Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Tomek J.

Do³±czy³: 02 Sie 2004 Posty: 144
|
Wys³any: Pi± Sie 27, 2004 9:31 am Temat postu: Rakietki |
|
|
witam,
Ostatnio zmieniony przez Tomek J. dnia Czw Mar 06, 2008 11:05 am, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bw1 Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Sie 27, 2004 10:18 am Temat postu: |
|
|
Jakiego lontu u¿ywali¶cie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bw1 Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Sie 27, 2004 10:24 am Temat postu: |
|
|
Oto zdjêcie mojej pierwszej rakiety
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mateusz(l33t)

Do³±czy³: 10 Lis 2003 Posty: 54 Sk±d: chyba moge ju¿ napisaæ ¿e jestem st±d xD
|
Wys³any: Pi± Sie 27, 2004 10:37 am Temat postu: |
|
|
sorry ale ta rkaieta wyglada jak z toma i jerrego... odpalales juz? wg. mnie nie poleci daleko jesli wogle sie oderwie... _________________ za grosz buntu  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kondix

Do³±czy³: 27 Sty 2004 Posty: 89 Sk±d: z ma³pki po winie...
|
Wys³any: Pi± Sie 27, 2004 10:38 am Temat postu: |
|
|
bw1 jakie paliwo ??
jaki fi wewn. silnika???? itp. itd??? _________________ -Czy ty masz go ?
-Bo ja(a) mamgo ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bw1 Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Sie 27, 2004 10:48 am Temat postu: |
|
|
paliwem by³ karmel tylko siê nieuda³ i spali³ jak zwyk³a saletra z cukrem, z rakiety zostalo co¶ takiego:
Totalna klapa !!!
Ale zaczynam robiæ nastêpn± z PCV |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

Do³±czy³: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Pi± Sie 27, 2004 11:05 am Temat postu: |
|
|
No có¿, na razie totalna klapa, ale chcia³o Ci siê zrobiæ rakietkê i fotki s±. Niestety, nie jest to wszystko takie proste. To nie jest tak, ¿e napchaæ w korpus z dziurk± saletry z cukrem, odpaliæ i poleci. Ale ka¿dy kiedy¶ zaczyna³. Korpusy z PCW -to wydaje mi sie byæ dobrym kierunkiem. Prostsze konstrukcyjnie i masz szansê, na pracê przy wiêkszych ci¶nieniach.
Mimo wszystko gratulacje.....próbuj dalej. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bw1 Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Sie 27, 2004 11:07 am Temat postu: |
|
|
jaskiniowiec napisa³: | Niestety, nie jest to wszystko takie proste. To nie jest tak, ¿e napchaæ w korpus z dziurk± saletry z cukrem |
W silniku nieby³a saletra z cukrem tylko karmel ale trochê niewyszed³ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Go¶æ
|
Wys³any: Sob Sie 28, 2004 10:24 am Temat postu: |
|
|
rakietka bombowa ale efekt mizerny boje sie ze z moja tez tak sie stanie
ale ja nie robie karmeli tylko paliwa sypkie
pozdro4all  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bw1 Go¶æ
|
Wys³any: Sob Sie 28, 2004 11:52 am Temat postu: |
|
|
A z czego robisz paliwa sypkie bo ja z nam tylko jeden przepis z saletry sukru i nadmanganjanu potasu |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pierdut
Do³±czy³: 23 Sie 2004 Posty: 7
|
Wys³any: Sob Sie 28, 2004 12:11 pm Temat postu: Paliwo |
|
|
...
Ostatnio zmieniony przez pierdut dnia Czw Sty 13, 2005 8:35 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wys³any: Sob Sie 28, 2004 7:23 pm Temat postu: |
|
|
witam,
mam zamiar zrobiæ rakiete i mam zamiar j± zrobiæ z lasota¶my. Wiêc mam pytanko do jaskiniowca o t± lasota¶me. Czy to mo¿na kupiæ w sklepie papierniczym i czy to jest podobna w kszta³cie do ta¶my klej±cej?? To s± takie ja ta¶ma klej±ca tylko ¿e wiêksze i zakleja siê pude³ka tekturowe? G³owice z pianki montarzowej, a stateczniki z tektury (balsy brak ) Stateczniki móg³bym te¿ zrobiæ z p³yt CD. Pomy¶le jeszcze, ale do niej siê naprawde przy³o¿e i zrobie tak± fajn± (chyba ze nie wyjdzie). AA ijeszcze jedno. Do ma³ych rakiet jakie s± najlepsze silniki bo kiedy¶ zrobi³em ma³± i zrobi³em silnik o wymiarach 80mm d³ug., 23mm ¶red., paliwo karmelek, kana³ przezca³± d³ugo¶æ, zatyczka i dysza z drewna toczona w rêkach . Czy takie silniki s± dobre do tych ma³ych rakiet o d³ug od 30cm do 40cm, czy wiêksze??
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

Do³±czy³: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Sob Sie 28, 2004 9:08 pm Temat postu: |
|
|
Ja na korpus rakiety stosowa³em lasota¶mê do zaklejania pude³ tekturowych, ale by³o to laso PAPIEROWE, z takim klejem dekstrynowym jak na znaczkach. Klei sie to dopiero po zwil¿eniu wod±. Stosowa³em co¶ takiego, bo mam i jest to bardzo wygodne w u¿yciu. Równie dobrze korpus mozna kleiæ ze zwyk³ego papieru. Polecam tylko klejenie z pasków papieru i spiralnie. £atwiej o równy i wytrzyma³y korpus. Co do silnika, to te rozmiary które poda³e¶ s± spoko, tylko dopracowaæ silnik, ¿eby dzia³a³ tak jak trza. A rozmiary rakiety trzeba dopasowaæ do posiadanych silników. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wys³any: Sob Sie 28, 2004 9:23 pm Temat postu: |
|
|
witam,
dzieki jaskiniowiec. Silniki to ja nawet robie dopracowane tylko rakiet zabardzo nie chce mi sie robiæ, ale jak sie wezmê to skoñcze bo to wogule jest extra!!!
Pozdr |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
qiler

Do³±czy³: 20 Sie 2004 Posty: 3 Sk±d: wawa
|
Wys³any: Pon Sie 30, 2004 1:11 pm Temat postu: |
|
|
siema all!!! mi³y dzis dzien ale mam zastrze¿enia... czy mi sie wydaje czy na zdjêciu spalonej rakiety bw1 widaæ butelke szklan±?? jesli tak to niedziwne ¿e nic z tego niewysz³o  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bw1 Go¶æ
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wys³any: Pon Sie 30, 2004 6:38 pm Temat postu: |
|
|
witam,
tam nie ma butelki, ale to co¶ w ¶rodku korpusu przypomina szyjkê bytelki szklanej jakiego¶ taniego wina.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zajcew

Do³±czy³: 06 Sie 2004 Posty: 8 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Wto Sie 31, 2004 6:39 pm Temat postu: |
|
|
Witam Pracowa³em nad tom rakietom ca³e 5h ale nawet mi wysz³a jest to moja 3 rakieta podam wam wymiary.
Korpos:
¶rednica-31mm
wysokosiæ-435mm
g³owica-123mm
g³owica wchodzi w korpus ok29-30mm
stateczniki wysokie na 70mm szerokie na 50mm
Silnik wykona³em dosic ma³y przynajmniej tak mi siê wydaje
¶rednica-27mm
wysoko¶ci-108mm
zatyczka grubosiæ ok 20mm materia³ drewno
dysza grubosiæ ok 20mm materia³ drewno
sirodek ciêrzkosiæ 193mm od poctawy czyli 43mm od stateczników
co otym mysilicie podajcie swoje uwagi .
wymysili³em jeszcze wymienialny blok paliwa morze kto¶ ju¿ co¶ takiego zastosowa³ ale ja nad tym pomys³em sam mysila³em.
Wygl±da to tak zwino³em korpus silnika na strzykawce 50ml, odcio³em konicówkê strzykawki i chwytniki w czêsiæ w któr± siê pcha zrobi³em dzirkê na powietrze ¿ebym móg³ ubijaæ karmelkê wten sposób widzê dok³adnie jak dobrze ubity jest karmelek, lepiej robi siê kana³ a po zurzyciu wyjmujê tylko blok z paliwem i wk³adam nastêpny a siæanki silñczka pozostaj± niezniszczone. Problem stanowi tylko dysza ciêrzko mi j± dopracowaæ ale niemorzna mieæ wszystkiego.
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wys³any: Sob Wrz 18, 2004 9:28 am Temat postu: |
|
|
witam,
jestem szczê¶liwy!! Ukoñczy³em moj± dróg± rakiete!! Dam wam pu¼niej wymiary, bo musze pomierzyæ. Jutro, lub dzi¶ start bêd± zdjêcia, zale¿y od pogody, bo dzi¶ zimno, ale raczej to bêdzie dzi¶.
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
darektbg
Do³±czy³: 24 Sie 2004 Posty: 32 Sk±d: Podkarpacie
|
Wys³any: Pi± Wrz 24, 2004 8:02 am Temat postu: |
|
|