Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Projekt Zenit HP
Id� do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
Bartosz J.

Do陰czy�: 30 Mar 2004
Sk康: pomorze

PostWys豉ny: Sro Lis 24, 2004 3:02 pm    Temat postu: Projekt Zenit HP Odpowiedz z cytatem

Od d逝窺zego czasu pracuje nad projektem o nazwie: "Zenit HP". Jego g堯wnym za這瞠niem jest budowa rakiety i wyrzutni typu high-power; czyli zespo逝 startowego spe軟iaj帷ego okre郵one wrunki, oraz oczywis熵e rakiety nap璠zanej silnikiem minimum kasy H - za這瞠nie projektu to g堯wnie silniki klasy I.

Charakterystyka modelu rakiety:

Du穎 czasu zaj窸o mi przygotowanie ostatecznego projektu rakiety, kt鏎y mo積a pobra� TUTAJ. Rakieta b璠zie zbudowana z dw鏂h cz這n闚. W pierwszym cz這nie (z g這wic� i z陰czk� cz這n闚 rakiety) mam zamiar umie軼i� uk豉d odzyskiwania modelu - zak豉dam u篡cie uk豉du Denta - Mag - w taki spos鏏, 瞠 豉dunek miotaj帷y b璠zie skierowany w stron� silnika rakiety czyli do wewn徠rz rakiety... takie rozwi您anie ma s逝篡� "jakby odstrzeleniu" cz這nu z elektronik�, po czym nast瘼uje wyci庵ni璚ie spadachronu mocowanego na linkach i schockband'zie - gumie amortyzuj帷ej napr篹enie linki w chwili roz這瞠nia spadachronu. Masa startowa rakiety bez silnika nie powinna przekroczy� 2500g; jej d逝go嗆 wyniesie 1,32m; kaliber rakiety: 90mm

Widok 3D projektu rakiety Zenit:

Charakterystyka zespo逝 startowego:

Zesp馧 startowy b璠zie tworzy豉 wyrzutnia oraz instalacja elektryczna, s逝膨ca do odpalenia silnika rakietowego. Wyrzutnia rakietowa ma by� wyrzutni� szynow� (tak� jakich cz瘰to u篡waj� niemieccy modelarze) o d逝go軼i prowadnicy ok. 1,75m - d逝go嗆 szyny uzale積iona jest od zastosowanego silnika.

Charakterystyka silnika rakietowego:

Silnik dla rakiety Zenit mo瞠 mie� maksymaln� 鈔ednic� r闚n� 50mm (wg za這瞠� projektu) i powinien charakteryzowa� si� wysokim ci庵iem w pierwszych u豉mkach sekund pracy. Szacuj�, 瞠 powinien by� to silnik klasy ok. I150 o impulsie ca趾owitym ok. 400 N-sec. Powinien on mie� du瞠go "kopa" aby ud德ign望 rakiet� wa膨c� przecie� ponad 2kg (bez silnika)...

Stan projektu na dzie� 24.10.2004r.

Zesp馧 startowy:
Szynowa wyrzutnia rakiet projektu Zenit jest niemal sko鎍zona - nie posiadam jedynie aluminiowej szyny, kt鏎� mo積a kupi� w Niemczech...

Model rakiety:
Rozpocz掖em ju� prac� nad budow� modelu - mam gotow� cz窷� element闚 konstrukcyjnych modelu - aktualnie czekam na g這wic�, kt鏎� ma dla mnie wykona� tokarz. Prowadz� tak瞠 rozmow� z Paulem w na temat systemu odzyskiwania rakiety (Denta-Mag). By� mo瞠 Paul odsprzeda mi jeden ze swoich uk豉d闚, ale narazie musz� czeka�...

Silnik:
Przeprowadza貫m ju� testy silnik闚 z paliwem na bazie AN wg receptury Pinota, gdy� taki mam zamiar wykona� i zastosowa� w Zenicie. Pierwsze testy silnik闚 o masie paliwa 250g wykaza造 na b喚dn� ocen� warto軼i Kn=200 dla tego paliwa. Paliwo przy tym zacisku spala這 si� zbyt wolno aby uzyska� rz康any ci庵 lecz stabilnie i efektownie. W nast瘼nym silniku prawdopodobie zastosuj� Kn=300... <-prace nad tym silnikiem chwilowo zawieszone

Opracowanie w豉snego silnika, niemal niezawodnego, kt鏎y m鏬豚ym zastosowa� w rakiecie Zenit wymaga du穎 czasu i pewnie niepr璠ko uda mi si� to zrealizowa�... Dlatego wci庵n窸em do udzia逝 w projekcie Arka, kt鏎y zobowi您a� si� do wykonania SR, kt鏎y spe軟i wymogi projektu.

Wiem jak trudne zadanie stoi przede mn� i jak wiele czasu zajmie mi zrealizowanie tego projektu. Uko鎍zenie prac planuj� na wiosn�/lato przysz貫go roku g堯wnie ze wzgl璠u na d逝gi czas oczekiwania na uk豉d elektroniczny...

Serdecznie zapraszam wszystkich do dyskusji na temat tego projektu i jego za這瞠� technicznych.

pozdrawiam Jasiaczeq

fox

Do陰czy�: 10 Lis 2003
Sk康: Wielkopolska

PostWys豉ny: Sro Lis 24, 2004 9:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cze嗆

Mnie osobi軼ie pomys� bardzo ciekawi. Ciekawa koncepcja no i fajnie 瞠 masz plan, samo przedsi瞝履璚ie te� wymaga� b璠zie du穎 pracy no i forsy dlatego zycz� ci powodzenia.
Paul s逝sznie zauwa篡� jednak 瞠 to miezwylke trudne zw豉szcza 瞠 jak widze robisz zbyt wiele rzeczy naraz. Wed逝g mnie przy tym projekcie narpierw powinienie� skupi� si� na silniku. Jak juz opracujesz go to bierz si� za rzecz nast瘼n�. Ten typ pracy to sprawdzony radziecki system dlatego rosjanie osi庵neli owiele wi璚ej ni� amerykanie, a dlaczego?
Bo nie robili wszystkiego naraz, bo zachowali spok鎩

PINOT

Do陰czy�: 25 Lis 2003
Sk康: Wroc豉w

PostWys豉ny: Sro Lis 24, 2004 10:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uwa瘸m, 瞠 ka盥y powinien spr鏏owa� zrobi� sw鎩 w豉sny projekt...ja tam Bartka podziwiam, a b璠� jeszcze bardziej, je瞠li ten projekt zostanie zako鎍zony cho熲y po這wicznym sukcesem.
Prawd� m闚i帷 nie uwa瘸m go za zbyt wybuja造 (no, mo瞠 skala mnie nieco zaskoczy豉) raczej ambitny i bardzo konkretny, aczkolwiek zrobienie wszystkiego zajmie sporo czasu i, by� mo瞠, konsultacji. O ile pozna貫m Bartka jest on do嗆 systematyczny i wierz�, 瞠 dopnie swego. Bynajmniej nie uwa瘸m go za teoretyka, bo wiem, 瞠 sporo robi i ma du穎 praktyki, ale si� nie chwali. Wystarczy mu wiedzy i do鈍iadczenia...

Co do Kn=300 dla PI-S-20/AN- ca趾owita zgoda (przy dobrym i mocnym korpusie silnika mo積a si� pokusi� nawet o 350). Kn=200-250 jest dobre dla PIS20-K1 (nieco szybsze), ale za ma貫 dla silnika na samym AN.

A co do innych projekt闚, spoko....prace na razie zawieszone z powodu zbyt wielu zaj耩, ale zostan� na pewno wznowione.

Bartosz J.

PostWys豉ny: Czw Lis 25, 2004 11:59 am    Temat postu: Zenit HP Odpowiedz z cytatem

Witam,

Paul: M闚isz ci庵le o przesadzaniu tak jakby by� bym ogrodnikim... - nie podajesz 瘸dnych konkret闚, ani zarzut闚. Uwierz mi, 瞠 tabliczk� mno瞠nia dawno ju� mam za sob� i tak samo je郵i chodzi o modelarstwo. Czy s康zisz, 瞠 brakuje mi mo瞠 do鈍iadczenia, wiedzy lub lat, aby m鏂 zrealizowa� to co sobie zamierzy貫m?? Je郵i tak to zobaczymy...

fox: My郵isz, 瞠 budowa rakiety i odpowiedniej wyrzutni to jest "zbyt wiele rzeczy na raz"?? Zdaj� sobie spraw�, 瞠 budowa odpowiedniego silnika jest niezmierne czasoch這nna, dlatego - jak pisa貫m wy瞠j - udzia� w projekcie w zakresie SR zadeklarowa� Pirotechman (Arek).

Mia貫m nadziej� na rzeczow� dyskuj�, a nie na temat tego: czy jestem w stanie to zrobi�, czy nie... Nie mog� m闚i� na temat zastoju w pracach nad innymi projektami bo o to trzeba zapyta� ich wykonawc闚. Uwa瘸m, 瞠 w ko鎍u trzeba o篡wi� nasze forum rakietowe i dla tego powsta� projekt Zenit HP. Mimo wszystko dzi瘯uj� za opinie niedowiarkom i tym, kt鏎zy wierz� w powodzenie tego projektu.

pozdrawiam Bartek

ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Czw Lis 25, 2004 3:24 pm    Temat postu: Do這wanie? Odpowiedz z cytatem

Paul S napisa�:
Mam male pytanko: Ten cel ktory sobie wytyczyles, jest jeszcze w zasiegu twojego wzroku????

Witam
Rakieta Bartka powinna osi庵n望 wysoko嗆 ok. 460 metr闚, a wi璚 spokojnie b璠zie j� mo積a jeszcze dostrzec. Wink

Paul - zaskoczy貫� minie t� wypowiedzi�. Ja osobi軼ie uwa瘸m, 瞠 jest to ambitny projekt i do zrealizowania ( mo瞠 nie zna貫� wcze郾iejszych osi庵ni耩 Bartka).
Uwa瘸m Bartka za jednego z najbardziej obiecuj帷ych konstruktor闚 m這dego pokolenia zarejestrowanych na forum.
Z rakiet� poradzi sobie bez trudu - problemy mog� pojawi� si� z silnikiem.
Takiego silnika jeszcze nikt nie zbudowa� - co jeszcze nie oznacza, 瞠 Bartkowi si� nie uda.
A Ty ju� na wst瘼nie zak豉dasz najgorszy scenariusz. Exclamation

Bartku !!!
Wykonaj najpierw rakiet� - bo jest dobrze zaprojektowana.
Ma oryginaln� sylwetk� i bedzie pieknie prezentowa� si� w locie.
Co do silnika:
- temat koby豉, ale je郵i b璠ziesz mia� wsparcie ze strony do鈍iadczonych konstruktor闚 od silnik闚, o kt鏎ych wsponinasz to jest nadzieja.
A mo瞠sz ostatecznie zastosowa� silnik na paliwie karmelkowym Question

Jedna bardzo wa積a sprawa - BHP.
Mo瞠 ten aspekt projektu mia� na my郵i Paul - na to musisz po這篡� szczeg鏊ny nacisk, a dlaczego chyba nie musz� pisa�.

Mam nadziej�, 瞠 b璠ziesz nas informowa� na bie膨co o post瘼ach w pracach.

Pozdrawiam
KSARD
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Czw Lis 25, 2004 5:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piszesz, 瞠 chodzi Ci o rzeczow� dyskusj� na temat za這瞠� projektu. No c騜, na razie nie ma za wiele do dyskusji. Og鏊nie jest oki, a ca造 pies b璠zie pogrzebany w szczeg馧ach. Troche jak na m鎩 gust ci篹ka ta rakieta. Kaliber 9 cm, d逝go嗆 132 cm i 2,5 kilo ? Sporo. S康z帷 z po這瞠nia 鈔odka ci篹ko軼i, to b璠ziesz mia� ci篹k� g這wice, pewnie z twardego drewna. Osobi軼ie wola豚ym przesun望 spadochron bli瞠j g這wicy, bo jest w sporej odleg這軼i od elektroniki. Przesunie to 鈔odek ci篹ko軼i do przodu, co pozwoli zmniejszy� mas� g這wicy i ostatecznie odci捫y� rakiet�. Mniejsza masa to nie tylko wy窺zy pu豉p, ale i szybszy start, a co za tym idzie mniejsze ryzyko ewentualnych zak堯ce� toru lotu po zej軼iu z wyrzutni. Dodatkowo m鏬豚y� wtedy zastosowa� jaki� "stratny" materia� na g這wic�. Mam na my郵i np. piank� poliuretanow�, styropian itp, kt鏎e zwi瘯sz� bezpiecze雟two poprzez amortyzacj� ewentualnego uderzenia w co� (np. w gleb�, gdyby ze spadochronem posz這 co� nie tak). I nie mam poj璚ia dlaczego masz dzielone stateczniki. Przecie� to nie dwustopni闚ka.

P.S. Nie dziwcie si� Paulowi, za du穎 na tym forum pustych dywagacji na temat sma瞠nia karmelki i mycia gar闚. Gdy sie patrzy tylko na same projekty (ni ma problema zrobi� takich nawet dziesi徠ki) i deklaracje, to trudno o wiar� i zaufanie, 瞠 co� ciekawego powstanie w realu. Ja te� jestem ostro積y (zw豉szcza je郵i chodzi o udan� konstrukcje silnika na AN z du篡m "kopem" na dzie� dobry). Sprawa prosta: projekt zostanie zrealizowany, to extra; nie uda si�, trudno.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
Go嗆

PostWys豉ny: Czw Lis 25, 2004 8:42 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Jak najwi璚ej takich projekt闚
Wink ( cho� nadmiaru teoretyzowania nie lubi� Rolling Eyes ) bo jeden trwa rok to jak b璠zie ich 10 a z tego 5 b璠zie z moim SR to mam jeden test mojego SR na nie co ponad 2 miesi帷e Wink . Oczywi熯ie jasieczkowi pomog�. Jak zrobi on SR to na jego poleci. Byc moze na starcie b璠� i przywioz� 2 SR. Decyzja na czym poleci b璠zie nale瞠� do autora rakiety.

W ciagu dw鏂h dni kr璚� film SR ( masa paliwa 720 gram ). Cel testu - czy da si� zrobi� du篡 SR tylko na rurze PE do wody Question . Palenie paliwa kana貫m. Jakby wysz這 to wtedy mam sporo pracy z doprowadzeniem "kultury sztabowej" takiego SR. Czyli musi wygl康a� PROFI. Musz� te� wymy郵e� jak wysun望 dysz� po za SR Rolling Eyes . Ale ma by� prosto , szybko, tanio, estetycznie.

Paliwa na bazie AA tez mnie ciekawi�. Ale to potem. Macie tu kilka sk豉d闚 w tym jeden na pikrynianach .

Paliwo opracowane przez angielsk� firm� Imperial Chemical Rocket ltd

Azotan amonu ( AA ) 55 - 75 %
mr闚czan wapnia 42 - 25 % ( murawinokis造j kalcij ).
stearynian wapnia 0,5 %

Paliwo NDRS

pikrynian amonu 45 %
pikrynian sodu 45 %
lepiszcze asfaltowe 10 %

Azotan amonu 88 %
asfalt 18 %
dodatki 2 % ( nie pisze jakie ale mo積a da� chyba te znane jak dwuchromian amonu i inne ).

Co do paliw AA plus pikryniany ( najlepszy amonu ) potasu czy sodu . Nie s� one stabilne przy d逝gim przechowywaniu. Ale pewno ten czas to wiele, wiele miesi璚y wi璚 kto wie czy nie warto nad tym "posiedzie�" Rolling Eyes

Ciekawi mnie stopienie asfaltu z AA ( na pocz徠ek ma豉 pr鏏ko z 10 gram ) , plus katalizator i odlanie paliwa.

Jednak najwi璚j obiecuj� sobie po paliwe : AA 60 % , Mg 20 % , lepiszcze 20 % . Ruscy pisali , 瞠 mo積a ZE utwardzi� urotropin� - w ko鎍u te� amina . Pono� trwa to tydzie�. Na pewno warto sprawdzi� oraz okresli� w jakiej temperaturze si� ZE z urotropin� utwardza bo tego nie doczyta貫m. Ciekawe Rolling Eyes

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
Bartosz J.

PostWys豉ny: Pi� Lis 26, 2004 4:57 pm    Temat postu: Zenit HP Odpowiedz z cytatem

Witam!

Masa rakiety, kt鏎� poda貫m (2,5kg) jest narazie za這瞠niem czysto teoretycznym wed逝g wylicze� programu, co do u篡tych materia堯w. S康z�, 瞠 wi瘯szo嗆 element闚 oka瞠 si� znacznie l瞠jsza ni� to jest na projekcie i tym samym masa startowa rakiety ulegnie zmianie. Rzeczywi軼ie - g這wica b璠zie prawdopodobnie najci篹szym z element闚 rakiety, dlatego staram si� za豉twi� drewno topoli lub lipy aby maksymalnie zmniejszy� jej mas� - nie znam si� zbytnio na rodzajach drewna, ale tokarz mi tak zaleci�... Jaskiniowcu: to, 瞠 rakieta posiada dwa rodzaje statecznik闚, niekoniecznie musi znaczy�, 瞠 jest to rakieta dwustopniowa - w moim przypadku jest to raczej "zabieg stylistyczny", dzi瘯i kt鏎emu rakieta ma oryginaln� sylwetk�, ale i zwi瘯szona powierzchnia statecznik闚 warunkuje stabilniejszy lot.

Bartek

jaskiniowiec

PostWys豉ny: Pi� Lis 26, 2004 5:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oki. Wida� na projekcie, 瞠 silnik jest jeden. Co do g這wicy (je郵i ju� ma to by� drewno), to przecie� mo瞠sz wydr捫y� g這wic�. Da Ci to jeszcze jedn� mo磧iwo嗆: ko鎍owego wywa瞠nia modelu, by uzyska� 鈔odek masy tam gdzie potrzebujesz. Ale my郵�, 瞠 to wszystko wiesz...
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Lis 27, 2004 2:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arkadiusz Okupski napisa�:
....W ciagu dw鏂h dni kr璚� film SR ( masa paliwa 720 gram ). Cel testu - czy da si� zrobi� du篡 SR tylko na rurze PE do wody Question . Palenie paliwa kana貫m. Jakby wysz這 to wtedy mam sporo pracy z doprowadzeniem "kultury sztabowej" takiego SR.

Da si� Wink . Po pracy SR by� ca造 i lekko ciep造 Rolling Eyes Shocked .

Widok SR

FILM

Dysza na razie tylko doklejona i nie by這 jej jak SR pracowa�. Dysze juz wiem jak robi�. Jest to lekka ( ok. 40 gram ) konstrukcja zrobiona z gipsu i maty szklanej. W nast瘼nym SR b璠zie wmontowana w SR. Dysza jest trwa豉 i estetyczna a po pomalowaniu ma wygl康 PROFI.

Jak dodam do filmu linka z moimi danymi dam ca造 film.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
Bartosz J.

PostWys豉ny: Czw Gru 02, 2004 4:49 pm    Temat postu: Zenit HP Odpowiedz z cytatem

Teraz niestety nie mam czasu Sad na przedstawienie Wam tego co ju� zrobi貫m, poniewa� jutro mam drugi etap wojew鏚zkiego konkursu z chemii i wolny czas zajmuje mi rozwi您ywanie zada�, ale jestem pewien, 瞠 ju� nied逝go (raczej w sobot�) wrzuc� pierwsze zdj璚ia i wtedy b璠zie mo積a zaj望 si� dyskusj�... w przysz這軼i postaram si� na bie膨co pisa� o post瘼ach w pracach. Cool

Paul: Wcale nie wprowadzi貫m zmian w za這瞠niach projektu - mo瞠 gdy och這n掖e� to projekt ten wyda� Ci si� mniej straszny Wink

Bartek

Bartosz J.

PostWys豉ny: Sob Gru 04, 2004 7:54 pm    Temat postu: Zenit HP - wyrzutnia Odpowiedz z cytatem

Czas na konkrety Wink

Mo瞠 zaczn� od ko鎍a, ale jako pierwsz� przedstawi� wyrzutni� zbudowan� wed逝g mojego pomys逝 i wykonania na potrzeby projektu Zenit HP.

Wyrzutnia zosta豉 zbudowana na bazie szkieletu, kt鏎y stanowi metalowa konstrukcja. Statyw szyny zosta� przytwierdzony do p造ty wi鏎owej obitej grub� blach�, kt鏎a spe軟ia dwie istotne funkcje:
- gruba blacha stanowi rodzaj opromiennika, kt鏎y chroni pod這瞠 przed zap這nem
- do嗆 ci篹ka p造ta umieszczona po 鈔odku konstrukcji w zasadniczy spos鏏 polepsza stabilno嗆 wyrzutni jako ca這軼i (eliminuje powstawanie niekorzystnych zjawisk podczas startu modelu)

fot. elementy sk豉dowe wyrzutni

Wyrzutnia zosta豉 przystosowana do startu rakiet pod k徠em 90 stopni, oraz w przedziale: od ok. 80 do 65 stopni.

Regulacja k徠a startu jest mo磧iwa dzi瘯i zastosowaniu "n騜ek" - po przez ich wyd逝瘸nie lub skracanie.

Jak wida� na zdj璚iach wyrzutnia nie zosta豉 wyposa穎na (narazie) w jej najistotniejszy element - czyli szyn�. By� mo瞠 w przysz這軼i wyposa輳 t� wyrzutni� w dodatkowy opromiennik mocowany do statywu...

fot. aluminiowa szyna

Ca這嗆 zosta豉 tak skonstruowana, 瞠 (przy pomocy narz璠zi) z這瞠nie i roz這瞠nie wyrzutni nie zajmuje d逝瞠j ni� kilka minut, oraz zajmuje niewiele miejsca - co jest wa積e je郵i chodzi o warunki polowe.

C.D.N Wink

fox

Do陰czy�: 10 Lis 2003
Sk康: Wielkopolska

PostWys豉ny: Sob Gru 04, 2004 10:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cze嗆
No, no- wyrzutnia super tylko pozazdro軼i� schludno軼i wykonania Rolling Eyes
A no w豉郾ie kiedy� by� poruszany temat odno郾ie wyrzutni i pojawi造 si� twierdzenia jako by rodzaj wyrzutni mia� du篡 wp造w na osi庵niet� wyniki lotu rakiety. Ja osobi軼ie u篡wam wy簑tni "pr皻owej" montowanej na platformie z przykr璚anymi n騜kami( pr皻 180cm). Bardzo podoba豉 mi si� wyrzutnia Ksarda chodzi mi o t� "kratow�". Zauwa篡貫m jednak na zdj璚iach 瞠 wyrzutnie s� odchylone od pionu no i w豉郾ie dlaczego?

pozdrawiam

Bartosz J.

PostWys豉ny: Sob Gru 04, 2004 10:58 pm    Temat postu: Zenit HP Odpowiedz z cytatem

Nad tym te� ju� pomy郵a貫m Rzeczywi軼ie - zak豉danie rakiety na d逝g� prowadnic� mo瞠 wydawa� si� z pozoru k這potliwe... oczywi軼ie, 瞠 mo積a by si� pokusi� o budow� wyrzutni na wz鏎 tej, z kt鏎ej startowa豉 rakieta Vision, gdzie prowadnic� mo積a przechyla� do poziomu wok馧 osi obrotu, ale mo積a zrobi� to 豉twiej. Rozwi您anie tego problemu jest proste: wystarczy chwyci� za "n騜ki" wyrzutni i unie嗆 jedn� stron� do g鏎y (co� jakby r闚nia pochy豉), aby druga osoba mog豉 spokojnie wsun望 zaczepy startowe w szyn�. Nast瘼nie stawiamy wyrzutni� do pozycji wyj軼iowej i gotowe. Smile

Cytat:
Zauwa篡貫m jednak na zdj璚iach 瞠 wyrzutnie s� odchylone od pionu no i w豉郾ie dlaczego?

Moim zdaniem chodzi tu g堯wnie o BHP - czyli poprostu o to 瞠by rakieta nie spad豉 w razie niepowodzenia w pobli簑 miejsca, z kt鏎ego startowa豉.

jaskiniowiec

PostWys豉ny: Sob Gru 04, 2004 11:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dlaczego odchylone, w kt鏎� stron� odchylone i o ile odchylone - to zale篡 od wielu czynnik闚.
1) Maj帷 okre郵ony rozmiarowo "poligon" mo積a (a chwilami trzeba) startowa� nie z punktu po這穎nego centralnie, ale z brzegu i skierowa� rakiet� nad pola. Wariant umo磧iwia lepsze wykorzystanie przestrzeni miejsca, gdzie puszcza si� rakiet�. Tak by造 puszczane np. rakiety RM. Mo積a tak robi� tylko wtedy, gdy ma si� praktyczn� pewno� stabilnego lotu rakiety i szybkiego startu.
2) Gdy zna sie kierunek wiatr闚, mo積a model pu軼i� "pod wiatr" po to, by potem po opadni璚iu na spadochronie znalaz� si� w miar� blisko miejsca startu. Za這瞠nia do takiego rozwi您ania: teoretyczna znajmo嗆 toru lotu rakiety, pewno嗆 wyrzucenia spadochronu, szybki start.
3) W wi瘯szo軼i przypadk闚 start闚 rakiet (wybitnie)amatorskich, nale篡 ustawi� wyrzutni� lekko ...z wiatrem (gdy podczas startu na poziomie ziemi jest wiatr). Przy kr鏒kiej wyrzutni lub s豉bym ci庵u silnika (czyli przy ma貫j pr璠ko軼i na zej軼iu z wyrzutni) dochodzi do zjawiska skr璚ania modelu pod wiatr. Gdy wyrzutnia jest ustawiona z wiatrem, to wtedy nast瘼uje wyprostowanie toru lotu rakiety. Je郵i sie nie myl�, to taki by� mechanizm wybitnie widowiskowego wahni璚ia si� rakiety podczas startu modelu "Hermes"
P.S. Zasady jakie� istniej�, pisac to 豉two. W rzeczywisto軼i rzadko sie udaje dobra� idealnie k徠 i kierunek nachylenia wyrzutni.
Powr鏒 do g鏎y
jaskiniowiec

PostWys豉ny: Sob Gru 04, 2004 11:12 pm    Temat postu: Re: Zenit HP Odpowiedz z cytatem

Jasiaczeq napisa�:
[
Moim zdaniem chodzi tu g堯wnie o BHP - czyli poprostu o to 瞠by rakieta nie spad豉 w razie niepowodzenia w pobli簑 miejsca, z kt鏎ego startowa豉.

Te� 鈍i皻a prawda, ale prawdopodobie雟two, 瞠 rakieta poleci po idealnym pionie i w idealnym pionie spadnie (na rozdziawione z zaciekawienia g瑿y rakieciarzy) wydaje mi sie bardzo ma貫. Prawdopodobie雟two tym mniejsze, im wy窺zy pu豉p.
Powr鏒 do g鏎y
Bartosz J.

PostWys豉ny: Pon Gru 13, 2004 5:43 pm    Temat postu: Zenit HP Odpowiedz z cytatem

Rakieta - wed逝g projektu - zbudowana jest z dw鏂h cz這n闚. Korpus rakiety wykonany jest z rury PVC: 鈔ednica 90mm, grubo嗆 軼ianki wynosi 2mm. Dok豉dne parametry (np. masa, d逝go嗆) mo積a odczyta� z projektu, gdy� jest on aktualizowany - o ile zajd� jakie� zmiany.

Stateczniki zosta造 wykonane ze sklejki, grubo嗆: 4mm. Polakierowa貫m je dwukrotnie lakierem bezbarwnym po to by farba nie wsi彗a豉 w drewno.

C.D.N.

Bartosz J.

PostWys豉ny: Sob Gru 25, 2004 9:13 pm    Temat postu: Zenit HP Odpowiedz z cytatem

Witam! Wink

Oto najnowsze zdj璚ia:

fot. pierwszy cz這n rakiety wraz ze z陰czk�

Z陰czka - rura kartonowa (grubo嗆 軼ianki: 5mm) dzi瘯i kt鏎ej cz這ny rakiety stanowi� ca這嗆, a przy tym ich rozdzielanie nie stanowi rzadnego problemu - op鏎 jest bardzo ma造. Wewn皻rzn� stron� z陰czki pokry貫m warstw� szk豉 wodnego, aby nie ulega豉 niszczeniu przez dzia豉nie 豉dunku miotaj帷ego.

fot. drugi cz這n rakiety wraz ze statecznikami

Przy budowie modelu, do mocowania element闚 u篡wam FIX ALL'a firmy Soudal - jest troch� z nim k這potu (d逝go schnie i jest lepki) ale po utwardzeniu wszystko jest niesamowicie mocno sklejone Razz

Kolejnym etapem budowy b璠zie: przedzia� silnikowy - komora silnika i pier軼ienie.

Pozdrawiam serdecznie

Jasiaczeq

Ps: Znacie jakie� inne okre郵enie elementu 陰cz帷ego cz這ny rakiety Question bo jako� termin "z陰czka" nie przypada mi zbytnio do gustu...

Ostatnio zmieniony przez Bartosz J. dnia Czw Kwi 07, 2005 5:35 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
wojtek

Do陰czy�: 26 Sty 2003

PostWys豉ny: Nie Gru 26, 2004 2:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo 豉dnie zapowiada si� ta rakieta !

Co do nazwy "z陰czka" to mo積a j� zastapi� np. : sprzeg這, lub wpust

Pozdrawiam i 篡cz� wytrwa這軼i w realizacji ambitnego zadania.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Tomek J.

Do陰czy�: 02 Sie 2004

PostWys豉ny: Nie Gru 26, 2004 7:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam,
musze powiedzie�, 瞠 rakieta prezentowa� sie bedzie super. A co do lot闚, na ile teoretycznie model wyleci?? Trzyma� tak dalej.

Pozdro.

Ostatnio zmieniony przez Tomek J. dnia Sob Lip 26, 2008 11:11 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Nast瘼ny
Strona 1 z 7

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum