Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Sob Pa¼ 01, 2005 5:19 pm Temat postu: |
|
|
Po pierwsze u¿ywaj rêkawic cienkich bawe³nianych do kupienia w sklepach ogrodniczych, budowlanych, marketach itp.
Drugie trzeba odpowiednio przygotowaæ siê do robienia paliwa
Tak to powinno wygl±daæ:
A to efekt naszej pracy...
Karmelek wlewasz czasem mo¿na przygnie¶æ jak trzeba jak lekko przestygnie to wtedy przebijasz w nim kana³ czekasz a¿ lekko stwardnieje i wyjmujesz trzpieñ. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Marbi
Do³±czy³: 22 Wrz 2005 Posty: 18 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: Sob Pa¼ 01, 2005 5:33 pm Temat postu: |
|
|
te rêkawice s± takie kolorowe z jednej strony?
A co do tego... to narazie robiê kijanki, wiêc sie nie przyda... a pó¼niej bêdê robi³: najpierw silnik z papieru, szk³a wodnego z dysz± i zatyczk± z CX5... i bêdê wlewa³ od razu... wiec nie ma problemu _________________ Pozdrawiam,
Marbi
gg: 579078 |
|
|
Powrót do góry |
|
|
milimetr Banita
Do³±czy³: 30 Pa¼ 2005 Posty: 25
|
Wys³any: Sob Lis 05, 2005 8:32 pm Temat postu: |
|
|
Marbi napisa³: | Robi³em ju¿ z 5 razy... tylko raz mi siê uda³o zrobiæ kana³... z parz±cej karmelki . Karmelka mi siê robi dobra... konsystencja "¶wierzego miodu", ale jak wylewam na kartkê... mieszaj±c czekam a¿ wystygnie i niestety jak ju¿ uformujê wa³ek to siê rozpada... W ¶rodku robi siê taki piasek... |
Jest parê ¿eczy które mog³y wp³yn±æ na kruszenie siê karmelka:
1. Z³e odwa¿enie sk³adników (optimal 65:35)kno3/C
2.Za d³ugie trzymanie karmelki na ogniu=spalenie- nie dos³owne
3.Za szybkie robienie karmelki tzn. za du¿y gaz
4.Z³e wymieszanie sk³adników
Te ¿eczy wynikaj± z mojego do¶wiadczenia.
Ja robie j± tak 65/35 do garnka ,odrobina wody, ma³y gaz , ci±g³e mieszanie,jeszcze pseudo karmelka zaczyna siê karmelizowaæ, jak widze ¿e kolor jest optimal ¿ó³to - miodowy zdejmuje z gazu, mieszam jeszcze chwile , wywalam na blachê mieszam , jak poczuje ¿e mo¿na j± wzi±¶æ do ³apy, to formuje z niej walec, biorê ¶rubokrêta wsadzam w ni± go i robi siê kana³, wsadzam lont, zawijam w papier przywi±zuje do patyka od szasz³yka i tyle i jeszcze nigdy mi siê nie kruszy³a a robi³em j± bardzo du¿o razy _________________ Jedne kobiety s± bezcenne za inne zap³acisz kart± mastercard !!!
gg = 4373752 |
|
|
Powrót do góry |
|
|
YagYelskY
Do³±czy³: 08 Gru 2002 Posty: 90 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Sob Lis 05, 2005 8:44 pm Temat postu: |
|
|
Marbi napisa³: | konsystencja "¶wierzego miodu" (...)W ¶rodku robi siê taki piasek... |
Na moje oko to za ma³o grzejesz i zostaje du¿o wody. Moja karmelka jest raczej do¶æ gêsta. "Piasek" jest pewnie efektem z³ego wymieszania - sama saletra nie sklei siê w takich warunkach w bry³ê wiêc siê rozsypuje. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
milimetr Banita
Do³±czy³: 30 Pa¼ 2005 Posty: 25
|
Wys³any: Sob Lis 05, 2005 10:07 pm Temat postu: |
|
|
aha i raczej karmelek nie karmelizuje siê w trakcie wygotowywania wody tylko po...... a przecie¿ on napisa³ ¿e by³a jak ¶wie¿y miód _________________ Jedne kobiety s± bezcenne za inne zap³acisz kart± mastercard !!!
gg = 4373752 |
|
|
Powrót do góry |
|
|
szyszka57 Banita
Do³±czy³: 15 Lip 2005 Posty: 22 Sk±d: Z warszawy Zainteresowania:motoryzacja i piro
|
Wys³any: Sro Lis 09, 2005 6:50 pm Temat postu: re |
|
|
Witam!
ja zawsze robie karmelki ze zwyk³ego cukru i saletry ogrodniczej mielonej w zwyk³ym mikserze(terazbede mieli³ w m³ynie kulowym).
