Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

szkoła elektroniki
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Inne (mod. rakietowe)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fox

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 4:56 pm    Temat postu: szkoła elektroniki Odpowiedz z cytatem

Cześć

Zastanawiałem się nad tym tematem ale w końcu doszedłem do wniosku że może się przydać nie tylko mi.
Sprawa jest dość prosta. A mianowicie: Jak nauczyć się elektroniki?
Mam 19 latek ale nieliznołem tego ani trochę. Jest to mi wybitnie nie na rękę bo przy takich zainteresowaniach poprostu trzeba co nie co umieć, a ja patrząc na te wszystkie schematy, tranzystory ,rezystory zawrotów głowy dostaję. Proszę wieć o pomoc: jak się tego zacząć uczyć, od czego zacząć, z czego się uczyć etc...
Mam nadzieję że wielu na tym skorzysta.

pozdrawiam

Qba

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 5:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Juz troche mam do czynienia z elektroniką i jak narazie nie znalazłem nic lepszego niż kursy w "Elektronice dla Wszystkich". Kursy te są przejrzyste jasne i napisane bardzo prosto i obrazowo. Niestety kursy te były wieloczęściowe i drukowane były w wielu numerach. Np kurs o tranzystorach ma około 20 odcinków. Były tez kursy związane ze wzmacniaczami operacyjnymi, filtrami aktywnymi, było tez cos na temat ogniw różnego rodzaju,na temat silników krokowych, a teraz aktualnie "trwa" drugi kurs na temat programowania mikroprocesorów. Naprawde duzo ciekawych rzeczy w bardzo przystepnej formie. Najlepiej, jezeli nie ma sie dostepu do tych gazetek to zamówić sobie 3 płyty z numerami archiwalnymi. Niestety każda po około 50zł dla normalnych smiertelników (bo prenumeratorzy maja po 7,90zł za sztuke) no ale mozna popytac po znajomych po czytelniach i bibliotekach (tam czesto prenumerują) i sobie skserować najwyzej.

Pozdrawiam

jaskiniowiec

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 5:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przesunęłem ten temat do działu "Inne", jako że nie rozwija tematu "Układy pomiarowe". Myślę, że nie macie mi to za złe. A teraz odpowiedź:
Trzeba zacząć naprawdę od podstaw: prąd elektryczny, napięcie, natężenie, moc. Potem poznać elementy bierne: rezystory, kondensatory, cewki. Bez takich podstaw cięzej później idzie. A do nauki polecam zarówno książki, jak i....ćwiczenia, próby. Miernik cyfrowy można dzić kupić za 2 dychy, to i można podglądać, co się w układzie dzieje. Co do książek, to osobiście poszperał bym po antykwariatach za jakimiś starszymi, popularnonaukowymi książkami. Oczywiście jeśli chodzi o podstawy. Była taka seria "Elektronika dla nie wtajemniczonych" całkiem niezła. Masz przecież jeszcze podręczniki, które tę sprawę zaczynają od początku. I próbuj coś robić. Nie wstydź się nawet najprostszych układów. Ja zaczynałem od radia detektorowego (tylko miałem 100m anteny). Dla dzieciaka (jak ja wtedy) to był prawie cud. Nie trzeba baterii, a gra Shocked . Potem poszło dalej. Wbrew pozorom taka elektronika praktyczna z wykorzystaniem prostszych układów nie jest aż tak trudna, a przynosi sporo frajdy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Kempek

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 10:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Pierwsze co pomyślałem jak przeczytałem Twój post to " w co Ty sie pakujesz .." Razz

Racjonalnie patrząc jeżeli jesteś ambitny możesz nauczyć sie elektroniki praktycznej. Do zastosowań piro to wystarczy. Ja patrze na naukę elektroniki z perspektywy 3 lat w technikum elektronicznym ...
Przede wszystkim przedałaby Ci się osoba, która dobrze zna się na elektronice praktycznej i umie tę wiedze przekazać.
To bardzo istotne, bo gdybym miał jedynie wiedzę ze szkoły wiedział bym ze tranzystor skada sie z obszarów n-p-n lub p-n-p ale nie wiedziałbym jak działa.
Na pocieszenie powiem ze satysfakacja z uruchomionego układu jest przeogromna Smile

pozdrawiam
Kempek
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Arkadiusz
Gość

PostWysłany: Czw Mar 31, 2005 8:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kempek napisał:
.....przedałaby Ci się osoba, która dobrze zna się na elektronice praktycznej i umie tę wiedze przekazać..................

Dokładnie. Kupiłem sobie książke Elektronika dla Technikum Elektronicznego i nawet nie źle szło z tym czytaniem ale bez praktyki : jaki byłem glupi - taki pozostałem Wink . Snop pokazał mi jak robić stronę www , 5 minut i jestem Paker Wink . Też umiem i to na tyle aby samemu sobie coś zrobić ( choć wiem, że żadnym webmasterem nie jestem Cool ). Szkoda, że nie ma koło mnie jakiegoś chlopaka z praktyką w elektronice. Chętnie bym sobie popatrzył na te druty Rolling Eyes . Zrobię więc to na czym sie znam. Czyli opóźniacze pirotechniczne do rakiet. Czas pracy SR np. 5 sek. plus kolejne 5 sek i mam za 20 groszy opóźniacz do spadu Cool . Pewny i niezawodny. Szkoda tylko, że nie mieszka koło mnie też ktoś od budowy rakiet bo SR pożerają mój cały wolny czas Wink

Pozdr. A
Powrót do góry

kondix

PostWysłany: Czw Mar 31, 2005 1:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe
u nas w malborku jest wielkie Technikum i tam mój tata uczył ze względu, że ma szerokie wykształcenie- jest mgr. Technik-Informatyk Laughing i może uczyć zarówno przedmiotów technicznych jak i informatyki (jednym słowem informatyk od elektroniki i od programów Cool ) ale mniejsza z tym, chodzi o to mi, że mam od cholery różnych książek, zeszytów z notatkami itp. może bede mógł jakieś pożyczyć albo zeskanuje Wink

ale jednak lepiej sie sparzyć i zapamiętać niż sie nauczyć i nigdy nie próbować Confused

pozdr. K-x

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
fox

PostWysłany: Nie Kwi 03, 2005 12:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć!

Sprawdzałem w kiosku i z magazynami o elektronice ciężko( są ale te dla zaawansowanych), dlatego postaram się o nie inaczej. W między czasie zaczne od szkolnych podręcznkiów dla techników elektronicznych.
I tu prośba do znających jakieś lepsze pozycje.
Kondix piszesz że twój tata uczy ,czy możesz się zorientować jakie wydawnictwo wydaje najlepsze podręczniki.
Mam też pytanie czy zancie jakieś pozycje które mógł bym dostać w Księgarni, niestety o empiku mogę zapomnieć, ale może pani z naszej miejscowej księgarni da radę cuś sprowadzić.

pozdrawiam
ps. dzięki za pomoc

Gość

PostWysłany: Wto Kwi 05, 2005 4:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam identyczny problem co ty;) Na wakacjach kupiłem sobie książkę redaktora naczelnego "Elektroniki dla wszystkich" - Piotra Góreckiego pt. "Wyprawy w świat Elektorniki". Ksiązka wydana w 2004r., z wydawnictwa Komunikacji i Łączności, są tam zebrane kursy z działu "Elektronika dla nieelktroników". Jest tam wszystko czego trzeba dla poczatkujących elektroników, a ćwiczenia praktyczne są częścią kursu. Dużo zdjęć, objaśnienia elementów elektronicznych itp. POLECAM
Powrót do góry

rtoipb

PostWysłany: Wto Kwi 05, 2005 5:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pytanie czy ta nauka elektroniki ma pozwolić wam poprawnie odczytać i zmontować układ elektroniczny
według jakiegoś schematu czy coś więcej Wink ?
Współczesna elektronika coraz bardziej uzależnia nas od >zła kobieta< Wink i polega na pisaniu oprogramowania.
A obecne czasopisma o elektronice zachęcają do kupowania gotowych kitów i zaprogramowanych cipów,
i tak naprawdę niewiele w nich informacji o podstawach.
Dobrym kierunkiem są książki dla technikum lub szkół zawodowych.
Powrót do góry
fox

PostWysłany: Wto Kwi 05, 2005 9:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć

Mikan dzięki za info. Rtoipb wpełni się z tobą zgadzam i dlatego zacznę od książek dla techników.

pozdrowienia

marlionkk

PostWysłany: Pon Sie 08, 2005 4:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bede chodził do 2 klasy ZSZ Elektromechaniki.
Czyli pierwszy ten rok mam za sąbą. Kurde jak Tego co my sie uczymy na Podstawach elektroniki to tylko o obliczeniach natężenia prądu i takie tam wzory, niewzory, jednostki itp. Jobla można dostać Wink
Próbowałem sie czegoś o tym dowiedzieć ale jest za bardzo dużo cyfr i jednostek. wogóle nie moge sie polapać.
Mój znajomy, który chodzi ze mną do klasy zna sie dobrze na elektronice, ale jak uslyszał o tych wszystkich obliczeniach to też sie nieźle pomieszał.
Zajmuje sie elektroniką bez tych wszystkich wzorów. I mu to dobrze wychodzi.
Może też tak zrobie jak on Confused

pawcios123
Gość

PostWysłany: Wto Lis 03, 2009 11:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z całego serca mogę polecic ci dwie ksiązki ''Wyprawy w swiat elektroniki''
Oraz czasopismo ''Elektronika dla Wszystkich'' Sam sie na tym nauczyłem.
Polecam zajrzeć tutaj - www.elportal.pl
Powrót do góry

yetihehe

PostWysłany: Sro Lis 04, 2009 7:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja właśnie przechodzę tą drogę. Posiadanie kolegi, który zna się na elektronice przydaje się BARDZO, ponieważ jak czegoś nie rozumiesz z książki, to nie zrozumiesz, a kolegę który to rozumie można zawsze zapytać o niejasności. Po drugie: jak chcesz testować układy, kup sobie płytkę stykową. Naprawdę warto. Nie warto tylko kupować do niej specjalnych przewodów, lepiej sobie kupić 4 metry skrętki (od złotówki za metr) i mamy 32 metry kolorowych przewodów, wystarczy tylko pociąć i oskubać końce. Do kabli od skrętki polecam najbardziej szczypce takie jak http://sklep-elektronarzedzia.pl/product_info.php/info/p3870_Szczypce-do--ci-gania-izolacji-160mm.html/XTCsid/72c58861e8bcd06b30acb897f682c2df, można kupić w supermarkecie za kilka zł, też będą dobre. Inne automatyczne niestety są lepsze tylko do grubszych kabli. Co do książek, zamierzam się na "Sztuka Elektroniki", ale nakład się wyczerpał i teraz da się ją dostać tylko w sieci sklepów wysyłkowych bittorrent. Miernik to też podstawowa sprawa, taki za dwie dychy wystarczy.
pawcios123
Gość

PostWysłany: Sro Lis 04, 2009 7:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sztuke.. polecam ci ściągnąć z neta ze strony dvhk.pl
Ale wedłud mnie książka długa i niezbyt ciekawa Confused
Powrót do góry

slu_1982

PostWysłany: Sro Lis 04, 2009 8:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem po co wydawać na tym etapie pieniądze na jakieś szczypce do ściągania izolacji... Rolling Eyes Nie da się nauczyć elektroniki. To trzeba czuć. Jedyna porada z mojej strony to żeby budować układy i przy ich budowie poznawać zadania jakie spełniają elementy itd. Może tylko tak mi się wydaje bo takie rzeczy jak tranzystory wzmacniacze, część układów cyfrowych i analogowych nie przychodzi mi z trudnością. Ale jest coś czego nie nawidzę są to dwie małe skromne litery uC... Jeszcze mogę poradzić że przynajmniej ja tak uważam kupno gazet typu EDW to marnowanie pieniędzy, a w internecie poznamy wiele ciekawszych układów. Odsyłam do elektrody.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
yetihehe

PostWysłany: Sro Lis 04, 2009 8:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

slu_1982 napisał:
Nie wiem po co wydawać na tym etapie pieniądze na jakieś szczypce do ściągania izolacji... Rolling Eyes
Tylko jako bardzo przydatne akcesorium do płytki stykowej. Mój pierwszy układ na płytce: procek plus 4 wyświetlacze 7-segmentowe (cyfry). Potrzeba było kilkudziesięciu kabelków do połączenia. Czas robienia kilkudziesięciu kabelków z ściągaczem: kilkanaście minut. Bez ściągacza jak dotąd obdzierałem max kilka kabelków na minutę.
Mogę jeszcze spytać czemu tak nienawidzisz procków? Ja jestem programistą więc oczywiście dla mnie to najfajniejsza możliwa rzecz z elektroniki, cała reszta służy mi jedynie do tego, żeby procek mógł coś zdziałać w świecie rzeczywistym, nie tylko pobierał prąd.

slu_1982

PostWysłany: Sro Lis 04, 2009 9:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No chyba że Very Happy ale wole się posłużyć obcinaczką do paznokci.

Co do uC to jakoś od zawsze było czarną magią, koledzy mnie namawiali i namawiają do nich ale ja nie chce się dać, Chociaż i usbasp powstał nawet Rolling Eyes

Klocka zaprogramował znajomy, niby komputer wykrył wszystko ok. aż pewnego dnia chce zaprogramować co innego i mi atmege chyba urżnęło. Nie chce myśleć nawet o tych fusebitach itd. jak na razie uC do widzenia.
Teraz Kj pracuje nad modulacją MID-ową w drsstc i jeżeli będę chciał sobie coś takiego sprawić to powrócę i spróbuje jeszcze raz. Teraz ciągną mnie duże prądy, wysokie napięcia i układy cyfrowe. Co jak co ale na takie coś http://www.stevehv.4hv.org/DRSSTC1.htm już 1500zł wpakowałem... nie chce teraz się za bardzo tym chwalić bo na dobrą sprawę mam dużo jeszcze do zrobienia, teraz czekam aż przelewy i przesyłki podochodzą. Ale pełny mostek prawie gotowy ! Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
pawcios123
Gość

PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 7:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale jest coś czego nie nawidzę są to dwie małe skromne litery uC... Jeszcze mogę poradzić że przynajmniej ja tak uważam kupno gazet typu EDW to marnowanie pieniędzy, a w internecie poznamy wiele ciekawszych układów. Odsyłam do elektrody.[/quote]

Ja też nienawidze Uc i gdy yeti przesłał mischemat systemu do odpalania z muzyką, w temacie plany na slwester to odrazu jak zbaczyłem at.. to wyłączyłem, to nie dla mnie. A EdW polecam bo można wygrać fajne nagrody i talony, np ostatnio wygrałem 70 zł na zakupy w sklepie AVT, co umożliwi mi dokończenie timera do młyn a kulowego a jak może wygram następnym razem to dokończe mój projekt pt. Zdalnie sterowany cztero kanałowy zapalnik radiowy. Laughing
Powrót do góry

slu_1982

PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 8:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pawcios123 napisał:
Cytat:
Ale jest coś czego nie nawidzę są to dwie małe skromne litery uC... Jeszcze mogę poradzić że przynajmniej ja tak uważam kupno gazet typu EDW to marnowanie pieniędzy, a w internecie poznamy wiele ciekawszych układów. Odsyłam do elektrody.

Ja też nienawidze Uc i gdy yeti przesłał mischemat systemu do odpalania z muzyką, w temacie plany na slwester to odrazu jak zbaczyłem at.. to wyłączyłem, to nie dla mnie. A EdW polecam bo można wygrać fajne nagrody i talony, np ostatnio wygrałem 70 zł na zakupy w sklepie AVT, co umożliwi mi dokończenie timera do młyn a kulowego a jak może wygram następnym razem to dokończe mój projekt pt. Zdalnie sterowany cztero kanałowy zapalnik radiowy. Laughing

To może jakiś mały artykuł napisz, płacą chyba 150 za stronę Very Happy A artykuł mógłby być zatytułowany "wykorzystanie elektroniki w pirotechnice" To jest jakiś pomysł dla ciebie Idea Zastanów się Wink
Powrót do góry
pawcios123
Gość

PostWysłany: Czw Lis 05, 2009 1:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba by tego nie opublikowali, ale zastanawiam się czy nie napisze do niech by dali taki temat na szkołę konstruktorów, wtedy uzyskalibysmy wiele schematow
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Inne (mod. rakietowe) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: