Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aspiryna Gość
|
Wysłany: Wto Kwi 08, 2008 10:03 am Temat postu: zasadowy azotan miedzi |
|
|
Popularny utleniacz w mieszaninach gazotwórczych. Nigdzie nie mogę znaleźć preparatyki. Pomożecie?... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Triazine

|
Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 11:21 am Temat postu: |
|
|
Skoro nie masz preparatyki powinna ona wyglądać mniej więcej tak:
Poprawiona
249,68 g CuSO4x5H2O rozpuść w 900ml wody, następnie do tego r-ru dodaj r-r 40g NaOH w 50ml wody. Powstanie osad Cu(OH)2 trzeba go odsączyć i zadać 36,25ml HNO3 (handlowy 63% ; 13,8mol/dm3)
4Cu(OH)2 + 2HNO3 => H2O + Cu(NO3)2 x 3Cu(OH)2 - to jest właśnie ten zasadowy azotan miedzi
powinno go powstać ok 120g pewnie będzie uwodniony więc eksykator (zakręcony słoik z jakimś higroskopijnym wsadem, + twój związek na jakiejś podstawce )
Uwagi, można robić gorący roztwór siarczanu miedzi (wtedy trzeba mniej wody), ale Cu(OH)2 szybciutko sie będzie rozpadał na CuO
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Triazine dnia Czw Kwi 17, 2008 8:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aspiryna Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 09, 2008 11:36 am Temat postu: |
|
|
"Mniej więcej"?
mozesz podac źródlo?[/list] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Triazine

|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 1:08 pm Temat postu: |
|
|
aspiryna napisał: | "Mniej więcej"?
[/list] |
Nooo mniej więcej bo nigdzie takiej nie znalazłem więc sam ją napisałem.
Poprostu opierając sie na podręczniku z liceum (tematy odnośnie hydrolizy i wodoro\hydroxy-soli) rozpisałem reackję częściowego zobojętnienia wodorotlenku miedzi (jakbyś dał 2x tyle kwasu, to powstanie zwykły normalny Cu(NO3)2, tak połowa nie przereaguje - i masz zasadowy...). Równie dobrze można by kombiować z mieszaniem wodorotlenku i azotanu miedzi w stosunku molowym 1:1 ale to chyba nie będzie dokładnie to samo...
Masy molowe, stężenie HNO3 (molowe) rozpuszczalności z tablic "Adamantan" ; ew sam poprzeliczaj, powinno być ok. Bez obaw nie wylecisz w powietrze... przynajmniej nie powinieneś (tak apropos podaj skład jakieś mieszanki dymnej z tym specjałem, mam smaka na to zobojętnianie)
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aspiryna Gość
|
Wysłany: Czw Kwi 10, 2008 10:39 pm Temat postu: |
|
|
A Cu(NO)3(OH) to jest to samo co Cu(NO3)2.3Cu(OH)2? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piro

|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 6:31 am Temat postu: |
|
|
Nie... _________________ "Sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty" - Murphi |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Triazine

|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 11:51 am Temat postu: |
|
|
aspiryna napisał: | A Cu(NO)3(OH) to jest to samo co Cu(NO3)2.3Cu(OH)2? |
W sumie chyba powinno być Cu(NO3)(OH) bo inaczej to jakieś ligandy wychodzą i to nie bo powinny być parzyste. Co do poprawności wzorów, spotykałem się z r-r NH3 w H2O jaki r-r NH4OH. Co do tego azotanu to podaj jego wzór, może trzeba inne proporcje dobrać (no i składzik tej mieszaniy gazotwórczej też....) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aspiryna Gość
|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 5:32 pm Temat postu: |
|
|
Tak,źle spisałem, powinno być Cu(NO3)(OH).
Wzór właśnie taki dziwaczny jak ten co podałem |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aspiryna Gość
|
Wysłany: Pon Kwi 14, 2008 2:20 pm Temat postu: |
|
|
4 Cu(OH)2 + 2 HNO3 => Cu(NO3)2.3Cu(OH)2 + 2 H2O
Czyli o połowę mniej KA.
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aspiryna Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 1:09 pm Temat postu: |
|
|
Znalazłem w sieci, ze standardową metodą jest reakcja uwodnionego azotanu miedzi z wodorowegłanami metali alkaicznych wg. reakcji:
4Cu(NO3)2.3H2O + 6MHCO3 -> Cu(NO3)2.3Cu(OH)2 + 6MNO3 + 6CO2 + 12H2O
M - metal alkaiczny |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|