Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
szczurek007 && ( 2-gie ostrzeżenie )
|
Wysłany: Nie Lut 11, 2007 12:56 pm Temat postu: dysza - kalkulator |
|
|
Witam
Poszukuje kalkulator do dysz - jakis prosty w obsludze. Mam jeden ale nic z niego nie kapuje
pozdr. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Qba_rozpruwacz
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2007 7:07 pm Temat postu: |
|
|
Wysylam ci prosty kalkulator.
UWAGA!!! Wszystkie obliczone dysze mają współczynnik zacisku
około 45:1!!! Nalezy je więc bardzo starannie montowac.
Jesli chcesz zrobie dla ciebie wersje o "delikatniejszych"
parametrach...
I podaj mi link do tego kalkulatora, który masz.
Moj wysylam na mail tym, którzy go potrzebują, nie
zamieszczam go na zadnym serwerze, ale i tego nie
zabraniam. Jesli chcesz, mozesz go modyfikowac itd. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2007 7:38 pm Temat postu: |
|
|
NIE MA KALKULATORA DO DYSZ do juz 3 twoj identyvzny topic
jak nie wiesz jak sie nim poslugiwac (dam głowe ze srm) to robisz doswiadczanie. Najpierw najwieksza, a pozniej stopniowo np o 1mm zmniejszach i ostrzymasz w konczy przy ktorejs (nastej?) optymalny rozmiar dyszy.
pzdr Bart |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Marek15
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 8:51 am Temat postu: |
|
|
beaker92 napisał: | NIE MA KALKULATORA DO DYSZ |
Tak? Znam qbe_rozpruwacza i wiem, że on kilka wzorów z ksiązki przepisał i napisał program na c++, a więc jest program
Jeśli są 3 takie tematy to ten pewnie poleci do kosza... _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 8:56 am Temat postu: |
|
|
witam
Nie chodzi mi o samo istnienie
Dysze dobiera się zależnie od wytrzymałości korpusu, tego co chce sie osiagnac itp.
a koledze szczurkowi radze poczytac. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
krissmann
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 11:51 am Temat postu: |
|
|
Qba moge prosić o przesłanie tego kalkulatora na email krissmann@interia.pl ? Z góry dzięki. _________________ Piszę poprawnie po polsku |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwek
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 1:21 pm Temat postu: |
|
|
Witam
W samej rzeczy dwie sprawy, jeśli nie zobaczę kalkulatora na serwerze to temat poleci. Po drugie wielu z was ma pod ręką idealne narzędzie do konstruowania całych silników w tym dobrania parametrów dyszy, co do zacisku 45 to bieda u mnie silniki rzadko mają mniejszy zacisk niż 130. Mały konkurs, o jakim popularnym narzędziu mówię jest w nim wszystko i prawie wszyscy je mają przynajmniej ci, którzy interesują się prawdziwie SR je mają.
Dysza ma kilka charakterystycznych punktów, które w amatorskich SR są dość łatwe do dobrania to nie kosmiczna technologia. Pierwsza sprawa stosunek kątów wlot wylot, druga sprawa zacisk, trzecia to pole powierzchni na końcu dyszy od tego zależy w dużym stopniu sprawność dyszy. Te dane można uzyskać z właśnie tego programu, o którym mówi moja zagadka.
Ludzie myślcie, bo myślenie ma przyszłość. _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 1:47 pm Temat postu: |
|
|
witam
a jesli nie chcecie dyszy lavala o ktorej mowi Sylwek, robicie zwyczajną, tylko trzeba sie liczyc z konsekwencjami. Taka dysza działa jak polowa(stozek zbiezny,bodajze sie na to mowi), a gazy nie rozprezaja sie w czesci wylotowej jak ma to miejsce w dyszce lavala. Wazny jest tez przekroj krytyczny i jego nieerozyjnosc.
ps. nie bede psuł zabawy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Qba_rozpruwacz
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
|
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 1:38 pm Temat postu: |
|
|
Program fajny ale chyba mało użyteczny bo z tego co zauważyłem to nie przewiduje kanału w paliwie. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwek
|
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 1:42 pm Temat postu: |
|
|
http://files.filefront.com/Dysze_SR_2007exe/;7098593;/fileinfo.html
Jest tutaj, ale nie polecam tak pobieżnie wrzuciłem kilka danych pierwsze, co rzuca się w oczy to nie pobiera wystarczającej danych by obliczyć, co trzeba. A z programistycznego punktu widzenia to też bieda brak zabezpieczeń, brak formatowania strumienia, nawet w programach DOS można wiele zdziałać tylko trzeba chcieć. _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
szczurek007 && ( 2-gie ostrzeżenie )
|
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 3:10 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Po długiej nie obecności, chce odnowić ten post, przez ten czas już nabrałem trochę umiejętności , ale dalej nie wiem jak można obliczyć część wlotowa i wylotowa(chodzi mi o średnice i kąt stożka). Jeszcze jedno, gdzie ma znajdować się cześć krytyczna (na środku, czy przesunięta w stronę wylotowa lub wylotowa)?
Kiedyś miałem program do obliczania tych właśnie stożków, ale gdzieś go zapodziałem.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|