Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
IrkaceK

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2003 12:47 pm Temat postu: Granulowanie |
|
|
Witam...
Ostatnio mi sie nudzilo i zbudowalem sobie maszynke do granulowania (nawet calkiem fajnie dziala) ale mam pewne (lamerskie) pytanko.. Jaka wielkosc ziarna bedzie najlepsza dla armatki.. Czy dobniejszy proch czy grubszy??
To jest grubszy
A to drobniejszy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jaśladen

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2003 6:23 pm Temat postu: |
|
|
moze to troche nie na temat ale czy mozesz opisac ta swoja maszynke do granulowania? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2003 6:33 pm Temat postu: |
|
|
Hej
Duzo do opisywania nie ma.. W puszcze po orzeszkach zrobilem dziurke i puscilem przez nia precik.. Na preciku z jednej strony zalozona gumka i poprowadzona do silniczka z samochodu zabawki (zmieniam na mocniejszy bo ten moze tylko male ilosci uciagnac).. Szybkosc obrotow reguluje przez zwiekszanie napiecie (zasilacz od 3V do 12V).. Do puszki dajemy wilgotnego prochu.. Ustawiamy napiecie na takie zeby sie powoli obracal i to tyle.. Jak bedzie mocniejszy silnik to tylko kule dac i mamy maly mlyn kulowy ..
IK |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Qba

Dołączył: 04 Lut 2003 Posty: 104 Skąd: Podkarpacie - okolice Rzeszowa
|
Wysłany: Pią Mar 21, 2003 7:22 pm Temat postu: |
|
|
Nie zajmuje sie armatami ale z doswiadczenia wiem ze najszybciej spala sie proch w grudkach o srednicu okolo 4-5 mm. Przynajmniej według moich eksperymentów. Jeżeli sie myle to prosze o sprostowanie.
Pozdro _________________ Qba |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2003 9:11 pm Temat postu: |
|
|
IrkaceK napisał: | Hej
Duzo do opisywania nie ma.. W puszcze po orzeszkach zrobilem dziurke i puscilem przez nia precik.. Na preciku z jednej strony zalozona gumka i poprowadzona do silniczka z samochodu zabawki (zmieniam na mocniejszy bo ten moze tylko male ilosci uciagnac).. Szybkosc obrotow reguluje przez zwiekszanie napiecie (zasilacz od 3V do 12V).. Do puszki dajemy wilgotnego prochu.. Ustawiamy napiecie na takie zeby sie powoli obracal i to tyle.. Jak bedzie mocniejszy silnik to tylko kule dac i mamy maly mlyn kulowy ..
IK | Może jestem niezbyt inteligentny, ale za nic nie mogę sobie wyobrazić, jak to działa. Jakim cudem może to wytwarzać granulki?
IrkaceK napisał: | W puszce jest mokry proch.. Puszka sie kreci a proch toczy i toczy i toczy az sie zrobia granulki.. To tak jak krecenie z kozy kulki Wazne ze dziala  | A jak osiągasz różną średnicę granulek, lub w miare jednakową? Wychodzą ci różne i przesiewasz? _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Pią Mar 21, 2003 9:47 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Wychodzą ci różne i przesiewasz? |
Exactly..
IK |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fire

|
Wysłany: Wto Lut 15, 2005 5:40 pm Temat postu: witam |
|
|
IrkaceK twoja maszynka działa świetnie granuluje nią Pcz super .
A właśnie Pcz zgranulowany w ten sposób jest nazywany Pcz granulowany,
a Pcz który jest rozkruszany??
I kóry ma lepsze właściwości . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bomberman22

|
Wysłany: Sro Lut 16, 2005 7:33 pm Temat postu: |
|
|
Jest wiele metod granulowania. Najłatwiejszą jest przeciskanie wilgotnej mieszanki przez sito lub uklepanie p.cz. na placek i następnie pokruszenie suchego prochu. Metoda z prasowaniem w strzykawce sprawdziła się tak sobie - po rozkruszeniu ciasteczek otrzymałem połowę pyłu i połowę granulek. Jak zrobić, aby matoda była bardziej wydajna? Zapewne zastosować większą siłę, może imadło (prasy nie mam). Aha, a prasować młotem w stalowych rurach po prostu się boję.  _________________ <<KNO3 + sacharoza
Ładne, nie? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Loss Bandit
|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2005 1:27 pm Temat postu: |
|
|
pomysł z granulatorem który przedstawił IrkaceK jest stosowany w przemysłowych metodach granulacji. z tego co pamietam do obracającej sie komory wsypuje sie suchy material i zwilża delikatnie wodą ewentualnie wodnym r-r lepiszcza. Srednica granul jest zależna od stopnia wilgotności oraz od prędkości obrotowej maszynki. chodzi o to ze zbyt duza predkosc powoduje ze material obraca sie wraz z komora. Zbyt wolna - slaba granulacja. przemyslowo uzyskane granulki rozfrakcjonowuje sie na rozne klasy ziarnowe. Za male granule zawraca sie do ponownej granulacji. sa na to polempiryczne metody obliczeniowe ale lepiej w domowych warunkach poeksperymentowac z roznymi predkosciami przy roznym udziale wody i ewentualnie odsiewac pyl. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DNF
|
Wysłany: Sro Lis 23, 2005 2:08 pm Temat postu: |
|
|
a ja mam taki pomysl aby otrzymac idealnie rowne tzn prawie idealne granulki stosowac 2 rozne sita np chcemu uzyskac granulki 4mm to bierzemy sito o oczku 4mm i przesiewamy zostaja te wieksze granulki i to odzucamy potem to co przesypalo sie przesiewamy przez sito o oczku 3-3.5mm i to co zostanie to mamy te granlki jakie chcielismy...;d;d
Pozdrawiam
DNF _________________ "Kochajcie wróbelka, dziewczęta,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Gałczyński |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sro Lis 23, 2005 10:33 pm Temat postu: |
|
|
W końcu po to są sita
post w piro przedszkolu, więc nie usuwajcie tego wyżej
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Pon Lis 28, 2005 11:04 am Temat postu: |
|
|
ja w swojej szkole widziałem taką "aparature" wyglądała normalnie jak specjalna do piro. to było 10 sit aluminiowych fi na oko 30cm od góry duże oczka a nadole malutkie, ustawionych jedno na drugim i to na takim jakby wibratorze. to mi dało natchnienie i sobie takie też zrobiłem _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Pon Lis 28, 2005 4:12 pm Temat postu: |
|
|
A ja wziąłem dwie tacki od pizzy i zrobiłem wiertłem (nie miałem lepszego szpikulca) sporo dziurek. I mam bardzo dobre sita. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sativ

|
Wysłany: Pon Lis 28, 2005 5:45 pm Temat postu: |
|
|
Do granulacji p.cz nadaje sie rownież taki mały patencik- rurka PCV z przyklejoną nakretką od słoika, w nakrętce z 6 dziurek ustawionych w linii prostej śr 2mm, do tego jakiś tłoczek ( dobrze nadaje sie zaktętnka od Frugo z przyklejonym patyczkiem)
Po prostu wyciskamy takie poł-metrowe ścieżki na tackę metalowa (uwaga! proch nie powinien być za mokry by sie nie przyklajał)
Jak wyschnie to łamiemy i mamy granulki jak talala...... Teraz tylko pare róźnych sit i mamy
Zaletą tedo sposobó jest duża porowatość prochu i poszarpane, ostre krawędzie co zwiększa szybkość spalania, ( i łatwość zapłonu) a co za tym idzie ilość gazów/sec która powstanie .
Pozdro
Dobry do miotania _________________ www.olchem.org -->Zapraszam na oficjalne forum OCh |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostęp próbny do MW

Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Pon Lis 28, 2005 7:12 pm Temat postu: |
|
|
No to masz kolego pojęcie o prochu miotającym. Proch miotający powinien mieć możliwie dużą masę przez co daje więcej gazów i ma większą moc. Poszarpane krawędzie ukruszają się i tworzą mączkę prochową która spowalnia palenie, a najszybszy jest o kształcie zbliżonym do kuli lub płaskiego płatka a nie losowe kawały. Proponuję troszkę literatury.
Pozdrawiam. Tomash. _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pon Lis 28, 2005 8:14 pm Temat postu: |
|
|
Qbek napisał: | ja w swojej szkole widziałem taką "aparature" wyglądała normalnie jak specjalna do piro. to było 10 sit aluminiowych fi na oko 30cm od góry duże oczka a nadole malutkie, ustawionych jedno na drugim i to na takim jakby wibratorze. to mi dało natchnienie i sobie takie też zrobiłem |
To co widziałeś to oryginalne sita laboratoryjne wraz z wytrzęsarką.. zestaw samych sit to tak co najmniej z 1500zł i więcej.. nie licząc wyczęsarki..
pzdr. _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Pon Lis 28, 2005 9:10 pm Temat postu: |
|
|
A da się to samo zrobić za 50zł (własne sita) + wytrzęsarka z klocków lego, lub ręczna . Można też zrobić sita z tacek po pizzach, jeśli odliczymy koszt pizzy (przyda się po robieniu sit, jak zgłodniejemy), to wychodzi nam prawei za darmo. Wystarczy tylko odpowiednia konstrukcja. Może w następny weekend pokażę jak opracować taką fajną wytrzęsarkę. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Pon Lis 28, 2005 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Jako wibrator wystarczy silnik z kółkiem zamachowym takim by masa nie rozkładała się równomiernie my w robocie mówimy na to jajca obrazowo, ale oddaje kształt tego i wszyto takie wibratory stosowane są w przemysłowych sitach wibrujących tylko, że moce są większe i jajca warzą dobrych kilka kilo...
Mówiąc o sitach zawsze mamy na myśli sita wibracyjne ale to nie jedyny sposób w jaki można przesiewać bardzo wydajnym sposobem przesiewania z możliwością pracy ciągłej jest zastosowanie sit obrotowych. Jak takie sito wygląda? Jest to prosta konstrukcja np. o przekroju poprzecznym trójkąta, kwadratu itd... no i kręci się i przesiewa co tu mówić każdy z odrobinką wyobraźni jest w stanie sobie wyobrazić zasadę działania sita. Dodam tylko że nie jest to mój wymysł tylko norma stosowana do przesiewania materiałów sypkich. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Czw Gru 01, 2005 8:03 pm Temat postu: |
|
|
maxlam napisał: | każdy z odrobinką wyobraźni jest w stanie sobie wyobrazić zasadę działania sita. | Byś się zdziwił. Na pewno znajdzie się ktoś, kto tego nie zrozumie. Ale z drugiej strony w domowych warunkach nie rozdziela się ton produktu. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Czw Gru 01, 2005 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Nikt nie każe robić sita metr na metr  |