Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pon Mar 13, 2006 2:30 pm Temat postu: "Pan i władca" |
|
|
Oto zalozenia: korpus dł 1600mm srednica 32mm, gr scianki 0,8mm, material to pcv (niestety) głowica drewniana albo piankowa toczona ostrołukowa stateczniki czwookatne o wymiarach 75x50x25x77mm (trudno to sobie dość wyobrazić ale potem wstawie fotki tzn rurki na korpus i stateczników) SR na karmelce długości 300mm (tak tak zalezy mi na sporym czasie pracy) zapłon elektryczny oczywiscie... spadochron średnicy jeszcze nmie wiem ile, krzyzowy zapewne (jak Nakki) wyzucany malum ladunkiem NC, odpalanie bezwladnikiem rtęciowym. I jeszczejedno: na to pytanie jeszcze zbyt wczesnie ale... jakie opóźnienie otwarcia spadochronu??
aha silnik z rury 1 calowej dysza zapewne stalowa ale jeszcze nie wiem, moze jakaś zaprawa bedzie... _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tryt

|
Wysłany: Pon Mar 13, 2006 6:42 pm Temat postu: |
|
|
Witam
projekt dość ambitny stosunek długości korpusu do jego śrenicy to tylko 50:1
Jaka będzie waga modelu? bo chyba dość spora
Masz już jakiś projekt silnika? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
|
Wysłany: Pon Mar 13, 2006 6:53 pm Temat postu: Re: "Pan i władca" |
|
|
Jacek R. napisał: | srednica 32mm... |
Jacek R. napisał: | aha silnik z rury 1 calowej ... |
rura 1 calowa ma średnicę 33,4 mm
pozdr. L. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 8:23 am Temat postu: |
|
|
wgrysł się mały błąd, srednica wewnetrzna rakiety wynosi 36mm (sorry za zamieszanie). stateczniki juz przyklejone ale zara wychodze do szkoly i zdjęć na razie nie wkleje. Po powrocie biore sie za robienie płytki z "elektroniką" i systemu odzysku. Moze jeszcze dzis zrobie spadochron.
A co do stosunku długości do średnicy to ja ja nazwałbym "smukła"
Życzcie mi powowdzenia bo moje poprzednie projekty... ech... _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Wto Mar 14, 2006 3:50 pm Temat postu: |
|
|
jest i zdjątko
Jeszcze głowica, spadochronik silnik... i odpalanie spadochronu i lecimy stateczniki juz gotowe, przyklejone trzymaj sie gitez.
Edit:
jest tu jeszcze zdjęcie systemu odpalania spadochronu (jeszcze nie gotowe)
Będzie tam jeszcze bezwładnik rtęciowy a potem maly zapalnik i ładunek NC. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 3:35 pm Temat postu: |
|
|
No zapodalem projekt jeszcze tej rakiety (moze sie przyda na coskomuś )
 _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 3:47 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
ja na twoim miejcu elektronike dałbym wyżej i przedzielił model na dwie częsci albo i trzy na moduł spadochornowy, elektroniczny i silnikowy. Elektronike umieściłbym w górnej częsci, spadochron w środkowej łądunek rozdzieliłby by człony, zastosowałbym też spadochorn pomocniczy tzn. żeby pomógł wyjść spadochornowi głównemu. Tak przynajmniej robią na zachodzie i sam przymieżam się do tej techniki. Ale model jest twój, ja dałem tylko pomysł. Jaką przewidujesz wyżutnie???
Pozdrawiam
Tomek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 4:10 pm Temat postu: |
|
|
1)
dzieki za rady ale ja jestem jeszcze początkujący wiec zostane przy pierwotnej wersji. Moze w przyszłosci...
2) tu jest problem. moj pret 2000mm troszke krótki.... myslalem nad pozyczenim od jakiegos krakowskiego modlarza ale jeszcze ni wiem
Na moje oczko powinna miec kolo 3m długości ale to juz zalezy od silnika. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 4:31 pm Temat postu: |
|
|
No tak, wysokość modelu to 1600mm więc 2m prętu to zbyt mało (chociaż jak by sie uparł to da rade) tak jak mówisz 3m to juz ok, nawet 2,5m byłoby dobrze. Najleprza byłaby szyna niż pręt (moje zdanie ) ale szyne trudno dostać. A co z malowaniem???
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 4:38 pm Temat postu: |
|
|
no wlasnie malowanie. Tu pojawia sie problem... jakieś ciemne i ładne w jednym... mamjuż pewien pomyslale musze dopracowac rusyneki dopiero zapodam na forum. Myslalem nad kratownica jako wyzutnia tzn 3 prety a pomiedzy nimi rakieta... ale nadal 2m to za mało... zostaje ino w jakis sposub dac rakiecie kopa na starcie i bedzie  _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 5:20 pm Temat postu: |
|
|
To malowanie przypadło mido gustu... na niebie powinno byc widoczne, gozej polondowaniu alke jesli dalbym np czerwony spadochron ...
 _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Pią Mar 24, 2006 7:42 pm Temat postu: |
|
|
ej jak mam malowac pcv?!?! czy jak zmatowie papierkiem sxciwernym pomaluje a potem lakierem bezbarwnym to wystarczy? czy jakies specjalne laiery trzeba mi? _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
skałt

|
Wysłany: Pią Mar 24, 2006 8:10 pm Temat postu: |
|
|
Ja zawsze papierem 1000 a później podkładem i lakierem . Ale można też bezbarwnym !! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Pią Mar 24, 2006 8:12 pm Temat postu: |
|
|
1000? ja raczej myślalem o 600-800 ale w sumie nigdy nie mlowalem dzieki za rady, przydadzą się. Pozdrawiam. Udanych lotów! _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
skałt

|
Wysłany: Sob Mar 25, 2006 9:46 pm Temat postu: |
|
|
mozesz i 600 hehe ja mam wójka z lakiernią i jak coś maluje to nie ma problemu i z moim malowaniem patrzyłem kiedyś jak mi rakietkie malował !! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Sob Mar 25, 2006 10:00 pm Temat postu: |
|
|
mmiodzio :d dzieki za info jeszcze raz!!! _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Pon Maj 22, 2006 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Po drobnym zastoju w temacie daję fotki komory elektroniki.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Pon Maj 22, 2006 8:37 pm Temat postu: |
|
|
Nie obawiasz się ze takie wycięcie katastrofalnie zmniejsza wytrzymałość korpusu...
Nie mówiąc o aerodynamice i stronie estetycznej. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Pon Maj 22, 2006 8:40 pm Temat postu: |
|
|
nie bo szparki ładnie lekko szpachlówka pojade a klapka bedzie ze tak powiem przyklejona białą izolacja wiec szczelin nie będzie. Co do wytrzymałości to iby jakie siły beda tam działały oprocz startu i otwarcia spadochronu? Pozatym zawsze mozna wpkowac odrobinkę maty szklanej i żywicy. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Pon Maj 22, 2006 8:44 pm Temat postu: |
|
|
Jacku trochę jednak nie do końca przemyślałeś sprawę, ale co tam... |
|