Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
sadafag
Do³±czy³: 18 Lis 2006 Posty: 405
|
Wys³any: Pi± Maj 18, 2007 6:45 pm Temat postu: Wyrzutnia rurowa |
|
|
Otó¿ chcia³bym zrobiæ RWPN- Rêczna Wyrzutnia Pocisków Niekierowanych. mia³aby byæ to d³uga rura o ¶rednicy kilku cm, a jako pociski do niej mia³yby byæ rakiety na karmelek, jednak bez stabilizacji statecznikami. I tu jest problem. Na razie projekt jest w fazie teoretyzowania, gdy¿ nie mogê znale¼æ odpowiedniej rury[tak w ogóle to nie mogê ¿adnej znale¼æ] i pytam siê czy 2m rura zapewni odpowiedni± stabilizacje takiego pocisku? Rakietki maj± byæ tanie i proste, tak wiêc stabilizatory rtêciowe i inne bajery nie wchodz± w gre. My¶la³em nad sabotem, ale to raczej nie wypali.
Pó¼niej dodam rysunek projektu.
Edit: Co my¶licie o kratce z ty³u wyrzutni i ³adowaniu jej rakietkami od przodu? Wtedy móg³bym nie obawiaæ siê o wypadniêcie ty³em rakietki je¶libym ustawi³ wyrzutnie pod k±tem. Z tym ustabilizowaniem rakietki, to my¶la³em nad lekkim doci±¿eniem g³owicy tak aby ca³a rakietka mia³a po¶rodku ¶rodek swojej wagi. Wcze¶niejsze do¶wiadczenia z wyrzutniami by³y takie ¿e nie dok³adne dopasowanie rakietki do wyrzutni powodowa³o jej przypadkowy tor lotu, czy dopasowanie jej zniweluje ten problem na tyle ¿eby rakietka taka lecia³a na 50-100m dosyæ prosto[tak ¿eby trafiæ w kwadrat 10x10m. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Go¶æ
|
Wys³any: Wto Maj 29, 2007 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Na razie robie szkic takiej wyrzutni, jak wszystko oblicze itp. to wrzuce skan oraz opis. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
adeks9
Do³±czy³: 25 Kwi 2007 Posty: 23 Sk±d: Przeworsk
|
Wys³any: Wto Maj 29, 2007 2:27 pm Temat postu: |
|
|
[edit]
proszê modów o usuniêcie tego posta. Nie zauwa¿y³em na jakiej podstawie ma dzia³aæ to i pope³ni³em wielk± pomy³kê. Inaczej sobie wyobra¿a³em to urz±dzenie i byæmo¿e przedstawiê mój pomys³ nied³ugo. Ale tymczasem jeszcze raz proszê o usuniêcie tego posta
Ostatnio zmieniony przez adeks9 dnia Wto Maj 29, 2007 3:35 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
jaskiniowiec
Do³±czy³: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Wto Maj 29, 2007 2:49 pm Temat postu: |
|
|
Osobi¶cie oradzam wykonanie takiego projektu. S±dz±c po rysunku odpalanie mia³o by nast±piæ rêcznie. Takie co¶ niewiele ma wspólnego z modelarstwem rakietowym, a wiêcej z przeno¶n± broni±.
P.S. Je¶li projekt nie przejdzie w stronê zdalnego odpalania rakiety z wyrzutni rurowej w kierunku zblizonym do pionowego, to temat zamykam...Proszê mnie ¼le nie rozumieæ. Forum to miejsce wymiany informacji modelarzy rakiet, a nie poradnik m³odego terrorysty... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwek
Do³±czy³: 17 Sty 2007 Posty: 236
|
Wys³any: Wto Maj 29, 2007 3:20 pm Temat postu: |
|
|
Wszystko siê zgadza kolega bu¼kê sobie opali i bêdzie brzydki do koñca ¿ycia. Sam gdybym nawet wpad³ na taki pomys³ to w ¿yciu nie by³ bym taki m±dry, aby odpalaæ z rêki tyko statyw i d³ugi kabel. Niestety takie wynalazki s± niezwykle niebezpieczne. Jestem zdania, ¿e przedszkole rakietowe nie jest dla takich tematów g³ównym powodem jest BHP. _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Go¶æ
|
Wys³any: Sro Maj 30, 2007 6:28 pm Temat postu: |
|
|
Ja sobie rozrysowa³em i chyba bêde to budowa³, oczywi¶cie odpalanie zdalne z minimum 30 metrów. Ta wyrzutnia to by³a by raczej co¶ na zasadzie statywu(podpory)do rakiet. Na pewno odpalanie z statywu i ze znacznej odleg³o¶ci jest bezpieczniejsze ni¿ lont. Zapanik oczywi¶cie elektryczny ¿aden lont. A wcze¶niejszy przedmówca ma racje, jak ¿ycie ci nie mi³e i do koñca ¿ycia chcesz mieæ ,,szpetn±'' bu¼kê to powodzenia ci ¿ycze, choæ nie popieram odpalanie ¿adnych materia³ów wybuchowych z lontu albo traske, no mo¿e z wyj±tkiem ma³ych petard na pcz i ¶wiec dymnych. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|