Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
dawi6610 & ( 1-wsze ostrzeżenie )
Dołączył: 22 Sie 2007 Posty: 5 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: Sro Lis 07, 2007 4:02 pm Temat postu: |
|
|
Otóż nie
Mimo iż wosk spaja mieszankę to i tak nadal karmelizuje , chociaż nie próbowałem po prostu stopić wosu bez karmelizacji ale spróbuje
Pozdro
Dawi6610 _________________ podziel sie posiłkiem |
|
|
Powrót do góry |
|
|
JakubN
Dołączył: 19 Sty 2008 Posty: 2 Skąd: Niewiem
|
Wysłany: Sro Sty 23, 2008 9:50 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam takie pytanie .
Czy będzie bezpieczniej przy robieniu karmelka jak najpierw karmelizuję sam cukier a potem dodam saletry .
Oraz czy coś takiego będzie się palić tak samo jak karmelizowany cukier z saletrom jednocześnie . _________________ Z prochu powstałem w proch sie obrócę. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
jaskiniowiec
Dołączył: 22 Lut 2004 Posty: 597 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 10:01 am Temat postu: |
|
|
tak |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gueer
Dołączył: 10 Gru 2006 Posty: 11 Skąd: Jasło
|
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 12:39 pm Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem to żależy jak bardzo roztopisz cukier. Jeśli wszystko będzie miało kolor normalnej karmelki to tak _________________ "Gdyby Bóg Nie Był Pirotechnikiem - Świat Nie Powstałby W Wyniku Wielkiego Wybuchu..." |
|
|
Powrót do góry |
|
|
JakubN
Dołączył: 19 Sty 2008 Posty: 2 Skąd: Niewiem
|
Wysłany: Czw Sty 24, 2008 3:55 pm Temat postu: |
|
|
To super .
Dzięki . _________________ Z prochu powstałem w proch sie obrócę. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mortan
Dołączył: 16 Lut 2008 Posty: 10
|
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 5:36 pm Temat postu: |
|
|
Czy ten karmelek mogę zrobić na kuchni elektrycznej w garkach zepter? Bo jak by coś wybuchło, to... Wolę się upewnić... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gotherd
Dołączył: 17 Sty 2008 Posty: 19
|
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 6:41 pm Temat postu: |
|
|
Na elektrycznej jest latwiej . Jeśli robisz wszystko dobrze to nic się nie stanie, ale jeśli się obawiasz to lepiej zrób to na dworze... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KYK
Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 116
|
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 8:01 pm Temat postu: |
|
|
Na kuchni elektrycznej to lipa. Zanim się zacznie wszystko krystalizować to minie z 15 minut , chyba że masz o dużej mocy bo jak nie to nie masz nawet po co próbować. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mortan
Dołączył: 16 Lut 2008 Posty: 10
|
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 9:54 pm Temat postu: |
|
|
Mam jeszcze turystyczna butlę z palnikiem, tylko, żeby mi to nie wybuchło...
Kuchenka elektryczna, jest normalna, nie wiem jak sie rozgrzewa, raczej szybko... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gotherd
Dołączył: 17 Sty 2008 Posty: 19
|
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 10:17 pm Temat postu: |
|
|
KYK, ale na elektrycznej bezpieczniej niż na gazowej.. I można sobie temp ustawić. Chociaż ja robiłem zawsze na gazowej i odkąd przestałem kombinować (czyt zacząłem robić na zwykłej patelni - czyści się łatwo) nie miałem ani jednego zapłonu. Jak dla mnie lepiej zrobić karmelek niż bawić się z ubijaniem sypkich paliw.
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mortan
Dołączył: 16 Lut 2008 Posty: 10
|
Wysłany: Pią Kwi 11, 2008 10:12 pm Temat postu: |
|
|
Mam jeszcze pytanie. Czy można w młynku elektrycznym mielić osobno saletre i cukier? Zamierzam taki sobie kupić, ponieważ moździeżem ciężko coś dokładnie zmielić. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KYK
Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 116
|
Wysłany: Sob Kwi 12, 2008 8:10 am Temat postu: |
|
|
Można. Tylko nie miel w nim węgla bo puźniej jak go otworzysz (tam gdzie silnik) to będzie w środku wszystko usyfione. A na dodatek powstała w środku mieszanka może być palna (u mnie tak było) |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
Dołączył: 30 Lip 2006 Posty: 197
|
Wysłany: Wto Wrz 09, 2008 4:59 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|