Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Polska Agencja Kosmiczna
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Inne (mod. rakietowe)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adibeat

PostWysłany: Pon Maj 05, 2008 8:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam po krótkiej przerwie. żeby nie było: pamiętam cały czas o stowarzyszeniu. Niedługo spotkam się z asystentem pewnego Posła i poruszę ten temat (zahaczając o Starostę z mojej mieściny).
mam pytanie:
czy regulamin stowarzyszenia Wam odpowiada?

beaker

PostWysłany: Pon Maj 05, 2008 9:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Jak dla mnie, regulamin jest bardzo dobry.
Pozdrawiam Bartosz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
adibeat

PostWysłany: Pią Maj 23, 2008 10:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w weekend naszykuje papiery, po weekendzie wszystko druknę.
osoby zainteresowane założeniem stowarzyszenia i podania swojego autografu pod pmysłem proszone sa o wysłanie na PW adresu na który dokumenty do podpisania mają dojść.
działać to bedzie tak:
mając adresy członków załozycieli wyślę do pierwszego z listy list (takie masło maślane Very Happy) w którym znajdowac się będzie:
1. dwa oryginały do podpisu
2. kopie (liczba adekwatna do ilości osób, które zgłoszą się jako chętne
3. koperty z naklejonymi znaczkami i wypisanymi adresami, tak by nikogo nie naciągać na koszty.
pierwsza osoba podpisuje papiery, bierze sobie kopię i resztę przesyła do nastepnego ogniwa. ostatnie ogniwo odsyła dwa oryginały na mój adres.

pozdrawiam
Adibeat

PS
pogoda nie dopisuje ostatnio Sad

adibeat

PostWysłany: Pią Cze 13, 2008 6:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

na początek:
przepraszam za okres nieobecności, nałozyły się na to różnorakie sprawy
a na koniec:

apeluje: potrzebuję jeszcze dwóch osób do założenia Stowarzyszenia, choć im więcej tym lepiej Wink

ksard

PostWysłany: Wto Cze 15, 2010 12:34 pm    Temat postu: Polskie Towarzystwo Rakietowe Odpowiedz z cytatem

Witam po dłuższej nieobecności na tym forum

Przypadł mi w udziale zaszczytny obowiązek poinformowania w imieniu Zarządu Głównego o powstaniu Polskiego Towarzystwa Rakietowego (PTR).

PTR zostało zarejestrowane dnia 18 maja 2010 roku w XII Wydziale Gospodarczym Krajowego Rejestru Sądowego Sadu Rejonowego w Białymstoku.

Przygotowania do zawiązania stowarzyszenia trwały od listopada 2009 roku. Zaangażowanych w pracach było wiele osób - głownie z forum NIEBOLOTY, ale również ze środowisk modelarzy rakietowych i akademickich.
20 lutego 2010 w Instytucie Lotnictwa w Warszawie spotkała się grupa inicjatywna na Zjeździe Założycielskim, na którym to powołano Zarząd oraz Komisje i przyjęto statut.

O tym wszystkim możecie przeczytać na stronie Stowarzyszenia: www.rakiety.org.pl

Prezesem został wybrany Piotr Sewastianik [PIOTR]
1 z-ca prezesa: Krzysztof Ścigalski [KSard]
2 z-ca prezesa: Piotr Sornowski
3 z-ca prezesa: Robert Magiera [robercik]
sekretarz: Zbigniew Kapelan
skarbnik: Grzegorz Goryczka
członek zarządu: Andrzej Chwastek [Jaskiniowiec]
członek zarządu: Ireneusz Arbuziński [milimetr65]
członek zarządu: Marcin Mazur

Komisja Rewizyjna:
Przewodniczący: Rafał Kuliś [Bullet]
z-ca Przewodniczącego: Marek Fedko
Sekretarz: Adam Okniński

Sąd Koleżeński
Przewodniczący: Marek Nadera [Kermit]
z-ca Przewodniczącego: Andrzej Magiera [andżej]
Sekretarz: Marek Malinowski

Polskie Towarzystwo Rakietowe (PTR) postawiło sobie za cel stać się ogólnopolską organizacją zrzeszającą pasjonatów modelarstwa rakietowego, miłośników rakiet eksperymentalnych oraz ludzi działających na rzecz promocji techniki rakietowej i astronautyki.

PTR ma ambicję stworzyć konkretny kosmiczny hardware - rodzinę rakiet sondujących, mogących w niedalekiej przyszłości umożliwić rutynowy dostęp do wyższych warstw atmosfery a także do przestrzeni kosmicznej.

Widzimy również potrzebę propagowania tematyki związanej z techniką rakietową w formie modelarstwa (Rakiet Dużej Mocy - tzw. RDM) i mamy nadzieję udowodnić, iż rakiety będą kojarzyć się z nauką i bezpieczeństwem.

Oczekujemy przychylnego przyjęcia, dobrej współpracy oraz wsparcia ze strony środowisk rządowych i naukowych. Pierwsze przesłanki już są - gen. Mirosław Hermaszewski wyraził chęć zostania członkiem honorowym PTR, podobnie jak współtwórca polskich rakiet meteorologicznych Pan Jacek Walczewski.

Jak widać, nasze marzenia powoli stają się rzeczywistością. Teraz możemy wyjść z "podziemia" i rozpocząć w pełni legalną działalność. Co to oznacza, nie muszę mówić. Reszta zależy już tylko od nas samych, od naszego zaangażowania w pracę i pomysłowości. A pomysłów nam nie brakuje, więc widzę duże szanse dla PTR-u. Smile

Zachęcam do wstępowania w nasze szeregi.

pozdrawiam

V- Prezes PTR - Krzysztof Ś. [KSard] Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
GUN_1917
Gość

PostWysłany: Wto Cze 15, 2010 6:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brawo gratuluje ! Jednak w Polsce też można . Dużo sukcesów życzę!
Powrót do góry

A_O
Gość

PostWysłany: Wto Cze 15, 2010 10:53 pm    Temat postu: Re: Polskie Towarzystwo Rakietowe Odpowiedz z cytatem

ksard napisał:
Teraz możemy wyjść z "podziemia" i rozpocząć w pełni legalną działalność.

Są dwa aspekty działalności stowarzyszenie:

1. Formalno - prawny.

Czyli zakładam stowarzyszenie piro i mogę produkować piro bez koncesji, nawet pojedyńcze eksperymentalne szuki Question . Niestety to nie takie proste. Moim zdaniem gdyby ktoś chciał tu kogoś przymknąć za SR szczególnie te większe, dawno to już by zrobił a nie robi bo w końcu to hobby jest społecznie użytecznie i korzysta ono z pewnej formy "cichej ochrony". I słusznie.

2. Materialny czyli kasa a tak naprawdę jej brak i czasu na to hobby. Szczególnie przy większych projektach. I bardziej tu o czas chodzi niż kasę bo systemem gospodarczym można sporo zdziałać.

Mam nadzieję, że nikt tu nie wyczyta w tym co piszę żadnej zgryźliwości.
Wasza praca to w 100 % hobby, gdybym teoretycznie mógł czegoś Wam pozazdrościć (zazdrość to budująca emocja w odróżnieniu od zawiści) to sukcesu materialnego a cudów tu nie będzie. A jeśli nawet on będzie to mogą na niego liczyć Wasze wnuki.

Korzyść ze Stowarzyszenia to teoretycznie ułatwiona możliwość znalezienia sponsora ale to raczej teoria.

Od czasu do czasu napiszcie co zrobiliście albo dajcie linka.

Życzę sukcesów A
Powrót do góry

mahalas

PostWysłany: Sro Cze 16, 2010 3:06 am    Temat postu: Re: Polskie Towarzystwo Rakietowe Odpowiedz z cytatem

A_O napisał:

Korzyść ze Stowarzyszenia to teoretycznie ułatwiona możliwość znalezienia sponsora ale to raczej teoria.

Ja tam to widze w bardziej rozowych barwach. Byl kiedys taki projekt, zeby amatorsko strzelic cos na 10km. Nie wiem jakie byly wyniki , ale wiazalo sie to miedzy innymi z problemem gdzie to testowac Question

Rozumiem ,ze teraz mozna przynajmniej poprosic oficjalnie o dostep do jakiegos poligonu. Nazwisko Hermaszewski tez powinno niejedne drzwi otworzyc Cool

Gratuluje i pozdrawiam mahalas
Powrót do góry
A_O
Gość

PostWysłany: Sro Cze 16, 2010 10:53 pm    Temat postu: Re: Polskie Towarzystwo Rakietowe Odpowiedz z cytatem

mahalas napisał:
...Rozumiem ,ze teraz mozna przynajmniej poprosic oficjalnie o dostep do jakiegos poligonu.

I tak problem nr 1 to silnik a nie kwity. Wcześniej chłopaki i tak mogli uzyskać zgodę na lot. Warunek - powtarzalny SR i w nim leży problem. Z tym metalowym jest dużo mniej pracy ale stwarza większe zagrożenia. A robercika i zespół kręcą takie od 3 kg paliwa w górę ............ koszta i ogrom pracy nawet na tym metalowym SR.

Jeszcze bym pozazdrościł jakiejś nowości w tym SR. Może kompozytowy korpus, może proste paliwo na AA prosto z wora o czym marzył ksard, a może SR na PCZ z Mg, który ma maks. gęstość ładowania = 1.

Mam swój własny projekt solo. Mieszanka intelektualnej zabawy z dużą ilością pracy (niestety jest jej nieco zbyt wiele). Trwa to już ponad rok i zobaczę czy podołam. Projekt ma jedną wielką zaletę. Raczej zwrócą mi się koszta choć za pracę nikt mi nie zapłaci ale skoro to hobby to nie muszę na to liczyć. Jak odwalę 95 % pracy to napiszę o co chodzi :-0.

Miło mieć marzenia, nawet na lot rakiety na 10 km a jak wiecie napisałem tu kiedyś, że prędzęj moje wnuki gimnazjum skończą albo zaczną (już nie pamiętam) niż doczekam się tego lotu. Wnuków nie mam ale . ............ córką już jest mężatką więc teoretycznie na wnuki mam większe szanse :-0. No dobra, w genach mam to, jestem nieco zgredem i nadmiarem optyzmizmu nigdy nie grzeszyłem :-0.

Dla mnie Stowarzyszenie nic nie daje, to tylko biurokratyczna struktura, która będzie małą kulą u nogi, którą kilka osób sobie ją samodzielnie założyło. Miało to by sens ( i to chyba bo nie jestem tego pewien) ale po locie np. na 5 km. A może on już był .............. nie wiem.

A.
Powrót do góry

v-21

PostWysłany: Czw Cze 17, 2010 7:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sa inne drogi ... chocby rektywacja LOK w sekcji modelarstwa rakietowego... struktury strzeleckie pozostały i maja sie całkiem nie zle...strzelnice poligony itp... w gdansku był taki klub -budowali i puszcali modele co prawda z SR fabrycznymi ale zawsze cos Rolling Eyes budowanie własnych SR to spraw koncesji... badan w IPO certyfikacji ADR [ trzeba przeciez zawiezc ten silnik na poligon Rolling Eyes ]

To wszysko jest mozliwe o ile

bedzie robił to ktos za kase - organizował załatwiał kwity i propwadził zajecia modelarskie

beda to robic pasjonacii za darmo ale h. z tego wyjdzie bo jak za dcarmo to wszyscy w pewnym momencie stweirdza ze rodzina ze komornik ze praca a hobby zaczeka tyle ze jak siue pracuje dla zespołu to nie ma czekania

Powodznia Cool

A_O
Gość

PostWysłany: Czw Cze 17, 2010 9:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

v-21 napisał:
budowanie własnych SR to spraw koncesji... badan w IPO certyfikacji ADR [ trzeba przeciez zawiezc ten silnik na poligon Rolling Eyes ]

Z takim podejściem do życia rozwalasz każdą firmę, im większa tym nieco dłużej czasu Ci to zajmie :-0

Koncesja jest na produkcję. I tu jest pewien problem prawny jaki pojawił sie gdy dość dawno temu dla firmy piro pomagałem uzyskać koncesję. IPO aby wydać koncesję musi mieć wczesniej wyroby aby je poddać badaniom ale jak te wyroby zrobić jeśli nie ma się koncesji Question . Musiano więc formalnie złamać prawo. A są dwa takie "łamania". Pierwsze gdy skutkiem łamania prawa ktoś płacze (haracz, wymuszenia, dragi, broń itp). Drugi sposób gdy nikt nie płacze: przechodzenie przez ulicę na czerwonym świetle, jazda 100 km/h gdy znak pokazuje 40, praca na czarno itp.

Produkcja testowa silnika rakietowego to łamanie prawa nr 2 :-0. Jeśli koledzy rakietowcy zadbają o bezpieczeństwo otoczenia, mienia i ludzi to nie muszą się niczym przejmować. Jak świat długi i szeroki nigdzie nie zauważyłem aby ścigano za silniki rakietowe, nawet w wersji big.

Problemem tylko będzie zapewnienia tego bhp. I chodzi mi tu głównie o problem kontroli na torem lotu rakiety, głównie w fazie początkowej.

Dla mnie zresztą jest o wiele więcej ciekawych tematów (dotyczących SR) niż lot na 5 czy 10 km. No ale jesteśmy ludźmi i się różnimy. Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki :-0

A.
Powrót do góry

B&G

PostWysłany: Czw Cze 17, 2010 10:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A_O napisał:

Koncesja jest na produkcję. I tu jest pewien problem prawny jaki pojawił sie gdy dość dawno temu dla firmy piro pomagałem uzyskać koncesję. IPO aby wydać koncesję musi mieć wczesniej wyroby aby je poddać badaniom ale jak te wyroby zrobić jeśli nie ma się koncesji Question .

A.

IPO wydaje różne śmieszne certyfikaty a nie Koncesje, gdyż leży to w kompetencjach MSWiA Smile.
Przedmiot lub materiał bez certyfikatu ADR przewozi się w klasie 1 jako UN 0190 (PRÓBKI)
itbbnt
GM

v-21

PostWysłany: Pią Cze 18, 2010 7:53 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

IPO lub WITU wydaje opinie do koncesji o spełnianiu warunków technicznych i organizacyjnych do prowadzenie działarnosci wytwórczej produkcyjnej ...obrotu uzywania etc.... które sa objete badz konceja albo drecyzja wojewody na uzywanie MW w piro badanich wyburzeniach itp....

badanie wyrobów to co innego a na uzywanie wszytkiego co jest MW treba posiadac konceje lub decyzje wojewody [czyli spełniac warunki opiniowamne przez stosowny instytut ]
wyjatek stanowia wyroby piro z wykazu w ustawie....

wiec zeby cos robic legalnie trzeba sie troche na pocic a co do utopi przepisów i doprowadzania form do upadłosci jakos sie jeszcze trymam i wkur..na przepisy ale niestety jakos z nimi musze zyc w symbiozie Rolling Eyes

A_O
Gość

PostWysłany: Pią Cze 18, 2010 8:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

v-21 napisał:
IPO lub WITU wydaje opinie do koncesji o spełnianiu warunków technicznych i organizacyjnych do prowadzenie działarnosci wytwórczej produkcyjnej ...obrotu uzywania etc.... które sa objete badz konceja albo drecyzja wojewody na uzywanie MW w piro badanich wyburzeniach itp....

99 % pracy dla zainteresowanego i instytucji opiniującej. MSWiA potem to tylko sprawdza i przybija stempel na kwicie jaki wystawia. Wkrótce dojdą nowe wymogi dotyczące znaku CE i stałych badań sprawdzających, które darmo nie będą.

Coraz częściej dochodzę do wniosku (obserwując jak zmieniają się przepisy), że dziś trzeba być kompletnym kretynem aby prowadzić działalność gospodarczą Shocked. Od pierwszego dnia jesteście dymani w kakao niezależnie od tego - zarabiasz czy nie :-0 . Poczytajcie w necie o kolejnym cudzie (jaki miał się dokonać) zakładania firmy w jednym okienku.

Miłego dnia A
Powrót do góry

B&G

PostWysłany: Pią Cze 18, 2010 10:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A_O napisał:

Coraz częściej dochodzę do wniosku (obserwując jak zmieniają się przepisy), że dziś trzeba być kompletnym kretynem aby prowadzić działalność gospodarczą Shocked. Od pierwszego dnia jesteście dymani w kakao niezależnie od tego - zarabiasz czy nie :-0 . Poczytajcie w necie o kolejnym cudzie (jaki miał się dokonać) zakładania firmy w jednym okienku.

Miłego dnia A

Całkowicie się z tym zgadzam. Ciekawe jak długo to wytrzyma. Niedługo papier toaletowy będzie wymagał koncesji Smile.
Co do okienka, to już coś takiego funkcjonuje. Na Mount Evereście Smile.

GM

v-21

PostWysłany: Pią Cze 18, 2010 10:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale w3 tym reliach trzeba zyc i miec za co karmic rodzine ....
zawsze mozna kielnie pace poziomice kika m sznurka i jest branza budowalana u mnie jest na to wielki bum ..muraz kasuje ok 20 tys od kondygnacji. 200m2 ... Shocked

tak czy owak rabiac w tej dzxiedzinie trzeba sie z walenie w ... liczyc kontrola kontrola podparata i opinia do opini bo przepisy nie reguluja lub sa sprzeczne np prwo budowlane z srodowiskowym itp...

moze i te paiery mecza i utrudniaja zycie ijak mi to powiedział ktos jak cie to nie interesuje nie jest twoja pasja to odpusc sobie te bajke ... Rolling Eyes

wracajac do PTR to niestety nie zyjemy w ameryce nie mamay stanu newada z pustynia ale za to mamy WITU IPO i urzad skarbowy

A_O
Gość

PostWysłany: Sob Cze 19, 2010 11:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

B&G napisał:
....Co do okienka, to już coś takiego funkcjonuje. Na Mount Evereście Smile.

Nawet nie okienko tu chodzi a o jasne przejrzyste i proste prawo. Ja mogę zakładać firmę i m-c byle by DG była prosta.

Rada dla chłopaków z PAK. W celu stowarzyszenie umieście punkt, że Waszym celem jest w przyszłości działalność gospodarcza po opracowaniu technologii na w pełni profi wyrób. Wg mnie mamy lukę w prawie. Prawo mówi - rób wyrób piro jak masz koncesję ale aby robić ten wyrób trzeba jego wczesniej mieć czyli opracować i przetestować. Nikt nie wyda koncesji jak do ręki nie dostanie wyrobu celem jego zbadania i przetestowania.

Reasumując na prace mające cechy naukowo-badawczej (podkreslam cechy a nie naukowa badawczą) związane z opracowaniem
technologii produkcji wyrobu nie potrzeba koncesji. Po prostu jeszcze raz powtórzę. Bez przedstawienia wyrobu i jego części składowych (mieszanki piro) nikt nie dostanie koncesji. Z koleji prace naukowo-badawcze są zarezerwowane dla podmiotów mające określony statut a tego statutu nie ma stowarzyszenie. Więc cechy a nie prace.

Prawo to dżungla, raj dla papug i doradców. To mnie zniechęca w prawie bo jest względne i silnie uzależnione od tego ile kto ma kasy. System prawa to nie walka o prawdę a o to jaką prawdę można "udowodnić". Więc wyrok sądu zawsze silnie będzie zależał nie od jakiejś obiektywnej prawdy a głównie od kasy i statusu społecznego (ksiądz, robotnik, polityk, policjant itp.).

Daję 0,1 % szans na kłopoty jakie może mieć w przyszłości PAK ale życie bywa przewrotne o czym się ostatnio przekonali na WAT Rolling Eyes

Dopisane => Nie ma żadnej legalnej możliwości uzyskania koncesji na piro z powodu o jakim pisałem wyżej. Po prostu bez określonego wyrobu piro i technologii na niego, koncesji się nie dostanie. Czyli z punktu widzenia prawa trzeba wpierw stać się przestępcą a potem starać się o koncesję.

Miłego dnia A Wink
Powrót do góry

B&G

PostWysłany: Nie Cze 20, 2010 12:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czemuś się tak uczepił tej koncesji?
Jeszcze raz powtarzam: KONCESJĘ NA WYTWARZANIE MW wydaje MSWiA po spełnieniu określonych warunków.
Certyfikat wyrobu wydaje jednostka notyfikowana (po zmianie od 1 lipca NIKT nie ma notyfikacji w Polsce).

Czyli teoretycznie kolejność jest taka:
1.Spełnienie warunków
2.Koncesja MSWiA
3.Dłubanina
4.Stosowne badania wyrobu
5.Certyfikaty ADR i od 1 lipca CE
6.Wprowadzenie do obrotu

itbbnt
GM

ksard

PostWysłany: Pią Lip 02, 2010 12:34 pm    Temat postu: Re: Polskie Towarzystwo Rakietowe Odpowiedz z cytatem

A_O napisał:
Od czasu do czasu napiszcie co zrobiliście albo dajcie linka.
Życzę sukcesów A

Bardzo dziękuję w imieniu PTR Very Happy
To, o czym piszecie wyżej pokrywa się w większości i z moimi poglądami.
Podjęliśmy próbę - zobaczymy co z tego wyjdzie.
Jeszcze raz zapraszamy wszystkich chętnych do wstępowania w szeregi PTR.
Jesteśmy w fazie rozruchu, więc nie wszystko jeszcze mamy dopięte.
Za sukces można uznać już sam fakt zebrania się "do kupy" i sam fakt zarejestrowania Towarzystwa.
Mamy zamiar po wakacjach zorganizować zlot rakietowców - gdzieś w Polsce i odpalenie (legalne) kilku modeli.

pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Inne (mod. rakietowe) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: