| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
eltopsj

Do陰czy�: 22 Cze 2003 Posty: 367
|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 10:26 am Temat postu: Rakieta GROM |
|
|
Witam serdecznie!
Oczywi軼ie, 瞠 nie b璠� tu pisa� o elitarnej formacji wojskowej, ale przedstawi� Wam moj� now� "zabawk�", kt鏎a powstaje w zwi您ku z realizacj� projektu MARCONI-VECTOR.
Rakieta GROM jest ju� na uko鎍zeniu. Pos逝篡 do testowania urz康ze� elektronicznych, kt鏎e wezm� udzia� w programie. Pierwszy start (odpuka� w niemalowane ) ma sie odby� na prze這mie sierpnia i wrze郾ia tego roku.
Projekt rakiety GROM:
D逝go嗆: 1009 mm
kaliber: 66 mm
ci篹ar startowy: max. 1,3 kg (z silnikiem max. 0,5 kg)
... i kilka rzut闚 3D rakiety:
... a dlaczego ma tak� "dziwn�" sylwetk� To zagadka dla Was (wakacyjny konkurs ). Kto pierwszy odgadnie, otrzyma w nagrod� dwie r騜owe, superjasne diody LED o 鈔ednicy 5 mm (s� to modyfikowane diody bia貫 w przezroczystej, plastykowej ba鎍e z wewn皻rznym, r騜owym filtrem epitaksjalnym).
Pozdr. J 
Ostatnio zmieniony przez eltopsj dnia Wto Lis 23, 2004 9:55 am, w ca這軼i zmieniany 3 razy |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Iron

Do陰czy�: 22 Maj 2004 Posty: 24
|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 10:36 am Temat postu: |
|
|
to mo瞠 spr鏏uje.
rakieta ma taki kszta速 poniewa� g這wica zaokr庵lona daje mniejszy opur powietrzai jest bardziej op造wowa ni� do szpica, przez co rakieta mo瞠 wy瞠j sie unie嗆  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 10:43 am Temat postu: GROM |
|
|
Witam serdecznie!
Nie skomentuj� twojej wypowiedzi . Nie o to chodzi. A tak swoj� drog� Iron, dobrze jest najpierw przemy郵e�, to co si� chce napisa� .
Pozdr. J |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Paul S
Do陰czy�: 24 Lis 2003 Posty: 252
|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 10:46 am Temat postu: |
|
|
Witam,
Mysle, ze chodzi ci o te stateczniki ktore umiesciles troche wyzej niz " normalnie". Jezeli tak to w/g mojego doswiadczenia sa tylko dwa powody dla ktorych to ma sens:
1. W ten sposob mozna uchronic stateczniki przed zniszczeniem jezeli sie zaklada, ze silnik moze nam zrobic "niespodzianke". Oczywiscie jest to polaczenie rozbieralne (zazwyczaj na sruby) co pozwala nam na szybka wymiane uszkodzonej czesci. Oczywiscie mozna sobie zrobic te wkladki ze statecznikami, ale po co, w ten sposob mozemy sobie zaoszczedzic kupe roboty.
2. W ten sposob mozna rowniez uchronic stateczniki przed zniszczeniem w przypadku nie calkowitego otwarcia spadochronu gdzie rakieta uderza o ziemie ze zbyt duza predkoscia.
Paul 
Ostatnio zmieniony przez Paul S dnia Nie Lip 25, 2004 10:53 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 10:52 am Temat postu: GROM |
|
|
Witam serdecznie!
S� jeszcze inne mo磧iwo軼i Paul S . Nie s康zi貫m, 瞠 to b璠zie takie trudne
Pozdr. J
PS. Jeszcze nie bed� nic podpowiada�, za wcze郾ie Liczy si� pierwsza odpowied�, wi璚 kto ju� napisa�, nie zabiera g這su. Dajmy szns� innym. Wi璚 zanim co� napiszecie dobrze to przemy郵cie. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Paul S
|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 11:05 am Temat postu: |
|
|
Witam,
Tak, masz racje !
W ten sposob mozemy przesuwac sredkiem parcia ale to mozna uzyskac rowniez za pomoca zmnieszenia statecznikow.
Nastepnym powodem moze byc -"Rakiety o takim ksztalcie podobaja mi sie bardziej niz te tradycyjne" ( prosze rozumiec jako zart)
Ewentualnie testowanie wiedzy forumowiczow
Srednica silnika jest tak duza , ze nie pozwala "wpuscic" statecznikow glebiej do korpusu rakiety w celu ich mocniejszego( sztywniejszego) zamocowania.
Wygralem?????
Paul
| Cytat: | | Liczy si� pierwsza odpowied�, wi璚 kto ju� napisa�, nie zabiera g這su. |
To znaczy nie wygralem  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 11:10 am Temat postu: GROM |
|
|
Witam serdecznie!
Upmnienie Paul S. Nie zabierasz ju� g這su. To jest konkurs, a nie debata , ale 瞠by zaspokoi� Twoj� ciekawo嗆, odpowiem Ci 瞠 nadal nie odgad貫� . Powtarzam tylko jedna odpowied�, niech INNI te� maj� "zabaw�".
Pozdr. J
PS ... ale by貫� blisko  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Paul S
|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 11:46 am Temat postu: |
|
|
Witam,
Z warunkami konkursu sie zgadzam! ale z tym upomnieniem (?)
Warunki tego konkursu podales dopiro po mojej pierwszej odpowiedzi- ale juz nic nie mowie!
Paul  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 12:03 pm Temat postu: |
|
|
Moje pierwsze podejrzenie, ale wydaje mi si� ma這 prawdopodobne. Czy瘺y konstrukcja ma mie� system sterowania wektorem ci庵u rakiety? S這wem...zdalnie kierowana?
Drugi wariant: Mo瞠 cz這n b璠zie wykorzystany w formie samotnie lec帷ego grota po rozp璠zeniu przez cz這n silnikowy o wi瘯szej 鈔ednicy? Czyli powt鏎ka z historii (Meteory) |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 12:12 pm Temat postu: Grom |
|
|
Witam serdecznie!
To nie ta odpowied� Jaskiniowiec. Sterowanie wektorem ci庵u jest niezwykle "poci庵ajace" dla ka盥ego konstruktora, ale jeszcze nie tym razem (mo瞠 kiedy�, jak uda si� zgromadzi� autentyczny zesp馧, dysponuj帷y wi瘯sz� "kas�").
No i jestem w k這pocie, bo w trakcie mojej odpowiedzi
Jaskiniowiec zmieni� sw鎩 post dodaj帷 nast瘼ny wariant, a wyra幡ie zaznacza貫m, 瞠 TYLKO JEDNA ODPOWIED�. Chyba taka formu豉 jest najbardziej oczywista (daje szanse innym), no w ka盥ym razie dla mnie by豉, ale fakt, faktem nie ustali貫m warunk闚 konkursu na samym wst瘼ie (jak mi zarzuci� Paul S). W zwi您ku z tym nie mam innego wyj軼ia i og豉szam Jaskiniowca ZWYCI佖C� KONKURSU, chocia� jego odpowied� nie jest w 100% poprawna, ale juz bardzo bliska prawdy (i nie by這by sensu robi� dalszego zamieszania). Grot w programie METEOR nie mia� nap璠u. Natomiast GROM b璠zie drugim cz這nem rakiety i b璠zie mia� sw鎩 nap璠 jak to wynika z projektu. Szkoda tylko, 瞠 nie zrozumieli軼ie moich intencji i zabawa szybko si� sko鎍zy豉 (nie dali軼ie po prostu szansy innym na wypowied�, "strzelaj帷" po kilka odpowiedzi na raz).
Pozdr. J
PS Jaskiniowca prosz� do mnie na priv.
Ostatnio zmieniony przez eltopsj dnia Nie Lip 25, 2004 2:28 pm, w ca這軼i zmieniany 2 razy |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 12:25 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich
S康z� 瞠 rakieta juz istnia豉 i dostosowujesz j� do wymog闚 "ci篹aru elektroniki "
Chodzi mi oto 瞠 na "czubek" da貫� now� elektronik� ci篹sz� ni� poprzednio i to spowodowa這 przesuniecie 鈔odka ci篹ko軼i co za tym idzie trzeba przesun望 鈔odek parcia zrealizowa貫� to za pomoc� przesuni璚ia statecznik闚 do przodu .
