Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Daltar
Do³±czy³: 09 Pa¼ 2006 Posty: 47 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Nie Pa¼ 14, 2007 8:51 am Temat postu: |
|
|
Mam tak± uwagê odno¶nie technologii. Diabe³ tkwi prawdopodobnie w odpowiednim naciêciu, czyli kszta³cie wyt³oczki masy ¶wietlnej. Widzia³em w fabryce pirotechniki we W³oszech formy do wytwarzania crossetek i taka crossetka po wyjêciu z formy by³a tak bardzo naciêta, ¿e praktycznie rozpada³a siê na 4 czê¶ci pod wp³ywem ¶redniego nacisku palców. Masa wybuchowa, która powodowa³a rozrzucenie 4 czê¶ci crossetki by³a na bazie py³u aluminiowego.
Pozdrawiam. _________________ www.nakaja.com - pirotechnika, fajerwerki, pokazy sztucznych ogni - Kraków |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rosomak
Do³±czy³: 27 Wrz 2005 Posty: 32 Sk±d: Wiocha ko³o Lublina
|
Wys³any: Nie Gru 16, 2007 7:10 pm Temat postu: |
|
|
Panowie wybacz± ¿e jak leniwy lamer zadaje pytanie zamiast szukaæ w odch³ani internetu, ale pomy¶la³em ¿e wasza odpowied¼ na moje pytanie ulepszy temat dodatkow± porcj± wiedzy
Dlaczego forma do wykonywania naciêcia w crossette zamiast kszta³tu prymitywnego i ³atwego w wykonaniu krzy¿aka ma taki "zaokr±glony kszta³t" ? Czy ma to na celu powiêkszenie przestrzeni na burst kometki ? Wydaje mi ¿e je¿eli nie ma to jakich¶ specjalnych w³a¶ciwo¶ci (np. odpowiedniego kszta³tu ziarna po rozpadzie) mo¿na by³oby zastosowaæ prost± formê w kszta³cie krzy¿a - podejrzewam ¿e zdecydowanie przyjemniejszy w wykonaniu.
Irkacek - co do Twojej formy do crossette nasówa mi siê wniosek ¿e ten otwór bardziej (rozk³adem naprê¿eñ) przypomina walcowaty kana³, ani¿eli wewnêtrzne naciêcie. Wiem ¿e naj³atwiej krytykowaæ bêd±c _________________ W stanie spoczynku od stycznia 2007. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Wiktor
Do³±czy³: 28 Sie 2003 Posty: 120 Sk±d: z PiroChem
|
Wys³any: Pon Gru 17, 2007 8:36 pm Temat postu: |
|
|
Rosomak napisa³: | Panowie wybacz± ¿e jak leniwy lamer zadaje pytanie zamiast szukaæ w odch³ani internetu, ale pomy¶la³em ¿e wasza odpowied¼ na moje pytanie ulepszy temat dodatkow± porcj± wiedzy
Dlaczego forma do wykonywania naciêcia w crossette zamiast kszta³tu prymitywnego i ³atwego w wykonaniu krzy¿aka ma taki "zaokr±glony kszta³t" ? Czy ma to na celu powiêkszenie przestrzeni na burst kometki ? Wydaje mi ¿e je¿eli nie ma to jakich¶ specjalnych w³a¶ciwo¶ci (np. odpowiedniego kszta³tu ziarna po rozpadzie) mo¿na by³oby zastosowaæ prost± formê w kszta³cie krzy¿a - podejrzewam ¿e zdecydowanie przyjemniejszy w wykonaniu...
|
Pomy¶l od ">ty³ek<" strony Skoro zadowalaj±ce efekty dawa³ by zwyk³y krzy¿ to nie mêczyli by siê z ocenym krzta³tem.
Na APC wa¶nie kto¶ robi³ testy z kana³em w kszta³cie krzy¿a i wygl±da³o to jak ma³a szelko z kakesa :]
Pozdrawiam
Wiktor _________________ Znów w bran¿y Molinos de bolos Strzelaj szelki bêdziesz wielki |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Damian
Do³±czy³: 03 Sie 2004 Posty: 260 Sk±d: Poznañ
|
Wys³any: Wto Gru 18, 2007 11:27 pm Temat postu: |
|
|
Chodzi o:
- zwiêkszenie powierzchni zap³onu
- patrz±c od miejsca pocz±tku zap³onu ka¿dej z czê¶ci kometki crossete to kszta³t æwiartki ko³a zapewnia równiutkie spalanie
- wiêcej miejsca na mieszanine rozrywaj±c±, lepiej daæ wiêcej s³abszej mieszanki ni¿ mniej mocniejszej - energia powinna zostaæ elegancko roz³o¿ona
Kuniec _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Pi± Mar 26, 2010 3:49 pm Temat postu: |
|
|
Witam, Arkadiusz dzieli siê swoimi starszymi filmami st±d ja tak¿e podziele siê z wami zdjêciami mojego narzêdzia do robienia crossette.
Wykonane z aluminium przez znajomego tokarza. Wymiarów nie jestem w stanie teraz podaæ gdy¿ nie posiadam tego pod rêk±. Ale jest to na bodaj¿e 26 czy 28mm ¶rednica krozety.
Ta zrobiona krozeta jest jeszcze nie przetestowana, st±d te¿ nic wiêcej nie mogê jak na razie powiedzieæ. Nawet nie mam pojêcia co za materia³ rozrywaj±cy bym tam umie¶ci³ (oczywi¶cie gdybym mia³ naprawdê zamiar wykonywaæ i odpalaæ co¶ takiego). _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Macex111
Do³±czy³: 25 Gru 2007 Posty: 76 Sk±d: siê tu wzi±³em ??
|
Wys³any: Sob Sty 15, 2011 10:58 pm Temat postu: |
|
|
Widze, ¿e temat jakos troche upadl a niewiem dlaczego poniewaz efekt crossette jest naprawde przepiekny
Gwiazdy tiger tail pocz±tek pracy z crossettami, rozwiercilem pompowana gwiazde ze strzykawki 5ml a w srodek wsadzilem mikro petarde ktora miala ok 0,1g-0,2g fb jednak okaza³a sie troche za slaba i rozdzielila mi gwiazde na 2 czêsci ]
http://www.youtube.com/watch?v=6t4hUtd_kd0
to co na koñcu uchwycilem to najprawdopodobniej spadaj±cy kawa³ek palacego sie krafta |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piro¦wie¿ak
Do³±czy³: 19 Lis 2010 Posty: 56 Sk±d: ¦wiêtokrzyskie
|
Wys³any: Wto Lut 08, 2011 7:06 pm Temat postu: |
|
|
W pe³ni kompletny zestaw do produkcji crossett i komet wykonany z aluminium. A co najwa¿niejsze dzia³a
http://img13.imageshack.us/i/dscf0551ig.jpg/
DOPISANE
Czy kto¶ wpad³ na genialny pomys³, jak impregnowaæ p. boczn± crossett'y? Nie chce mi siê bawiæ z papierem, a ponadto dodatkowo wzmacnia on ca³± konstrukcjê i problem by rozpruæ gwiazdkê. Mo¿e wosk twardy, zubo¿ony lakier? Albo cokolwiek innego, o czym jeszcze mi siê nie ¶ni³o...... Najbardziej chodzi o szybko¶æ wykonania. Dolne dekielki klejê na NClak, wiêc bok mo¿na by zanurzyæ np. w wosku i gotowe:P
Ostatnio zmieniony przez Piro¦wie¿ak dnia Nie Mar 13, 2011 2:18 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kwiecia
Do³±czy³: 10 Gru 2009 Posty: 72
|
Wys³any: Nie Lut 20, 2011 2:48 pm Temat postu: |
|
|
Jedno s³owo: spróbuj. Wszelkie lakiery s± raczej palne wiêc nie zdadz± egzaminu, co do wosku nie wypowiem siê bo nie wiem (jaki to wosk, nie rozpuszcza siê on w wysokiej temperaturze?). A najlepiej jest chyba podgl±daæ komercjê, tam s± najpewniejsze, najszybsze, najtañsze rozwi±zania. Je¶li tam stosuj± papier, to pewnie jest on najlepszy. Je¶li stosuj±. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
A_O Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lut 20, 2011 3:49 pm Temat postu: |
|
|
Piro¦wie¿ak napisa³: | Czy kto¶ wpad³ na genialny pomys³, jak impregnowaæ p. boczn± crossett'y? |
Nie ¶ledzê tego w±tku wiêc nie wiem jakie lepiszcze jest w masie piro.
Ja bym zrobi³ kleik skrobiowy o du¿ej lepko¶ci np. 10 g skrobi (ustaliæ do¶wiadczalnie) + 90 g wody. Ca³o¶æ t = ok. 50-60 C. Krosetê zanurzasz na maks. 0,5 - 1 sekundê. Po wyjêciu, skrobia natychmiast tê¿eje a potem wk³adasz do gipsu ale siê doklei³ do ¶cianek i wch³on±³ wodê, jej nadmiar potem sobie normalnie wysycha.
Mo¿na dodaæ do kleiku wikolu, mo¿na sam wikol lekko rozciêñczony. Mo¿na PS rozpu¶ciæ w benzenie. Ale zacz±³bym od kleiku skrobiowego plus opudrowanie w gipsie.
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piro¦wie¿ak
|
Wys³any: Nie Lut 20, 2011 5:28 pm Temat postu: |
|
|
A_O napisa³: |
Ja bym zrobi³ kleik skrobiowy o du¿ej lepko¶ci np. 10 g skrobi (ustaliæ do¶wiadczalnie) + 90 g wody. Ca³o¶æ t = ok. 50-60 C. Krosetê zanurzasz na maks. 0,5 - 1 sekundê.
Mo¿na PS rozpu¶ciæ w benzenie.
|
Móg³by¶ wyja¶niæ o co chodzi z "Ca³o¶æ t = ok. 50-60 C"? I z PS rozp. w benzynie?
Widzê ciekawy pomys³, ale do testów daleko, bo muszê brighta zamówiæ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
A_O Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lut 20, 2011 6:31 pm Temat postu: |
|
|
Piro¦wie¿ak napisa³: | Móg³by¶ wyja¶niæ o co chodzi z "Ca³o¶æ t = ok. 50-60 C"? |
W tej temp. kleik jest ¶rednio lepki. Jak gwiazdka zaczyna wystudzaæ t± cienk± warstwê tego kleiku, to szybko on tê¿ej i nie sp³ynie ze ¶cianki krosety . Dlatego zimne ognie super wychodz± na kleiku skrobiowym.
Niech Ci mama zrobi budyñ i zobacz jak± lejno¶æ ma, gdy jest gor±cy i gdy jest zimny.
PS rozpuszcza siê w benzynie ale i benzenie i kup ten ostatni w chemicznym. Od razu mo¿esz zagê¶ciæ ten klej cementem albo gipsem.
A reszta to testy.
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piro¦wie¿ak
|
Wys³any: Nie Lut 20, 2011 6:38 pm Temat postu: |
|
|
Aha, tylko teraz powiedz mi co to jest to PS. A benzenu nie ma szans kupiæ w okolicy. Chyba, ¿e pod jak±¶ inna nazw± lub jako produkt. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Spanner
Do³±czy³: 31 Mar 2010 Posty: 240
|
Wys³any: Nie Lut 20, 2011 7:28 pm Temat postu: |
|
|
PS to polistyren.
Styropian to spieniony PS, a rozpu¶ciæ go mo¿na tez w benzynie.
pozdro
s _________________ Niebo to p³ótno ja trzymam pêdzel ale nie umiem malowaæ wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piro¦wie¿ak
|
Wys³any: Pon Lut 28, 2011 8:49 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie,
Dzi¶ po otrzymaniu odczynników z fabryki od kol. B&G zrobi³em porcjê FB, uzbroi³em crossettê i poszed³em pukn±æ. Efekt - rozerwa³o j± na 4 kawa³y, lecz w miejscu gdzie przyklei³em dekielek pozosta³o ok. 5mm nienaruszonej masy. Na przysz³o¶æ chyba bêdê robi³ co¶ jak tutki z denkiem i w nie wk³ada³ crossett'y, rezygnuj±c z podpowiadanych przez Was i siebie samego metod. Czas poka¿e - puki co dni testów.
PS: Zrobi³em tak¿e typow± masê glitter, i o dziwo zapalona na kartce papieru spala siê jak P.cz., nie daje efektu mrugania. Wszystko na sucho, mam nadzieje ¿e jak zarobiê na mokro to to siê zmieni.
http://img820.imageshack.us/i/dscf0827d.jpg/
http://img576.imageshack.us/i/dscf0826cq.jpg/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KYK
Do³±czy³: 31 Sie 2007 Posty: 116
|
Wys³any: Pon Lut 28, 2011 9:10 pm Temat postu: |
|
|
Glittery faktycznie na ziemi spalaj± siê jak pcz nie daj±c ¿adnego efektu. Dopiero na niebie ujawniaj± siê mrugaj±ce w³a¶ciwo¶ci tych mas gwiazdkowych. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piro¦wie¿ak
|
Wys³any: Nie Mar 27, 2011 7:08 pm Temat postu: |
|
|
No wiêc tak:
1) Glitter'y siê na mnie obrazi³y:
http://www.youtube.com/watch?v=g1lM1Xs40i8
2) Natomiast w crossett'ach dopiero raczkujê, ale jaki¶ efekt ju¿ siê ukazuje:
http://www.youtube.com/watch?v=FWQifJCLTSg
Nawali³a mieszanka TT, która po wyschniêciu zrobi³a siê jak pumeks. Lekka i twarda, ¶rednio krucha. To za pewne wina tego, ¿e do mieszanki da³em zbyt ma³o wody. Dalsze testy ju¿ nied³ugo. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|