Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tweenk
|
Wysłany: Pią Kwi 30, 2004 11:36 am Temat postu: Polimeryzacja izobutylenu |
|
|
Czy ktoś wie:
1. Jak otrzymać izobutylen (może to gaz? nie wiem)
2. Jak wywołać jego polimeryzację tzn. jakie warunki i jakie katalizatory.
Wiem że do otrzymywania tzw. plastików trzeba dodawać różne polimery, ale wg mnie trzeba polimeryzować je po zmieszniu monomeru z wszystkimi innymi składnikami - inaczej nie utworzy się dobre połączenie między plastyfikatorem a MW. Jeśli się mylę to mnie poprawcie. _________________ Ludzie którzy lubią kiełbasę bądź szanują prawo z pewnością nie widzieli jak te rzeczy się robi. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Pią Kwi 30, 2004 11:55 am Temat postu: |
|
|
Myśl eże nie musisz mieć recji - w przypadku poliizobutylenu dodaje się od niego np. oleju silnikwoego który go ładnie rozpuszcza - powstaje gęsta maź którą dodajemy do MW - plastyfikuje dobrze.
Poliizobutylen występuje jako główny składnik uszczelniacza budowlanego firmy soudal - 6,50 za tube kosztuje. Poza tym można go wytrącić z taśmy samowulkanizującej dragon (nie próbowałem) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tweenk
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2004 5:40 pm Temat postu: |
|
|
No tak zapomniałem że niektóre polimery są rozpuszczalne. Dzięki. Tylko jak później ten olej odparować czy usunąć?  _________________ Ludzie którzy lubią kiełbasę bądź szanują prawo z pewnością nie widzieli jak te rzeczy się robi. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2004 7:10 pm Temat postu: |
|
|
A po co???
Stały polimer z MW Ci nic nie uplastyczni, najwyżej zrobi twardą kostkę. Olej zostawiasz. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kondix

|
Wysłany: Sro Maj 19, 2004 6:11 pm Temat postu: |
|
|
ja znalazłem coś takiego-
o przebiegu reakcji decyduje:
- rodzaj i stężenie katalizatora
- temperatura
· reaktor prostopadłościenny – ruchoma taśma bez końca (0,45m dł. części poziomej ok. 9m, 60m/min.)
· na taśmę w sposób ciągły podawany jest izobutylen + etylen (1:1) + roztwór BF3
· na powierzchnię taśmy – warstwa stałego PIB
· pod koniec ‘drogi” – dezaktywacja katalizatora
· dodatek stabilizatora zapobiegającego depolimeryzacji (siarczan tert-butylofenolu) rozdrabnianie, odgazowanie
· wydajność 100%
więcej http://slimak.sciaga.pl/prace/praca/16266.htm _________________ -Czy ty masz go ?
-Bo ja(a) mamgo ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
$nop

|
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 8:37 pm Temat postu: |
|
|
Panowie
Mam dobra nowine
W pocie czola znalazlem to czego szukali wielcy i ci mali.
Tasmy i kity z supermarketu pojda w kat.
Dolaczylem do swoiej oferty
Kauczuk syntetyczny, POLIIZOBUTYLEN PIB 99,5% czystosci
Oferta bedzie lub juz jest w sklepie.
Kauczuk jest w formie platow, kostek.
przy zamowieniach hurtowych >25-50kg jest mozliwosc zamowienia 20 innych rodzaji kauczukow w tym naturalny w platach kwadratowych po 15-20mm grubosci 300x300mm |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|