Czy瘺y przer鏏ka na szybko
Cze嗆...
Ps. Panie Eltopsj No Comment 
Ostatnio zmieniony przez Go嗆 dnia Pon Lip 26, 2004 4:57 pm, w ca這軼i zmieniany 3 razy |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 12:37 pm Temat postu: GROM |
|
|
Zamykam konkurs (patrz wy瞠j)
By� mo瞠, 瞠 podczas realizacji projektu MARCONI-VECTOR dojdzie mi璠zy innymi do realizacji takiego pomys逝 (o ile pirotechman zwi瘯szy troch� ci庵 silnika):
Rakieta dwustopniowa VECTOR-GROM:
d逝go嗆: 3240
ci篹ar startowy: ok 5 kg (wi璚 jak wida� jest to ju� "kawa� rakiety" )
Pozdr. J |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Iron

Do陰czy�: 22 Maj 2004 Posty: 24
|
Wys豉ny: Nie Lip 25, 2004 2:56 pm Temat postu: |
|
|
o cholera na to chyba bym nie wpad� , bardzo fajne rozwi您anie,
a swoj� drog� je瞠li tak dalej p鎩dzie to chyba polscy amatorzy rakiet mog� prze軼ign望 amerykan闚, jak wasz nastempny projekt bendzie mia� ponad 3m. d逝go軼i.
mam nadzieje 瞠 zdj璚ia ju� w kr鏚ce sie poka膨 na forum  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Wto Lip 27, 2004 5:20 pm Temat postu: |
|
|
ELTOPSJ DZI艼I ZA DIODY
Pi瘯ny kolorek, czysty r騜. A ta superjasna, bia豉 dioda 鈍ieci naprawd� 鈍ietnie. Przy takich diodach to 瘸r闚ki do lamusa (lub na zapalniki )
Podejrzewam, 瞠 nadawa造 by si� do znaczenia toru lotu rakiety przy nocnych startach. Bo w impulsie daj� na pewno du穎 wi瘯sz� moc.
Pozdrawiam: JASKINIOWIEC |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Nie Sie 01, 2004 9:01 pm Temat postu: SR GROM |
|
|
Witam
Ostatnio rzadko wchodz� . Jestem na eteapie gdy forum mnie nudzi i to ogromnie ( cho熲y i dlatego , 瞠 ostatnio r騜ne problemy mnie dopad造 - gdy� TJ� ) . O tych problemikach ( a bez nich 篡cie by by這 potwornie nudne ) pisz� tylko dlatego aby軼ie wiedzieli dlaczego nie co znikam czy dlaczego rzadziej tu zagl康n� . No ale jest 陰cznie 4 admin闚
Jestem po pr鏏ie SR "GROM - do rakiety GROM.
Ten z prawej to PREADTOR_700g_FI8. Czeka na pr鏏�. Ten "Ma造" z lewej to SR "GROM_PE_320g_800gFI8. Znak PE oznacza, 輳 jest zrobiony na rurze PE do wody ( niebieska ).
Ci篹ar paliwa 320 gram, ci篹ar silnika 800 gram fi Silnika 55 mm, d�. 280 mm.
Widok silnika Grom
Praca SR Grom
FILM
Pozdr. A
PS. Nie wiem dlaczego ostatniej sekundy pracy SR mi nie nakr璚i這 . Ale silnik wida� , 瞠 jest ca造. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

|
Wys豉ny: Pon Sie 02, 2004 4:06 pm Temat postu: Rakieta GROM |
|
|
Witam serdecznie!
