Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kuba13
|
Wysłany: Sob Maj 03, 2003 9:21 pm Temat postu: nowe, ciekawe paliwo (ciekle). |
|
|
otoz szukajac czym byl napedzany me 163 komet (rakietowy samolot luftwaffe) znalazłem to :
Silnik rakietowy Walther I-203
napęd:
T-stoff : głównie H2O2
Z-stoff : wodny roztwór nadmanganianu wapnia
rozpedzal szybowiec do 547 km/h
potem, został zamieniony (Z-stoff) na C-stoff : hydratu hydrazyny w metanolu.
silniki te, charakteryzowały się bardzo dużym ciągiem. wiem ze sa to b. trudne do zrobienia paliwa, ale moze ktos z was ma dostep do zrobienia paliwa t i z stoff
nie jestem pewien, ale chyba
KMnO4 + Ca = CaMnO4 + K
Co o tym sadzicie
p.s. niedlugo wstawie wiecej przepisow.... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kuba13
|
Wysłany: Sob Maj 03, 2003 9:25 pm Temat postu: |
|
|
W silniku niemieckiego pocisku rakietowego V-2 zastosowano jako
paliwo 7y/o wodny roztwór alkoholu metylowego (dodatek wody obniżał
temperaturę spalania i upraszczał w ten sposób konstrukcję silnika). Jako
utleniacz zastosowano ciekły tlen, technologia wytwarzania którego i po-
sługiwania się nim od dość dawna była dobrze opanowana. Obecnie ta
mieszanka paliwowa nie jest już raczej używana ze względu na małą wy-
dajność. Z powodzeniem są jednak stosowane inne mieszanki |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojto111

|
Wysłany: Sob Maj 03, 2003 9:25 pm Temat postu: |
|
|
wydaje mi sie ze lepszy byl by nadmanganian glinu, ale moze jest niestabilny . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojto111

|
Wysłany: Sob Maj 03, 2003 9:48 pm Temat postu: |
|
|
nie podwarzam tego. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
julex

|
Wysłany: Nie Maj 04, 2003 8:11 pm Temat postu: |
|
|
Nadmanganian - im lżejszy ma kation tym więcej % tlenu zawiera. Niestety to i tak jest mało . Ciekły tlen zawiera natomiast całkiem sporo tlenu .
Pozdrp
juleks _________________ Zapraszam:
http://temptonik.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Speedy
|
Wysłany: Pon Maj 05, 2003 11:30 pm Temat postu: Re: nowe, ciekawe paliwo (ciekle). |
|
|
soldamn napisał: | otoz szukajac czym byl napedzany me 163 komet (rakietowy samolot luftwaffe) znalazłem to :
Silnik rakietowy Walther I-203
napęd:
T-stoff : głównie H2O2
Z-stoff : wodny roztwór nadmanganianu wapnia
rozpedzal szybowiec do 547 km/h
potem, został zamieniony (Z-stoff) na C-stoff : hydratu hydrazyny w metanolu.silniki te, charakteryzowały się bardzo dużym ciągiem. wiem ze sa to b. trudne do zrobienia paliwa, ale moze ktos z was ma dostep do zrobienia paliwa t i z stoff |
Z tego co wiem otrzymanie 80% H2O2 w warunkach domowych jest powiedziałbym raczej trudne, poza tym jest to substancja agresywna i niebezpieczna, rozkładająca sie gwaltownie przy byle okazji. Wspomniane Me163 regularnie mialy problemy z eksplozjami i pozarami, (a zdarzyl sie też makabryczny wypadek, ze pilot w trakcie kraksy w ktorej akurat nie bylo pozaru, rozpuścił sie w owym roztworze hydrazyny).
Te silniki nie były za potężne, głowną ich zaletą była względnie niska temperatura pracy, wywołana wielką ilością wody w produktach. No i utleniacz ktory Niemcy mieli dobrze opanowany, produkowali H2O2 na skale przemysłową w wielkich ilosciach i jakos sie umieli tym poslugiwac w miare bezbolesnie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Lip 07, 2003 11:25 pm Temat postu: Re: nowe, ciekawe paliwo (ciekle). |
|
|
nie jestem pewien, ale chyba
KMnO4 + Ca = CaMnO4 + K
raczej ta reakcja wyglada tak
2 KMnO4 + Ca => Ca(MnO4)2 + 2 K
wiem ze sie czepiam szczegolow ale takie male zboczenie
a wynika to z tad, ze Ca jest dwu wartosciowe a K jedno gdyby to kogos interesowalo |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Wto Lip 08, 2003 7:03 am Temat postu: |
|
|
o ile dobrze pamietam to H2O2 rozkłdał sie pod wpływem kat z nadmanganianu ale produkty roskłdau napedzały pompe paliwowa tak bynajmiej byłow rak V-2 _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DeTonix

|
Wysłany: Sro Lip 09, 2003 12:14 am Temat postu: |
|
|
nemo napisał: | 2 KMnO4 + Ca => Ca(MnO4)2 + 2 K | ??????
Moze ze mnie tylko technik ale ...myslę że "nie ma h*ja we wsi.." wapń owszem jest reaktywny pali się pięknie ,nawet piękniej niż potas ale za hiny go nie wyprze w tej r-cji ...no hyba ze się mylę ?? poza tym stechiometria spox
Cytat: | o ile dobrze pamietam to H2O2 rozkłdał sie pod wpływem kat z nadmanganianu ale produkty roskłdau napedzały pompe paliwowa tak bynajmiej byłow rak V-2 |
Dokładnie, w A-4 nadtlenek(80%) katlitycznie rozkładany przez nadmanganian wapnia w 12cm reaktorze (460 C , 2,4MPa)napędzał turbopompe "waltera" o mocy około 500-600 KM która tłoczyła reagenty w tempie 150kg/s nieźle, podobno wywiad bryt i usa uznał zbudowanie takiego urzadzenia za niemozliwe, a tylko niemcy umieli produkować masowo tak stężony nadtlenek.
A co do Kometa to ja bym ciąg jego silników okreslił jako słaby( kilka kn 3-15) a technologia nietrafna z uwagi na wojenne warunki polowe ,choć trzeba przyznać, że o ile się nie mylę to jest jedyny myśliwiec rakietowy uzyty bojowo ...?????????
ps: kiedyś, jak byłe mały chciałem stosować paliwo : max stężony r-r aa + benzyna w postaci emulsji --efekt wiadomy ....... _________________ Memento Mori................ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Sro Lip 09, 2003 9:02 am Temat postu: |
|
|
amoze jak sie Ca z kmno4 podgrzeje lub nawet stopi  _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|