|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sylwek

|
Wysłany: Sob Cze 23, 2007 9:47 am Temat postu: Falownik alternatywa dla przekładni mechanicznych |
|
|
Witam
Marzy mi się ostatnio zrobienie falownika do silnika od pralki. Zastosowań chyba nie muszę reklamować. Od razu na myśl przychodzi mi nieśmiertelny NE555, ale mam wątpliwości czy wypełnienie tej pseudo sinusoidy da radę ruszyć ten silniczek? O amatorskich falownikach mało w sieci informacji trzeba będzie poszukać na świecie Nie interesują mnie rozwiązania z mikrokontrolerami tego sporo znalazłem, ale proste i łopatologiczne a co za tym idzie tanie. Wiadomo, że wszystko jakimś kosztem. _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Sob Cze 23, 2007 11:18 am Temat postu: |
|
|
konar napisał: | W załączniku schemat : .
Testowane było z silnikiem od jakiegoś automata . Gdzieś w czeluściach moich dysków mam jeszcze ten sam układ , ale ze zmienionym układem sterowania tranzystorów mocy . Jak znajdę to też wstawię . Ale zamiast robić można kupić gotowy moduł typu RM130 stosowany kiedyś w pralkach automatycznych . Czasem można je dostać w serwisach za zgrzewkę chmielowego napoju . Co prawda będą uszkodzone ale wymiana układu TDA1085 to koszt nie całych 10 Pln . A odpada konieczność robienia płytki . |
_________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylwek

|
Wysłany: Sob Cze 23, 2007 1:46 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo ciekawy schemat, bo taniusi szkoda, że nie ma opisu. Tranzystory BUZ90 są do 4,5A powinno wystarczyć do takiego silnika, ale w tej dziedzinie żaden ze mnie fachowiec. Za dwa trzy miechy będę starał się coś takiego sklecić, może wątek do tego czasu trochę się rozwinie. _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|