Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
beaker
|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 8:15 pm Temat postu: Rakieta VEGA reaktywacja |
|
|
witam
chcialbym przedstawic wam moja nowa rakiete pierwsza z ukladem odzysku i ogolnym "daniu weń serducha"
VEGA reaktywacja, czemu reaktywacja? poniewaz moje pierwsze arkiety nazywalem Vega , I, II i tak dalej, ale jako ze wtedy moje doswiadczenie rakietnika bylo jeszcze mniejsze niz teraz, srednio lataly dlatego z sentymentu VEGA
Dlugosc calkowita-69cm
Korpus rurka pcv 1,5mm dlugosc- 55cm
srednica wewnetrzna- 2,9 cm
srednica zewnetrzna-3,2cm
Glowica toczona styrodurowa- 14 cm
Masa startowa - 300gram
pierwsze malowanie
Stateczniki
pdst dolna-12,7 cm
pdst gorna-3cm
wysokosc-6cm
balsa 3mm
Spadochron w kształcie kwadratu o boku 48 cm
folia z worka na smieci bodajze 120l
Uklad odzysku,
bezwladnik rteciowy
opuzniacz visco, 6cm ( jeszcze nie wiadomo na 100%0
podsypka 1,5grama pcz
Silnik
rurka pcv dlugosc 12cm
srednica zew 2,6 cm
srednica wew 2,3 cm
dysza 6mm
drewno z wkladka metalowa
zatyczka rowniez drewniana 1,5cm
Paliwo
Karmel zwyczajny, 65/35 nakal 6mm jedno ziarno
I calość, dla przykladu 2 stare silnik z tej serii i pare zaplonnikow.
zalozenia-
Rakieta poleci na mojego pomyslu silniku z pcv.
Opanuje dzialanie systemu odzysku.
Wstep do "powazniejszych" rakiet
Rakieta jeszcze nie pomalowana, glowica i stateczniki beda czarne a korpus zolty, myslalem ze na upartego poleci jutro, ale co nagle to po diable
pozdrawiam Bartosz
Ostatnio zmieniony przez beaker dnia Wto Lut 13, 2007 8:22 am, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 8:24 pm Temat postu: |
|
|
Dyszę wymocz kilka/naście godzin w szkle wodnym i wysusz to sie zaimpregnuje troche
Życzę powodzenia w budowie rakiet _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
|
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 7:32 pm Temat postu: |
|
|
wrzucilem dane silnika do SRM
wyszlo mi w zakladce osiagi
F=101N (maksymalny ciag)
Impuls calkowity- 30Ns
czyli to klasa E
Szczerze w to watpie, wiec wyniki mozna o te pare % zanizyc, ale silnik raczej zmiesci sie w przedziale E.
Jezleli gadam glupoty to wybaczcie w SRM jestem srednio obeznany, ale powyzsze wyniki daja chociaz zarys prawdy
pzdr |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 3:26 pm Temat postu: |
|
|
witam
Budowa rakiety dobiegła końca o to i ona:
oboko paczuszka zapałek i silnik (tylko napełnić paliwem)
Start na dniach!
Pozdrawiam Bartosz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 4:46 pm Temat postu: |
|
|
Joker wiem, samo drewno to cienizna i na poczatku testow sie o tym przekonalem. Dlatego teraz jest dysza z drewna, lecz teraz jej najwazniejsza czesc pelni wkladka metalowa ktora zapobiega zmniejszaniu sie cisnienia wywolanego przez erozje dyszy drewnianej, Owszem drewno jest nadpalone, ale srednica krytyczna(w tej roli wkladka) pozostaje nie ruszona. Zrobilem 4 silniki i bezwkladki i okolo 3 z wkladka. Silnik do Vegi jest pierwszym egzemplarzem w modelu jakiejkolwiek rakiety.Mysle ze poradzi sobie zp onad 300 gramowa masa rakiety.
pzdr |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 5:26 pm Temat postu: |
|
|
A prosze bardzo:
zwyczajny bezwladnik, zasilanie z 9voltowki, zapala zaplonnik z zaroweczki choinkowej, zarowecza i odrobinaka pcz zapala visco, visco (6cm=6sek)
visco zapala pcz 1,5 grama moze ze 2. pcz wyrzuca spad. opozniacz dalem pirotechniczny bo z elektroniki jestem noga poniewaz (wiadome) bezwladnik styka kabelki w momenciu ustania pracy silnika, pozniej lot swobodny 6 sekund (moze dam wiecej) i wyrzut spadu. laczna wga ponad 40 gram. Calosc obudowana w wlacowatu moduł.
pzdr |
|
|
Powrót do góry |
|
|
jaskiniowiec
|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 6:09 pm Temat postu: |
|
|
Może i jesteś noga z elektroniki, ale tajmer dla lamerów możesz spróbować. Gorąco namawiam, jakby coś, pomogę |
|
|
Powrót do góry |
|
|
tomix
|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 6:42 pm Temat postu: |
|
|
beaker92 jak masz czas to mozesz pokombinowac z tym tajmerem, ale bezwładnik nie jest zły _________________ SEE YOU |
|
|
Powrót do góry |
|
|
dudi13
|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 6:42 pm Temat postu: |
|
|
nom potwierdzam nawet ja go zrobiłęm i posłuży mi do mojej rakietki
a propo twojej vega to taka właśnie mi się śniła szkoda że mam nierealne sny bo wiem że nieudało by mi się takiej zrobić |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Joker Dostęp próbny
|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 7:12 pm Temat postu: |
|
|
Siemka
Masz tu link do strony ksaed własnie z tyym timerem TIMER _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
jaskiniowiec
|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 7:34 pm Temat postu: |
|
|
U Ksarda jest, ale przecież jest tutaj na forum, dodatkowo opracował nowy wariant Eltopsj i zadeklarował sprzedaż i wysyłkę części pocztą. Co Wy, nie czytacie forum?? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 8:41 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo fajna rakieta Mógłbyś dać jakiś rysunek z przekrojem rakiety, chciałbym zobaczyć jak tam to wszystko jest upakowane i zamocowane? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 9:17 pm Temat postu: |
|
|
W tej rakiecie na pewno bedzie uklad oparty na bezwladniku i opozniaczu pirotechnicznym
schematy i propozycje timer "dla lamerów" widzialem i tego samego dnia ktorego Eltopsj pokazal propozycje wysylkowa wyslalem do niego maila, czekam na odp
Miror oto schemat (podgladowy tylko i wylacznie)wiec nie rugajcie mnie np o brak wyskalowania
pozdrawiam
ps, spadochron na zdjeciach wyzej przyjarał sie podczas testów, i zrobilem nowy
kwadratowy o boku 50 cm, z foli niebieskiej
pzdr |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Sro Lut 14, 2007 8:59 pm Temat postu: |
|
|
nadstateczna! Zmniejsz odleglosc między śm a śp do 2 kalibrów i wex pod uwagę że wypali się też ładnych pare g paliwa wiec śm przesunie sie jeszcze do przodu. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tomek J.
|
Wysłany: Sro Lut 14, 2007 9:20 pm Temat postu: |
|
|
Jacek R. napisał: | nadstateczna! Zmniejsz odleglosc między śm a śp do 2 kalibrów i wex pod uwagę że wypali się też ładnych pare g paliwa wiec śm przesunie sie jeszcze do przodu. |
Pamiętaj, że to tylko program i obliczenia teoretyczne |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
|
Wysłany: Sro Lut 14, 2007 9:39 pm Temat postu: |
|
|
odleglos wynosi 2,32 kalibra fakt ze po wypaleniu wynosi ponad 3
gdzies na forum wyczytalem ze odleglosc powinna byc pomiedz 1,5 a 3 kalibra i do tego sie dostosowalem. nigdy nie bralem pod uwage nadstatecznosci
pzdr |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
|
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 5:33 pm Temat postu: |
|
|
sorry za głupie pytanie ale do czego będzie przymocowany spadochron?? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
|
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 5:41 pm Temat postu: |
|
|
yyy nie wiem o co ci chodzi ale sprobuje wytkumaczyc
nie da sie ukryc ze do rakiety bedzie jedna linka z guma 4x1 jako amortyzator, to niej bedzie doczepiony spad, a linka do wnetrza korpusu.
pzdr
ps.mam pytanko "do obeznanych" modelarzy, na co montujecie linke do korpusu? zywica?
pzdr |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tomek J.
|
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 6:22 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
beaker92 napisał: |
ps.mam pytanko "do obeznanych" modelarzy, na co montujecie linke do korpusu? zywica?
pzdr |
gdybyś korpus modelu miał dzielony na dwie części np. człon silnikowy i człon na spad. to w złączce łączocą dwa człony mógłyś zamontować mały hak do którego przywiązał byś linke. Ewentualnie możesz przykleić żywicą tak jak mówisz, model jest mały więc nie powinno urwać.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
|
Wysłany: Pią Lut 16, 2007 7:48 pm Temat postu: |
|
|
Witam
RAKIETA GOTOWA
Silnik zrobilem przed chwilą długość 13 cm. Owinąłem taśma pakową aby leżał idelanie w korpusie(był luz pare mm).
Zrobilem nowy spadochron, kwadrat o boku 50cm z foli niebieskiej. Zamontowałem amortyzator z gumy modelarskiej 4x1. Cały spad wraz z olinkowaniem, przymocowalem do wnętrza korpusu specjalnym bolcem platikowym widocznym na zdjeciach, przepuscilem go przez otwór w korpusie i zablokowalem szpilką.Wewnatrz zakleilem kawalkiem taśmy pakowej żeby linki o niego nie zahaczały.
FOTY
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|