Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Czerwony barwnik do betonu jako dodatek do karmelka

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
MIROR

PostWysłany: Nie Maj 06, 2007 11:26 am    Temat postu: Czerwony barwnik do betonu jako dodatek do karmelka Odpowiedz z cytatem

Zakupiłem sobie w budowlanym czerwony barwnik do betonu. Jest to drobny, bezwonny proszek, kolor oczywiście czerwony. Wysuszyłem go i zrobiłem karmelka z 3% jego dodatkiem. I ten karmelek palił się bardzo dziwnie, tzn. palił się minimalnie wolniej od standardowego, sypał rzadkimi iskrami na odległość ok. 30cm i nie dawał żadnego płomienia - widać było powierzchnie spalania Shocked . Więc stwierdziłem że to coś czerwone chyba nie jest tlenkiem żelaza. Aby to potwierdzić zrobiłem termit z jego wykorzystaniem i nie załapał nawet od prochu, a z rdzą z tego samego Al zapalał się od zapałki.

Czy to rzeczywiście nie jest Fe2O3? W jaki inny prosty sposób można sprawdzić czy barwnik do betonu nadaje się do paliw rakietowych?

PostWysłany: Nie Maj 06, 2007 6:10 pm    Temat postu: ?? Odpowiedz z cytatem

Kłaniam się pięknie Smile
Sam jużodpowiedziałeś na swoje pytanie Jeśli nie moz.na z tego zrobić termitu to znaczy że masz co innego niż tlenek żelaza w tym barwniku.
Dokładnie co za świństwo tam siedzi to nikt nie może udzielić odpowiedzi tylko tem co to wyprodukował.

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
jaskiniowiec

PostWysłany: Pon Maj 07, 2007 12:30 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spróbuj próbkę tego czegoś zalać octem i zostawić na jakiś czas. Jeśli to tlenek żelaza, to powinien sie rozpuścić, jeśli to jakiś mineralny pigment (mielona cegła? Shocked ) to zostanie na dnie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Jacek R.

PostWysłany: Pon Maj 07, 2007 10:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Octem, ale tez chyba dowolnym kwasem (mogę się mylić). Sprubuj ten termit odpalic od magnezu lub odrobiny FB to będziesz miał pewność. Albo zrób znalizę wykrywania jonów żelaza w wodzie Smile
MIROR

PostWysłany: Pon Maj 07, 2007 12:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tymi kwasami to w sumie proste rozwiązanie, aż głupio się przyznać że sam na to nie wpadłem Embarassed Barwnik od 4h kąpie się w occie (10%) i nic się z nim nie dzieje. To raczej nie jest cegła - inny kolor.
A tak wygląda jego zawiesina w occie:

PostWysłany: Pon Maj 07, 2007 12:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

NO chyba sie nie rozpuszcza... ALe skoro karmelka sypie iskrami z tym to... kurcze mi karmelka z Fe2O3 sypała pomarańczowymi Very Happy

pozostała Ci jeszzce ewentualnie redukcja wodorem ale to chyba awykonalne w takich warunkach Very Happy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: