|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pamad Gość
|
Wysłany: Sob Sty 12, 2008 10:51 am Temat postu: Odpadki poreakcyjne |
|
|
Witam, założyłem nowy temat, bo nigdzie takiego nie znalazłem, a wydaje mi się, że jest on dość istotny, dlatego, że będzie można się dzięki niemu uchronić środowisko od zanieczyszczeń czy np. niespodziewanych reakcji, uszczerbków na zdrowiu. Tak więc proszę o wszelkie wskazówki dotyczące obchodzenia się z substancjami/związkami poreakcyjnymi. Czego należy unikać, a co jest wskazane? Chodzi mi też o ich utylizowanie, np. co zrobić z nadmanganianem potasu czy odpadkami po robieniu HMTD. Jakieś powszechne przykłady. Dobrze by było jakby ktoś też napisał jak oczyszczać szkło laboratoryjne i jakie ew. zastosować środki ochronne.
Ostatnio zmieniony przez Pamad dnia Sob Sty 12, 2008 6:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kastor
|
Wysłany: Sob Sty 12, 2008 1:02 pm Temat postu: |
|
|
Sam nadmanganian nie jest jakoś toksyczny, tylko ma silne właściwości utleniające. Właściwie to cokolwiek z nim nie zrobisz to ostatecznym etapem będzie wylanie tego do ziemi, czy wody. Jeśli drażni Cię barwa nadmanganianiu to możesz dodać jakiegoś mocnego kwasu to mangan przejdzie na stopień II (*poprawiłem) i się odbarwi, tylko nie wiem, czy jest sens, bo w ten sposób wprowadzisz do środowiska kolejna substancję (kwas), poza tym i bez tego nadmanganian szybko się w wodzie redukuje, więc jeśli nie masz jakiś hurtowych ilości to spokojnie wal do wody (przynajmniej my tak robimy na laborkach).
To zależy jakie są te odpady po HMTD?
Jeśli chodzi o mycie szkła to zależy od czego chcesz je wyczyścić, bardzo dobry jest stęzony azotowy V, a odrobina HCl czyni z nich wodę królewską, a ta jak wiadomo, ona radzi sobie nawet z platyną, więc nie muszę chyba mówić o okularach ochronnych itp. Jeśli chodzi o jakieś przebarwienia czy coś, to masz problem, choć z drugiej strony możesz założyć, że jeśli woda królewska ich nie wyczyści to pewnie nic tego nie zrobi . Ewentualnie możesz przepłukać roztworem NaOH, ale pamiętaj, że on powoli rozpuszcza szkło! [potem musisz dokładnie opłukać]. Jeśli w szkle bawiłeś jakimiś związkami organicznymi, to pamiętaj, że warto by na koniec przepłukać je alkoholem, albo acetonem, żeby rozpuścić i usunąć ewentualne resztki.
Nie są to jakieś procesy technologiczne utylizacji i czyszcenia, ale tak robimy na zajęciach i jest OK  _________________ Pirotechnika to nie zbieranie znaczków...
Ostatnio zmieniony przez kastor dnia Sob Sty 12, 2008 3:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eyeti

|
Wysłany: Sob Sty 12, 2008 2:55 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | eśli drażni Cię barwa nadmanganianiu to możesz dodać jakiegoś mocnego kwasu to mangan przejdzie na stopień VI i się odbarwi, |
Nie przejdzie na VI tylko na II w przypadku H(+) i reduktora A na (VI) jest zielony
Co do odpadków po HMTD to głównie woda, H2O2, odrobina lemonki więc wal do kibla A jak masz jakieś elementy mosiężne to ładnie czyści  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kastor
|
Wysłany: Sob Sty 12, 2008 3:08 pm Temat postu: |
|
|
eyeti napisał: |
Nie przejdzie na VI tylko na II w przypadku H(+) i reduktora A na (VI) jest zielony
|
Sorki zagalopowałem się , myślałem o bezbarwnym manganie (II) na IV spotniu (wiadomo, że wtedy mam brunatny brausztyn ), a w efekcie napisałem VI  _________________ Pirotechnika to nie zbieranie znaczków... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pamad Gość
|
Wysłany: Sob Sty 12, 2008 6:47 pm Temat postu: |
|
|
kastor napisał: | To zależy jakie są te odpady po HMTD? |
Kolega eyeti odpowiedział mi już na moje pytanie, chodziło mi o typowe odpadki przy produkcji HMTD (pozostała ciecz po odsączeniu HMTD, przy wniesieniu do syntezy perhydrolu, urotropiny i kwasu cytrynowego).
---
A jeśli chodzi o mycie szkła laboratoryjnego to chodziło mi o ogólną wersję (usuwanie resztek odczynników, kwasów), nie o oczyszczanie z jakichś trwałych zabrudzeń. I tu się nasuwa kolejne pytanie: czy można po prostu przemyć dane resztki wodą i później obmyć wszystko mydłem, czy trzeba inaczej postępować? Jakich połączeń przy myciu trzeba unikać? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Sob Sty 12, 2008 7:40 pm Temat postu: |
|
|
Jesli szkło najpierw przepłuczesz wodą to w roztworach o tak nikłym stężeniu nie zajdzie zadna grozna reakcja.
Do czyszczenia szkła dawniej uzywało się tzw chromianki tzn chrom + kwas siarkowy. Czyści toto rewelacyjnie. A jak wiadomo najtrudniej usunąć ze szkła tłuszcze, chromianka radzi sobie z tym doskonale.
Jeszcze r-r KOH w etanolu jest dobry. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eyeti

|
Wysłany: Sob Sty 12, 2008 9:15 pm Temat postu: |
|
|
A ja dla ludzi nie mających chromiany polecę Cilita tego do armatury łazienkowej, czyści szkło bardzo dobrze, do tego można pomóc sobie szczoteczką do zębów, ja robiłem HMTD wiele razy i Cilitem kończyłem zawsze...
Kurka 17 miesięcy w piro i dzięki temu przez 3 semestry najlepszy w lo. w 1 i 2 klasie z chemii  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mahalas
|
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 5:13 am Temat postu: |
|
|
Pozwole sobie uscislic, ze chromianka zwana takze mieszania chromowa to nie chrom + H2SO4, tylko roztwor dwuchromianu potasu lub sodu w stezonym kwasie siarkowym. Ostatnio nie polecana ze wzgledu na rakotworcze wlasnosci dwuchromianow. Ja tym czyszcze od zawsze tj od kolka chemicznego w LO. Mozna to przyzadzac na szybko lub wolno.
Jak jest ktos zainteresowany to moge zapodac.
Pozdro mahalas. Dalej jezdze mahalasem  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|