Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Rakieta "Powiew"
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
eltopsj

Do陰czy�: 22 Cze 2003

PostWys豉ny: Sob Lip 02, 2005 11:54 pm    Temat postu: Katastrofa Powiewu Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Tak Panowie TO JEST w豉郾ie TO, co "pcha" nas do ekstremalnych sytuacji - ryzyko i niepewno嗆 - nawet najlepiej przygotowany projekt rakietowy nie gwarantuje tak do ko鎍a 100% powodzenia, gdy� nie spos鏏 przewidzie� wszystkich zmiennych i rezultaty eksperymentu s� zawsze niepewne i cz瘰to ryzykowne, a przez to "wci庵aj帷e". I juz nie chodzi tylko o czyste "badania naukowe" i "dochodzenie do prawdy", ale o ten "造k" adrenaliny, kt鏎y chyba najbardziej nas rajcuje. R闚nie dobrze mogliby鄉y pyta� si� kolegi Jaskiniowca - po co w豉zi do jaski�?? Pytanie ca趾owicie retoryczne. Szkoda rakiety Powiew, ale jak wida� z dotychczasowych poczyna� Ma貫go, kt鏎y ma czas na realizacj� swoich projekt闚, zapewne niebawem poznamy now� konstrukcj� w jego wykonaniu.

Je郵i chodzi o zapalniki to s� bardzo istotnym elementem w uk豉dach pirotechnicznego wyrzucania spadochronu. Dobrym zwyczajem jest dublowanie element闚 istotnych w systemie - wi璚 warto stosowa� dwa zapalniki - tak na wszelki wypadek - zamiast jednego. Przy stosowaniu bateri 6F22 (9V) o niezbyt du瞠j wydajno軼i pr康owej nie uzywa� na zapalniki 瘸r闚ek o wymaganym pr康zie wi瘯szym jak 100 mA, a niestety wi瘯szo嗆 瘸r闚ek latarkowych wymaga nawet kilkusetmiliamperowych pr康闚 do poprawnej pracy w roli zapalnik闚 (鈍ie瘸 bateria na zwarcie mo瞠 jeszcze "poci庵n望" taki zapalnik, ale juz lekko wyczerpana "nie wydoli").
O tym, 瞠 spraw� zapalnik闚 traktuj� w moich projektach pirotechnicznych uk豉d闚 SOS powa積ie, 鈍iadcz� liczne testy, jakie przeprowadzi貫m ostatnio przy okazji prac konstrukcyjnych w zwi您ku z rakiet� GROM:

http://pirotechman.republika.pl/proby.htm

Prawda jest oczywista - bez dobrego zapalnika (zap這nnika) nie b璠zie pewnego uk豉du pirotechnicznego SOS nawet je瞠li b璠ziemy posiadali dobrze dopracowany uk豉d elektroniczny.

Pozdr. J
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Nie Lip 03, 2005 9:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ot i prawd� rzecze.
Osobi軼ie uwa瘸m, 瞠 dla potrzeb lot闚 rakiet dopracowanych i z elektronik� lepiej nie oszcz璠za� i zainwestowa� w fabryczne zapalniki. Koszt rz璠u 4 z�/szt nie jest du篡 w stosunku do straty modelu (i cz瘰to kosztownej elektroniki pok豉dowej). Zapalniki kt鏎e mam, maj� op鏎 3,3 oma i odpalaj� z UUWSa wyposa穎nego w kondensatory 4700 mikro zasilane z 6V Exclamation Tak wi璚 ca豉 masa baterii zapewni odpalenie takiego zapalnika. Dodatkowo maj� one jeden plus w stosunku do zapalnik闚 robionych: w堯kno 瘸rowe jest fabrycznie zalane w masie piro, a w zwi您ku z tym taki zapalnik jest praktycznie niewra磧iwy na przeci捫enia i drgania wyst瘼uj帷e przy starcie i podczas lotu. To do嗆 istotna r騜nice w stosunku do zapalnik闚 "瘸r闚eczkowych" z sypan� mas� zapa這w�. Co do 廝鏚e� zasilania, to rewelacyjnie sprawdzaj� si� akumulatory NiMH. Bateryjka akumulator闚 typu 6F22 (te same rozmiary, tylko akumulatorek a nie bateria) potrafi roz瘸rzy� drut 瘸rowy z Kanthalu o 鈔ednicy 0,15 mm przy d逝go軼i tego drucika rz璠u 7 cm.
P.S. A co do pytania, dlaczego wchodz� do jaski�, to odpowiadam: bo s� Laughing
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
eltopsj

