Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
robercik

|
Wysłany: Czw Kwi 05, 2007 10:15 pm Temat postu: Silnik PCV 1,5cala karmelek |
|
|
rakiety.pomorze.pl _________________ nie ma takiej rury na świecie, której nie można wystrzelić w kosmos
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pią Gru 03, 2010 11:07 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 10:22 am Temat postu: Re: Silnik PCV 1,5cala karmelek 300g |
|
|
robercik napisał: | ....Klorem czarnym zaznaczyłem badanie hamowni poprzez gwałtowne położenie (ale nie zrzucenie) na chwilkę ciężaru 22kg i tak samo szybkie zdjęcie r......................pik początkowy został zmniejszony w/g czarnego przebiegu gdyż pochodzi od bezwładności rozpędzonej tarczy pomiarowej. |
, qrde czytam Ci w myślach albo Ty mi . Właśnie tak dziś chciałem zrobić test wagi z szybkim położeniem znanego ciężarka i filmowaniem tego procesu . Masa wiadra z piachem będzie działać jako tłumik oscylacji wagi czyli wykres będzie chyba bardziej realistyczny......
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mały

|
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 1:55 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
GRATULACJE !!! z południa dla grupy z Pomorza.Sledzę(imy) Wasze dokonania i bardzo mi się podobają.
Cieszy fakt dużego zaangażowania ,systematyki,dociekiwości ogólnie widać że czujecie blusa Trzymajcie tak dalej a Wasze dokonania staną się siłą napędową dla innych .
Pozdrawiam i przy okazji życzę udanych Świąt !!!!
P.S
post nic nie wnoszący ale nie moglem się powstrzymać -panowie fajnie to robicie. _________________ Mały
..."Jak mam czas to siedzę i myślę jak nie mam czasu to tylko siedzę" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 3:23 pm Temat postu: Re: Silnik PCV 1,5cala karmelek 300g |
|
|
robercik napisał: | ....Klorem czarnym zaznaczyłem badanie hamowni poprzez gwałtowne położenie (ale nie zrzucenie) na chwilkę ciężaru 22kg i tak samo szybkie zdjęcie - zarejestrowane tym samym aparatem. Waga była wstępnie obciążona tym samym wiadrem z piachem w którym testowany był silnik. |
Uważam, że test powinien być inaczej zrobiony. Wariant 1 - na szalkę wagi szybko kładziesz odważnik o ciężarze zbliżonym do oczekiwanego ciągu silnika oraz wariant 2 - na szalkę stawiasz wiadro z piachem i ponownie ( na to wiadro ) szybko kładziesz ciężar ten sam co wyżej.
Wariant 2 powinien wytłumić nieco oscylacje i dać bardziej realistyczny wynik plus większe bezpieczeństwo testu.
Test Twój jest ok jeśli przewidujesz 22 kG ciągu
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Pią Kwi 20, 2007 5:07 pm Temat postu: |
|
|
rakiety.pomorze.pl _________________ nie ma takiej rury na świecie, której nie można wystrzelić w kosmos
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pią Gru 03, 2010 11:08 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Sob Kwi 21, 2007 1:04 pm Temat postu: |
|
|
robercik napisał: | ....masa paliwa wynosiła równo 100g. Czy to oznacza że impuls właściwy paliwa przekroczył sto |
Wyszedł Ci impuls całkowity 104 Ns dla 100 Gram paliwa. Na 1 kG paliwa masz 1004 Ns czyli 102 kG ciagu w czasie 1 sekundy z 1 kG paliwa. A jest to właśnie impuls wł. Czyli Tak. Oznacza to Iwł. = 102 sekund. W jednostkach m/s będzie to
Iwł. = 1004 m/s i wartośc ta równa jest prędkości gazów w przekroju krytycznym dyszy. Patrząc na film jakoś cięzko mi te prędkość "zobaczyć" ale wierzę we wskazanie wagi a nie w to co wierzę
Miłego dnia A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 3:41 pm Temat postu: Czerwony Karmelek |
|
|
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pią Gru 03, 2010 11:09 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 3:47 pm Temat postu: |
|
|
A ziarno było inhibitowane na ściankach zewnętrznych? Bo nawet dla "papieroska" trzeba to zrobić. Wiadomo: cisnienie, lekkie rozdęcie korpusu, wejście gazów, odpalenie ścianek bocznych...W sumie zastanawiające jest to spalanie degresywne. Czyżby postępująca erozja dyszy? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Pon Kwi 23, 2007 4:15 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pią Gru 03, 2010 11:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 11:22 pm Temat postu: 65/31/4C |
|
|
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pią Gru 03, 2010 11:12 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 9:07 pm Temat postu: PORÓWNANIE |
|
|
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pią Gru 03, 2010 11:12 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 11:01 pm Temat postu: shj.exe |
|
|
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pią Gru 03, 2010 11:13 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
QbaS
|
Wysłany: Wto Maj 15, 2007 1:37 pm Temat postu: Re: shj.exe |
|
|
robercik napisał: | Witam
Znowu zacytuję muchę Poniedzielskiego: " jak sie podoba to uuu brawo brawo, a jak przyjdzie co do czego to żaden nie powiedział ...niccc "
Podaję link do programiku shj http://raketky.ebox.cz/fs.php zakładka Obrazky ruzne
programik jest tak prosty że pojmuje się go w locie, symuluje także układ klasyczny (z częściowym kanałem w paliwie) lub "papieroska", zbieżność wykresu ciągu z hamownią jest zadziwiająca , wyliczane ciśnienia bardzo zblizone do SRM
nadal proszę o wsparcie w wygenerowaniu odpowiedzi na postawione przeze mnie w poprzednim poście pytania
pzdr |
Odpowiedź jest prosta.
SRM nie został zaprojektowany dla tak niskich zacisków.
Ma też parę innych ukrytych wad.
A wykresy paliw innych niż 4%C wskazują na słaby zapalnik.
Pozdrawiam,
QbaS.
ps. chciałem jechać ale się przeprowadzam
Jeszcze ze 2 tyg
-----------dodane po chwili-------------------------
Temat słabych zapalników był już poruszany na forum.
Na stronie Nakki też jest o tym.
Można zastosować korek w dyszy, otwierający się pod wpływem ciśnienia.
W najprostszym wydaniu to plastelina w stożku wylotowym.
------------------------------------------------------- |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 2:27 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pią Gru 03, 2010 11:14 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mały

|
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
I znowu odwaliliscie kawał dobrej w pełni PROFESJONALNEJ ROBOTY !!!!!
nic tylko brać przykład i równac w "górę"
trzymam kciuki i czekam-y na więcej ! _________________ Mały
..."Jak mam czas to siedzę i myślę jak nie mam czasu to tylko siedzę" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Sro Sie 22, 2007 10:22 am Temat postu: |
|
|
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pią Gru 03, 2010 11:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Pon Sie 27, 2007 11:44 am Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie
robercik napisał: | WNIOSKI:
najlepszym składem okazał się czysty karmelek 64/36 Przy zacisku zaledwie 113 impuls właściwy 126,8
skład 66/34 już wyraźnie słabszy
potwierdziło się że dodatek 2% węgla nieco spowalnia palenie a dodatek 4% węgla bardzo przyspiesza palenie
dodatek 1% tlenku żelaza bardzo przyspiesza palenie ale już 2%dwukrotnie spowalnia palenie  |
Z ogromnym zainteresowaniem przeczytałem ten post. Rzeczywiście zaprezentowaliście w pełni profesjonalne podejście do zagadnienia.
Co zwróciło moją szczególną uwagę, to dwa ostatnie punkty zawarte we wnioskach. Muszę przyznać, ze trochę mnie to zaskoczyło
Mam nadzieję, że prace będą kontynuowane również z innymi paliwami.
Hamownia - to jest to !!!
z wyrazami uznania |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Sro Wrz 05, 2007 10:21 am Temat postu: KOLEJNE PRÓBY KARMELKOWE |
|
|
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pią Gru 03, 2010 11:17 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 9:33 pm Temat postu: |
|
|
rakiety.pomorze.pl _________________ nie ma takiej rury na świecie, której nie można wystrzelić w kosmos |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|