Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
andrzej21
|
Wysłany: Sob Mar 08, 2003 11:42 pm Temat postu: ALUMINIOWE KORPUSY SILNIKÓW |
|
|
Cześć!
Moje pierwsze ale nie ostatnie pytanie-czy próbował ktoś robić silniki [korpusy i dysze] z aluminium, chodzi mi o średnice ok 40-50mm.Znalazłem w sklepie metalowym takie rury o różnych średnicach i grubościach ścianek [rury były bez szwu], o połączenie elementów silnika[korpus,dysza,zatyczka] się nie martwię ale mam kilka wątpliwości:
-czy masa nie będzie za duża [paliwo amatorskie]
-czy nie zadziała jak granat w razie niestabilnego spalania paliwa[chociaż masa aluminium mała to i energia kinetyczna ew odłamków nie powinna być za duża]
-czy nie lepiej zrobić korpus z włókna szklanego plus epoxy?
No i tak dla info-chciałbym zbudować rakietę o zasięgu 200-300m
Pozdrawiam Andrzej |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
|
Wysłany: Nie Mar 09, 2003 10:15 am Temat postu: |
|
|
Ja stosuje aluminium do SR. Jezeli chodzi o korpusy to sprawdza sie idealnie. Oczywiscie potrzebna jest odpowiednia grubosc scianki. Co do dysz to tutaj aluminium niewytrzymuje. Wysoka temperatura i cisnienie sprawiaja ze po 1 czy 2 startach z wewnetrznego stozka dyszy malo co zostaje (jak mi sie uda to wkleje w tygodniu zdjecie takiej wyeksploatowanej czesci). Co do niebezpieczenstwa rozerwania dyszy to mozesz zaprojektowac tak zlacze dysza/zatyczka - korpus aby puszczalo pod wplywem sily o rzad nizszej niz sam korpus
Pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirotechmaan Gość
|
Wysłany: Nie Mar 09, 2003 8:28 pm Temat postu: Re: ALUMINIOWE KORPUSY SILNIKÓW |
|
|
andrzej21 napisał: | ....chciałbym zbudować rakietę o zasięgu 200-300m |
Witam
Widzę, że plany juz są, teraz potrzeba konsekwencji. Polecam paliwo KNO3/ C drz. Proch "wilgotny" ( ok. 8 % lakieru nitro ) ubijasz w koprusie albo poza nim formując paliwo z kanalem. Dla początkującego mniej problemów niż z paliwem karmelkowym. Wynik silnie będzie zależał od gęstości paliwa. Musisz opracować sobie powtarzalną technologię robienia paliwa. Zalecam zaprasowanie w korpus.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
|
Wysłany: Pon Mar 10, 2003 10:34 am Temat postu: |
|
|
knod napisał: | ...Co do dysz to tutaj aluminium niewytrzymuje. Wysoka temperatura i cisnienie sprawiaja ze po 1 czy 2 startach z wewnetrznego stozka dyszy malo co zostaje (jak mi sie uda to wkleje w tygodniu zdjecie takiej wyeksploatowanej czesci... |
Okazuje sie ze mozna temu czesciowo zaradzic. Dysze aluminiowa mozna pokryc elektrochemicznie warstewka Ni. W przypadku paliwa 'karmelkowego' zdaje to egzamin (z PC tez pewnie bedzie ok) - co prawda warstewka jest czesciowo zdarta i trzeba ja odnowic ale to zawsze mniej pracy niz tworzenie od nowa dyszy. Sposob zostal przetestowany na nowym silniku AD3 umieszczonym w rakiecie Rdza2
start: http://www.korozja.pl/rakieta/r3b.avi
Pozdrawiam
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
andrzej21
|
Wysłany: Pon Mar 10, 2003 11:19 am Temat postu: |
|
|
Dzieki za rady, planowane paliwo to właśnie Pcz, dyszę zamierzam umieszczać w korpusie przez jej wtłoczenie na wcisk i zawalcowanie krawedzi korpusu silnika.Ciekawy pomysł z tym pokryciem galwanicznym dyszy, pomyślałem sobie że jak jąmam poniklować to równie dobrze mogę ją jeszcze pochromować[ pokrycie takiej dyszy kosztuje parę zł, więc warto] .Plan mam taki:[chodzi o cykl budowy]
- określenie średnicy dyszy, korpusu i produkcja paliwa
- doświadczalna weryfikacja powyższych założeń [myślę o takiej niby hamowni]
- dalsze doskonalenie konstrukcji pod względem zasięgu i powtarzalnośći wyników
Nie ukrywam że budowa takiej rakiety troszkę potrwa, ale postanowiłem wszystko robić solidnie i się nie spieszyć no i wnikliwie czytam forum weryfikując swoje pomysły oraz nadrabialąc zaległości[z 10-12lat temu ostatni raz odpalałem rakietkę].
Dziekuję kolegom, w miarę postępu prac będę informował no i napewno dalej prosił o pomoc.
POZDRAWIAM Andrzej |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tomahovk
|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2003 4:36 pm Temat postu: duraluminium |
|
|
mam pytanie knod pisał iż po paru startach dyszka traci kształt czy w takim bądź razie nie można jej zrobić nie z aluminium tylko jego stopu chodzi mi konkretnie duraluminium ?????? z tego co wiem jest to owiele bardziej wytrzymały |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojto111

|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2003 4:47 pm Temat postu: |
|
|
ale skad wezmiesz rurke z duraluminium ? |
|