Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
RAKIETOMAN
Do³±czy³: 07 Maj 2003 Posty: 38 Sk±d: Poligon
|
Wys³any: Sro Maj 07, 2003 9:15 am Temat postu: suche paliwo [nie skarmelizowane] |
|
|
czy mogê zrobiæ paliwo rakietowe sta³e z saletry potasowej z cukrem , nie karmelizowanej |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KML
Do³±czy³: 02 Maj 2003 Posty: 73
|
Wys³any: Sro Maj 07, 2003 1:03 pm Temat postu: |
|
|
mo¿esz, ale bêdzie mia³o gorszy efekt skarmelizuj lepiej _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Feuer
Do³±czy³: 11 Mar 2003 Posty: 18 Sk±d: £añcut
|
Wys³any: Sro Maj 07, 2003 5:11 pm Temat postu: |
|
|
Jak dla mnie niekarmelizowane paliwo te¿ jest dobre (czasem a¿ za dobre, bo rakiety robi± BUM). Poza tym ostatnio trochê boje siê karmelizowaæ, bo raz mi siê zrobi³o UFO z garnka |
|
|
Powrót do góry |
|
|
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Sro Maj 07, 2003 5:19 pm Temat postu: Ja.... |
|
|
Feuer napisa³: | ... Poza tym ostatnio trochê boje siê karmelizowaæ, bo raz mi siê zrobi³o UFO z garnka |
Ja po prostu caly czas mieszam mieszankê , od dna - twardym patyczkiem drewnianym. Na twarzy maska z pleks±. Raz mi siê zapalilo ale w rêku mam rozpylacz i szybko ale i delikatnie ugasi³em ogieñ - w zarodku. Po prostu robilem to na dworze i zagada³em sie przez komórê
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuba13
Do³±czy³: 14 Kwi 2003 Posty: 16 Sk±d: wejherowo
|
Wys³any: Sro Maj 07, 2003 6:35 pm Temat postu: |
|
|
ja robie troszke innym sposobem
normalnie w kuchni(jesli masz poch³aniacz) lub na dworzu na palniku
przygotujesz mieszankê, nie laczac jej. cukier dzielisz na 2 czesci. jadna musi byæ pudrem lub drobno zmielonym. drugo moze byc w duzych krysztalach. ten drobny polacz z b. drobnym KNO3. ten niemielony wrzuc na patelnie, i piecz az sie nie roztopi. gdy sie roztopi. dodajesz 1-2 lyzki mieszanki drobnej. pozadnie mieszasz i czekasz az ta cala mieszanka zacznie lekko "bulgotac"(beda pojawiac sie bomble). wtedy dodaj nastepne 1-2 lyzeczki. gdy bedziesz mnial tyle tej mieszanki aby pokryc cala patelnie cienka warstwa karmelka, wrzuc cala reszte, dobze mieszajac, gdy znowu zacznie bulgotac, wlej do miejsca przeznaczenia. ¯yczE PowodzeniA |
|
|
Powrót do góry |
|
|
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Sro Maj 07, 2003 7:15 pm Temat postu: Ja bym ... |
|
|
soldamn napisa³: | .....gdy .... zacznie bulgotac .... |
Ja bym spierd....³ . "Bulgot" . Przetopi³em ju¿ z 5 litrow karmelki ale ¿adnego bulgotu nigdy u mnie nie by³o.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
|
IrkaceK
Do³±czy³: 23 Lip 2002 Posty: 214 Sk±d: te piêkne kolory ?
|
Wys³any: Sro Maj 07, 2003 7:32 pm Temat postu: |
|
|
Witam..
To ja robie tak.. Na 33 gramy mieszaniny dodaje plaska lyzeczke wody (lepiej sie miesza-caly czas plynne) i dokladnie mieszam. Nastepnie zaczynam to podgrzewac na kuchence na najmniejszym ogniu (pochwale sie bo dorobilem sie kucheneczki w piwnicy tyle ze jeszcze tam nie odlewalem ). Caly czas mieszam lyzeczka a ubrane mam okularki ochronne. Na obrzezach zaczynaja pojawiac sie babelki a potem zaczyna cale bulgotac (woda sie gotuje ) Karmelizowac zaczyna dopiero jak nie ma wody wiec ..
Pozd IK |
|
|
Powrót do góry |
|
|
pirotechmaan Go¶æ
|
Wys³any: Sro Maj 07, 2003 8:09 pm Temat postu: Karmelka |
|
|
Powtorze siê jak ja robiê.
1. Karmelka
Odwa¿am 90 g cukru pudru i 110 g KNO3 ( drobno mielony ). Mieszam i do garnka o grubym dnie . Na malym ogniu caly czas mieszam. Mieszanka robi siê jakby wilgotna , zaczyna brunatnieæ. Szczegoln± uwagê zwracam aby na mieszaæ przy dnie. Topi sie bez zadnych bulgotów i sensacji. Wychodzi pastelowy kolor karmelki.
2. Karmelka magnezowa.
Odwa¿am : 80 g cukru pudru , 10 g proszku Mg , 100 g KNO3 i 10 g KNO3.
Do 10 g Mg dodaje 10 g KNO3 i mieszam.
80 g cukru pudru mieszam ze 100 g KNO3. Topiê jak wy¿ej. Jak ca³o¶æ jest stopiona wsypujê 20 g mieszanki Mg / KNO3. Grzejê jeszcze ze dwie minuty i paliwo jest gotowe. Paliwo jest do¶æ plynne. £atwo siê odlewa.
Pozdr. A
PS. Mój post nie jest instrukta¿em. To, ¿e ja pracujê na wolnym ogniu nie oznacza, ¿e innych do tego zachêcam. Pozostaj± jakie¶ pewne niuanse wp³ywaj±ce na bhp. Np. stosunek wielko¶æ p³omienia do dna rondla , grubo¶æ denka rondla itp. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
wronek
Do³±czy³: 22 Mar 2003 Posty: 13 Sk±d: Podkarpacie
|
Wys³any: Sro Maj 07, 2003 8:39 pm Temat postu: |
|
|
a ja karmelek robie tak :
sypie saletre i cukier na patelenie ( tak± bez teflonu ) i na kuchenke ....
dwa razy mi sie juz zapalilo ale nie przez temperature ale przez moja nieuwage bo jak przelewam to mi kapnie czasem, poprostu ciapak jestem ale szybka akcja z kranem i po sprawie nawet nic nie by³o czuæ ale zawsze jak robie to okno na o¶cie¿ i poch³aniacz w³±czony _________________ MW :] - to tylko moje inicja³y.....
Id± dzieci przez pole minowe i machaj± r±czkami ........ na piêæ kilometrów |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuba13
Do³±czy³: 14 Kwi 2003 Posty: 16 Sk±d: wejherowo
|
Wys³any: Sro Maj 07, 2003 8:54 pm Temat postu: Re: Ja bym ... |
|
|
pirotechmaan napisa³: | soldamn napisa³: | .....gdy .... zacznie bulgotac .... |
Ja bym spierd....³ . "Bulgot" . Przetopi³em ju¿ z 5 litrow karmelki ale ¿adnego bulgotu nigdy u mnie nie by³o.
Pozdr. A |
bulgotanie to pojecie wzgledne. ja poprostu to tak nazwalem. wyglada to tak, ze w pewnym miejscu zaczyna sie robic b. ciemne, i robi sie pecherzyk(wodoru jesli sie nie myle) i ulatnia sie do powietrza. dla mnie to znaczy, ze mieszanina jest dobrze rozpuszczona |
|
|
Powrót do góry |
|
|
wronek
Do³±czy³: 22 Mar 2003 Posty: 13 Sk±d: Podkarpacie
|
Wys³any: Sro Maj 07, 2003 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Soldman a mi sie wydaje ¿e im ja¶niejszy karmelek tym lepszy _________________ MW :] - to tylko moje inicja³y.....
Id± dzieci przez pole minowe i machaj± r±czkami ........ na piêæ kilometrów |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Qba
Do³±czy³: 04 Lut 2003 Posty: 104 Sk±d: Podkarpacie - okolice Rzeszowa
|
Wys³any: Czw Maj 08, 2003 7:45 am Temat postu: |
|
|
To ci siê wronek dobrze wydaje _________________ Qba |
|
|
Powrót do góry |
|
|
¦ciArwA
Do³±czy³: 08 Sie 2002 Posty: 201 Sk±d: ju¿ nie st±d :)
|
Wys³any: Czw Maj 08, 2003 7:49 am Temat postu: |
|
|
mi tez sie wydawalo, ze karmelek im jesniejszy tym lepszy.
moim zdaniem, to ze karmelek jest ciemny, znaczy ze czesc cukry sie lekko przypalila i bedzie miala mniej energii do oddania.
ja zalewalem do korpusu jak tylko sie wszystko zrobilo plynne.
pozdrawiam
p.s. poprawcie mnie jak sie myle _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
RAKIETOMAN
Do³±czy³: 07 Maj 2003 Posty: 38 Sk±d: Poligon
|
Wys³any: Czw Maj 08, 2003 2:01 pm Temat postu: |
|
|
czy mogê stopiæ KNO3 i cukier osobno a nastêpnie zlaæ ze sob± do jednego pojemnika
my¶lê ¿e taka metoda by³a by bezpieczniejsza ale nie jestem pewien czy skuteczna |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kuba13
Do³±czy³: 14 Kwi 2003 Posty: 16 Sk±d: wejherowo
|
Wys³any: Czw Maj 08, 2003 2:32 pm Temat postu: |
|
|
to nie bedzie bezpieczniejsze.......takim sposobem na bank kno3 sie zapali..... a co do tego koloru, to mi chodzi o plynnosc, ale przy tym robia sie bomble gazu: wodoru lub tlenu..... i jak jest karmelek plynny to sa te bobelki...mam konsystencje jasnobrazowai na bank nic sie nie zapali |
|
|
Powrót do góry |
|
|
¦ciArwA
Do³±czy³: 08 Sie 2002 Posty: 201 Sk±d: ju¿ nie st±d :)
|
Wys³any: Czw Maj 08, 2003 3:13 pm Temat postu: |
|
|
soldamn napisa³: | ..takim sposobem na bank kno3 sie zapali.. |
... dobrze wiedziec.... _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Qba
Do³±czy³: 04 Lut 2003 Posty: 104 Sk±d: Podkarpacie - okolice Rzeszowa
|
Wys³any: Czw Maj 08, 2003 4:16 pm Temat postu: |
|
|
Soldamn we¼ ty troche literatury poczytaj albo w necie poszukaj
KNO3 to utleniacz!!! I niby co garnek ma ci sie utlenic???
A do RAKIETOMAN'a to KNO3 ci sie nie stopi, bo w tej mieszance topi sie cukier tylko, a KNO3 sie nie roztapia. _________________ Qba |
|
|
Powrót do góry |
|
|
¦ciArwA
Do³±czy³: 08 Sie 2002 Posty: 201 Sk±d: ju¿ nie st±d :)
|
Wys³any: Czw Maj 08, 2003 4:29 pm Temat postu: |
|
|
a ja ci gwarantuje, ze samo kno3 sie stopi. dla niedowiarkow moge dac foto "sztabki" kno3
pozdrawiam _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Koko
Do³±czy³: 27 Mar 2003 Posty: 44 Sk±d: z miejsca do ktorego slonko nie dochodzi
|
Wys³any: Czw Maj 08, 2003 5:28 pm Temat postu: |
|
|
ja to robie jeszcze inaczej jak mi sie cukier rozpusi to wtedy dodaje KNO3
i hwilke tylko mieszam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Go¶æ
|
Wys³any: Czw Maj 08, 2003 5:57 pm Temat postu: |
|
|
Z niakarmelizowanej saletry rakietki maj± piêkny ogromny p³omieñ.A co do karmelków to z kolorem jest napewno prawd± bo jak mi siê trochê zad³ugo grza³ na patelni to taki ciemno czerwono br±zowy pali³ siê niezbyt efektownie. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|