Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Pon Kwi 28, 2003 2:51 pm Temat postu: IGA-5 |
|
|
Qrna jestem wkuźwiony bo coś pokręcilem i nie mam pierwszej sekundy lotu rakiety na SR "IGA-5"
Spadochron się otworzył ale zrobił się kalafior
film : http://www.pirotechnika.one.pl/IGA5s/IGA5s.mpg
Pozdr. A
PS. Film mozę być pćźniej . Nie wiem, może nie co zbyt silny wiatr "wykrzywił" tor lotu rakiety  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2003 6:21 pm Temat postu: |
|
|
Kłaniam się pięknie
Z Tym wiatrem to masz rację, zawsze na aktywnym odcinku toru lotu następuje znoszenie pod wiatr. Jest to normalne zjawisko dla rakiet niekierowanych stabilizowanych aerodynamicznie. Sam stwierdziłem już dawno temu, ze nawet skierowanie wyrzytni z wiatrem niewiele daje, lot zawsze będzie pod wiatr. Nos się zawsze ustawia zgodnie z wypadkowym wektodem prędkości.
Pozdrowienia  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Wto Kwi 29, 2003 6:53 pm Temat postu: Wiatr... |
|
|
kermit napisał: | Kłaniam się pięknie
Z Tym wiatrem to masz rację, zawsze na aktywnym odcinku toru lotu następuje znoszenie pod wiatr. ... |
Wiatr był tak silny, że po raz piewrszy gasił mi dwa razy stopinę. Została tak krótka, ze nie zdążylem włączyć kamery
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2003 9:17 am Temat postu: |
|
|
kermit napisał: |
zawsze na aktywnym odcinku toru lotu następuje znoszenie pod wiatr.  |
Znoszenie jest tym większe im większa jest powierzchnia usterzenia dlatego nie można z tym przesadzic.
pozdrawiam. L. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2003 6:06 pm Temat postu: Słabeusz |
|
|
Hm .... myślalem już , że zrobic dla mnie nowy SR to tyle co wypić kawę i ....... zawiodlem się
Miał to byc silnik SR "Słabeusz" ale .......sami zobaczcie. Masa paliwa 660 gram. Pierwszy człon zapalił sie prawidlowo ( paliwo od SR IGA5 ) . Zapalilo tez się paliwo inhibitowane na zewnatrz ( masa 330 gram ) i ........ kicha . Ale traktuję to jako "rozrywkową" próbę
Film: http://www.pirotechnika.one.pl/www2/Slabeusz/Slabeusz.mpg
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2003 10:03 pm Temat postu: IGA 5 |
|
|
Kłaniam się pięknie
Musiałem się dzisiaj od PIT olić od fiskusa i nie było mnie wcześniej.
Pirotechman zajrzyj do skrzynki
Widzę że są niejakie trydności z zachowaniem stabilności lotu rakiety. Mam puytanie do Pirotechmana: czy masz na kompie cad2000 albo 14.stkę? Jezeli tak to puść na moją skrzynkezcipowane rysunki rakiety, a spróbuję znaleźć położenie środka ciężkości przed startem, co można później na poligonie sprawdzić łatwo doświadczalnie.
Jeżeli środek ciężkości rakiety będzie znajdowałsię w pewnym przedziale długości to nie powinno być problemów ze stabilnością lotu.
Położenie środka ciężkości trzeba sprawdzić na gotowej do startu rakiecie.
Widziałem ,że podobne problemy miał knod.
Może należałoby ruszyć temat "stabilność rkiety", w obawie o całość szyb w aglomeracjach miejskich  _________________ Dziadek Kermit
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2003 10:05 pm Temat postu: |
|
|
Niestety muszę spadać
DOZO maniana z rana _________________ Dziadek Kermit
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2003 10:20 pm Temat postu: Re: IGA 5 |
|
|
Może należałoby ruszyć temat "stabilność rkiety", w obawie o całość szyb w aglomeracjach miejskich  |
Do najbliższej "agromeracji" mam 6 km . Do najblizszego budynku ponad 1 km. Tak , trzeba przyłożyć się nie co do wyważenia rakiety.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2003 10:48 pm Temat postu: Re: IGA 5 |
|
|
Jeżeli środek ciężkości rakiety będzie znajdowałsię w pewnym przedziale długości to nie powinno być problemów ze stabilnością lotu.
Położenie środka ciężkości trzeba sprawdzić na gotowej do startu rakiecie.
Widziałem ,że podobne problemy miał knod.
Może należałoby ruszyć temat "stabilność rkiety", w obawie o całość szyb w aglomeracjach miejskich  |
W skrócie to chyba śr. ciężkości powinien "wyprzedzac" środek parcia tak ok. o 1 średnicę rakiety. Srodek ciężkosci łatwo wyznaczyć, a środek parcia też można. Najprościej na płaskim modelu.
Pozdrawiam. L. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Czw Maj 01, 2003 2:00 pm Temat postu: IGA - 5 |
|
|
Kłaniam się pięknie
Leszek całkowicie się z tym zgadzam ść. przed śp, a jak daleko to kwestia kompromisu konstrukcujnego.
Zależność jest mniej więcej taka: im większa jest odległość ść od śp tym stabilność jest większa ,ale i większa skłonnośc do reagowania na boczny wiatr. Jedno kryterium przeciw drugiemu, bez możliwości znalezienia jednego rozwiązania. Dlatego kompromisowo się przyjmuje odległość ść od śp od 1 do 2 D (gdzie D jest kalibrem).
Narazie muszę znikać  _________________ Dziadek Kermit
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Czw Maj 01, 2003 2:42 pm Temat postu: Re: IGA - 5 |
|
|
kermit napisał: | Kłaniam się pięknie |
Kłaniam się cudnie
Mam wrażenie, że "obcykany" jesteś dość dobrze z SR. Jak masz jakieś doświadczenia to może opisz to na forum Wtedy bez zbędnych komentarzy i ceregieli nie będę się sam wygłupiał w te * . Dałem Ci trzy a może powinienem więcej . Nie sądzę abyś zawodowo "robił" w SR ale może masz z własnych prac jakieś zdjęcia , filmy itp. .
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Czw Maj 01, 2003 3:22 pm Temat postu: |
|
|
Kłaniam się pięknie
Zastanawiam się czy publikowanie na forum swojwj historii jest najlepszym pomysłem.
W skrócie :
Zaczynałem w czasach kiedy za sr i petardy milicja obywatelska nieźle mogła wsypać na tylną stronę, a o kamerach wideo albo cyfrówkach nikomu sie jeszcze nie śniło.
Dlatego mogę tylko liczyć na własną pamięć, bo nawet zdjęć nie robiliśmy.
Te zainteresowania zawiodły mnie na studia, które nota bene miałem cholernie ciekawe.
takie tematy jak: termodynamika, aerodynamika, balistyka wewnętrzna i zewnętrzna, konstrukcja broni i amunicji etc.etc.
Niestety poza branżą jestem od długiego czasu, a więc nie będę się zgrywał na profesjonalistę, bo nim nie jestem.Tyle tylko,że zostało mi trochę w głowie po tych studiach, no i to co sam dawno temu już sprawdziłem.
Aktualnie praktykuję sztukę konstruowania.
W tym roku na imieniny zrobiłem sobie prezent i odkopałem to forum. To jest naprawdę rajcujące
A co do Cudnie czy pięknie to nie będziemy się chyba licytowali, bo niedługo przymiotników zabraknie
Pozdrowienia dla wszystkich  _________________ Dziadek Kermit
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Czw Maj 01, 2003 5:36 pm Temat postu: Nie.. |
|
|
Zastanawiam się czy publikowanie na forum swojwj historii jest najlepszym pomysłem.
|
Nie zaproponowałem napisania pamiętnika . Już wiemy , że jesteś po PW - Instytut Mechaniki i Konstrukcji więc czwartą gwiazdkę masz . Po prostu aby awansować trzeba pisać, pisać i pisać - oczywiście z sensem . Albo druga droga do "awansu" - FPR ( Fundusz Przyśpieszonego Rozwoju - pamietam to z czasów LWP , gdy nosilem gwiazdki na pagonach a jak wyglądało to "noszenie" to macie na zdjęciu ).
http://www.pirotechnika.one.pl/pirotechman.jpg
No jest trzecia droga- pisanie do mnie o swoich osiagnieciach. Tak "awansował" Chemiker. Myślę, że trudno "proch wymyślić" ale .... mam pewne osiągnięcie. Zaproponowałem nowe paliwo rakietowe ( nigdzie tego nie wyczytałem w necie ) o skladzie : KNO3 / skrobia/ proszek Mg/ ŻE. Mam nadzieje, że paliwo to wyprze "karmelkę" . No i naturalnie jest to paliwo pirotechmana .
Pozdr. A
PS. Z tym "facetem" na zdjęcie - dziś te same mam tylko oczy. Reszta gruntownie zmieniona, częściowo przez medyków - chirurgów  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Czw Maj 01, 2003 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Za moich czasów to się nazywało nie IMK ale IBSM Instytut Budowy Sprzętu Mechanicznego. Niestety nie mogę się zrewanżować swoją fotką bo nie mam w kompie.
Tak szcerze mówiąc ja mam podobne marzenie oglądałem coś podobnego na Discovery ale rakieta była zdobyczny V2 na poligonie w USA prawdopodobnie Floryda.
Próbuję się skontaktować z Ketenem ale nie ma wiadomości, czyżby był wyjechany  _________________ Dziadek Kermit
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|