| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Ma造

Do陰czy�: 31 Sie 2002 Posty: 193 Sk康: krak闚
|
Wys豉ny: Pi� Mar 03, 2006 7:04 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
tak postanowi貫m nazwa� kolejne wcielenie mojego "POWIEWA".
Super Power poniewa� start odb璠zie si� na trzech silnikach MaKs-H
o 陰cznym ci庵u ok.80 kg.
a tutaj wst瘼na przymiarka w korpusie ...
"POWIEW" od ostatniego startu "ur鏀�" troch� -wzbogaci� si� o jeden cz這n
-modu� z kamerk�
kt鏎a b璠zie uruchamiana automatycznie schodz帷 z wyrzutni (linka)
a tak wygl康a ca這嗆
REASUMUJ。 -- zadaniem tej pr鏏y b璠zie :
1.Odpalenie jednoczesne trzech silnik闚.
2.Nakr璚enie "oddalaj帷ej si� ziemi"-Ksard dzi瘯i za kamerk�
3.Odpalenie smugacza (opcja)
Pozdrawiam _________________ Ma造
..."Jak mam czas to siedz� i my郵� jak nie mam czasu to tylko siedz�"
Ostatnio zmieniony przez Ma造 dnia Pi� Mar 03, 2006 9:49 pm, w ca這軼i zmieniany 2 razy |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Luk

Do陰czy�: 14 Lis 2005 Posty: 101 Sk康: Libi捫
|
Wys豉ny: Pi� Mar 03, 2006 8:19 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
A niech mnie . Ale to bedzie mia這 kopa. No,no ,no !!!. Chyba jednak Ma造 nakreci wczesniej ten filmik OSZ niz Arkadiusz. Naprawde respekt dla Ciebie Ma造 . Juz nie moge sie doczeka� jak to "Male雟two" poleci do g鏎y na silnikach o 豉cznym ci庵u 800N . Obawiam sie tylko jednej rzeczy. Mianowicie ta rakieta mo瞠 pzekroczy� pr璠ko嗆 d德ieku no i nie wiem czy sie nie rozleci .
Pozdr.Luk |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
szpaner

Do陰czy�: 11 Pa� 2004 Posty: 561
|
Wys豉ny: Pi� Mar 03, 2006 9:51 pm Temat postu: |
|
|
ja bym si� raczej martwi� o kamerk�, czy wytrzyma przeci捫enie, kt鏎e napewno b璠zie do嗆 znaczne (ile w豉軼iwie b璠zie wa篡� powiew?)
ale zak豉dam, 瞠 Ma造 wie, co robi.
A co do przekroczenia pr璠ko軼i d德i瘯u, to ja bym si� ucieszy�. To dobrze 鈍iadczy o modelarzu, szczeg鏊nie, je瞠li WSZYSTKO (w tym silnik) robi sam. _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
tryt

Do陰czy�: 19 Maj 2004 Posty: 156 Sk康: Gda雟k
|
Wys豉ny: Pi� Mar 03, 2006 10:53 pm Temat postu: |
|
|
Jak odpalisz 3 silniki na raz ?
i jak� d逝go嗆 b璠zie mia豉 wy簑tnia?
no i jak� mas� b璠zie mia豉 rakieta? bo nawet przy masie 4kg stosunek ci庵u do wagi modelu to "tylko" 20:1
Gratulacje za pi瘯ne wykonanie
kultura sztabowa na najwy窺zym poziomie  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
wojtek
Do陰czy�: 26 Sty 2003 Posty: 168
|
Wys豉ny: Sob Mar 04, 2006 7:11 pm Temat postu: |
|
|
Ambitne przedsi瞝zi璚ie ! Podziwiam zar闚no sam� konstrukcj� jak i widoczny progres w modelarstwie rakietowym. No c騜 po prostu Super.
砰cz� powodzenia !
PS
kamera jest bezprzewodowa ? je郵i tak to jaki ma zasi璕 i jak si� sprawuje w terenie |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Ma造

