Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Achtung

|
Wysłany: Pon Sty 29, 2007 4:12 pm Temat postu: TUTORIAL DLA NOWYCH |
|
|
chciałem zaprezentować tutorial mojej produkcji, nowiutki, z pół godziny temu zrobiłem, który ma na celu pokazać najłatwiejszu wg mnie zrobienie kijanki z gwiazdkami. ten tutorial jest dowodem na to że do zrobienia rakiety nie jest potrzebny warsztat, ani żadne trudno dostępne odczynniki. paliwo to 65%kno3 32%sacharozy to po młynku kulowym i po 1% c,al,mg do tego 1% fe2o3. nie chciałem czekać do odpalania w nocy, dlatego słabo widać moje tt+crackling nad którymi męczyłem sie jak głupi. do tego po konwersji filmu obraz nie nadąża za dźwiekiem. ale to jest do przeżycia. mam nadzieje że to sie komuś przyda. film w .avi zajmuje ok 14mb. dodam później filmiki z nocnych odpalań takich właśnie rakietek.pobieranie jak by ktoś nie wiedział prawym i zapisz element docelowy jako. w tutorial.jpg i kij.jpg trzeba zmienic rozszerzenie na .avi bo były problemy ze ściąganiem
http://www.members.lycos.co.uk/frextre/piro/tutorial.jpg
POZDRAWIAM wszystkich
http://www.members.lycos.co.uk/frextre/piro/kij.jpg
i zdjecie tu wystarczy kliknąć
http://www.members.lycos.co.uk/frextre/piro/fotka.jpg _________________ wierzący nie praktykujący 
Ostatnio zmieniony przez Achtung dnia Pon Sty 29, 2007 8:44 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Pon Sty 29, 2007 5:04 pm Temat postu: |
|
|
o lol... ale mam polewe z tej narracji
ale fajne, sam sobie może zrobie bo za coś większego nie mam chęci się brać  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Wto Sty 30, 2007 2:51 pm Temat postu: |
|
|
miałem nadzieje na jakieś komentarze0  _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Adrian
|
Wysłany: Wto Sty 30, 2007 2:54 pm Temat postu: |
|
|
Super zajebiste jest
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Wto Sty 30, 2007 4:26 pm Temat postu: |
|
|
masz komenta no wybacz ale sam mówisz dla początkujących, co mogę powiedzieć? fajna rakietka na wolne chwile dla zabawy, nie pogadamy przecież o erozji dyszy, paliwie HP i ładunku szelce kulistej 2" tutaj nie? _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Wto Sty 30, 2007 4:54 pm Temat postu: |
|
|
dlaczego? szelkę 2' unosi bezproblemowo, erozji dyszy nie ma wogóle(co do mikrometrów nie bede mierzył) a co do paliwa HP to podejrzewam że raczej sie nie nada tyle czasu sie meczyłem nad robieniem, filmowaniem, sklejaniem tego w jeden kawałek, później wrzucanie na serwer. myślałem że kogoś to zainteresuje a tu pacha. dobra to robie tutorial z jakimś kozakiem, może * dostane  _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Wto Sty 30, 2007 5:34 pm Temat postu: |
|
|
A mi tylko ostatni link działa Ma może ktoś pomysł na to co zrobić żeby pozostałe 2 zadziałały? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Wto Sty 30, 2007 5:37 pm Temat postu: |
|
|
hahahahaha szelkę 2" bezproblemowo? XD to ile waży Twoja szelka? _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Wto Sty 30, 2007 6:39 pm Temat postu: |
|
|
do mirror: kliknij prawym i póżniej zapisz element docelowy jako. bedziesz miał plik xxx.jpg zmień rozszerzenie na xxx.avi
do nostra: srednio około 50g. zależy od rodzaju gwiazdek i bursta. do silniczka montowałem raczej lżejsze. zrób taki silniczek i sprawdź, jak nie masz jak to Ci wyśle pocztą(atrapę ) i sprawdzisz. nie mam hamowni także ciągu max ci nie podam. _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dudi13

|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 7:39 pm Temat postu: |
|
|
ten tutorial bardzo mi pomugł lecz niewiem dlaczego zrobiłęm taką samą rakietke wszystko zważyłęm na wadze nadszedł czas odpalenia
ta rakietka paliła się jak lont zamiast polecieć wszystko dobrze ubiłem hmm ale coś musi być widoczne źle  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 7:54 pm Temat postu: |
|
|
dales fe2o3 do paliwa? może kanał za krórki, spróbuj tak z 6cm. no nie wiem ja zwykle daje kanał ok właśnie 6cm tylko na tym filmie ma ok 3,5 ale to dlatego że wiertło mi wlazło w rurkę a myślałem że komuś pomogę  _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dudi13

|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 8:08 pm Temat postu: |
|
|
pomogłeś i to bardzo ale nie dałem fe2o3 a spytam się z ciekawości poco to ?? jestem nowy w rakietkach  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
necro
|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Fe2O3 jest konieczne do tego? myślę że może leciec bez... (ale z mniejszym ładunkiem)
dudi: trójtlenek dwużelaza działa jako katalizator palenia, przyśpiesza palenie mieszaniny
obejrzałem se kawałek, filmik częściami polewkowy, niestety jest opóźnienie obraz-dźwięk (w końcu światło szybsze od dźwięku ), ale fajne ogolnie  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 9:38 pm Temat postu: |
|
|
mam oryginalną wersję w dobrej jakości w formacie .mp4 filmowaną nokią n70 ale zajmuje ok 65mb mms'em nie prześle hehehe a serwerek mam tylko 50mb. nie wiem jak to dobrze skonwertować ale jutro sie postaram wrzucic lepszą wersje. a może miałeś wilgotne odczynniki lub waga jest mało dokładna? zmierz dokładnie wymiary szablonu którego używałeś do robienia tego motorka i napisz, postaram sie doradzić. szczerze to nie próbowałem na kno3+sacharoza bez fe2o3 ale myśle że bezproblemowo powinno iść. _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dudi13

|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 3:32 pm Temat postu: |
|
|
a czy zamiast tamtego fe2o3 można dać kmno4 ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 3:38 pm Temat postu: |
|
|
to tak jak byś do RNX zamiast ŻE dał dextrynę, no to raczej głupie porównanie ale odpowiem jednoznacznie: NIE!!
fe2o3 katalizuje tą reakcję, być może jakieś inne związki również katalizują alekmno4 wątpie, spróbuj popiołu tytoniowego, żeby nie było, nie żartuje. w jakiejś książeczce wyczytałem że przyśpiesza rozkład sacharozy. _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 4:01 pm Temat postu: |
|
|
Dodawanie popiołu nie ma sensu. Popiół a i owszem katalizuje, a wręcz umożliwia spalanie się samego cukru. Odpowiedzialny jest za to potas występujący w popiele. A tego mamy pod dostatkiem od saletry. Spróbować można, ale znaczącego przyspieszenia paliwa raczej się nie spodziewam. Co do KMnO4 to w ilosciach katalitycznych (koło 1%) mógłby być mozezadziałąć. Nie testowałem, na 100% nie wiem, ale do katalizatorów spalania należą też tlenki manganu, a ten tworzy się z rozkładu KMnO4.
P.S. Tak naprawdę ilości katalityczne Fe2O3 to można uzyskać czyszcząc papierem ściernym lub szczotką drucianą jakiś zardzewiały przedmiot i zbierając toto takie czerwone  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dudi13

|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 7:47 pm Temat postu: |
|
|
aha dzięki ide poskrobać sobie coś a ile mam g dać ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 7:53 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | trójtlenek dwużelaza |
A nie czasem tlenek żelaza (III)??
EDIT: jeśli to poprawne nazewnictwo to zwracam honor i przepraszam. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności 
Ostatnio zmieniony przez Jacek R. dnia Pią Lut 09, 2007 8:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 7:57 pm Temat postu: |
|
|
1-2% trójtlenek dwużelaze to również poprawne nazewnictwo _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|