Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paweł

|
Wysłany: Wto Sty 13, 2009 5:51 pm Temat postu: Rakieta Strzała |
|
|
Witam,
Widać że w dziale rakietowym jest straszny zastój więc chciałbym przedstawić rakietę o nazwie Strzała niestety prezentacji nie mogę umieścić w dziale "modele rakiet" dlatego piszę go w przedszkolu...
dane rakiety:
wysokość : 880 mm
średnica : 43 mm
spadochron : sześciokąt o długości 600 mm z wyciętą dziurą o średnicy 50 mm
silnik : silnik wielokrotnego użytku o dł. 150 mm i śr. 21 mm, trzy bloki paliwa karmelkowego o długości 32 mm, śr.19 mm i kanałem 8 mm każdy(waga silnika 125g)
stateczniki : wycięte z grubej tektury, cztery sztuki
masa rakiety : 380 gram
układ odzysku : EL-01 timer nastawiony na zwlokę ośmiu sekundową
silnik:
widok z dołu:
rakieta po rozłożeniu:
tuż przed startem:
i najważniejsze czyli film :
[IMG]http://video.google.pl/videoplay?docid=-6336603154149457468&hl=pl[/IMG]
mile widziane przekonania, opinie i myśli
pozdrawiam, Paweł |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kacper

|
Wysłany: Wto Sty 13, 2009 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Gratuluję! Piękny lot. Rakieta poszła jak strzała
Możesz wyciąć większa dziurę w spadochronie np. 10cm. Wtedy rakieta opadając nie będzie się huśtać. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paweł

|
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 3:58 pm Temat postu: |
|
|
najprawdopodobniej zmienię spadochron na większy i wtedy dopasuje otwór, wycięcie większej dziury spowodowało by szybsze opadanie, a razem z tym większą podatność na uszkodzenia np. stateczników.
W planach mam spowolnienie pracy silnika przy zastosowaniu jednego bloku paliwa na całej długości dzięki temu lot rakiety będzie bardziej widoczny na filmie.
pozdrawiam. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 4:10 pm Temat postu: |
|
|
Ja nie od rakiet ale mi sie podobalo. Widac prace wlozona w projekt.
Dostajniesz wejscie do rakiet.
Pozdro
J.B. _________________ Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kacper

|
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 6:53 pm Temat postu: |
|
|
Paweł napisał: | ...wycięcie większej dziury spowodowało by szybsze opadanie... |
Niekoniecznie, jeśli spadochron się kołysze to powietrze "ucieka" bokami przez co opór jest dużo mniejszy nawet od spadochronu z dość sporą dziurą po środku. Dodatkowo prędkość przyziemienia jeśli rakieta się kołysze to jest wypadkowa prędkości odpadania i kołysania, która zazwyczaj jest większa niż przy stabilnym opadaniu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paweł

|
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Kacper słuszna uwaga! Dziękuje i na pewno wezmę ją pod uwagę, jeżeli ktoś dopatrzył się błędów projektu niech napisze a skoryguje błąd  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eltopsj

|
Wysłany: Wto Sty 20, 2009 5:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Brawo! Tak trzymać! Napisz coś więcej o układzie odzysku, który jak widać na filmie zadziałał poprawnie - będą to cenne wskazówki dla innych, szczególnie początkujących w tym temacie.
Cieszy również fakt, że "wynalazek" jaskiniowca/eltopsj'a czyli najprostszy timer elektroniczny: EL-01 sprawdził się w praktyce. Napisz jaką metodę aktywacji timera zastosowałeś, bo można to zrobić na wiele sposobów.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Paweł

|
Wysłany: Wto Sty 20, 2009 10:24 pm Temat postu: |
|
|
witam wszystkich,
W przypadku tej rakiety timer jest aktywowany za pomocą "kluczyka" (wtyczki) po przez wyciągniecie go z gniazdka.Tuba z odzyskiem stanowią łącznik dwóch części rakiety, a w połowie wystają kabelki tworzące gniazdo, kluczyk jest wykonany z drutu miedzianego o średnicy 1,5 mm i przypomina grot lutownicy pistoletowej (przywiązuje się go dopiero po założeniu na wyrzutnie). Moim zdaniem jest to najlepsza metoda uruchamiania ponieważ nie trzeba uzbrajać rakiety bezpośrednio na wyrzutni i mam większe pole manewru.
w planach mam zastosowanie tego timera w rakiecie o wadze 2 kg i silniku klasy H o czym na pewno wkrótce napisze.
DOPISANE:
na przed ostatnim zdjęciu widać ten "wynalazek"
pozdrawiam.Paweł |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 8:44 am Temat postu: |
|
|
Witam
Ostatnio rzadko tutaj bywam i dopiero dzisiaj przeczytałem o locie rakiety Pawła.
Moje słowa uznania, bardzo efektowny start i 100% sukces. To nie często się zdarza.
Masz bardzo dynamiczny silnik!
Czekam na kolejne udane loty.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|