|
Wys豉ny: Sob Mar 04, 2006 7:39 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
Model nie by� jeszcze wa穎ny po wprowadzonych zmianach poprzednio wa篡� ok.1,3kg. Teraz trzeba doda� wag� dodatkowych
2 silnik闚 =52dkg wag� dodatkowego cz這nu ok.20dkg,wywa瞠nia itp....my郵� ze w sumie kompletny model nie b璠zie
wi璚ej wa篡� ni� 2,5kg.
Wyrzutnia b璠zie "stara" czyli ta co poprzednio.Silniki odpalane elektrycznie -profesjonalnymi zapalnikami (dzi瘯i Jaskiniowiec )
Kamerka jest niewielka typu internetowego - zapisuje w pami璚i co� oko這 60 sekund filmu w rozdzielczo軼i 320X240.
By這 troch� k這potu z przystosowaniem jej do szybkiego za陰czania poniewa� opcja najd逝窺zego filmowania jest w procedurze
ustawiania aparatu(klawiszologia) procedur� ostatni�.A do tego od momentu ustawienia opcji musi by� za陰czone
w kilkana軼ie sekund filmowanie gdy� inaczej nast瘼uje reset (automat).My郵� 瞠 uda這 si� to "rozpracowa�"
modu� jest w fazie sprawdzania czy poprawnie filmuje. _________________ Ma造
..."Jak mam czas to siedz� i my郵� jak nie mam czasu to tylko siedz�" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Luk

|
Wys豉ny: Nie Mar 05, 2006 1:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Nie chce z這wr騜y� ale na rakiete przy starcie bedzie dzia豉c ok 30G tak wi璚 obawiam sie o wytrzyma這嗆 takiej konstrukcji. G這wica rakiety powinna by� zrobiona z w堯kna szklanego lub chocia� sto瞠k g這wicy powinien by� pokryty w堯knem szklanym. Z oblicze� w SpaceCad rakieta powinna osi庵n帷 teoretycznie ponad 2km wysoko軼i i pr璠ko嗆 ponad 400m/s. Stateczniki tez powinny by� wklejone na 篡wicy i najlepiej obklejone w這knem szklanym. Przy tak du篡m przeci捫eniu mog� zwyczajnie odfrun帷 a wtedy rakieta wiadomo jeszcze komu� kuku moze zrobi�. Rakieta jest naprawde super i pomys� bardzo fajny ale troche mam wra瞠nia 瞠 porywamy sie z "motyka na s這鎍e". Wszystko mo瞠 by� cacy dop鏦i rakieta nie zbli篡 sie do predko軼i d德i瘯u. Z tego co pamietam to ta rakieta by豉 robiona z rur papierowych a stateczniki by造 z tekstolitu. No w豉郾ie te stateczniki s� do軼 du瞠 no i kszta速 te� raczej nie stwozony do przekraczanie bariery d德i瘯u. Pisze to wszystko poprostu dlatego 瞠 uwa瘸m iz ta rakieta jest nie przystosowana do takiej "podr騜y" jak� dob璠zie na tych trzech silnikach. No chyba 瞠 Ma造 zrobi� jakie� znacz帷e zmiany w swoim POWIEWIE o kt鏎ych jeszcze nie napisa�. Obawiam sie 瞠 ten projekt powsta� troche na szybciocha tzn: "doczepimy 3 mocne silniki , kamerke i zobaczymy co bedzie". I moze to nie by� takie proste jak sie wydaje , a 瘸l by這by stracic taka rakietke no i kamerke. Mam nadzieje ze Ma造 zdaje sobie z tego doskonale sprawe no i przygotowa� odpowiednio swa rakietke.
Pomimo mojego lekkiego sceptycyzmu mam nadzieje ze rakietka powr鏂i na ziemie "ca豉 i zdowa". I b璠zie to pierwszy sfilmowany i udokumentowany na naszym forum prawdziwy Hight Power Rocetry.
Tym lepiej gdyby uda這 sie przekroczyc predkos� d德ieku.
Pozdr.Luk
Ostatnio zmieniony przez Luk dnia Sro Mar 08, 2006 7:43 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
Do陰czy�: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys豉ny: Nie Mar 05, 2006 3:54 pm Temat postu: Testowanie kamery |
|
|
Witam
Chcia貫m poinformowa�, 瞠 dzisiaj przetestowa貫m kamerk� w pr鏏ach naziemnych.
Jest OK - kamera dzia豉 prawid這wo.
Zastanawiam si� tylko, jak� opcj� wybra� podczas pierwszego lotu?
Do dyspozycji mamy:
1. 11 sekund nagrania z rozdzielczo軼i� 320x240
2. 40 sekund nagrania z rozdzielczo軼i� 176 x 144
Jako嗆 nagra� nie jest rewelacyjna, ale w pierwszej opcji jako嗆 nagrania jest do zaakceptowania.
Czas 11 sekund pozwoli zarejestrowa� faz� wzbijania si� rakiety do osi庵ni璚ia maksymalnego pu豉pu.
Pojawi造 si� g這sy, czy model wytrzyma pr鏏� z uwagi na zaadoptowania jej na potrzeby lotu z 3-ma silnikami.
Rzeczywi軼ie rakieta mo瞠 zbli篡� si� do granicy lotu z pr璠ko軼i� blisk� 1M, chocia� wg moich wylicze� granicy tej nie przekroczy.
Wysoko嗆 obliczeniowa powinna wynie嗆 ok 1000 m a czas wzbijania si� na maksymalny pu豉p to 11 sek.
Sam jestem ciekawy jak wyjdzie ten eksperyment.
Je郵i powiedzie si�, to b璠zie to historyczny lot z dw鏂h powod闚:
1. rejestracja filmowa lotu z pok豉du rakiety
2. u篡cie do nap璠u modelu baterii 3 silnik闚
Jak widzicie, dzia豉my bez przerwy i mo瞠 jeszcze uda si� Was zaskoczy� w najbli窺zym czasie jeszcze innymi ciekawymi eksperymentalnymi lotami.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Ma造

|
Wys豉ny: Nie Mar 05, 2006 8:18 pm Temat postu: |
|
|
...............Obawiam sie 瞠 ten projekt powsta� troche na szybciocha tzn: "doczepimy 3 mocne silniki , kamerke i zobaczymy co bedzie".
Witam !
Mo瞠 masz i troch� racji ale i tak nie by這 to wszystko takie 豉twe i szybkie do przygotowania.Na modelu nie zale篡 mi tak bardzo (i tak sta� sobie w piwnicy) Ksard my郵� 瞠 tak瞠 liczy si� ze strat� kamerki.Jest okazja to niech si� "Powiew" przys逝篡 dobrej sprawie.Jak sko鎍zy marnie to b璠zie pretekst do zbudowania nowej rakiety
Panowie wi璚ej oooptymizmu !!!!!!!!!! _________________ Ma造
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tomek J.

Do陰czy�: 02 Sie 2004 Posty: 144
|
Wys豉ny: Sro Mar 15, 2006 10:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
no cos pi瘯nego. To b璠zie ciekawe do鈍iadczenie odpalic 3sr r闚nocze郾ie i jeszcze to sfilmowa� z pok豉du modelu. Ciekawe czy sie uda? Kiedy nast徙i odpalenie? 砰cze udanego testu.
Pozdrawiam
Tomek |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Jacek R.

Do陰czy�: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Sk康: Z 陰k Arkadii a tak serio Krak闚
|
Wys豉ny: Czw Mar 16, 2006 6:48 am Temat postu: |
|
|
i mam nadzieje ze film z ziemi r闚niez bedzie ( w sumie jak molem w to w徠pi�...) _________________ Czasem okoliczno軼i zmuszaj� cz這wieka do porzucenia swojej dawnej dzia豉lno軼i  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
ksard
Do陰czy�: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys豉ny: Pi� Mar 17, 2006 11:38 am Temat postu: |
|
|
| Ma造 napisa�: | | ...... Ksard my郵� 瞠 tak瞠 liczy si� ze strat� kamerki.Jest okazja to niech si� "Powiew" przys逝篡 dobrej sprawie. |
Witam
W tego typu dzia豉niach zawsze nale篡 liczy� si� z niepowodzeniem, ale udost瘼niaj帷 kamer� Ma貫mu my郵a貫m o sprawdzeniu pomys逝, o kt鏎ym pisa貫m ju� dawno - patrz tutaj tz. FPPC - czyli Fotograficzny Pomiar Punkt闚 Charakterystycznych.
Jest to metoda pomiarowa maj帷a na celu okre郵enie pr璠ko軼i lotu rakiety wymy郵ona przeze mnie na potrzeby projektu HIPERSONAL.
Lot rakiety Powiew 2 jest wst瘼em do bada� nad t� metod�.
Je郵i eksperyment powiedzie si�, to nast瘼ny test kamery przewiduj� w locie nowej rakiety LACERTA nap璠zanej silnikiem typu ROFAX.
R騜nica w testach polega� b璠zie na tym, 瞠 w locie Powiewa 2 kamera rejestrowa� b璠zie obraz widziany niejako z boku rakiety a w drugim przypadku oko kamery b璠zie rejestrowa� to, co dzieje si� pod rakiet�.
Ale to ju� inna historia.
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Ma造

|
Wys豉ny: Pi� Kwi 21, 2006 3:36 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
W ko鎍u zrobi這 si� z deka cieplej i mo積a pomy郵e� powa積ie o lotach rakiet.Wczoraj ustalili鄉y wst瘼ny termin wyprawy na "poligon"
na 7 maja.Jak tylko nic nie stanie na przeszkodzie "Powiew" i par� innych projekt闚 powinno oderwa� si� od ziemi.
Albo i nie hehe po ostatecznym wa瞠niu "Powiew" wa篡 2,9 Kg
z czego :
g這wica z wywa瞠niem -738 g
cz這n silniki + kamera - 1475g
pozosta造 korpus + cz這n KMZ + 鈍ieca dymna + spadochron- 653g
Pozdrawiam _________________ Ma造
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
maxlam Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Kwi 21, 2006 4:04 pm Temat postu: |
|
|
ma貫 takie pytanko czy kamerka b璠zie "patrze�" z boku w osi czy jest przewidziane jakie� lustereczko by mog豉 "patrze�" w d馧 a je郵i tak to dlaczego ni� ma owiewki [/img] |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Ma造

|
Wys豉ny: Pi� Kwi 21, 2006 4:46 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
Gdybym robi� to jeszcze raz to kamerka by豉by umieszczona gdzie indziej i inaczej ale na dzie� dzisiejszy patrzy w bok. Ma ona do嗆 du篡 k徠 widzenia i powinno by� dobrze -no chyba 瞠 obruci si� rakieta "okiem" w niebo. _________________ Ma造
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Bartosz J.

Do陰czy�: 30 Mar 2004 Posty: 73 Sk康: pomorze
|
Wys豉ny: Pi� Kwi 21, 2006 7:13 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Z tego co widze to smugacz bedzie opalany lontem od gazow ladunku miotajacego - czy tak? Jak jest on skonstruowany? Ladunek o spalaniu czolowym na karmelce? Jaki jest czas jego dzialania?
pozdrawiam serdecznie
Bartek _________________ www.hpr.blo.pl |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Ma造

|
Wys豉ny: Pi� Kwi 21, 2006 7:49 pm Temat postu: |
|
|
| Bartosz J. napisa�: | Witam!
Z tego co widze to smugacz bedzie opalany lontem od gazow ladunku miotajacego - czy tak? Jak jest on skonstruowany? Ladunek o spalaniu czolowym na karmelce? Jaki jest czas jego dzialania?
pozdrawiam serdecznie
Bartek |
Witam !
Tak odpalany od 豉dunku miotaj帷ego lontem.Co do zawarto軼i to nic bli瞠j nie mog� powiedzie� poniewa� 鈍ieca(czerwona)
zosta豉 kupiona w sklepie z fajerwerkami - nie przeprowadza貫m test闚-poniewa� "robi" ona za "dobre"
bo u篡teczne wywa瞠nie - aczkolwiek za ma貫 .
Przeco musia貫m w這篡� do czuba spor� ilo嗆 "biernego"balastu.安ieca podwieszona jest do haka linki g堯wnej a na drugim
ko鎍u wida� druciane "w御y"utrzymuj帷e ja w po這瞠niu 鈔odkowym w korpusie.
Na zdj璚iu jest dodatkowo owini皻a foli� aluminiow�. _________________ Ma造
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Luk

|
Wys豉ny: Nie Maj 07, 2006 9:46 pm Temat postu: |
|
|
No i co ze startem . Odby� si� czy zosta� prze這zony . Bardzo interesuje mnie dalsza cz窷� "przyg鏚" z POWIEWEM  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Ma造

|
Wys豉ny: Pon Maj 08, 2006 3:35 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
Niestety start-starty rakiet zosta造 prze這穎ne na sobot� 13 maj-je郵i oczywi軼ie aura dopisze i nie b璠zie innych przeszk鏚  _________________ Ma造
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Micha訛R

Do陰czy�: 03 Sty 2006 Posty: 212 Sk康: Mazowsze
|
Wys豉ny: Wto Maj 16, 2006 1:25 pm Temat postu: |
|
|
no i jak tam widzia貫m fotorelacj� ze zdj璚iami powiewa, odby� si� wreszcie start czy jeszcze nie jak tak to czekamy z niecierpliwo軼i� na film  _________________ http://s3.bitefight.pl/c.php?uid=79647 - kliknij! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|