Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
dudi13

Do³±czy³: 04 Sty 2007 Posty: 25 Sk±d: £ód¼
|
Wys³any: Czw Lip 19, 2007 10:05 pm Temat postu: Saletra+cukier+siarka |
|
|
Witam! dzisiaj zrobi³em sobiê mieszankê saletra z cukrem i siark± (dobrze zmielona) : obiêto¶ciowo 1³y¿eczka salety , 1 ³y¿eczka cukru , i pó³ ³y¿eczki siarki.
chcia³em zobaczyæ czy nadaje siê to na lont a wiêc nasype³em to do s³omki ubi³em ,s³omkê opar³em o ceg³e podpali³em i ze s³omki zaczo³ siê wydobywaæ strumien ognia na kszta³t takiego z palnika po czym s³omka odlecia³a i teraz moje pytanie czy kto¶ ju¿ to prubowa³ zrobiæ?? dodam jeszcze ¿e mieszanka spala siê bardzo szybko mo¿e siê ona nadawaæ na silnik rakietowy?? je¶li kto¶ tego nie robi³ to niech sprubuje naprawde warto!! i proszê o odpowied¼. _________________ "Pomy¶lno¶ci" xD rulezez  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbusiu SIANOPIS
Do³±czy³: 10 Cze 2007 Posty: 25
|
Wys³any: Pi± Lip 20, 2007 11:38 am Temat postu: |
|
|
nie wiem jakim cudem ci to polecia³o, chyba ¿e zatka³e¶ z jednej strony s³omkê. Nagraj film jak to lata bo mi siê co¶ wierzyæ w to nie chce, sam nie bêde marnowa³ siarki na takie cuda
Czy do sr sie nada Osobi¶cie nie wsadza³bym siarki, bo mo¿e dupn±æ albo przy starcie lub podczas lotu, chyba ¿e chcesz zrobiæ rakietkê z wybuchow± g³owic± to co innego  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kinoll

Do³±czy³: 06 Sty 2007 Posty: 3
|
Wys³any: Pi± Lip 20, 2007 1:05 pm Temat postu: :D |
|
|
Podziwiam twoje nowatorstwo dudi13 (ironia)
Takie "lonty" s± powszechnie znane i ludzie, którzy nie maj± visco ich czasami u¿ywaj±. Jednak lepsza jest ju¿ stopina z tych odczynników, a siarka jest w niej zbêdna.
Zbusiu z tym ¿eby nie dawaæ do srów na s&c siarki masz racje ale nie przez to, ¿e silnik morze wybuchn±æ tylko dlatego, ¿e siarka jest kaloryczna i daje du¿o ciê¿kich gazów które daj± s³aby ci±g. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dudi13

Do³±czy³: 04 Sty 2007 Posty: 25 Sk±d: £ód¼
|
Wys³any: Pi± Lip 20, 2007 2:42 pm Temat postu: |
|
|
Zbusiu napisa³: | nie wiem jakim cudem ci to polecia³o, chyba ¿e zatka³e¶ z jednej strony s³omkê.
|
no to chyba jasne jak bym inaczej nasypa³ i ubi³ ?? panie zbusiu?? _________________ "Pomy¶lno¶ci" xD rulezez  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbusiu SIANOPIS
|
Wys³any: Pi± Lip 20, 2007 6:15 pm Temat postu: Re: :D |
|
|
Kinoll napisa³: |
Zbusiu z tym ¿eby nie dawaæ do srów na s&c siarki masz racje ale nie przez to, ¿e silnik morze wybuchn±æ tylko dlatego, ¿e siarka jest kaloryczna i daje du¿o ciê¿kich gazów które daj± s³aby ci±g. |
Hahah to mnie rozwali³e¶ ciêzkich gazów tak ? Szybko¶æ lotu, zalezy od
-prawid³owej budowy modelu
-sr
-pogody
SR robi siê g³ównie z karmelki bo jest dobrym paliwem, mo¿na robiæ rakietki na p.cz. a nie zgadniesz co jest w p.cz. Siarka
Art na vmc http://vmc.org.pl/articles.php?id=196
Prosze ciê o nie pisanie takich postów, w sr chodzi o to aby mia³ ci±g i wyrzuci³ (nie dos³ownie) rakietke na odpowiedni± wysoko¶æ, która zale¿y od masy paliwa itp.
Myslisz ¿e nie raz robi³em z tego w/w arta rakietki 4/10 posz³y w niebo a reszta zrobi³a bum nawet na karmelce moze ci zrobiæ bom.
Panie ciêzkie gazy hah
p.s
mo¿e a nie morze siê pisze kaloryczna siarka haha
EDIT
dudi mi chodzi czy na sta³e zatka³e¶ jak±s zatyczk± czy oba koñce by³y ,,wolne'' |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GutekG17 Banita

Do³±czy³: 18 Lut 2007 Posty: 24 Sk±d: Warmia i Mazury
|
Wys³any: Pi± Lip 20, 2007 6:29 pm Temat postu: |
|
|
robi³em karmelka z kno3 cukru i siarki i nie mia³ a¿ tak du¿ego kopa, mo¿e dlatego ¿e za bardzo skarmelizowa³em ? bo karmelek mia³ kolor strasznie ciemny .... _________________ Moja strona: www.piro4ever.yoyo.pl Proszê o wasze oceny |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbusiu SIANOPIS
|
Wys³any: Pi± Lip 20, 2007 6:34 pm Temat postu: |
|
|
im ciemniejsza karmelka tym sie gorzej pali, wystarczy poczytaæ forum
Od karmelki s± inne tematy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

Do³±czy³: 23 Lip 2002 Posty: 215 Sk±d: te piêkne kolory ?
|
Wys³any: Pi± Lip 20, 2007 6:43 pm Temat postu: |
|
|
Zbusiu napisa³: | wystarczy poczytaæ |
Wlasnie kolego Zbusiu. Zanim sie kogos zjedzie warto poczytac cos na temat impulsu wlasciwego i ciagu, ew. nie wypowiadac sie na tematy, o ktorych nie ma sie pojecia.
Pozdrawiam! _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|