Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MIROR
|
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 11:26 am Temat postu: Czerwony barwnik do betonu jako dodatek do karmelka |
|
|
Zakupiłem sobie w budowlanym czerwony barwnik do betonu. Jest to drobny, bezwonny proszek, kolor oczywiście czerwony. Wysuszyłem go i zrobiłem karmelka z 3% jego dodatkiem. I ten karmelek palił się bardzo dziwnie, tzn. palił się minimalnie wolniej od standardowego, sypał rzadkimi iskrami na odległość ok. 30cm i nie dawał żadnego płomienia - widać było powierzchnie spalania . Więc stwierdziłem że to coś czerwone chyba nie jest tlenkiem żelaza. Aby to potwierdzić zrobiłem termit z jego wykorzystaniem i nie załapał nawet od prochu, a z rdzą z tego samego Al zapalał się od zapałki.
Czy to rzeczywiście nie jest Fe2O3? W jaki inny prosty sposób można sprawdzić czy barwnik do betonu nadaje się do paliw rakietowych? _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
dziadek kermit
|
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 6:10 pm Temat postu: ?? |
|
|
Kłaniam się pięknie
Sam jużodpowiedziałeś na swoje pytanie Jeśli nie moz.na z tego zrobić termitu to znaczy że masz co innego niż tlenek żelaza w tym barwniku.
Dokładnie co za świństwo tam siedzi to nikt nie może udzielić odpowiedzi tylko tem co to wyprodukował. _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
|
jaskiniowiec
|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 12:30 am Temat postu: |
|
|
Spróbuj próbkę tego czegoś zalać octem i zostawić na jakiś czas. Jeśli to tlenek żelaza, to powinien sie rozpuścić, jeśli to jakiś mineralny pigment (mielona cegła? ) to zostanie na dnie. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 10:39 am Temat postu: |
|
|
Octem, ale tez chyba dowolnym kwasem (mogę się mylić). Sprubuj ten termit odpalic od magnezu lub odrobiny FB to będziesz miał pewność. Albo zrób znalizę wykrywania jonów żelaza w wodzie _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 12:07 pm Temat postu: |
|
|
Z tymi kwasami to w sumie proste rozwiązanie, aż głupio się przyznać że sam na to nie wpadłem Barwnik od 4h kąpie się w occie (10%) i nic się z nim nie dzieje. To raczej nie jest cegła - inny kolor.
A tak wygląda jego zawiesina w occie:
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 12:13 pm Temat postu: |
|
|
NO chyba sie nie rozpuszcza... ALe skoro karmelka sypie iskrami z tym to... kurcze mi karmelka z Fe2O3 sypała pomarańczowymi
pozostała Ci jeszzce ewentualnie redukcja wodorem ale to chyba awykonalne w takich warunkach _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|