Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Stasiek Czarnecki
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2003 2:37 pm Temat postu: Rakiety dwustopniowe |
|
|
Hej!!
Na modelarni instruktorek chwalił się takimi wynalazkami. W drugim tygodiu ferii będę miał plany wykonawcze.
A tu pytanie do was: czy robiliście takie coś??
bo to całkiem fajnie wygląda jak z jednego członu startuje drugi:).
Pozdrawiam _________________ Stasiek Czarnecki |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2003 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Ladnie wyglada ale zrobic samemu cos takiego nie jest tak bardzo prosto. W modelarniach (o ile sie nic nie zmienilo przez ostatnie kilka lat) pracuje sie wylacznie na fabrycznych silniczkach. Jezeli silniki obu stopni rakiety sa jeden nad drugim to w takim przypadku 2 stopien bez problemu mozna odpalic od palacego sie ladunku miotajacego silnika startowego. Schody zaczynaja sie gdy odleglosc jest zbyt wielka
Pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Stasiek Czarnecki
|
Wysłany: Wto Sty 21, 2003 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Oczywiście że silniki są pfabryczne, bo na zawodach zawodnik nie byłby dopuszczony do startu. Ale to nieznaczy że nie będę próbował na swoich("po godzinach"). A tak przy okazji to z czego robicie stateczniki do swoich rakiet??
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Xardas

|
Wysłany: Wto Sty 21, 2003 9:47 pm Temat postu: |
|
|
Próbowałem:
1) Tektury, nie działa. Statecznik odpadł w locie , pewno dlatego, że był słabo przyklejony. Po tym niefarcie nie próbowałem więcej tektury.
2) Próbowałem też stateczników z blachy aluminiowej, ale rakieta była za mała, albo paliwo za słabe i z rakiety zrobił się wulkan odwrócony do góry nogami .
3) Balsa - tego nie próbowałem, ale podobno jest fajną rzeczą.
Ogólnie to stateczników nie robie, po tym co mi nie wyszło przestałem próbować je dodawać. Rakiety, które robie zazwyczaj są "jednorazowe" więc szkoda mi też czasu na budowe. _________________ I want to live in fire.....
www.druciki.prv.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ŚciArwA

|
Wysłany: Wto Sty 21, 2003 9:55 pm Temat postu: |
|
|
balsa sie osobiscie mocno latwo szybko elegancko pali i chyba nawet po potraktowaniu go szklem wodnym sie zajara...
pozdrowiącha
p.s. .....kiedys tacie splawik przyjaralem....  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
|
Wysłany: Sro Sty 22, 2003 9:14 am Temat postu: |
|
|
Stasiek Czarnecki napisał: | ...z czego robicie stateczniki do swoich rakiet??
|
Jezeli robisz rakiete na modelarni to oczywiscie stateczniki z balsy zas korpus z nawijanego paska papieru (i kilka razy rozcienczonym lakierem aby nabralo sztywnosci)- wszystko to w celu zmniejszenia masy. Modele domowe nie zawsze maja miekkie ladowanie wiec przydalby sie wytrzymalsze materialy. Ja osobiscie przeszedlem na aluminiowe stateczniki i korpusy z tworzywa sztucznego (rurki do instalacji wodnych).
Pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ŚciArwA

|
Wysłany: Sro Sty 22, 2003 12:12 pm Temat postu: |
|
|
cofam swojego ostatniego posta w tym temacie. niedoczytalem do konca i napisalem
sory
prosze administratora aby usynol moje posty w tym temacie.
dziekuje _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Stasiek Czarnecki
|
Wysłany: Pon Lut 03, 2003 4:01 pm Temat postu: |
|
|
Hej!!
Właśni wróciłem z ferii. Instruktorek obiecał narysować plany rakety dwustopniowej. Niestety na kursie jaki miał czasie mej nieobecności nie miał czasu na "zabawe". Pewnie spał, tyle co on potrafi wypić, to mało kto go przebije:)
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Nie Maj 04, 2003 10:49 pm Temat postu: Rakieta dwustopniowa |
|
|
Kłaniam się pięknie
Chyba największy problem to nie materiały ale jak, kiedy i gdzie odpalić drugi stopień  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|