Proporcje daje 60:40 saletra:cukier i zawsze robie tak ze daje ³yzke wody, w wiekszym karmelku daje wiecej wody.Zaczynam gotowac czekam ash mi woda odparuje i wtedy zdejmuje i formuje w rêkach i robie kana³ gwozdziem.Karmelka szybko sie spala i dostarcza bardzo duzo gazów.Jako ze w domu mam zakaz na piro to zrobi³em sobie nawet tak± kucheneczke.Paliwem w kuchence jest denaturat,a mianowicie p³yta kuchenki jest ogrzewana palnikiem spirytusowym w³asnej roboty(identyczny jak w moim laboratorium S.Sêkowskiego),Ca³a kuchenka jest wykonana z tekiej jakby puszki metalowej w której s± ponawiercane otwory z boku i na górze do garnka.kucheneczka sprawuje sie wysmienicie bardzo dobzegotuje sie na niej karmelki.Oczywiscie mam ustrnne miejsce w mojej okolicy gdzie owe karmelki sobie sporz±dzam .Aha nied³ugo zrobie sobie takie formy do paliwa jak ma maxlam i tesh wstawie fotki.Oto fotki kuchenki i rondelka w którym gotuje mniejsze i srednie karmelki .
_________________ obilo mi wiec mnie zbanowali... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
matey23 Banita
Do³±czy³: 25 Wrz 2005 Posty: 11 Sk±d: ...z probówki :)
|
Wys³any: Czw Lis 10, 2005 1:13 pm Temat postu: |
|
|
witam...a je¿eli chodzi o sposób przygotowywania karmelki to czy mozna by...na patelni teflonowej (zeby sie nic nie przyklei³o) roztopiæ najpierw cukier (sacharoze) na karmel a pó¼niej dodawaæ porcjami KNO3 ?
Nie ulegnie to zapaleniu sie ? taki sposób wydaje mi siê prostszy (przynajmniej dla mnie) ale czy jest bezpieczny ? Mo¿e jest gdzies na forum tego typu sposob, szuka³em ale nieokaza³o siê to skuteczne _________________ Po Prostu Piro Is The Best =)
GG - 1447104
Mail - matey23@wp.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
Do³±czy³: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Sk±d: Z ³±k Arkadii a tak serio Kraków
|
Wys³any: Czw Lis 10, 2005 2:23 pm Temat postu: |
|
|
Pisalem o tym kilka razy: ten sposob jest najlepszy i najbezpieczniejszy!!! Zero wody i innych syfów!!! Topimy cukier na malym gazie zeby byl plynny (nie powinno byc zadnych nie roztopionych ziarenek) ale jesli to mozliwe NIE zulty. Trodne to ale skutkuje. Potem dodajemy saletre ( po dodaniu temp. gwa³townie spadnie i zrobi sie takie be¿owe ci±gnace cos jak krówki ) i mieszamy az do ca³kowitego po³±czenia. Potem ³y¿eczka wyciagamy troce na deske do krojenia i formujemy... Do deski sie nie przykleja!!! Warto dodac odrobine Fe2O3!!!! _________________ Czasem okoliczno¶ci zmuszaj± cz³owieka do porzucenia swojej dawnej dzia³alno¶ci |
|
|
Powrót do góry |
|
|
matey23 Banita
Do³±czy³: 25 Wrz 2005 Posty: 11 Sk±d: ...z probówki :)
|
Wys³any: Czw Lis 10, 2005 4:05 pm Temat postu: |
|
|
UwaGA Nadesz³a wiekopomna chwilka...oto zrobi³em pierwsz± karmelki a w sumie to dwie. Jedn± (podaje na ³y¿eczki sto³owe ) 3,5/6,5 Sacharoza/KNO3, drug± 5/7 Sacharoza/KNO3...
poni¿ej fotki, ze spalania równie¿ zamieszcze ale dopiero w poniedzia³ek bo czekam na l±t od kul3k'a
(ta ciemniejsza co wygl±da ja gówno to tak 3,5/6,5)
_________________ Po Prostu Piro Is The Best =)
GG - 1447104
Mail - matey23@wp.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
zonk1
Do³±czy³: 11 Gru 2003 Posty: 48 Sk±d: ToRuÑ
|
Wys³any: Czw Lis 10, 2005 4:28 pm Temat postu: |
|
|
matey23 napisa³: | UwaGA Nadesz³a wiekopomna chwilka...oto zrobi³em pierwsz± karmelki a w sumie to dwie. Jedn± (podaje na ³y¿eczki sto³owe ) 3,5/6,5 Sacharoza/KNO3, drug± 5/7 Sacharoza/KNO3...
poni¿ej fotki, ze spalania równie¿ zamieszcze ale dopiero w poniedzia³ek bo czekam na l±t od kul3k'a
(ta ciemniejsza co wygl±da ja gówno to tak 3,5/6,5)
|
Hmmm, dodawales czegos oprocz KNO3 i cukru? Bo jesli nie, to wydaje mi sie, ¿e troche za d³ugo grza³es(s±dze tak po kolorze) _________________ Kto pyta, ten pyta! HA! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
matey23 Banita
Do³±czy³: 25 Wrz 2005 Posty: 11 Sk±d: ...z probówki :)
|
Wys³any: Czw Lis 10, 2005 4:30 pm Temat postu: |
|
|
dawa³em tylko te dwa substraty...ale te¿ fotki wysz³y za ciemne bo robione bez lampy gdyz cos mi sie olympus pieprzy...wg. mnie to tylko dwa gówniana jest 'gówniana' te pozosta³e s± takie pomarañczowe.. _________________ Po Prostu Piro Is The Best =)
GG - 1447104
Mail - matey23@wp.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
milimetr Banita
Do³±czy³: 30 Pa¼ 2005 Posty: 25
|
Wys³any: Pi± Lis 11, 2005 7:36 am Temat postu: |
|
|
czemu dodawa³e¶ cukier puder ??? z moich do¶wiadczeñ wynika ¿e cukier puder bardzo spowalnia spalanie i trudno zasycha czemu nie normalna sacharoza i tak siê tam rozpu¶ci i ¿adnej ró¿nicy nie bêdzie
i my¶lê te¿ ¿e nie potrzebna jest tam gliceryna a i spróbuj objêto¶ciowo to robiæ w szkalnce literatcce podziel j± na 5 równych czêci naprzyk³ad markerem i nasyp 65 saletry i 35 cukru na pocz±tku dodaj troszkê wody jedn± ³y¿eczkê ta woda siê wygotuje cukier sie zkarmelizuje i po sprawie i nie widze potrzeby robienia tego na patelni teflonowej po co j± sobie zasyfiaæ tym, wystarczy garnek 0,5 litra ja tak robie powodzenia !!! _________________ Jedne kobiety s± bezcenne za inne zap³acisz kart± mastercard !!!
gg = 4373752 |
|
|
Powrót do góry |
|
|
matey23 Banita
Do³±czy³: 25 Wrz 2005 Posty: 11 Sk±d: ...z probówki :)
|
Wys³any: Pi± Lis 11, 2005 8:52 am Temat postu: |
|
|
a na jaki ty post odpowiadasz ? bo ja sie tu nigdzie nie doczyta³em ze ktos uzywa³ pudru....zreszta sam u¿ywam cukry tylko i wy³±cznie kryszta³u... _________________ Po Prostu Piro Is The Best =)
GG - 1447104
Mail - matey23@wp.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
maxlam Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Lis 11, 2005 9:39 am Temat postu: |
|
|
milimetr napisa³: | czemu dodawa³e¶ cukier puder ??? z moich do¶wiadczeñ wynika ¿e cukier puder bardzo spowalnia spalanie i trudno zasycha czemu nie normalna sacharoza i tak siê tam rozpu¶ci i ¿adnej ró¿nicy nie bêdzie
i my¶lê te¿ ¿e nie potrzebna jest tam gliceryna a i spróbuj objêto¶ciowo to robiæ w szkalnce literatcce podziel j± na 5 równych czêci naprzyk³ad markerem i nasyp 65 saletry i 35 cukru na pocz±tku dodaj troszkê wody jedn± ³y¿eczkê ta woda siê wygotuje cukier sie zkarmelizuje i po sprawie i nie widze potrzeby robienia tego na patelni teflonowej po co j± sobie zasyfiaæ tym, wystarczy garnek 0,5 litra ja tak robie powodzenia !!! |
Odpowiem na twój post fragmentem z ksi±¿ki Paw³a Elszteina M³ody Modelarz Rakiet
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
pepe.154
Do³±czy³: 12 Lis 2005 Posty: 35
|
Wys³any: Sob Lis 12, 2005 10:08 pm Temat postu: |
|
|
ja mam taki problem ¿e jak robie karmelke w stosunku 65/35 saletry i cukru dodaje oko³o 10 ml wody i robi mi sie papka nastepnie ogrzewam a¿ do wyparowania wody czekam mieszaj±c a¿ zrobi sie jasno br±zowa b±d¼ ciemno ¿ó³ta . nastepnie wa³kuje i owijam papierem robi±c korpus podpalam i nic ogieñ jest i to z por± si³± przynakmniej wzrokowo widaæ ostry strumieñ ognia i dymu ale nie leci na samym koñcu troche sie ruszy i nic nie leci pomó¿cie zo moge robiæ ¼le ??? _________________ pepe.154 |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Marbi
Do³±czy³: 22 Wrz 2005 Posty: 18 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: Sob Lis 12, 2005 10:39 pm Temat postu: |
|
|
Przede wszystkim dysza i zatyczka Poczytaj o tym w dziale silniki rakietowe, temat o pierwszym rakietkach i inne. _________________ Pozdrawiam,
Marbi
gg: 579078 |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Joker Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lis 13, 2005 6:50 am Temat postu: |
|
|
Witam
Poczytaj sobie o dyszy i zatyczce i zrób kijanke tak±jajk robi ³odygin |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Marbi
Do³±czy³: 22 Wrz 2005 Posty: 18 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: Nie Lis 13, 2005 12:28 pm Temat postu: |
|
|
Joker napisa³: | Witam
Poczytaj sobie o dyszy i zatyczce i zrób kijanke tak±jajk robi ³odygin |
Mi tam siê one nie podobaj±... bo jak siê da wiêksz± karmelkê, to bez wzmocnionej dyszy trudno j± zrobiæ, a zatyczkê jeszcze trudniej. Mi tu najczê¶ciej "zatyczka" siê przepala. _________________ Pozdrawiam,
Marbi
gg: 579078 |
|
|
Powrót do góry |
|
|
szyszka57 Banita
Do³±czy³: 15 Lip 2005 Posty: 22 Sk±d: Z warszawy Zainteresowania:motoryzacja i piro
|
Wys³any: Wto Lis 15, 2005 3:02 pm Temat postu: re |
|
|
Ja formuje bloczki paliwa na mojej desce na której s± bolce do kana³ó i robie tulejki papierowe i nape³niam je fa³szyw± karmelke w proporcjach 60:40 saletra:cukier.jutro dam fotke foremek do paliwa a dzis daje fotke bloczków paliwa uformowanych na foremce tylko dw maj± troche krzywo kana³ ale to tylko troche
_________________ obilo mi wiec mnie zbanowali... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Go¶æ
|
Wys³any: Wto Lis 15, 2005 6:08 pm Temat postu: |
|
|
A ja mam pytanko : zrobilem karmelka C35S modyfikowanego fe203 + py³ al. No i problem w tym ze palo sie bardzo wolno ( kipi, bulgocze itp ) i po spaleniu pozostaje twarda br±zowa skorupa ( pewnie od zelaza ).
Ktos mi moze powiedziec jakie powinny byc proporcje tych dodatkow przy karmelku C35S ??? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|