Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lechu
|
Wysłany: Sob Lip 15, 2006 10:00 am Temat postu: NARESZCIE !! |
|
|
Omg, czekałem na to już od dawna... Nareszcie się spełniło. Więc skoro możemy już bezkarnie zabić bandytę we własnym domu to czemu nie zliberalizować dostepy do tych narzędzi zabijania? Choćby tak jak pisze Królik aby sprzedawać bez pozwolenia strzelby gładkolufowe jako broń obiektowa - bez możliwości wyniesienia poza posesje do jakiejh jest przypisana (z przep[ustkami na strzelnice).
Ale tu jest cały art.:
Cytat: | Broniąc się w domu, nie poniesiemy kary
Sobota, 15 lipca (07:57)
Kodeks karny czeka radykalna zmiana: broniąc się przed bandytą w domu, nie poniesiemy kary, jeśli przestępcę zranimy albo nawet zabijemy.
Informuje o tym "Dziennik", relacjonując projekt Ministerstwa Sprawiedliwości, który w ciągu dwóch miesięcy trafi do Rady Ministrów, a następnie do Sejmu.
Teraz w kodeksie prawo do obrony koniecznej ograniczało takie sformułowanie: nie można użyć środków zbyt silnych w porównaniu do grożącego niebezpieczeństwa. Wkrótce pojawi się pojęcie: naruszenie miru domowego. I ten kto naruszy mir, musi się liczyć z tym, że zostanie potraktowany jak napastnik. Takie prawo od dawna obowiązuje np. w Stanach Zjednoczonych i Belgii.
- Jeżeli ktoś nie opuszcza mojego domu na wezwanie, to mam prawo zakładać, że chce popełnić zamach na moje życie. To napastnik powinien ponosić ryzyko napadu - mówi wiceminister Andrzej Kryże w wywiadzie dla "Dziennika". I dodaje: Napadnięty nie może czekać, aż przestępca go zabije.(...) Obrona, żeby była skuteczna, musi być bardziej intensywna niż atak.
Źródło informacji: PAP
|
Co wy na to? Mała rewolucja? Ja sadze że nie, ale mam nadzieje ze w końcu ziści się marzenie o łatwo dostępnej, legalnej broni palnej... _________________ "Tutaj spoczywa Butch, niech Pan go dogląda. Spust naciskał szybko, wolno broń wyciągał". |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Czarny Iwan Gość
|
Wysłany: Nie Lip 16, 2006 8:15 am Temat postu: |
|
|
No wkońcu!
Ciekawe jaka ofertę dla cywili wystawi premysł zbrojeniowy
pozdro
Czarny Iwan |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Karol R
|
Wysłany: Nie Lip 16, 2006 11:19 am Temat postu: |
|
|
też jestem ciekaw co bardziej intensywnego niż popularaną broń automatyczną nam zaoferją CAWS ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
login1902
|
Wysłany: Nie Lip 16, 2006 3:49 pm Temat postu: |
|
|
tylko czekac moze bedzie latwy dostep do broni jak w ameryce:D i tak tanio jak tam  _________________ Kto pyta, nie błądzi |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Karol R
|
Wysłany: Pon Lip 17, 2006 9:00 am Temat postu: |
|
|
czy tanio, czy drogo to bardziej zalezy od kursu miejscowej waluty + paru innych spraw o których nie mam pojęcia Zresztą kogo to obchodzi jak będzie tylko można to się sprowadzi zza granicy. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Martinez
|
Wysłany: Pon Lip 17, 2006 3:35 pm Temat postu: |
|
|
Jaka oferta, jakie sprowadzanie z zagranicy? Panowie, spokojnie z tym hurraoptymizmem. W tej propozycji nie padło ani jedno słowo o rozluźnieniu dostępu do broni palnej, pozwolenia (cięźkie do zdobycia) nadal trzeba mieć... I nie wydaje mi się źeby w tej kwestii coś się jeszcze przez jakiś czas ruszyło. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Lechu
|
Wysłany: Pon Lip 17, 2006 4:30 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | nie wydaje mi się źeby w tej kwestii coś się jeszcze przez jakiś czas ruszyło. |
Wiesz - wybory się zbliżaja, nie wiadomo jaką nam jeszcze kiełbasę wyborczą zgotują. Jak możnma dostać świadectwo maturalne nawet po niezdaniu obowiązkowego przedmiotu to nie zdziwi mnie podlizanie się grupie wyborców/wilebicieli militariów rozluźnionym dostepem do pukawek. Sam bym na nich nie zagłosował co prawda po takiej lukratywnej obietnicy rozluźnienia, ale mimo że nie lubie obecnych polityków (nigdy nie zagłosowałbym na nich i tego nie zrobie) to z aprobatą na taką małą kiełbasę bym spojżał. _________________ "Tutaj spoczywa Butch, niech Pan go dogląda. Spust naciskał szybko, wolno broń wyciągał". |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

|
Wysłany: Sro Lip 19, 2006 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Lechu napisał: | Cytat: | nie wydaje mi się źeby w tej kwestii coś się jeszcze przez jakiś czas ruszyło. |
Wiesz - wybory się zbliżaja, nie wiadomo jaką nam jeszcze kiełbasę wyborczą zgotują. Jak możnma dostać świadectwo maturalne nawet po niezdaniu obowiązkowego przedmiotu to nie zdziwi mnie podlizanie się grupie wyborców/wilebicieli militariów rozluźnionym dostepem do pukawek. Sam bym na nich nie zagłosował co prawda po takiej lukratywnej obietnicy rozluźnienia, ale mimo że nie lubie obecnych polityków (nigdy nie zagłosowałbym na nich i tego nie zrobie) to z aprobatą na taką małą kiełbasę bym spojżał. |
BINGO!
na mój głos też nie mają (i raczej nie będą mieli ) co liczyć, ale są takie rzeczy, z którymi nie można się nie zgodzić.
M.in słuszność tego prawa (tylko że od dawna wszyscy wiedzieli że to jest potrzebne, ale nikt nie wpadł na pomysł, żeby to wprowadzićw życie - brawa za odwagę)
albo cytowany txt. Dobrze opisuje sytuację. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|