Do陰czy�: 22 Cze 2003

PostWys豉ny: Nie Lip 03, 2005 12:06 pm    Temat postu: Rakieta Powiew Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Chyba nie o to jednak chodzi Jaskiniowiec, bo wychodz帷 z tego za這瞠nia mo積a w ko鎍u doj嗆 do wniosku, 瞠: "po co robi� cokolwiek" jak i tak wszystko mo積a kupi� (przetestowane i sprawdzone fabrycznie), poczynaj帷 od rakiety, a na silniku ko鎍z帷 (wystarczy mie� "troch�" kasy i czasami potrzeba odrobin� "szmuglu").

Je郵i chodzi o pomys� odpalania impulsowego podsypki w uk豉dzie SOS, to moje zdanie juz znasz na ten temat. NIE JESTEM ZWOLENNIKIEM takiego systemu. Nie mam czasu na wdawanie si� z Tob� w kolejne polemiki i rozumiem, 瞠 ka盥y ojciec "dba o swoje dziecko", ale powt鏎z� jeszcze raz moje zdanie na ten temat. Ju� samo za這瞠nie impulsowego charakteru zasilania zapalnika w tak NEWRALGICZNYM DLA RAKIETY uk豉dzie jakim jest SOS, wprowadza niepotrzebnie dodatkowy stopie� niepewno軼i systemu. Elektrolity (wykorzystane tu jako magazyn energii elektrycznej) s� jak powszechnie wiadomo najbardziej NIEPEWNYM elementem ka盥ego urz康zenia elektronicznego. Niestety na razie nie znamy innej tanszej i przede wszytkim niezawodnej technologii na wykonywanie kondensator闚 o du篡ch pojemno軼iach, a na dodatek dost瘼ne na rynku elektrolity w wiekszo軼i i nie tylko te najta雟ze s� najcz窷ciej wyj徠kowo marnej jako軼i (ci瞛ko powiedzie� jak si� b璠� zachowywa這 przy przeci捫eniach i innych ekstremalnych warunkach pracy - trzeba by przeprowadza� du穎 dodatkowych test闚 z konkretnymi typami). Moja rada jako elektronika - je瞠li mo瞠sz to unikaj "elektrolit闚" jak ognia. Po prostu elektrolity s� z貫m koniecznym i czasami musimy u篡wa� kondensatory o du瞠j pojemno軼i w uk豉dach elektronicznych, gdzie to jest bezwzgl璠nie uzasadnione, ale w tym konkretnym przypadku wg mnie wcale nie jest to konieczne. Oferta bateii i akumulator闚 na rynku jest tak bogata, 瞠 idea zasilania "ci庵貫go" zap這nnik闚 wydaje mi si� o wiele korzystniejsza. Powtarzam jest to moje zdanie i wcale nie musicie si� ze mn� zgadza�.

Pozdr. J
Powr鏒 do g鏎y
jaskiniowiec

PostWys豉ny: Nie Lip 03, 2005 1:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jo�, spokojnie. Nie jestem zakochany w elektrolitach. Po prostu ich zastosowanie w UUWSie wyda這 mi si� logicznym rozwi您aniem. Mam te� w domciu zrobiony uk豉dzik do wyrzucania pojedynczego spadochronu i to bez elektrolita, BO GO TAM NIE TRZEBA. Co do kupowania pewnych element闚 to zapytam: korzystasz z lont闚 Visco, czy z robionych? Po prostu czasem je郵i koszt nie jest wysoki lepiej korzysta� z pewniejszych, profesjonalnie wykonanych rozwi您a�. Zapewniam, 瞠 doceniam wk豉d (wr璚z naukowy) do opracowania w豉snego, 瘸r闚eczkowego zapalnika. Na pewno przyda si� to bardzo wielu osobom, bo 瘸r闚eczkowe zapalniki s� cz瘰to wykorzystywane. Osobi軼ie jednak podtrzymuj�: do odpalania drugiego stopnia i wyrzucania spadochronu w bardziej cennych modelach b璠� stara� si� zastosowa� zapalniki fabryczne. Po prostu jestem ich bardziej pewien.
P.S. Ciesz� si�, 瞠 w temacie rakiety "Grom" prace posuwaj� si� dalej, bo przez chwil� my郵a貫m, 瞠 z braku czasu posz這 to w odstawk�.
P.S.2 Skoro elektrolity s� do bani, to dlaczego konstruktorzy rakiety "Meteor" zdecydowali si� na to rozwi您anie?
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Lip 03, 2005 8:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Problem elektrozapa堯w ( EZ )
by� wa積y oko這 roku temu. Dzi� nie s� one traktowane jak MW. Wg informacji B&G EZ ma klasyfikacj� UN 0431 PRZEDMIOTY PIROTECHNICZNE do cel闚 technicznych 1.4G. Czyli
wa積e , 瞠 spokojnie mo積a je u篡wa�. Do test闚 statycznych mo積a u篡wa� EZ amatorskie ( o podobnej charakterystyce pr康owej ). Do lot闚 bezpieczniej jest stosowa� EZ profesjonalne. Nie mniej uwa瘸m, 瞠 po "maczaniu" 瘸rnika w rzadkiej mieszance piro i potem sprawdzeniu 瘸rnika ( na op鏎 ) mo積a samemu robi� pewne elektrozapa造. Szczeg馧y mieszanki do maczania 瘸rnika - s� na forum.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
Ma造

Do陰czy�: 31 Sie 2002
Sk康: krak闚

PostWys豉ny: Sro Sie 24, 2005 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !

. . . . . . . . . . . . . . . . . .Dalsza kontynuacja projektu rakiety "Powiew"

Poniewa� w budowie "Pwiewa 2" tj.rozmiarze i wadze nie zasz造 jakie� znacz帷e zmiany w stosunku do poprzedniej wersji postanowi貫m nie otwiera� nowego tematu.Na powy窺zym projekcie uwidocznione s� zmiany
g堯wa :
to zmiana miejsca i sposobu umieszczenia spadochronu -w 鈔odkowej (dzielonej) cz窷ci rakiety.
a reszta to tylko kolorowa kosmetyka .
W najbli窺zym czasie do陰cze fotki.
Pozdrawiam

Ma造

PostWys豉ny: Czw Sie 25, 2005 4:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !
A oto i Powiew 2 w naturze :

(c.d.n)

jaskiniowiec

PostWys豉ny: Czw Sie 25, 2005 4:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ma造, co� Ty to w jeden dzie� zrobi�???
A jak tym razem z silnikiem? Elektronika Twoja stara z Powiewa?
Powr鏒 do g鏎y
Ma造

PostWys豉ny: Czw Sie 25, 2005 7:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !
No bez przesadyzmu Very Happy Tak wysz這 -ruszy貫m temat spodziewaj帷 si� w najbli窺zym czasie fotek a tu si� okaza這 瞠 mam ju�.Wiesz 瞠 jestem uzalezniony od ludzi -jeszcze si� nie dorobi貫m cyfr闚ki.

[/img]

Co do silnika to mam jeden do przetestowania .Je郵i oka瞠 si� za s豉by to chcia豚ym si� podeprze� technologi� opracowan� przez Ksarda
-je郵i si� oczywi軼ie zgodzi.
Elektronika jest stara aczkolwiek troch� zmodyfiowana.

Tomek J.

Do陰czy�: 02 Sie 2004

PostWys豉ny: Czw Sie 25, 2005 8:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam,
mam pytanie co do oblot闚 POWIEW-a 2 tzn. jesli jest to juz ustalone, gdzie bedzie oblot??? Jestem z ma這polski mieszkam jakies 30km od krakowa i chcia豚ym zobaczyc lot twojej rakiety jesli nie masz nic przeciwko temu. I teraz inne pytanko, jakos mi to umk這 czy Powiew2 jest to model zbudowany od podstaw czy odbudowa "jedynki"???

Pozdrowienia TomekJ

Ps: sory za troszke durnowate pytania Smile
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
jaskiniowiec

PostWys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 12:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ma造 napisa�:
Je郵i oka瞠 si� za s豉by

To znaczy na ile liczysz? Jaki impuls, jaki ci庵?
Powr鏒 do g鏎y
ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 8:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ja nie mog� - pi瘯ny model Exclamation Very Happy
Ale odwali貫� rakiet�.

Ciekaw jestem, czy masa jest mniejsza od 1-ki (czyli od wersji poprzedniej) Question

Licz�, 瞠 napiszesz co� wi璚ej na temat zmian jakich dokona貫� w nowym modelu w stosunku do poprzedniej wersji.
Interesuje mnie - jak� metod� wykona貫� strone graficzn� modelu (napis, szachownica). Wiem, 瞠 jest to trudne zadanie.
Ciekaw jestem, r闚nie� jak uda這 Ci si� zregenerowa� elektronik� Question

Cytat:
Co do silnika to mam jeden do przetestowania .Je郵i oka瞠 si� za s豉by to chcia豚ym si� podeprze� technologi� opracowan� przez Ksarda
-je郵i si� oczywi軼ie zgodzi.

Nie bardzo wiem, jak to rozumie� - ale my郵�, 瞠 o tym pogadamy ju� osobi軼ie przy piwie.

Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
Tomek J.

Do陰czy�: 02 Sie 2004

PostWys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 12:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam,
ja raz takie szachownice widzia貫m na forum niemieckim tzn, jakis go軼iu kupi� w sklepie modelarskim taka szachownice i ja przyzklei� (tak jak naklejki na plastikowych modelach samolot闚). Ale osobi軼ie chcia豚ym sie tez dowiedzie� jaka metoda s� zrobione (chyba, 瞠 sa ze sklepu).

Pozdrowienia TomekJ
Powr鏒 do g鏎y
Zbigniew

Do陰czy�: 11 Cze 2004
Sk康: z Piek豉

PostWys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 12:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wg mnie, te s� r璚znie malowane. Idealnie pasuj� do koloru rakiety... (czerwone).
Powr鏒 do g鏎y
crave

Do陰czy�: 27 Wrz 2003

PostWys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 1:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stawiam, 瞠 szanowny kolega wyci掖 z ta鄉y maskuj帷ej kwadraciki, przyklei� i obsprayowa� - wida� to po delikatnie niekszta速nej kratce (popatrzcie na niebiesk�).
Prosta metoda, efekt jak wida� skuteczny.
Powr鏒 do g鏎y
Zbigniew

Do陰czy�: 11 Cze 2004
Sk康: z Piek豉

PostWys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 3:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

acha.. no tak, tak sie robi這 jak sie malowa這 rower spray'em...
Powr鏒 do g鏎y
Ma造

PostWys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 5:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WITAM !
Oto i ja ze skarbem

a wi璚 poprimo : termin startu jest jeszcze nie znany.Mimo 瞠 s� przeciwnicy zapraszaniu publiczno軼i nie mam nic przeciwko temu aczkolwiek dok豉dna data cz瘰to jest znana jak to m闚i� za pi耩 dwunasta -poniewa� trudno jest zebra� ekipe (pomoc,kamera itp.) w jednym terminie.Co do modelu to popatrz par� post闚 wy瞠j na obrazek =grafik�:rekonstrukcja i face lifting
Tak jak wy瞠j napisa貫m -nie wiele si� zmieni這.Technologia budowy si� nie zmieni豉 materia造 te� nie a wi璚 masa jest podobna do poprzedniej.Wykorzysta貫m wszystko co ocala這.Tak 瞠 kol.Ksardzie czeka nas ma豉 partaninka nad budow� odp.silnika Very Happy Very Happy Very Happy
Elektronika szcz窷liwie da豉 si� do嗆 豉two naprawi�.Teraz jest umieszczona w takiej obudowie

p造tka w 鈔odku zalana piank� budowlan�.Doda貫m sygnalizator akustyczny do testowania uk豉du przed ostatecznym w陰czeniem obwodu zapalnika.Spos鏏 odpalenia i umieszczenia spadochronu podpatrzy貫m m/innmi u Ciebie.
A teraz sprawa malowania .Wybra貫m metod� prost� i tani�. Model jak poprzednio (zosta這 mi farby) korpus i g這wica czerwony i 鄴速y malowany sprayem akrylowym Dolna cz窷� 鄴速a malowana emalia nitro(tak� mia貫m) try郾i皻a pistoletem Napis,znaki i szachownica szablony -wydruki z komputera powycinane skalpelem.Malowane farb� ftalow� dlatego 瞠 mo積a j� na 鈍ie穎 benzyn� ewentualne b喚dy zmy� nie naruszaj帷 warstwy farby akrylowej czy nitro.

Ostatnio zmieniony przez Ma造 dnia Sob Lis 19, 2005 6:57 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Ma造

PostWys豉ny: Nie Pa� 23, 2005 5:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !
Ostatnie poprawki :
oto ostateczna forma szybkiego 豉czenia g這wicy z korpusem poprzez zastosowanie po陰czenia gwintowego

Zmodyfikowany zosta� tak瞠 silnik prod.Ksarda w kt鏎y jest wyposarzony "Powiew" (niestety nie mam fotki)
Przygotowania w豉軼iwie s� zako鎍zone -teraz tylko zosta造 sprawy "Organizacyjne"
Pozdrawiam

Ma造

PostWys豉ny: Sob Pa� 29, 2005 5:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak jak na obrazku powy瞠j .Dzisiaj w nienajlepszej aurze (silny wiatr i ch堯d)
odby豉 si� wyjazdowa imprezka rakietowa w sk豉dzie :
Agnieszka Ksard Jaskiniowiec i Ja
na kt鏎ej mi璠zy innymi wystartowa� "POWIEW 2" odnosz帷 tym razem spektakularny sukces z czego jestem niezmiernie rad .
Jak dotr� do mnie wszystkie materia造 postaram si� je zamie軼i� na forum.
Mo瞠 to jednak kilka dni potrwa�.
P.S
Pozosta貫 starty przedstawi zapewne Ksard.

Pozdrawiam wszystkich rakietomaniak闚.

Ma造

PostWys豉ny: Pi� Lis 04, 2005 6:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam !
Min掖 prawie tydzie� od startu rakiety"Powiew" emocje ju� troch� opad造.
Od wczoraj mam dopiero wszystkie multimedia z "poligonu".

Zimny wiatr dawa� si� we znaki

Pod陰czenie zap這nu

Pasowa這 by zrobi� jakie� ma貫 podsumowanie projektu nazwanego "POWIEW"
Po bez ma豉 roku i 2 nieudanych prubach doprowadzi貫m w ko鎍u do w pe軟i udanego startu i powrotu (bezpiecznego) na spadochronie .Na tym mi szczegulnie zale瘸這,poniewa� rakieta po rekonstrukcji dosta豉 wi瘯szy a zarazem ci篹szy silnik, now� zabudow� elektroniki -tak 瞠 ci篹ar startowy nie by� mniejszy od 1,4 kg.

Film 3,29MB
(troch� spory ale plik wej軼iowy mia� ponad 40MB.)

Uk豉d elektroniczny na KMZ -cie spisa� si� tym razem znakomicie.
Odpali� zap這nnikiem "profesjonalnym"豉dunek prochowy w ilo軼i ok.鈔ednio p豉skiej 造zeczki-
sporo bo komora w 鈔odkowej cz窷ci rakiety przewidziana na
spadochron okaza豉 si� by� sporawa(obie szachownice)

Spadochron z poszycia typowego damskiego parasola
okaza� si� dobrym rozwi您aniem-rakieta wyl康owa豉 bez"uraz闚"
ponad 200metr闚 od miejsca startu
(na zdj璚iu przy這穎ny bry陰 ziemi bo wiatr wl鏦� j� po glebie)

Silnik u篡ty do startu wykona� kol.Ksard

Parametry:
Typ: KS143 H29 Al

Masa ca趾owita 300 g
Masa paliwa 146 g
Impuls ca趾owity 173 N-sek
字edni ci庵 144 N
Czas trwania ci庵u 1,2 s

D逝go嗆 silnika 280 mm
字ednica silnika 30 mm
Pakiwo KNO3 65% + glukoza 35%

Klasa H

Szcz窷liwy powr鏒 po locie na miejsce startu.
Na koniec jeszcze kr鏒ki start 2w1 -ym uj璚ie z dw鏂h aparat闚 cyfrowych
Film 300Kb
Dzi瘯uj� wszystkim za okazan� pomoc .

Pozdrawiam wszystkich rakietomaniak闚.

Arkadiusz ---> Film super, wrzuci貫m na serwer HNIW, link zmieniony :- )

Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Nast瘼ny
Strona 4 z 6

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum