Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Paulina 1
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
YagYelskY

PostWysłany: Pią Lis 04, 2005 2:02 am    Temat postu: Paulina 1 Odpowiedz z cytatem

Witam!
Jako efekt dawnych marzeń (to mój pierwszy model) oraz niejako celem wkupienia się w łaski ukształtowanego już Kręgu Rakietowców Krakowskich Wink powstaje rakieta "Paulina 1". Model ma być początkiem serii "Paulin" różniących się tylko numerkiem. W dalekich planach jest również "Paulina X" mająca przekroczyć szybkość dźwięku. Ale do rzeczy.
Jednostka napędowa to lekka przeróbka silnika A100 Nakki, nazywana przeze mnie A130 (liczby od masy paliwa w gramach) napędzana klasyczną karmelką. Korpus - rura ze stali nierdzewnej grubości 1,5 mm, spawana. D wew. 27mm. Wiem jakie głosy się natychmiast podniosą odnośnie silników ze stali. Nie przecze, podzielam obawy jednak silnik wielorazowy to powtarzalność a ta z kolei jest podstawą bezpieczeństwa modelu jako całości. Bardziej się boję, że całość komuś spadnie na głowę niż samego wybuchu silnika. Fakt, mogłem zrobić aluminiowy jednak trudniej jest znaleźć dobrą rurę alu niż stalową. No, tak czy inaczej silnik już jest kompletny, trochę testowany (3 odpalenia). Liczony SRM-em na 7,93 MPa jednak wolę póki co puszczać go na spokojniejszej (i chłodniejszej) mieszance 60:40. Ciąg między 502 a 412 N (SRM dla 65:35). Bez hamowni trudno powiedzieć ale powinien się mieścić w klasie G.
Model. Korpus – laminat: papier, włókno szklane + ZE, stateczniki - balsa (po paru startach pewnie trzeba będzie zmienić; stawiam, że się połamią przy lądowaniu). Korpus robiłem na świetlówce - polecam, idealnie równa i sztywna. Głowica obecnie z pianki do suchych bukietów pokryta ZE ale jest to kruche jak cholera i nie podoba mi się. Może raz z taką odpalę.
Średnica korpusu - 41 mm, wysokość całkowita - 125 cm. Masa pustego modelu powinna się zamknąć w 350 gramach a masa lift-off - w 850 (stal jednak waży...).
Przewidywany pułap ok. 600 metrów.
Chyba za bardzo się rozpisuję nad szczegółami Embarassed .
Poniżej parę fotek. Silnik jest umieszczony w rurce z balsy - termoizolacja oraz część montażu, malowanie dopiero zaczęte więc estetyka pewnie się b. mocno zmieni.
http://img53.imageshack.us/my.php?image=dsc036312rl.jpg
http://img53.imageshack.us/my.php?image=dsc036322qs.jpg
http://img53.imageshack.us/my.php?image=dsc036360qb.jpg
Klasycznie cierpię na brak systemu odzysku. Mam części do timera Rtoipb to może go zmontuję i wykorzystam (timer Wink ). Teraz nie jestem w Polsce ale myślę, że na Święta będzie pierwsze odpalenie.
Jeśli macie jakieś sugestie to będą mile widziane.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
tryt

PostWysłany: Sob Lis 05, 2005 5:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Very Happy

Pomysł dość ciekawy ale myślę że korpus rakiety ze stalowej rury to nie zbyt dobre rozwiązanie po pierwsze masa a po drugie jak nie zadziała układ odzysku to nie chciałbym nim dostać. Model testowy wygląda fajnie ale bez układu odzyskiwania będzie ładny tylko do lądowania (z 600 metrów Wink )
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Jacek R.

PostWysłany: Sob Lis 05, 2005 5:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ładne, czekamzniecierpliwoscia na filmy i forty ze startów :d
marlionkk

PostWysłany: Sob Lis 05, 2005 6:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No mi tez ten pomysł bardzo ciekawi, ale tez niepokoi.
Taki silnik to granat...może wybuchnąć i mocno okaleczyc a nawet zabić.
Silnik musi być naprawde mocny żeby wytrzymał lot na 600m.

Ale jak wszystko bedzie dobrze to również czekam z niecierpliwościa na zdjecia ze startu i filmik Wink
Życze powodzenia!

Jacek R.

PostWysłany: Sob Lis 05, 2005 6:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmm... jesli silnik nie wybuchnie to z pewnoscia powinno poleciec na te 600m. A mam pytanie: ja robisz tą główice ze taka ładna wychodzi? :p
YagYelskY

PostWysłany: Nie Lis 06, 2005 2:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tryt, trochę źle zrozumiałeś, korpus rakiety jest z laminatu a silnik jest stalowy. Może faktycznie trochę enigmatycznie to napisałem.
Cytat:
Taki silnik to granat...

Dlatego narazie chodzi na spokojniejszej mieszance. Poza tym w razie draki wystrzeli zatyczkę (2 śruby M4) a nie ruszy korpusu. Ten system działa. Kiedyś do podobnego silnika zapodałem paliwo KP+Al+silikon na zacisk = 200. Efekt wiadomo jaki, ładnie obcięło śrubki.
W A130 liczyłem śruby i koło 6MPa powinno je poucinać.
Cytat:
ja robisz tą główice ze taka ładna wychodzi?

Potrzebna jest wspomniana wyżej pianka (patent któregoś z forumowiczów, niestety nie pamiętam czyj), wkręt i wiertarka. Wkręt łapiesz w wiertarkę, nakręcasz kawałek pianki bierzesz papier ścierny i jazda. Bardzo fajnie się obrabia jednak jest strasznie delikatne. Analogicznie można zrobić głowicę z balsy (pisał o tym PaulS).
Co do odzysku to skontaktowałem się "z kim trzeba" Wink i udostępni mi układ do testów. Jednym słowem juz niewiele zostało Very Happy .
Pozdrawiam.
Powrót do góry
YagYelskY

PostWysłany: Wto Lut 21, 2006 10:15 pm    Temat postu: Prace trwają:) Odpowiedz z cytatem

Witam!
No żeby nie było, że zapał był słomiany to wrzucam parę zdjęć z aktualnego stanu prac nad modelem. Głowicę zmieniłem jednak już przed pierwszym startem bo tamta spadła mi na podłogę i się pokruszyła Very Happy .
http://img383.imageshack.us/img383/3341/glowica0yk.jpg
Fajna sprawa: sklejka z balsy długości 130 mm i średnicy 41 mm waży 18 gramów, polecam.
Tak wygląda po polakierowaniu:
http://img479.imageshack.us/img479/3466/gowica29or.jpg
A to już całość w przysłowiowej "kupie":
http://img207.imageshack.us/img207/1372/jaznia25ws.jpg
Wybaczcie, że bez twarzy ale zostało mi to z czasów kiedy zajmowałem się MW Very Happy
Planowany termin pierwszego odpalenia - ten weekend.
Pozdrawiam!
Powrót do góry
Jacek R.

PostWysłany: Sro Lut 22, 2006 7:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mmm ładniutkie. moglbym przyjść na start? Very Happy
Kacper

PostWysłany: Sro Lut 22, 2006 8:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

Rakieta bardzo ładna. Gratuluję Very Happy .
Mam pytanie odnośnie poligonu. Czy masz już jakiś konkretny, który będzie dobry na miejsce startu?
Rekieta będzie startować z prowadnicy prętowej?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
YagYelskY

PostWysłany: Sro Lut 22, 2006 10:51 am    Temat postu: poligon Odpowiedz z cytatem

Witam!
Co do poligonu to myślałem o Pobiedniku ale sam nie wiem czy to dobry pomysł. Jak macie jakieś pomysły to proszę na priv. Tak, wyrzutnia będzie prętowa ale jeszcze jej nie mam Rolling Eyes
W tej chwili kończę sprawy z odzyskiem (okrojony UUWS od Jaskiniowca, któremu dziękuję i pozdrawiam Very Happy ). Chcę zrobić jakieś 5 udanych prób otwarcia "na sucho" zanim to poleci, jednak całość waży prawie kilo a rakieta jest smukła więc spadać będzie szybciutko Evil or Very Mad
No i ma jeszcze problem z nagraniem tego bo aparat leży w serwisie w Warszawie już prawie miesiąc Mad , ale może odeślą do końca tygodnia.
Odezwę się po testach odzysku.
Pozdrawiam!
Powrót do góry
Jacek R.

PostWysłany: Sro Lut 22, 2006 12:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

eee jakopoligon to "białe morza" chałdy. Kuuupa miejsca.
Kacper

PostWysłany: Sro Lut 22, 2006 7:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

Jeśli chodzi o film to służę pomocą. Pobiednik wymiarami jest całkiem dobry ale trzeba jechać autobusem i chyba z przesiadką albo busem do tego jest tam sporo modelarzy którzy zdaje się niezbyt lubią rakieciarzy. Solwaj odpada bo jest zdecydowanie za mały a po za tym zdarzają się tam ludzie. Ja znam dość duży poligon średnicy kolo 2km i drugi mniejszy a w około niema prawie żadnych zabudowań.

To jest moja propozycja. Z tym że problem z dojazdem. Mi (narazie Twisted Evil ) te poligony starczają a dojeżdżam samochodem(z tatą).
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
YagYelskY

PostWysłany: Sob Mar 18, 2006 12:55 am    Temat postu: Gotowe! Odpowiedz z cytatem

Witam!
Ostrzelałem się tym odzyskiem jak głupi... Zużyłem kilkadziesiąt żaróweczek choinkowych tylko po to, żeby z nich w końcu zrezygnować bo mało mnie krew nie zalała. W końcu złożyłem własne zapalniki:
http://img104.imageshack.us/my.php?image=druty0gp.jpg
http://img106.imageshack.us/my.php?image=glowka4hg.jpg
Taka główka siedzi w 700mg czarnego prochu bez siarki, specjalnie zrobionego na tę okazję (wogóle w tej rakiecie nie wykorzystałem żadnych gotowych elementów, poza UUWS'em, którego sam nie byłem w stanie zrobić... to się chyba nazywa "built from scratch"). Jak będę miał gdzie wrzucić filmiki to pokażę jak działa taki układ.
W niedzielę zrobiłem jeszcze jeden test naziemny silnika, bardzo ładnie wyszedł (też jest filmik), no i zrobiłem wyrzutnię prętową. Wszystko leży teraz grzecznie w kącie i czeka aż pogoda się poprawi, bo w tej chwili chmury nad Krakowem są może na 400 metrach... Jeśli się przejaśni to może już jutro Very Happy
Pozdrawiam!
Powrót do góry
Jacek R.

PostWysłany: Sob Mar 18, 2006 6:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mmm bede sie mugł zabrać? Smile a tak serio to jakiej srednicy spadocron?I zapodaj zdjęcia wuzytni :)ostatnimi czasy mam problem z zywutnią... 2m pret do rakiety która ma 180cm.. to za mało (mowa o rakiecie "pan i władca" nad którą prace stale trwają)
YagYelskY

PostWysłany: Pon Mar 20, 2006 11:15 am    Temat postu: hmmm Odpowiedz z cytatem

Witam!
No i stało się! Wczoraj około godziny 18tej na Pobiedniku odbyła swój pierwszy i ostatni lot "Paulina 1". Jak to zwykle bywa zawiódł element po którym się tego najmniej spodziewałem. Wyrzutnia prętowa z rurki alu 8mm długości 180 cm włożona w felgę koła zapasowego (niezbyt to eleganckie ale działa) wywołała odpalenie układu UUWS pomimo resetu układu już na wyrzutni. Trochę to dziwne, może to jednak od przeciążenia coś mu się pokręciło... W kadym razie ustawiłem całość, włączyłem układ, odpaliłem lont (30 sek), rakieta ruszyła (i to jak!!) i po przepisowych 2 sekundach wyskoczył z niej spadochron (przy około 300km/h...). Nie pomógł amortyzator z 4 metrów gumy, zerwało oczywiście linki, rakieta zrobiła parę fikołków, uleciała jeszcze kilkadziesiąt metrów (pułap szacowany z czasu spadku - 300 metrów) i z gwizdem runęła na ziemię. Spadła silnikiem na dół i wbiła się ze 20 cm (ciężko było wyrwać z ziemi). Spadochron z linkami opadał kilka minut aż niesiony wiatrem wylądował idealnie na słupie elektrycznym (możnaby puścić sto tysięcy rakiet a nie wycelowałoby się tak...). Mam nadzieję, że zwieje go i nie wywoła spięcia.
Generalnie mieszane uczucia: pierwszy model, piękny start, idealnie stabilny i bardzo energiczny (myślę, że przeszło 30g bo silnik ma grubo ponad 20kg ciągu a rakieta nie miała nawet kilo, Nakka by się nie powstydził Smile ), ładnie wyrzucony i otwarty bez problemu spadochron, założenia wysokości by się sprawdziły, 500 metrów bez problemu by było ale jednak tylko jeden start i model zniszczony. Ocalał silnik (jak mógłby nie Very Happy ), UUWS i głowica ale ona wisi sobie pod spadakiem (gdyby ktoś kiedyś znalazł to dajcie znać).
http://img58.imageshack.us/my.php?image=imgp04157gw.jpg
http://img74.imageshack.us/my.php?image=imgp04173ow.jpg
Filmiku nie będzie bo z niewiadomych przyczyn aparat nagrał tylko 2 sekundy filmiku a potem sam dźwięk, może operator coś pokręcił... Na wszelki wypadek jednak nie kupujcie Pentaxa Optio S 55, same z nim problemy.
Rozpisałem się strasznie ale jestem trochę rozgoryczony Crying or Very sad
Aha, po wyjęciu UUWS działa bez zarzutu... Jaskiniowcu wypowiedz się co się mogło stać, że układ zadziałał za wcześnie? Chyba zrobię wyrzutnię z tworzyw sztucznych.
Może "Paulina 2" odbędzie 2 loty Smile ...
Pozdrawiam!
Powrót do góry
jaskiniowiec

PostWysłany: Pon Mar 20, 2006 7:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cóż, gratulacje i...przykro mi, że elektronika tak ograniczyła pułap. Co mogło sie stać, naprawdę trudno mi powiedzieć. Nie testowałem UUWSów na przeciążenia, ale wydawało się jak dotychczas, że raczej im to nie szkodzi. Tym dziwniejsze, że po wylądowaniu układ działał prawidłowo. W sumie podejrzenia mam takie:
1) zbyt delikatny któryś z przycisków (jeśli blaszka kontaktowa była by zbyt blisko styku, to pod przeciążeniem mógł się włączyć). Jest to element
fabryczny, trudno to ocenić przed startem. Prawdopodobieństwo małe.
2) Przesunięcie się baterii podczas startu. Mało prawdopodobne, gdyż KMZ nie jest aż tak bardzo wrażliwy na obecność ferro magnetyków.
3) Jakaś przewa na ścieżkach, zimny lut itp. Prawdopodobne.
4) Jeśli te przewody wysokiego napięcia były niedaleko, to mogły lokalnie dość mocno zakłócić pole magnetyczne. Chyba najbardziej prawdopodobne.
Gwoli wyjaśnienia dodam, że to nie był klasyczny UUWS, tylko mój pierwszy , eksperymentalny układ z jednym zapalnikiem. Robiony na bazie schematu UUWSa, ale ze zmianami. Na ziemi sprawował się OK. Jak pisze YagYelskY układ sprawował się dobrze przed i po. Niestety nie w trakcie.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
YagYelskY

PostWysłany: Pon Mar 20, 2006 10:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Nie, te druty były ładne kilkaset metrów od miejsca startu.Nie wiem jak dokładnie działa KMZ ale może już sama duża prędkość jest w stanie "oszukać" go, np. jeśli działa cyklicznie to jeden cykl jest na ziemi a drugi powiedzmy 100 metrów nad nią i układ widzi zmianę pola... Nie wiem.
Trochę jestem zdezorientowany. Niebawem zacznie powstawać "Paulina 1L", model prawie identyczny tylko trochę "odchudzony" (jakieś 700 gram). Skoro już wiem jak się ten model sprawuje, można będzie pobadać UUWS no prędkości i przyspieszenia, np. timer do odzysku a świeca dymna do UUWSa.
Wracając do "Pauliny 1" to raczej jestem zadowolony, to pierwszy model a oprócz odzysku wszystko zadziałało jak trzeba, no i to przyspieszenie Very Happy .
Pozdrawiam!
Powrót do góry
jaskiniowiec

PostWysłany: Pon Mar 20, 2006 11:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak dasz radę, to przetestuj układ poprzez spuszczanie go z niewielkiej wysokości na ziemię. Powstaje chwilowe, duże przyspieszenie w momencie uderzenia. Sam układ spoko powinien to wytrzymywać. Na pustyni rakieta Ksarda wyglebiła dość mocno, a układ przeżył i nic mu nie było. Układ był gdzie? przy głowicy czy zaraz za silnikiem?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Jacek R.

PostWysłany: Wto Mar 21, 2006 7:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie rozumiem czegoś. jak spadając z 300 metrów wbiła sie raketa silnikiem w ziemie?!?!?! Moze mi to ktos wyjasnic??
Michał_R

PostWysłany: Wto Mar 21, 2006 7:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To chyba jasne że jak spad z głowicą sie urwał, to odeszło sporo masy na przedzie rakiety i zmienił sie środek ciężkosci.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: