Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

IGA-5

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
pirotechmaan
Gość

PostWysłany: Pon Kwi 28, 2003 2:51 pm    Temat postu: IGA-5 Odpowiedz z cytatem

Qrna jestem wkuźwiony bo coś pokręcilem i nie mam pierwszej sekundy lotu rakiety na SR "IGA-5" Evil or Very Mad

Spadochron się otworzył ale zrobił się kalafior Evil or Very Mad

film : http://www.pirotechnika.one.pl/IGA5s/IGA5s.mpg

Pozdr. A

PS. Film mozę być pćźniej . Nie wiem, może nie co zbyt silny wiatr "wykrzywił" tor lotu rakiety Question
Powrót do góry

dziadek kermit

PostWysłany: Wto Kwi 29, 2003 6:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kłaniam się pięknie Very Happy Exclamation
Z Tym wiatrem to masz rację, zawsze na aktywnym odcinku toru lotu następuje znoszenie pod wiatr. Jest to normalne zjawisko dla rakiet niekierowanych stabilizowanych aerodynamicznie. Sam stwierdziłem już dawno temu, ze nawet skierowanie wyrzytni z wiatrem niewiele daje, lot zawsze będzie pod wiatr. Nos się zawsze ustawia zgodnie z wypadkowym wektodem prędkości.
Pozdrowienia Very Happy

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
pirotechmaan
Gość

PostWysłany: Wto Kwi 29, 2003 6:53 pm    Temat postu: Wiatr... Odpowiedz z cytatem

kermit napisał:
Z Tym wiatrem to masz rację, zawsze na aktywnym odcinku toru lotu następuje znoszenie pod wiatr. ...

Wiatr był tak silny, że po raz piewrszy gasił mi dwa razy stopinę. Została tak krótka, ze nie zdążylem włączyć kamery Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad

Pozdr. A
Powrót do góry

leszek

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2003 9:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kermit napisał:

zawsze na aktywnym odcinku toru lotu następuje znoszenie pod wiatr. Very Happy

Znoszenie jest tym większe im większa jest powierzchnia usterzenia dlatego nie można z tym przesadzic.
pozdrawiam. L.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
pirotechmaan
Gość

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2003 6:06 pm    Temat postu: Słabeusz Odpowiedz z cytatem

Hm .... myślalem już , że zrobic dla mnie nowy SR to tyle co wypić kawę Cool i ....... zawiodlem się Confused

Miał to byc silnik SR "Słabeusz" ale .......sami zobaczcie. Masa paliwa 660 gram. Pierwszy człon zapalił sie prawidlowo ( paliwo od SR IGA5 ) . Zapalilo tez się paliwo inhibitowane na zewnatrz ( masa 330 gram ) i ........ kicha Razz . Ale traktuję to jako "rozrywkową" próbę Wink

Film: http://www.pirotechnika.one.pl/www2/Slabeusz/Slabeusz.mpg

Pozdr. A
Powrót do góry

dziadek kermit

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2003 10:03 pm    Temat postu: IGA 5 Odpowiedz z cytatem

Musiałem się dzisiaj od PIT olić od fiskusa i nie było mnie wcześniej.
Pirotechman zajrzyj do skrzynki Smile Exclamation
Widzę że są niejakie trydności z zachowaniem stabilności lotu rakiety. Mam puytanie do Pirotechmana: czy masz na kompie cad2000 albo 14.stkę? Jezeli tak to puść na moją skrzynkezcipowane rysunki rakiety, a spróbuję znaleźć położenie środka ciężkości przed startem, co można później na poligonie sprawdzić łatwo doświadczalnie.
Jeżeli środek ciężkości rakiety będzie znajdowałsię w pewnym przedziale długości to nie powinno być problemów ze stabilnością lotu.
Położenie środka ciężkości trzeba sprawdzić na gotowej do startu rakiecie.
Widziałem ,że podobne problemy miał knod.
Może należałoby ruszyć temat "stabilność rkiety", w obawie o całość szyb w aglomeracjach miejskich Laughing Question

dziadek kermit

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2003 10:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety muszę spadać Sad
DOZO maniana z rana

pirotechmaan
Gość

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2003 10:20 pm    Temat postu: Re: IGA 5 Odpowiedz z cytatem

kermit napisał:

Może należałoby ruszyć temat "stabilność rkiety", w obawie o całość szyb w aglomeracjach miejskich Laughing Question

Do najbliższej "agromeracji" mam 6 km Wink . Do najblizszego budynku ponad 1 km. Tak , trzeba przyłożyć się nie co do wyważenia rakiety.

Pozdr. A
Powrót do góry

leszek

PostWysłany: Sro Kwi 30, 2003 10:48 pm    Temat postu: Re: IGA 5 Odpowiedz z cytatem

kermit napisał:

Jeżeli środek ciężkości rakiety będzie znajdowałsię w pewnym przedziale długości to nie powinno być problemów ze stabilnością lotu.
Położenie środka ciężkości trzeba sprawdzić na gotowej do startu rakiecie.
Widziałem ,że podobne problemy miał knod.

W skrócie to chyba śr. ciężkości powinien "wyprzedzac" środek parcia tak ok. o 1 średnicę rakiety. Srodek ciężkosci łatwo wyznaczyć, a środek parcia też można. Najprościej na płaskim modelu.
Pozdrawiam. L.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
dziadek kermit

PostWysłany: Czw Maj 01, 2003 2:00 pm    Temat postu: IGA - 5 Odpowiedz z cytatem

Leszek Smile całkowicie się z tym zgadzam ść. przed śp, a jak daleko to kwestia kompromisu konstrukcujnego.
Zależność jest mniej więcej taka: im większa jest odległość ść od śp tym stabilność jest większa ,ale i większa skłonnośc do reagowania na boczny wiatr. Jedno kryterium przeciw drugiemu, bez możliwości znalezienia jednego rozwiązania. Dlatego kompromisowo się przyjmuje odległość ść od śp od 1 do 2 D (gdzie D jest kalibrem).
Narazie muszę znikać Crying or Very sad

pirotechmaan
Gość

PostWysłany: Czw Maj 01, 2003 2:42 pm    Temat postu: Re: IGA - 5 Odpowiedz z cytatem

kermit napisał:

Kłaniam się cudnie Very Happy Exclamation
Mam wrażenie, że "obcykany" jesteś dość dobrze z SR. Jak masz jakieś doświadczenia to może opisz to na forum Question Wtedy bez zbędnych komentarzy i ceregieli nie będę się sam wygłupiał w te * . Dałem Ci trzy a może powinienem więcej Question Wink . Nie sądzę abyś zawodowo "robił" w SR ale może masz z własnych prac jakieś zdjęcia , filmy itp. Question.

Pozdr. A
Powrót do góry

dziadek kermit

PostWysłany: Czw Maj 01, 2003 3:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zastanawiam się czy publikowanie na forum swojwj historii jest najlepszym pomysłem.
W skrócie :
Zaczynałem w czasach kiedy za sr i petardy milicja obywatelska nieźle mogła wsypać na tylną stronę, a o kamerach wideo albo cyfrówkach nikomu sie jeszcze nie śniło.
Dlatego mogę tylko liczyć na własną pamięć, bo nawet zdjęć nie robiliśmy.
Te zainteresowania zawiodły mnie na studia, które nota bene miałem cholernie ciekawe.
takie tematy jak: termodynamika, aerodynamika, balistyka wewnętrzna i zewnętrzna, konstrukcja broni i amunicji etc.etc.
Niestety poza branżą jestem od długiego czasu, a więc nie będę się zgrywał na profesjonalistę, bo nim nie jestem.Tyle tylko,że zostało mi trochę w głowie po tych studiach, no i to co sam dawno temu już sprawdziłem.
Aktualnie praktykuję sztukę konstruowania.
W tym roku na imieniny zrobiłem sobie prezent i odkopałem to forum. To jest naprawdę rajcujące Exclamation Exclamation

A co do Cudnie czy pięknie to nie będziemy się chyba licytowali, bo niedługo przymiotników zabraknie Exclamation Laughing
Pozdrowienia dla wszystkich Exclamation

pirotechmaan
Gość

PostWysłany: Czw Maj 01, 2003 5:36 pm    Temat postu: Nie.. Odpowiedz z cytatem

kermit napisał:

Zastanawiam się czy publikowanie na forum swojwj historii jest najlepszym pomysłem.

Nie zaproponowałem napisania pamiętnika Cool . Już wiemy , że jesteś po PW - Instytut Mechaniki i Konstrukcji więc czwartą gwiazdkę masz Wink . Po prostu aby awansować trzeba pisać, pisać i pisać - oczywiście z sensem . Albo druga droga do "awansu" - FPR ( Fundusz Przyśpieszonego Rozwoju Wink - pamietam to z czasów LWP , gdy nosilem gwiazdki na pagonach a jak wyglądało to "noszenie" to macie na zdjęciu Razz ).
http://www.pirotechnika.one.pl/pirotechman.jpg
No jest trzecia droga- pisanie do mnie o swoich osiagnieciach. Tak "awansował" Chemiker. Myślę, że trudno "proch wymyślić" ale .... mam pewne osiągnięcie. Zaproponowałem nowe paliwo rakietowe ( nigdzie tego nie wyczytałem w necie ) o skladzie : KNO3 / skrobia/ proszek Mg/ ŻE. Mam nadzieje, że paliwo to wyprze "karmelkę" Wink . No i naturalnie jest to paliwo pirotechmana Wink .

Pozdr. A

PS. Z tym "facetem" na zdjęcie - dziś te same mam tylko oczy. Reszta gruntownie zmieniona, częściowo przez medyków - chirurgów Wink
Powrót do góry

dziadek kermit

PostWysłany: Czw Maj 01, 2003 6:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Za moich czasów to się nazywało nie IMK ale IBSM Instytut Budowy Sprzętu Mechanicznego. Niestety nie mogę się zrewanżować swoją fotką bo nie mam w kompie.

Tak szcerze mówiąc ja mam podobne marzenie Very Happy Exclamation oglądałem coś podobnego na Discovery ale rakieta była zdobyczny V2 na poligonie w USA prawdopodobnie Floryda.

Próbuję się skontaktować z Ketenem ale nie ma wiadomości, czyżby był wyjechany Question Smile

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: