Pietruszkin

Dołączył: 21 Mar 2003 Posty: 188 Skąd: /dev/null
|
Wysłany: Pon Lis 17, 2003 9:24 pm Temat postu: Bomba dymna |
|
|
Ten tekst pochodzi ze strony http://www.unitednuclear.com, a przetłumaczony został przez Pietruszkina
Bomby dymne
Najbardziej znaną mieszanką dymną jest mieszanina Azotanu potasu/Sacharoza. Wytwarza ona biało-szary dym, a także jest prosta i niedroga w produkcji. Skład procentowy saletry i cukru w tej mieszance wynosi:
Azotan Potasu - 60%
Sacharoza - 40%
Kawałem tej świecy (pokazanej na rysunku) produkuje dym przez około 2 sekundy.
Obydwa składniki powinny być b. dobrze rozdrobnione i dokładnie wymieszane ze sobą. Najlepszy efekt otrzymamy jednak karmelizując tą mieszankę.
Aby ją skarmelizować będziesz potrzebował mały metalowy rondelek lub inne metalowe naczynie (np. patelnię) oraz kuchenkę elektryczną (może być także gazowa - dop. Pietruszkin). Kuchenka elektryczna jest jednak w tym wypadku lepsza od otwartego źródła ognia, ponieważ łatwiej jest na nim (na gazówce) przegrzać mieszaninę.
Mieszanina musi być podgrzewana powoli, a kiedy zacznie się topić należy zmniejszyć ogień. Zbyt szybkie podgrzewanie mieszaniny będzie widoczne, gdy całość zacznie się robić czarna a po chwili cała mieszanina się zapali 80 , tak więc dlatego powinieneś robić to na dworze. Kiedy cukier w mieszaninie zacznie się topić, jej kolor zacznie się zmieniać na taki żółto-brązowy. Dokładny przebieg produkcji jest podany poniżej, krok po kroku.
Produkcja
Zaczynamy od przygotowania małej porcji mieszanki (50 gram). Odmierzamy 30 gram saletry potasowej i 20 gram cukru i wsupujemy obydwie substancje do wspólnego pojemnika.
Zatrzaskujemy wieczko pojemnika i mieszamy, wstrząsając nim. Następnie nasypujemy dokładnie wymieszaną mieszankę do szklanego, żaroodpornego naczynia i stawiamy na kuchence.
Temperaturę kuchenki ustawiamy na średnio-dużą, ciągle mieszając mieszankę. Po chwili mieszanina zacznie się przylepiać do dna naczynia (ciągle mieszamy!).
Po kilku minutach mieszanka zacznie ciemnieć i kleić się. Kiedy będzie wyglądem przypominać masło orzechowe, pojemnik z tą masą zdejmujemy z kuchenki. Jeżeli będzie ona miejscami lub cała czarna,to znaczy, że nie upinowaliśmy temperatury i miesz. jest w tych miejscach jest przypalona.
W kawałki masy wsadzamy lont (na zdjęciu lont komercyjny Visco)
Po kilku chwilach nasze świece dymne robią się twarde jak skała.
Gotowe! _________________ ﺖ |
|
|