安ietna robota (jak zwykle ) pirotechman. Wida� r瘯� prawdziwego fachowca-praktyka (i nie chodzi mi tu o autentyczn� r瘯�, kt鏎� wida� na filmie, he, he, he, ale o t� z "przeno郾i"). No c騜, teraz kolej na mnie, musz� przyspieszy� (w ramach rozs康ku) moje prace przy GROMie i VECTORze. Mia貫m dzisiaj sko鎍zy� "bebechy" modu逝 silnikowego do VECTORa (zdj璚ia jak dobrze "p鎩dzie" pod koniec tygodnia), ale r璚e mi opad造 po doniesieniu o 鄉iertelnym wypadku w Krakowie (patrz: http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=4707) i chyba ju� dzisiaj roboty nie "popchn�" do przodu - do tego stopnia jestem przygn瑿iony i "zdo這wany". I nie chodzi mi tu o to, 瞠 KTO� zgin掖, cho� to wielka tragedia i nieszcz窷cie dla bliskich, ale o to, 瞠 taki wypadek (by� mo瞠 wynikaj帷y z bezmy郵no軼i ludzkiej) mo瞠 wyrz康zi� wiele szkody dla rozwoju amatorskiego rakietnictwa polskiego (nie wspomn� ju� o mi這郾ikach "czystej" pirotechniki). Obym nie by� prorokiem "z貫go"
Pozdr. J |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Pon Sie 02, 2004 7:50 pm Temat postu: Re: Rakieta GROM |
|
|
| eltopsj napisa�: | | ......taki wypadek (by� mo瞠 wynikaj帷y z bezmy郵no軼i ludzkiej) mo瞠 wyrz康zi� wiele szkody dla rozwoju amatorskiego rakietnictwa polskiego (nie wspomn� ju� o mi這郾ikach "czystej" pirotechniki). Obym nie by� prorokiem "z貫go"..... |
Nie s康z�. Zycie idzie do przodu. Trzeba przez chwil� si� zatrzyma�, zaduma� nad losem i i嗆 dalej. A jak upadniesz, to trzeba si� podnie嗆 bo tak trzeba. Cho熲y dla bliskich. W豉郾ie s逝cham Morwy "砰c nie umiera�". Lubi� te piosenk�. Cz瘰to jej s逝cham. Kolejne SR GROM gotowe. Teraz b璠� nie co ostro積iejeszy .
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Sie 03, 2004 6:53 pm Temat postu: Re: Rakieta GROM |
|
|
| eltopsj napisa�: | .....安ietna robota (jak zwykle ) pirotechman. Wida� r瘯� prawdziwego fachowca-praktyka |
Napisze po "ameryka雟ku" . Masz racj�
Procedura odbiorcza - SR "GROM_PE_320g_800gFI8". Do odbioru przedstawi貫m dwa SR firmy Rocket Motor Company
Losowo wybra貫m prawy. I spalam jego statycznie.
Widok w czasie pracy
FILM
W zwi您ku z wypadkiem zastosowa貫m d逝窺zy kabel i SR teraz wsadzam w grub� rur� papierow� ( tu kolor niebieski ). Luz silniku w rurze oko這 p馧 cm z ka盥ej strony.
Mam wi璚 ju� SR do rakiety GROM . Kolejne w drodze.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Paul S
|
Wys豉ny: Wto Sie 03, 2004 7:08 pm Temat postu: |
|
|
Hallo Pyrotechmann,
Dobra robota! Szkoda, ze to tylko proby statyczne. Koniecznie musisz ten silnik wyprobowac w rakiecie.
Jakie wymiary ma ten silnik? Na poczatku listopada przyjezdzam do Polski - moze odpalimy jedna?
Paul |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Sie 03, 2004 7:18 pm Temat postu: |
|
|
| Paul S napisa�: | .... Koniecznie musisz ten silnik wyprobowac w rakiecie.
Jakie wymiary ma ten silnik? Na poczatku listopada przyjezdzam do Polski - moze odpalimy jedna? |
Pisze wyzej Paul, 瞠 silnik jest do rakiety Grom a to "dzia趾a" Jurka . Napisz co chesz to Ci zrobi�. Ch皻nie do siebie zaprosz� cho� mieszkam w bloku bo jestem marny bezmesmen . Ale poligon mam, 穎n� mam wyrozumia陰 wi璚 zapraszam
Pozdr. A
PS. Fi kryt. dyszy 8 mm, d�. silnika 27cm, fi silnika 55, waga ca趾owita 800 gram, waga paliwa 320 gram. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|