Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ksard
|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 9:25 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Stateczniki wykonane zostały z balsy i pokryte kompozytem szklano-epoksydowym, a umocowane do korpusu części silnikowej za pomocą nitowanych kątowników aluminiowych.
Istnieje możliwość łatwej wymiany stateczników w wypadku uszkodzenia, czy też przesunięcia środka parcia na wypadek zmiany rozkładu masy użytkowej w rakiecie.
Mam nadzieję, ze na poniższym zdjęcie jest to dobrze widoczne.
Tak jak wspominałem wcześniej, model ma budowę segmentową.
Można zestawiać rakietę w dowolne konfiguracje.
Tutaj widoczny jest moduł silnikowy wyposażony w generator dymu.
Elektronika umieszczona jest w górnej części kadłuba - pod głowicą.
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Nie Lut 25, 2007 3:14 pm Temat postu: TRIStar |
|
|
Witam
Zima w odwrocie i czas pomyśleć już o wyprawie w plener.
Rakieta TRIStar prawie gotowa.
Zakończyłem także budowę nowej wyrzutni na potrzeby tego projektu.
Praktycznie wszystkie prace przy modelu są już zakończone.
Na zdjęciu rakieta w stanie rozłożonym. Wewnątrz korpusu znajduje się potężny smugacz oraz najmocniejszy mój silnik z paliwem Blue Angel.
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Pon Cze 18, 2007 11:56 am Temat postu: Gabriela 1 - moja największa ! |
|
|
Witam
W ubiegłym tygodniu na podkrakowskim poligonie przeprowadziliśmy dwa odpalenia rakiet.
Były to modele:
TRYMAKS - Małego oraz mój największej jak dotąd model rakiety GABRIELA o masie startowej ponad 3000 g.
Był to start przeprowadzony w ramach wspólnego projektu grupy RoXaN.
Rakieta wyniosła na pokładzie moduł z aparatem fotograficznym wykonany przez Małego. Elektronika, to jak zwykle dzieło Jaskiniowca.
tutaj -> Film ze startu największej mojej rakiety GABRIELA-1
Start był imponujący, chociaż nie do końca wszystko poszło dobrze - zawiódł system spadochronowy.
Mimo to uważam, ze i tak eksperyment zaliczyć należy do udanych. Szczególnie cieszy mnie praca silnika klasy I mojej roboty DEV-400.
Była to pierwsza próba w locie.
Relacja fotograficzno - filmowa
Jeśli będą pytania, chętnie na nie odpowiem.
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Pon Cze 18, 2007 2:58 pm Temat postu: |
|
|
Cześć
Jakby sfilmować Twoją rakietę na odpowiednim tle z powodzeniem mogłaby udawać start z Przylądka Canaveral
Zazdroszczę Ci ognistych silników jak nie wiem
Przeglądałem zdjęcia z pokładu rakiety, niestety wyszły nieostre, więc pytanie czy rozważaliście uruchomienie mechanizmu wyzwalajacego aparat jak już rakieta opada na spadochronie  _________________ nie ma takiej rury na świecie, której nie można wystrzelić w kosmos
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pią Gru 03, 2010 1:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Pon Cze 18, 2007 9:05 pm Temat postu: |
|
|
robercik napisał: |
Przeglądałem zdjęcia z pokładu rakiety, niestety wyszły nieostre, więc pytanie czy rozważaliście uruchomienie mechanizmu wyzwalajacego aparat jak już rakieta opada na spadochronie  |
Aparat miał wykonywać zdjęcia podczas całego lotu, a więc także podczas opadania na spadochronie.
Prawdę powiedziawszy, liczyłem właśnie na te zdjęcia, ponieważ prędkość przemieszczania się modelu byłaby dużo mniejsza.
Stało się inaczej - aparat zdążył wykonać tylko 10 z 36 zdjęć i to słabej jakości. Może gdyby start odbył się w godzinach południowych jakość byłaby lepsza, gdyż czas naświetlania byłaby krótszy.
No cóż, kolejna lekcja odrobiona. Rakieta o masie 3 kg wzbiła się na wysokość ok 800 m ( tak wynika z wyliczeń teoretycznych ).
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 8:01 am Temat postu: |
|
|
Witam
Kontynuując projekt GABRIELA w poniedziałek korzystając z ładnej pogody w towarzystwie Małego, przeprowadziłem dwa testy naziemne układu odzyskiwania w rakiecie Gabriela -2 przed jej kolejnym lotem.
Model posiada odzysk oparty o układ elektroniczny KMZ konstrukcji Jaskiniowca typu UWS.
Nowością było zastąpienia ładunku miotającego wykonanego z prochu czarnego, przez ładunek nitrocelulozowy.
Oba testy wyszły pozytywnie.
Tak to wyglądało:
Zaskakującym był fakt bezdymnego zadziałaniu ładunku nitrocelulozowego.
Zresztą zobaczcie to sami na filmie >> tutaj
Więcej informacji na mojej stronie w dziale aktualności
Tym razem rakieta nie zabierze aparatu fotograficznego. Będzie lżejsza a więc liczę na osiągnięcie wyższego pułapu lotu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Sro Kwi 23, 2008 8:51 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Zaskakującym był fakt bezdymnego zadziałaniu ładunku nitrocelulozowego. | Cóż w nim zaskakującego że tak zapytam? Chyba normalka. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|