Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jacek R.
Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Kolego Hp, chciałeś gwiazdkowca wiec masz. Takie małe cuś nad moim emblematem w ilosci sztuk 5 żartuje, gwiazdki nic nie znacza prawie
Otóż tak: moim zdaniem karmelek robiony na wodzie musi chyba miec odrobinke inna strukturę wewnętrzną która powoduje zrost higroskopijnosci i zmniejszenie nie tyle predkosci spalania co impulsu paliwa. Moze się myle ale zawsze kijanki na karmelce wodnej wychodziły mi gozej niz te na sucho. Bedę miał czas to przygotuje 2 bliźniacze silniczki i porównamy
Maxlam, wypowiedz sie na temat wody w karmelku _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 8:41 pm Temat postu: |
|
|
Identycznie to może nie ale bardzo podobnie. Co prawda dowodów na to nie mam ale karmelek w moim wykonaniu, z wodą (10ml na 100g) pali się z prędkością 1cm/2,5s, a bez wody (najpierw topiony cukier, później saletra do niego) spala się 1cm/2,7s. W obu przypadkach saletra była "prosto z wora". Tylko że ten krmelek bez wody wychodził zawsze brązowy i może to było przyczyną minimalnie wolniejszego spalania, a nie brak tajemniczego tlenku wodoru podczas przygotowywania.
PS: Czemu niby karmelka robionego z wodą nie można wysuszyć? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 8:53 pm Temat postu: |
|
|
karmelke ogólnie bardzo trudno wysuszyć bo jest masakrycznie higroskopijna.
Ciekawe, mi karmelki wychodziły spokojnie takie w kolorze krówek _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 8:57 pm Temat postu: |
|
|
Jacek R. napisał: | karmelke ogólnie bardzo trudno wysuszyć bo jest masakrycznie higroskopijna. |
ale za to latwo ja przetrzymywac w "suchym":
bierzemu jakas paczke plastikowa(kubeczek sredni) naprzyklad, one z reguly sa idealnie szczele, wiec tam laduje gotowe juz ziarna lub male kijankowe paliwa, wkladam pare ziarenek ryzu i mocno akrecam. gotowe w takim pojemniku moge dluugo byz przetrzymywane
(o sterylne pojemniki na mocz sa idealne ) |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 9:05 pm Temat postu: |
|
|
phi, ja tam ziarna pakowałem do woreczków sniadaniowych, wysysałem powietrze ustami zakrecałem i zawiązywałem i działało Wiec to mam obcykane. Warto dodac kilka granulek NH4NO3 bądź NaOH bo sa wybitnie higroskopijne. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hp
|
Wysłany: Sob Sty 06, 2007 8:02 pm Temat postu: |
|
|
Ja robie tak :
Zwykły suchy słoik sztuk 1. Klade na słoki bez zakrętki 2 warstwy papierowego ręcznika i zakręcam słoik. Gotowe , jak paruje , to woda wsiąka w papier i jest git ) |
|
|
Powrót do góry |
|
|
gandziorz
|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 1:04 am Temat postu: |
|
|
Najbardziej z tej strony podoba mi się to:
Cytat: | UWAGA!!! Autor tej strony nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne wypadki, szkody, nieszczęcia spowodowane przez osoby czytające opisane na tej wytrynie przepisy i tematy związane z pirotechniką. TO NIE JEST STRONA DLA TERRORYSTÓW!!! Więc osoby mające złe intencje niech tą stronę najlepiej opuszczą!!! |
A pozatym:
1. Kijowe tło od czego bolą oczy
2. http://www.swiatchemia.prv.pl/obrazki/pirotechnika/schematrakieta.gif
Bardzo dokładny schemat.
3. Budowa zdań. Trochę więcej opisów, zdjęć, wniosków itp.
A jakbym chciał się dowiedzieć jak wyważyć rakietę domowymi sposobami to i tak się na tej stronie tego nie dowiem
4. W html nie dajemy ... mailto: adres@email ... aby uchronić się przed spamem dajemy poprostu adres[at]email Jak ktoś wie co to [at] to zmieni na @
Dopracować, dopracować i jeszcze raz dopracować. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|