Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Proch Amator
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
piro-07

Do陰czy�: 04 Lut 2004

PostWys豉ny: Pi� Lut 13, 2004 9:10 pm    Temat postu: Proch amatora . Odpowiedz z cytatem

Ja do KNO-75 %, C-15%,S-10% dodaj� rozpuszczonby celulojd w rozpuszczalniku nitro tak 瞠by powsta這 鈔edniej g瘰to軼i ,,ciasto''.Mas� tak� wk豉dam do szklanej rurki 鈔ednicy ok. 5-6 i jako t這ka u篡wam szklanego pr皻a . Na ca這嗆 nak豉dam koszulk� z w堯kna szklanego (s� u篡wane na przewodach elektr. pracujacych w wsokich temp.)wyt豉czam zawarto嗆 rozprowadzi� po ca貫j koszulce 10-50 cm lub wi璚ej wysuszy� w taki spos鏏 mamy lont , kt鏎y pali si� ze sta陰 szybko軼i� . Je瞠li z rurki wyt這czy si� sam ,,makoron '' to po wyscni耩u jest swietne 嫵rno prochowe jakiej tylko chcemy d逝go軼i . Makoron taki w這穎ny do komory silnika rakietowego daje poliwo pal帷e si� z du膨 pr璠ko軼i� , mo瞠 nawet wybuchn望.Dodatek CELULOJDU zwi瘯sz szybko� palenia p.cz..
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
maslak666

Do陰czy�: 27 Wrz 2003
Sk康: Radom

PostWys豉ny: Nie Lut 15, 2004 5:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Exclamation

Hmm... Ogl庵a貫m sobie te 2 filmiki z palenia prochu i doszed貫m do wniosku, 瞠... te prochy by造 baaardzo s豉be Confused . Nie wiem, jak to robicie, ale m鎩 proch spala si� szybciej od tych na filmach, kiedy jest nieprzegryzany Rolling Eyes . Kiedy przegryza貫m proch, spala� si� praktycznie w momencie, niezale積ie od wielko軼i kopczyka, daj帷 du穎 bia貫go dymu. Kulki stopionej saletry lata造, dy proch by� nieprzegryzany, za� przy tym przegryzanym by造 tylko 郵adowe ilo軼i jakichkolwiek popio堯w.

Robi貫m petardy z tego mojego prochu - nieprzegryzanego Exclamation . Najpierw robi貫m rurk� papierow� klejon� wikolem, o 鈔. wewn. 14mm i zewn. 16mm, d逝go嗆 ok. 5cm zatyka貫m z jednej strony mas� wikol-srajta鄉a. robi貫m dziurke w korpusie na lont, wk豉da貫m go, sypa貫m proch. Da貫m drug� zatyczk�, umieszczaj帷 ja 'cokolwiek lekko', by nie ubija� prochu. Nast瘼nie wszystko to owija貫m gazet� nas帷zon� wikolem.
Petardy takie wybucha造, daj帷 huk wprawdzie por闚nywalny z ma造mi korsarzami, ale to zawsze co� Wink . Przy wybuchu petardy dawa這 si� zauwa篡� z這te iskry, chyba przez z貫 przygotowanie w璕la. Nie uwa瘸m tego wcale za mankament, chocia� nie by� to efekt porz康any, ale wygl康a這 to bardzo fajnie. Spr鏏owa貫m raz nawet zrobi� zdj璚ie wybuchu takiej petardy Razz aparatem, jak mi si� sko鎍zy klisza to zapodam, chocia� w徠pi� czy co� na nim b璠zie wida� Wink .

Pozd.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
morpiel

Do陰czy�: 26 Pa� 2003
Sk康: l康ek, l康ek zdr鎩

PostWys豉ny: Pon Lut 16, 2004 2:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do tego p.cz. Malutkiego to kiszka Confused
M鎩 pali si� tak:
http://www.morpielgtx.republika.pl/filmy/Bombardowanie_p_cz.AVI
By這 tego p馧 造瞠czki do herbaty, py�.
Wida� fajny grzybek bia這-szrego dymu.
Ale by豉 zadyma Smile
Pozdra !
Maciej

P.s. A ja tu my郵�, jak go przy酥ieszy� Wink
Mam w planach zrobienie gnitownika obiegowego,
w sumie da這by rad�. Polerk� te�. Prask�? Jasne.
Ale to musi jeszcze poczeka� Evil or Very Mad (kasa)

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
ChemikeD

Do陰czy�: 10 Kwi 2003
Sk康: aa

PostWys豉ny: Pon Lut 16, 2004 12:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lamerwd napisa�:
Czy aby napewno wiesz o czym piszesz? Wg Ciebie Ma郵ak nieprzegryzany proch pali si� w mgnieniu oka Shocked Confused Wink Question Mi si� wydaje, 瞠 nieprzegryzany proch to mieszanka zmielonych, pylistych sk豉dnik闚 i raczej ci篹ko jest to odpali� a co dopiero m闚i� o szybkim spalaniu.

no w豉郾ie n. m鎩 proch przegryziany pali si� bardzo szybko 3 s. i nima go
Powr鏒 do g鏎y
Alien_

Do陰czy�: 17 Sty 2004

PostWys豉ny: Pon Lut 16, 2004 1:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
raz zrobilem taki moj proch i 10ml spalilo sie bardzo szybko ledwo co zapalka go dotknalem. Niestety nie pamietam proporcji, pamietam tylko tyle ze proch byl przegryzany.
Morpiel jak ogladalem twoj filmik klatka po klatce to to zobaczylem taki niebieski strumien swiala po srodku.
Czy wy tez takie macie wrazenie

Pozdr.A
Narka
Powr鏒 do g鏎y
maslak666

Do陰czy�: 27 Wrz 2003
Sk康: Radom

PostWys豉ny: Pon Lut 16, 2004 11:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Exclamation

Ja tylko pisze co widze. Serio zdaje mi sie, ze moj proch nieprzegryzany pali sie szybciej Wink . Proch przegryzany zas pali sie u mnie w momencie. Kiedys zrobilem taki niby lont nasypujac go do tulejki kartonowej. Spail sie od razu, nie zdarzylem nawet reki odjac od petardy, dobrze, ze byla slaba i nie wybuchla, bo teraz chybabym tego nie pisal, bo nie mialbym czym Wink .

Pozd.
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Lut 20, 2004 1:09 am    Temat postu: Re: Proch Amator Odpowiedz z cytatem

"Mimo wysi趾闚 proch nie pali� si�, lecz... topi�, kiedy pr鏏owa貫m go
zapali�. Dzisiaj robi� ten proch tak samo a mi wychodzi wi璚 co zrobi貫m 幢e??"
Je郵i mo積a si� wtr帷i� do tego tematu to powodem dla kt鏎ego proch si� topi� by這 zadu穎 saletry.

"Sam jestem ciekawy Question Kiedy� pr鏏owa貫m zrobi� proch, wed逝g jednostek wagowych podanych w ksi捫kach (15 KNO3, 3 C i 2 S), ale tak jak tobie si� topi�. Od tego czasu nie robilem ju� takiego prochu, tylko w wyniku eksperyment闚 stworzy貫m w豉sny sk豉d obj皻o軼iowy(10 KNO3, 7 C, 4 S). Teraz pali si� bardzo dobrze."
Je郵i si� nie myl� to taki sk豉d P.Cz. ju� istnia�!
A tak wogule to jest chyba z 10 r騜nych proporcji wagowych na proch czarny Smile)
Pozdrawiam Vlad Twisted Evil
Powr鏒 do g鏎y
ChemikeD

Do陰czy�: 10 Kwi 2003
Sk康: aa

PostWys豉ny: Pi� Lut 20, 2004 10:46 am    Temat postu: Re: Proch Amator Odpowiedz z cytatem

Vlad_Vampir napisa�:
"Mimo wysi趾闚 proch nie pali� si�, lecz... topi�, kiedy pr鏏owa貫m go
zapali�. Dzisiaj robi� ten proch tak samo a mi wychodzi wi璚 co zrobi貫m 幢e??"
Je郵i mo積a si� wtr帷i� do tego tematu to powodem dla kt鏎ego proch si� topi� by這 zadu穎 saletry.

"Sam jestem ciekawy Question Kiedy� pr鏏owa貫m zrobi� proch, wed逝g jednostek wagowych podanych w ksi捫kach (15 KNO3, 3 C i 2 S), ale tak jak tobie si� topi�. Od tego czasu nie robilem ju� takiego prochu, tylko w wyniku eksperyment闚 stworzy貫m w豉sny sk豉d obj皻o軼iowy(10 KNO3, 7 C, 4 S). Teraz pali si� bardzo dobrze."
Je郵i si� nie myl� to taki sk豉d P.Cz. ju� istnia�!
A tak wogule to jest chyba z 10 r騜nych proporcji wagowych na proch czarny Smile)
Pozdrawiam Vlad Twisted Evil

no to masz jakie� z貫 odczynniki po proch 75:10:15 pali si� dobrze a nie topi Wink
Powr鏒 do g鏎y
Pyroteh

Do陰czy�: 04 Gru 2003
Sk康: Wys豉nnik piekie�...

PostWys豉ny: Czw Mar 04, 2004 4:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich!

Mam pomys� na robienie prochu czarnego w troche nietypowy sposub ale nie wiem czy to zmieni w jakikolwiek sposob jego wlasciwosci.
Normalny proces przegryzania wyglada tak: KNO3+C+S+H2O... ale siarka nie rozpuszcza sie w wodzie... i zostaja male ziarenka wiec mozna by zamiast H2O i S dodac siarki koloidalnej (S+etanol) gdzie S i KNO3 sie rozpusci... i zwiaze z weglem. Nie jestem tylko pewien czy KNO3 sie rozpuszcza w etanolu...
Nied逝go zrobie cos takiego i opisze jak sie pali�...

Pozdrawiam Pyroteh

Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002
Sk康: z mo寮zierza ;)

PostWys豉ny: Czw Mar 04, 2004 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nei nadaje sie tw鎩 spos鏏, bo i S i KNO3 abrdzo slabo rozpuszczaj� sie w etanolu.
Powr鏒 do g鏎y
Guderian

Do陰czy�: 03 Sty 2004

PostWys豉ny: Wto Mar 23, 2004 5:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po co wam siarka Question Ja robie bez i sie pali bez problemu, zapala sie bardzo 豉two wi璚 nie wiem po co komu siareczka? Mi d逝go nie wychodzi� proch a� zacz窸em robi� go wagowo i z W癿LEM Z APTEKI. Mi z w璕lem do grilla pali si� co� z 5cm/sek a z aptecznym od 15 - 20 cm / sek, wi璚 my郵e 瞠 chyba najwa積iejszy jest w璕iel dobry, nie siarka..
Powr鏒 do g鏎y
bomberman22

Do陰czy�: 12 Mar 2004
Sk康: pd. - wsch. Polska

PostWys豉ny: Sro Mar 02, 2005 5:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W domowym warunkach proch z siark� jest lepszy od tego bez siarki. Aha i polecam proporcje 70/20/10 (wagowo). Po w豉軼iwym przegryzieniu nie zostaje ani jedna kuleczka tlenku potasu. Nie mo積a tego powiedzie� o 75/15/10 (oczywi軼ie ca造 czas pisz� o metodzie przegryzania). W lepszych metodach 75/15/10 jest najlepsza.
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
veteran5

Do陰czy�: 14 Pa� 2004
Sk康: z Browaru ;-)

PostWys豉ny: Czw Mar 03, 2005 6:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli proch sie topi, to pewnie jest NH4NO3
a jesli pali na 鄴速o to NaNO3
niestety nie jestem jasnowidzem i nie wiem czy na pewno

Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum