Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
DKey
|
Wysłany: Pon Cze 27, 2016 4:29 pm Temat postu: Cukier + dowolny utleniacz? |
|
|
Cześć, zaczynam swoją przygodę z pirotechniką i mam jedno pytanko. Mianowicie, jak wiemy, cukier + saletra potasowa dadzą nam coś w rodzaju petardy. Saletra jest utleniaczem. Czy gdybym zastąpił saletrę innym utleniaczem, na przykład jodem w proszku to uzyskałbym taki sam efekt jak z połączenia saletry z cukrem? Pozdrawiam. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zaxst

|
Wysłany: Wto Cze 28, 2016 2:11 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem co do jodu ale próbowałem z tlenkiem żelaza i nie działa wiem że działa z :
Nadmanganianem Potasu
Chloranem Potasu
Saletrą Potasową
Saletrą amonową (efekt ciężko uzyskać wolno i mało efektywnie się pali) ma sens tylko przy większych ilościach
Saletra Strontowa (azotan strontu)
Nie wiem czy azotan baru by zadziałał z cukrem ale jeśli masz to warto spróbować uważając na toksyczność azotanu baru
Jednym słowem działa z silnymi utleniaczami dla ulepszenia efektu warto cukier zmienić na węgiel taka mieszanka potrzebuje już mniej tlenu do podtrzymania spalania
Pozdrawiam i życzę miłych "eksperymentów" ^^ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Layla
|
Wysłany: Czw Lip 12, 2018 5:23 pm Temat postu: |
|
|
Slyszałam że saletra+ cukier + woda destylowana albo saletra +cukier+ spirytus tym też nieźle można postrzelać. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JakaRR
Dołączył: 11 Lut 2018 Posty: 15 Skąd: kawałek nicości niedaleko niczego
|
Wysłany: Czw Lip 12, 2018 6:14 pm Temat postu: |
|
|
Można zwiększyć wydajność mieszanki saletry z cukrem poprzez rozpuszczenie jej w odpowiednich proporcjach w zagotowanej wodzie destylowanej, a następnie odparowanie tej wody, w ten sposób można otrzymać większą jednolitość. Po odparowaniu całej wody i wysuszeniu łamiemy kryształki, rozdrabniamy i mamy mieszankę o większej prędkości spalania.
Cukier jako tako działa z innymi utleniaczami, ale jest dość słabym reduktorem, zamiast cukru już lepiej zaopatrzyć się w węgiel drzewny ( chociażby brykiet ) ze sklepu, bądź co lepsza przygotować samemu  _________________ A mówią że ciekawość prowadzi do piekła... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|