Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Moździerz - pytania
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
GUN_1917
Gość

PostWysłany: Czw Lis 29, 2007 10:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hmm u mnie pojawiaja sie nadpalenia a raczej sadza w kazdym razie nie widac rozwarstwienia ....przynajmniej narazie ....Rurki od strecza sa calkiem niezle porzadana dlugosc i kaliber . Po załadowaniu 5g H3 pojawiło sie bardzo duże rozwarstwienie a w zasadzie to znikły z powieżchni 3 moździerze na raz Razz

Ostatnio zmieniony przez GUN_1917 dnia Czw Lut 07, 2008 1:00 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Buczek10
& ( 1-wsze ostrzeżenie )

PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 6:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak jak w temacie mam pytanie... A mianowice na jakiej zasadzie dzialaja sklepowe mozdzierze i czy by sie oplacalo kupic Mi taki mozdzierz za 17 zl albo 23 ?
Piro

PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 6:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dałbyś radę sprecyzować pytanie bo ludzie jak mówią moździerz to chodzi im o moździerz + szelki komercyjne... a tobie chodzi o samą moździerz?
Buczek10
& ( 1-wsze ostrzeżenie )

PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 6:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niiee.... jak chce kupic mozdzierz z komercyjnymi szelkami noi sie pytam czy sie oplaca i czy fajny efekt za takie ceny?
ku ku

PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 7:05 pm    Temat postu: możdzież Odpowiedz z cytatem

jeżeli masz masz na myśli możdzież kupiony wraz z zestawem szeleczek w ilości 12 sztuk za tę cenę to mogę ci powiedzieć że jedyny mankament to czas na odpalenie ich wszystkich /nudy/ chyba że dorobisz sobie takie same rurki / kaliber/ dodatkowo 11 sztuk i wtedy możesz strzelasz z jaką chcesz częstotliwością
ps.
nie polecam hestii i jorge za 21,50 zł. jest tropic i ma fajne efekty nazwa handlowa tego możdzieża to TFB1U
ps
WESOŁYCH ŚWIĄT I WYSTRZAŁOWEGO SYLWESTRA ŻYCZĘ
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Nostra

PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w Biedronce już masz (12x1,2") a w Lidlu od 27 grudnia (10x1,5") 20 zł i 23 zł

efekty lepsze niż amatorskie, dźwięk, siła i moc jee git Wink
polecam, sam sobie kupię Wink

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
krissmann

PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 9:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałem rok temu kupny moździerz, wtedy dałem 25zł w carrefour-ze, efekty bardzo fajne, każda szelka inna, i dużo fajniejsze niż "rakiety". Polecam Exclamation Twisted Evil
robik111

PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 10:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hmmm jak wszyscy pojecają "konercyjne moździerze" to chyba tez kupie Wink
PS
WESOŁYCH ŚWIĄT, UDANEGO SYLWESTRA I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU Very Happy
PZDR Robik Very Happy

..:::DAX:::..

PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 9:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widząc w jaką stronę rozwija się temat muszę Wam coś powiedzieć. Dwa lata temu kupiłem moździerz w Lidlu. Składał się z 12 kul o 6 efektach i grubej ok. 6mm gr. ścianki rurki. Postanowiłem jedną taką szelkę rozebrać. Rozciąłem ją na pół i widzę:
-łuski ryżu pokryte PCZ
-takie fajne lonciki żółte które po podpaleniu zostawiają ok. 8cm snop srebrnych iskier, ułożone po jednej stronie
-sporo gwiazdek z drugiej
-trochę wypełniacza
Efekt takiej szelki był jak na tą wielkość szelki zajebisty. Wielokolorowe gwiazdki przechodzące w crackling. Ogólnie prawie wszystkie kończyły się cracklingiem. Naprawdę mi się podobało i rok później Kupiłem taki sam, ale od razu rzuciło mi się w oczy, że pudełko jest mniejsze, Moździerz o wiele cieńszy ok. 2-3mm. Postanowiłem zobaczyć co w tym roku znajdę w szelce. Rozcinam, rozcinam patrze.... a tu zwykły FB i gwiazdki wsypane luzem Confused . Po odpaleniu tego mogę powiedzieć, że tamten nie miał nic wspólnego tym. Po prostu lipa i tyle. Szelki nie wybuchały symetrycznie, tylko 2 zakończyły się cracklingiem. Mówiąc ogólne cieli koszta produkcji ceną efektu... Nie wiem jak to w tym roku ale jak coś było fajne w zeszłym roku to nie znaczy, że będzie fajne w tym Wink

Ps. Mój moździerz spisuje się świetnie Cool
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Adres AIM  
Buczek10
& ( 1-wsze ostrzeżenie )

PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 10:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki wielkie za odp. skusze sie na 1 mozdzierz (moj pierwszy) moj kolega z osiedla na forum nick(shadowsoul) spiera sie ze mna ze sa beznadziejne efekty w szelkach itp Very Happy wiem ze to nie ma nic wspolnego z tematem ale jakbyscie mogli napsiac trochu o szeleczkach jakie efekty w tych tanszych (bo w "Tesco" byl zawsze po 160 /170 zl nazwa Gladiator) napiszcie co i jak Smile

Z gory dzieki za odp.

Ps.

Wesołych świat,Hucznego Sylwestra , i szczesliwego nowego roku i zebyscie mieli cale rece po sylwku Laughing

Pzdr. Buczek

Nostra

PostWysłany: Nie Gru 23, 2007 12:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

masz jak wół mój post wyżej co do tanich moździerzy... :/

Powrót do góry
KYK

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 2:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja dzisiaj kupiłem sobie z ciekawości moździerz z komercyjnymi szelkami 1,5". No to tak. Wszystko klejone dextrynką. Korpus 2mm (nie słoneczkowy tylko normalna tektura odciśnieta w prasie i wycięta Shocked ) Oklejenie to 3 warstwy normalnego papieru pakowego. Opóźniacz to 3mm visco primerowany pcz i przyklejany żywicą epoksydową. Wypełnienie 50 gwiazdek toczonych 4mm, 5 gram FB na Kclo3, S i AL (bardzo łatwo odchodzi od młotka) jako burst i o dziwo nie wiem po co sypane łuski ryżowe które niczym nie są pokryte i są niepalne Laughing Wszytko to było chaotycznie ze sobą zmieszane, pewnie rozrzut będzie taki sam Laughing Lift to 3,5 grama granulowanego pcz na 15 gram szelki. Quickmatch lont 2,5mm 5cm/s. No i to chyba tyle. W sylwka zobaczę jak się spisują. Nie będą same bo i swoje też mam Smile
Powrót do góry
Chrobry

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 5:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Łuski ryzowe sa jako wypelniacz .Pomysl ile wiecej gwiazdek albo czegos palnego trzeba by tam wsypac gdyby nie te łuseczki.
Powrót do góry
Buczek10
& ( 1-wsze ostrzeżenie )

PostWysłany: Czw Gru 27, 2007 6:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam kolejne pytanie.Otóż nigdy nie mialem moździerza i sie zastanawiam jak tym sie strzela bo se kupilem i jak ogladalem tak ogolnie to widzialem tylko szeleczki noi lonty do nich Jak je sie miota? oto moje pytanie. Bo chyba nie daja woreczka z liftem i nie pisza ile g. trzeba wsypac? nie wiem napiszcie co i jak

Z gory dzieki za odp.

PZDR

BuczeK

Chrobry

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 12:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Komercyjne wyroby maja najczesciej pojemnik z liftem podczepiony od razu do szelki.Niesteety lift musi bycc w jskims pojemniczku aby zdazyl sie rozpedzic ,kiedyc myslalem ze wystarczy wsypac prochu do mozdzieza i to wystarczy zeby wypchnac szelke .Ilosci prochu w takim wypadku sa nieporownywalnie wieksze i w razie przyklinowania grozi rozerwaniem mozdzieza.
Powrót do góry
sadafag

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 12:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wystarczy wsypać prochu. Popatrz na szeleczki Nostry, on podczepia lift w woreczku foliowym, chyba nie powiesz mi że cienki woreczek z polietylenu pozwoli rozpędzić się MP Laughing

Kurde kupiłem moździeż Jorge JW47 Super Artillery, ale u mnie nie ma liddla i musiałem wybulić 35zł. Kurde miałbym ponad dyszke taniej, no ale tak to jest jak się mieszka w małym mieście.
Powrót do góry
robik111

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 5:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hehe no szkoda troche Rolling Eyes My mieszkamy w Gliwicach Laughing też nieduże miasto Razz Wink a co do moździerza to go juz kupiłem i wygląda dobrze... tylko zdziwiło mnie jedno... ze jak wkładam szelke to jest jakieś ~3mm luzu Rolling Eyes nie wiem czy tak powinno byc... ale zaczekam do sylwka z odpaleniem bo to juz tylko 3 dni Laughing
PZDR 4 ALL
Robik Very Happy

KYK

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 7:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No u mnie tak samo jest ze 3 mm luzu po każdej stronie. no ale jak tyle jest lifta na taką małą wagę szelki to w zupełności wystarczy. A i tak nisko te komercyjne szelki latają żeby był lepszy efekt. Laughing
Powrót do góry
slu_1982

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 7:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja znalazłem coś nietypowego Exclamation Nie baterie z szelkami ale mozdzieź i parę szelek w zestawie, mają średnicę 1 inch za 31 zł, jest to porządnej firmy-Hestia Jak to zobaczyłem to zrobiłem aż parę zdjęć telefonem:

EDIT:
Dla mnie nie typowe po pierwszy raz takie coś widzę. Zawsze były baterie i cylindryki. Wiem wiem wielu rzeczy jeszcze nie widziałem. Ale to mnie zaskoczyło.

Ostatnio zmieniony przez slu_1982 dnia Pią Gru 28, 2007 8:27 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
Gość

PostWysłany: Pią Gru 28, 2007 8:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nietypowe?? człowiek całą ta strona mówi o tym...
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

Skocz do: