konsystencja przypomina zlepiony gum� piasek, koloru szarego. Lont nie mia� 瘸dnych dodatkowych "uciskaczy" wewn徠rz kana逝, ot w這穎ny i sie trzyma�. Pewnie materia� nie wytrzyma� i posz這. Rakieta w tygodniu b璠zie zast徙iona nowa, wykonana pod silnik "E" na zmian� z SRKW.

PS
wielkie dzi瘯i dla Arkadiusza za mo磧iwo嗆 skorzystania ze Strusia.

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Mar 16, 2008 11:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

adibeat napisa�:
....Strusia zebra貫m, 2/3 ziarna jest nienaruszone, wida� kana�. Paliwo konsystencja przypomina zlepiony gum� piasek, koloru szarego

Dla mnie ju� jest sprawa jasna. To experymentalny silnik wg starych zapisk闚. Ten poprzedni ma inny sk豉d paliwa ( raczej sprawdzony ). Paliwo - to i tamto - ma znaczn� zalet�, po explozji ga郾ie Rolling Eyes . Raz by貫m zbyt lekkomy郵ny i silnik mi explodowa� w r瘯ach, w czasie przebijania kana逝 ( te� stara technologia ). Us造sza貫m silny huk i natychmiast spojrza貫m na praw� r瘯�. By豉 ca豉 ale paluch闚 nie czu貫m Wink (. Tak. Dzi� moge wklei� u鄉iech ale wtedy nie by這 mi weso這 ). R瘯� wsadzi貫m do zimnej wody i poczu貫m ulg�. Po godzinie 郵ad闚 nie by這. Uratowa這 mnie to, 瞠 paliwo po explozji ga郾ie. Wybuchowi uleg這 maks. 100 - 200 miligram闚, rezerwa這 korpus i zgas這 Very Happy . Dzi瘯i Bogu. Nauczy這 mnie to ostro積o軼i bo czasami zbyt du瘸 pewno嗆 siebie ......... potrafi zrobi� gro幡e qq.

Spal to paliwo poprzez lont, nie przechowuj jego.

Silniki na sprzeda� ( czyli nie moje ) s� znacznie lepiej sprawdzone. Strusie wymagaj� dalszych bada� ale nie mam na nie czasu i ochoty bo jak wiecie zassa造 mnie Olusie_Big Wink

Pozdr. A

PS. Doda貫m na mojej stronie www, w dziale "pr鏏y", test zap這nnika "nakr皻ka_PE" do silnika Olusia_Big. Treaz b璠� takie. Ma貫 a o wysokiej temperaturze palenia.
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum