Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marvill
|
Wysłany: Sro Sie 15, 2007 2:36 pm Temat postu: Montowanie silnika w korpusie. |
|
|
Witam. Wczoraj zaczełem przogede z tym forum kupywając 2kg saletry. Dzisiaj zrobiłem tube na pierwszy silnik rakietowy. Zrobiony on jest z kartek xero klejnych wikolem. Tak to wygląda:
[img]http://img77.imageshack.us/my.php?image=150807152842dp3.jpg[/img]
Przez głupote zrobiłem stożek na silniku -.- i jak ja to mam teraz zamontować w korpusie? Mam jeszcze jedno pytanie z czego mogłbym robić korpus do innego silnika tylko że z rury po foli sniadaniowej? Myślałem nad rurka pcv ale bym musiał dostać odpowiedniej gtubosci a ztym ciezko moze byc ;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
p8p8

Dołączył: 16 Paź 2005 Posty: 180 Skąd: granica UE.. taki kraj Polska może kto słyszał :D
|
Wysłany: Sro Sie 15, 2007 3:38 pm Temat postu: |
|
|
ludzie (chodzi mi o początkujących)nauczcie się w końcu tych dwóch podstawowych zasad
1 STARANNIE
2 BEZ POŚPIECHU
jak człek ogląda takie modele to aż sie scyzoryk w kieszeni otwiera przecież modelarstwo nie polega na tym aby wystrzelic jak największą ilośc rakiet tylko chodzi o to żeby to jakoś wyglądało i działało przecież rakieta nie może byc kańciasta tak jak jest twoja tylko ścianki muszą byc idealnie okrągłe i gładkieczubek też musi byc osadzony prosto i nie może byc pogięty
zrób tak
nawin kilka warstw papieru na na kij jaki chcesz miec grubośc rakiety ściągnij potem to nawinięte i prosze masz równy korpus a z czubkiem też nic prostszego skożystaj z wrorów matematycznych albo jakiegoś programu
popatrz sobie jak wyglądają modele innych napewno nie ma tam takich pogięc i załaman
a jesli chodzi o silnik to tam już całkiem wszystko musi byc pod linijke bo jeśli korpus silnika nie będzie równy to ciśnienie nie rozłoży się równomiernie i wiadomo co sie stanie w tym przypadku pokombinuj z nawijanym papierem posmarowanym klejem na rurki pcv do dziś używam kilku modeli silników które korpus mają wykonane tą prymitywną lecz skuteczną metodą
troche mnie poniosło
pozdro
p8p8 _________________ już się w to nie bawie, jedynie doradzić coś moge.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Marvill
|
Wysłany: Sro Sie 15, 2007 5:50 pm Temat postu: |
|
|
Masz racje, ale kupiłem saletre i chciałem wkońcu coś zrobić. Jade zaraz do hipermarketu kupie rękawice laboratoryjne po drodze. Kupie też papier sniadaniowy zeby korpus wyciagnąc i mieć na silnik. Mam tylko pytanie masz może ten program żeby obliczyć jakie połkole mam wyciąc na czubek? Albo samą nazwe
//Zapomniałem że dziś święto ;/.
Ostatnio zmieniony przez Marvill dnia Sro Sie 15, 2007 7:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
TIK TAK
|
|
Powrót do góry |
|
 |
p8p8

Dołączył: 16 Paź 2005 Posty: 180 Skąd: granica UE.. taki kraj Polska może kto słyszał :D
|
Wysłany: Sro Sie 15, 2007 7:54 pm Temat postu: |
|
|
niestety teraz sprawdzałem i nie mam już tego programu wykasowałem go ponieważ ja stożki żadko robie z papieru ale wpisz na google "stożek wzory" albo coś w tym stylu to znajdziesz tam wzory dotyczące stożków i jeśli masz wiadomości z matmy na takim poziomie że umiesz podstawiac liczby do wzorów to napewno se poradzisz
tak na marginesie w tym zawodzie nie można nic robic na łapu capu nie ma się co śpieszyc bo tu czasem nie tylko można model ale i zdrowie mozna stracic
pozdro
p8p8
p.s. TIK TAK rozumiem że to jest model V2 bierze udział w tym konkursie _________________ już się w to nie bawie, jedynie doradzić coś moge.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|