Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Silnik z "w璠ruj帷�" dysz�.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Silniki Rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
ARKO

Do陰czy�: 17 Mar 2012
Sk康: Radom

PostWys豉ny: Pon Maj 02, 2016 7:04 pm    Temat postu: Silnik z "w璠ruj帷�" dysz�. Odpowiedz z cytatem

W ramach pewnego testu postanowi貫m zrobi� silnik bezdyszowy. Pod poj璚iem "bezdyszowy" rozumiemy, 瞠 nie jest ona wykonanana z materia逝 oboj皻nego np. gips, szamot, metal itp.

Co ciekawe w silniczku tym, korpus w cz窷ci jest r闚nie� paliwem a dysza (jako przew篹enie) sama powstaje i sama "w璠ruje" za czo貫m spalania.

Korpus bazuje na rurce termokurczliwej i ulega ona obci郾i璚iu w strefie p這mienia i jedcze郾ie ulega stopieniu i wypaleniu.

Test wyszed� przy okazji. Co� innego testowa貫m ale nie wysz這. Za to wyszed� ten silniczek. Gdyby posiedzie� na tym ze 200 h pewno by si� temat lepiej dopracowa這 no ale nie mam na to czasu.

https://www.youtube.com/watch?v=pUmQPZHBZKE

W tym te軼ie u篡to mix: kclo3/benzoesan potasu. Mo積a u篡� tak瞠 jako paliwo szybki proch czarny.

A.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Achtung

Do陰czy�: 26 Lut 2003
Sk康: Londyn

PostWys豉ny: Sob Maj 07, 2016 6:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ju� dobre 10 lat temu robi貫m z nud闚 takie wypierdki na pcz, o ile tamte mia造 odrobine sensu, to przy tej mieszance nie widz� wy窺zo軼i termokurczki nad cienko軼ienn� papierow� tutk�. por闚naj ci庵 i wyci庵niemy wnioski.
ARKO

PostWys豉ny: Nie Maj 08, 2016 7:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W 篡ciu bardza wa積a jest idea oraz intuicja, potem praca a potem szcz窷cie :]. Testy na szybkim pcz wysz造 u mnie bardzo dobrze na samej tutce papierowej. Nie mierzy貫m ci庵u bo po prostu by貫m zaskoczny jak szybko mi tutka z pcz odfrun窸a. Na tzw. zdrowy rozs康ek, gdyby papier zamieni� na tulejk� termokurczliw� (t-rurka) to wynik powiniene by� lepszy. Niestety i na pewno w piro tzw. zdrowy rozs康ek nie zawsze dzia豉.

Dobre wyniki te� daje mix KCLO4/Benzoesan potasu (ciekawe jak z kclo4 spali si� kwas benzoesowy (kb). Przy pracy z kb zalecam ostro積o嗆 a test ograniczy� do kclo4.

G這wy nie dam czy mnie tu intuicja nie zawiedzie bo opr鏂z tych zalet wy瞠j, wa積a te� jest pokora :]. By� mo瞠 za jaki� czas uda si� mi zrobi� pomiary na tutce papierowej i t-rurce. Chcia貫m innych zach璚i� do pr鏏. By� mo瞠 w tulejk� termo trzeba upchn望 jedn� warstw� papieru, by� mo瞠 nie. Patrz帷 na film wida�, 瞠 t-rurka topi si� troch� za wysoko ponad czo貫m spalania. By� mo瞠 wa積y jest stosunek 鈔ednicy t-rurki, do jej grubo軼i i masy paliwa na jednostk� d逝go軼i t-rurki.

My郵�, 膨 paliwo trzeba ubi� bardzo mocno i osobno (zadba� o bhp) a potem upcha� to w t-rurk�. Ale wymaga to wi璚ej pracy.
Powr鏒 do g鏎y
Hack

Do陰czy�: 15 Cze 2006

PostWys豉ny: Nie Maj 08, 2016 10:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
ciekawe jak z kclo4 spali si� kwas benzoesowy (kb)

By� mo瞠 podobnie jak z kwasem salicylowym, czyli bardziej energicznie ni� klasyczna 鈍iszcza豉 na beznoesanie. Pami皻am tak� mixtur� KClO4, poliuretan, kwas salicylowy. Ziarna z tego same lecia造 po podpaleniu jednej z powierzchni.
To co napisze jest banalne.Spr鏏uj nape軟i� rurk� termokurczliw� KNO3+cukier, podgrzej by si� stopi造 i wyci庵nij wtedy wzd逝� by rurka 鈔ednicy ko這 4 mm wyd逝篡豉 si� rozci庵aj帷 kilkukrotnie w stosunku do jej d逝go軼i. Spalanie takiej rurki zachodzi pod wod� i ma ciekawy efekt - obserwujesz czo這 p這mienia a rurka dziwnie zawija si�. Taki plastikowy lont Wink

ARKO

PostWys豉ny: Pon Maj 09, 2016 5:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O ile pami皻am masy 鈍iszcz帷e by造 oparte na salicylanie sodowym i nie mam pewno軼i czy na samym kwasie to "gwi盥瞠". No ale skoro tak piszesz to znaczy, 瞠 gwi盥瞠. Nie wnika貫m g喚biej w ten temat ale pamiatam jedn� recepturk� gwi盥膨c� opart� na kwasie galusowym oraz kclo3. Powinno i gwizda� na kclo4.

Kwas da wy窺zy impuls w豉軼iwy silnika rakietowego ni� je郵i zamiast kwasu u篡jemy jego s鏊. Mieszanka gwi盥膨ca spala si� szybko i umo磧iwa (chyba) wyprodukowanie silnika ze spalaniem czo這wym. Wa積e aby czo這 paliwa wyprofilowa� na p馧okr庵這.

Jak widz� na allegro mo積a kupi� 100 % kwas salicylowy

Na pewno wyjdzie taniej ni� na galusowym.
Powr鏒 do g鏎y
Hack

PostWys豉ny: Wto Maj 10, 2016 9:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co pami皻am paliwa sta貫 najbardziej przy酥ieszaj� borowodory np. dekaboran w postaci sta貫j. Tu pr璠ko軼 spalania przy酥iesza nawet kilkukrotnie.
ARKO

PostWys豉ny: Pi� Maj 13, 2016 8:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przegl康am kompozycje gwi盥膨ce i jak widz� aby mix gwizda�, paliwo musi zawiera� pochodn� benzenu zawieraj帷� podstawnik : - OH dwie albo wi璚ej grup (polifenole np. floroglucyna, pirogarol) , mo積a do tego doda� grup� karboksylow� – COOH (aromatyczne hydroksykwasy karboksylowe jak np. kwas salicylowy, kwas galusowy), mo瞠 by� i jedna grupa – OH ale wtedy nale篡 pier軼ie� benzenowy doprawi� grupami nitrowymi –NO2 (np. dinitrofenol lub kwas pikrynowy). Podstawnikiem mo瞠 by� tak瞠 sama grupa karboksylowa czyli najprostszy aromatyczny kwas karboksylowy czyli kwas benzoesowy.

Jak widz� stosuje si� sole. Jedyny mix jaki znalaz貫m na kwasie jest ten z kwasem galusowym, o kwasie salicylowym wspomina Hack. Ciekawe czy obecno嗆 jonu sodu albo potasu jest konieczna i jak wiemy nie zawsze (kwas galusowy). Na pewno sam kwas pikrynowy s豉bo si� pali ale pikrynian potasu o wiele, wiele lepiej.

Teraz troch� rozumiem dlaczego np. nowolak ca趾iem dobrze si� spala z kno3. Nie zdziwi豚ym si� gdyby zagwizda� z kclo3 albo co najmniej szybko si� spali�. Pewno szybko spali si� te� mix z aspiryn�, poniewa� to acetylowa pochodna kwasu salicylowego. Ale czy zagwi盥瞠 ?. Jest co sprawdza�.

Dlaczego zwracamy uwag� na gwizd. Bo aby kclo3 lub kclo4 zagwizda� z danym paliwem, mieszanka musi si� szybko spala� a to mo磧iwa nam zabaw� z silniczkiem z paliwem pal帷ym si� jak cygaro.

A.
Powr鏒 do g鏎y
ARKO

PostWys豉ny: Wto Lut 21, 2017 8:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szuka貫m o Falconie 9 (dla mnie jaki� drogi jest ich spos鏏 odzyskiwania I cz這nu) a� doszed貫m do SpaceForest , gratuluj�, kopara opada.

Na silniki (np. SF4b) na podtlenek azotu nie potrzeba koncesji MSW, jestem tego pewien. Na wszystkie inne (utleniacz-reduktor) jest potrzebna.

A inni niech widz�, 瞠 z marze� budowanych na piaskach powstaj� (czasami) prawdziwe pa豉ce.

Dopisane => Na oko widz�, 瞠 ilo嗆 os鏏 na forum piro jest zawsze wi瘯sza ni� na forum rakietowym.
Powr鏒 do g鏎y
leszek

Do陰czy�: 27 Sty 2003
Sk康: TORU�

PostWys豉ny: Wto Mar 28, 2017 7:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale ilo嗆 post闚 "do 鄉ietnika" na piro te� (i to bardzo) he he
Pozdr. Leszek
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Hack

PostWys豉ny: Czw Maj 11, 2017 3:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie w temacie. Niewielka "pisalno嗆" - to ze strachu przed organami 軼igania. Trzeba by okre郵i� jakie� ramy prawne dla nowych cz這nk闚 forum, kt鏎e pomog造 by im si� znale潭 w temacie.
ARKO

PostWys豉ny: Pon Lis 27, 2017 9:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj ogl康a貫m na discovery o spacex, blue origin, virgin galactic. Stara t瘰knota od篡豉 za silnikami, w ko鎍u u mnie plany komercyjne zacz窸y si� od planu na rocket motor company Shocked Very Happy . Intuicja mi podpowiedzia豉, 瞠 trzeba wybra� okr篹n� drog�, poprzez element po鈔edni Pyrotechnics Company ale stare marzenie gdzie� we mnie drzemie. Nie wiem tylko czy mi 篡cia wystarczy na doj軼ie do odleg貫go w ko鎍u celu. Raczej nie wystarczy ale 瘸lu nie b璠zie.

Wiem, ma這 kto tu pisze, czasy nie sprzyjaj� temu a pewno 95 % czasu ka盥ego z nas poch豉nia "samo 篡cie".

To te� ciekawe

https://www.youtube.com/watch?v=I1O6GBUWVcs

https://www.youtube.com/watch?v=wMkWGN1G6Kg

A swoj� drog� gdyby kto� co� znalaz� na temat silnika rakietowego, kt鏎y zu篡wa sw鎩 korpus jako paliwo, to ch皻nie bym poczyta�.
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Silniki Rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum