|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
eltopsj

Do陰czy�: 22 Cze 2003 Posty: 367
|
Wys豉ny: Wto Lip 13, 2004 6:21 pm Temat postu: Rakieta VECTOR X-01 |
|
|
Witam serdecznie!
Chcia貫m Wam pokaza� moje najnowsze "wypociny", kt鏎e s� nast瘼stwem wcze郾iejszych post闚, w kt鏎ych to pisa貫m na temat urz康ze� radiowych mo磧iwych do zastosowania w rakietach.
Przedstawiam pierwsz� z serii rakiet�:
VECTOR X-01 kaliber 100, d逝go嗆 2300 (wymiary oczywi軼ie w mm), ci篹ar startowy 3,8 kg z silnikiem klasy Szoker (produced by pirotechman - RMC)
Oto projekt wygenerowany przez SpaceCad3:
... a to kilka rzut闚 3D rakiety:
Zadaniem serii Vector闚 b璠zie testowanie r騜nych urz康ze� elektronicznych przeznaczonych do rakiet, a szczeg鏊nie radiowych (zdalnego sterowania), oraz sprawdzenie w "warunkach bojowych" silnik闚 pirotechmana (no bo szkoda, 瞠by ci庵le nap璠za造 Matk� Ziemi� )
Rakieta, a 軼i郵ej jej "skorupa" jest ju� gotowa, mo瞠 jeszcze dzisiaj uda mi si� wrzuci� jej zdj璚ia (w rzeczywisto軼i wykonana jest w kolorystyce czarno-czerwonej).
Pozdr. J
PS Uprzedzam wszelkie pytania - szczeg馧owy opis rozwi您a� technicznych uka瞠 si� na pewno w serwisie Rocket Motor Company (link do RMC patrz w tek軼ie postu, troszk� wy瞠j), oraz w moim serwisie (link patrz ni瞠j). |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Lip 13, 2004 9:01 pm Temat postu: Re: Rakieta VECTOR X-01 |
|
|
| eltopsj napisa�: | ....Przedstawiam pierwsz� z serii rakiet�:
VECTOR X-01 kaliber 100, d逝go嗆 2300 .........Oto projekt wygenerowany przez SpaceCad3:......Zadaniem serii Vector闚 b璠zie testowanie r騜nych urz康ze� elektronicznych ......oraz sprawdzenie w "warunkach bojowych" silnik闚 pirotechmana |
Witam
1. Lubi� to bo mam dopinkg do pracy
2. Projekty na ekranie kompa zawsze pi瘯nie wygl康aj�
3. Mam stracha przed takim wyzwaniem . Ale towarzysze dam 400 % normy .
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

|
Wys豉ny: Wto Lip 13, 2004 9:44 pm Temat postu: Re: Rakieta VECTOR X-01 |
|
|
Witam serdecznie!
| Pyrotechman napisa�: | ... 2. Projekty na ekranie kompa zawsze pi瘯nie wygl康aj� ... |
... mam nadziej�, 瞠 ten rzeczywisty wizerunek nie jest gorszy od wirtualnego
Zdjecia nie wysz造 najlepiej (robione napr璠ce, w byle jakim otoczeniu i chyba co� z ich wywo豉niem by這 nie tak - za du篡 kontrast), ale ju� co� mo積a zobaczy�. Rakiet� VECTOR X-01 prezentuje m鎩 syn Tomek:
... na nast瘼nym zdj璚iu BlackBox (bedzie to uniwersalna konstrukcja stosowana we wszystkich rakietach - roz陰czalna z mo磧iwo軼i� prze這瞠nia do dowolnej rakiety) w kt鏎ym bedzie zamontowana elektronika. Wida� koncentryczne gniazda do anten radiowych, z陰cze DB25 do pod陰czenia zasilania i czujnik闚. Z ty逝 jest zamontowane, niewidoczne na zdjeciu, gniazdo DB9 do pod陰czenia zap這nnik闚 elektrycznych i serwomechanizm闚. BalckBox bedzie montowany na gumowych amartyzatorach wewn徠rz rakiety, co mam nadziej� w przypadku ladowania na "pysku" pozwoli uchroni� przed "dezintegracj�" przynajmiej niekt鏎e podzespo造 elektroniczne. Na tak� okoliczno嗆 zosta豉 r闚nie� przewidziana g這wica pierwszego Vectora (st康 jej poka幡a d逝go嗆, nadaj帷a rakiecie ciekawy wygl康) - ma wewn皻rzn� kasetonow� konstrukcj�, umozliwiaj帷� na stopniow� kumulacj�, wytracanie energii p璠u w czasie impaktu.
Na razie tyle
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Paul S
Do陰czy�: 24 Lis 2003 Posty: 252
|
Wys豉ny: Wto Lip 13, 2004 10:01 pm Temat postu: |
|
|
Hallo eltopsj,
Piekna rakietka- o przepraszam RAKIETA ! Prawie 4 kg oderwac od ziemi i to jeszcze na odpowiednia wysokosc to juz jest male WYZWANIE ! ....- dla Pyrotechmana Tu juz jest potrzebny silnik min. klasy "H" , ale bardziej interesuje mnie jej wyposazenie, elektronika. Mysle, ze cos napiszesz na ten temat?
No coz zycze powodzenia, zamiar bardzo ambitny!!!
Pozdrawiam pelen uznania
Paul |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MICHA�
Do陰czy�: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk康: Centralna Polska
|
Wys豉ny: Wto Lip 13, 2004 10:02 pm Temat postu: |
|
|
Eltopsj, Ale 豉dniutka rakieta miedzy kontynetalna i bardzo droga zapewne Najbardziej podoba mi sie Wszytko a szczegulnie jej wymiary Cieakawi mnie z jakich materia這w jest wykonany model?
Gratulacje!
Pozdr. M. _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
morus
Do陰czy�: 04 Cze 2004 Posty: 20
|
Wys豉ny: Wto Lip 13, 2004 10:12 pm Temat postu: |
|
|
NO TO JEST RAKIETA!!
Wtam,jest przepi瘯na wida� tu du篡 nak豉d pracy i pewnie troch� kasy.
Podobnie jak Paul S jestem ciekawy elektroniki zawartej w tym magicznym pude貫czku oraz dzia豉nia tych hamulc闚 oraz sworzni pirotech.
Gratuluj� i pozdrawiam. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Wto Lip 13, 2004 10:54 pm Temat postu: |
|
|
No, chyba najwi瘯sza polska amatorska rakieta. Ma這 ze sto趾a nie spad貫m. Ale mam pytanko: z czego wynikaj� lotki na drugim cz這nie? Czy瘺y po odrzuceniu silnika mia� on sam kontynuowa� lot, co� a'la konstrukcje z grotem?
Pirotechman, spisz si� !!! Silniczek do takiego cacka te� powinien by� cackiem. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Lip 14, 2004 7:04 am Temat postu: |
|
|
| jaskiniowiec napisa�: | | ......Pirotechman, spisz si� !!! Silniczek do takiego cacka te� powinien by� cackiem. |
Powinien prawid這wo zadzia豉� ale nie ukrywam , w wygl康 te� serce w這輳 i Wam poka輳 . Pi瘯na praca. Mniejsze jednak o wygl康 ( te� wa積y ) ale "bebechy" . Niestety prawda wyjdzie na jaw ile warte s� moje silniki . Na wszelki wypadek zrobi� ich kilka i na poligonie przed startem dodtakowo przetestujemy. Wszystko musi byc w miar� pewne. No i elektronika Jurka te� "musi" zadzia豉� . Ponadto. Nie kryje si� z tym co robi� . Staram si� tylko nie stwarza� 瘸dnych zagro瞠�. Dlatego jesli znajd� dobry poligon, podpisz� z ch這pem umow� na jego u篡cie to kto wie czy TVN nie zaprosz� . A czy skorzystaj� ich sprawa. Wg mnie te�, w Polsce nie trzeba zezwolenia jakiej� Komisji Kontoli Lotu na start takiej rakiety. Jak bym si� myli� to prosz� o info.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MICHA�
Do陰czy�: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk康: Centralna Polska
|
Wys豉ny: Sro Lip 14, 2004 9:24 am Temat postu: |
|
|
Najlepiej zadzwonic i sie zapytac o te zezwolenia
Mam jescze takie ma貫 pytanko, kiedy jest przewidywany start rakiety?
(wiem ze prace jescze nie sa ukonczone nad silnikim ale.. ) _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
υdygin

Do陰czy�: 22 Maj 2004 Posty: 277
|
Wys豉ny: Sro Lip 14, 2004 10:39 am Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | kto wie czy TVN nie zaprosz� |
z tym TVN to by� 瘸rt? im zalezy tylko na "sensacji" typu "znowu pod這zyli bo帳e...itp" w徠pie czy by sie zgodzili...
chocia� z drugiej stony DOBRZE by這 by "powoli" u鈍iadamia� (nieu鈍iadomione) Polskie spo貫cz瘽stwo-pokaza� 瞠 piro-to nie tylko "bomby itp." ale te� BEZPIECZNA(jesli sie wykozystuje wiedze piro.z rozumem) 鈍ietna "zabawa"...
-ca趾iem niez造 pomys� !
POZDRAWIAM _________________ Nieskonczony jest wszechswiat i ludzka glupota choc co do tego pierwszego nie mam pewnosci A.E. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk康: Krak闚
|
Wys豉ny: Sro Lip 14, 2004 9:25 pm Temat postu: |
|
|
Pomimo, 瞠 nie przepadam za TVN (par� razy mi si� narazili ), to generalnie poinformowa� media (mo瞠 teleexpress w ramach ludzi pozytywnie zakr璚onych ) nie wydaje mi si� z造m pomys貫m. To mo瞠 zrzucic troszk� nimb tajemniczo軼i i traktowania mi這郾ik闚 amatorskich rakiet jak terroryst闚. Osobi軼ie jestem za, przecie� macie si� czym pochwali�. U豉twi to mo瞠 co nieco ewentualne za這瞠nie kiedy� jakiego� stowarzyszenia, je郵i b璠zie taka wola.
Co do silnika, to wiem, 瞠 to problem, ale tym razem naprawd� potrzebne by by這 sprawdzenie go na hamowni, cho熲y jakiej� prymitywnej. (vide - narta Morusa).
Co do przestrzeni powietrznej, to nie znam dobrze szczeg馧闚, ale w przestrzeni s� okre郵one strefy i tory lotu. Trzeba by sprawdzi�, czy nad poligonem nie ma tras lot闚 jaki� samolat闚. Og鏊nie do 100 m jest strefa dzika. Mo瞠 dzia� si� wszystka. Potem s� inne strefy a ich wysoko嗆 jest zale積a od terenu. Generalnie przy wysokich pu豉pach tak� rzecz jak start powinno si� zg豉sza� i dosta� pozwolenie na podstawie odczyt闚 radaru ze stacji nadzoru kt鏎a dany teren ma pod swoj� piecz�. Niestety, co do szczeg馧闚, procedury zg豉szania i legalno軼i, to nie mam poj璚ia, ale powinno to by� do zrobienia, poniewa� r騜nej ma軼i pokazy lotnicze, pirotechniczne czy puszczanie balon闚 s� robione, czyli da si� to zrobi�. Ze swej strony spr鏏uj� dorwa� si� do jaki� konkret闚 w tym temacie. Jak co� si� dowiem co� wi璚ej, dam zna�. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
leszek
Do陰czy�: 27 Sty 2003 Posty: 102 Sk康: TORU�
|
Wys豉ny: Sro Lip 14, 2004 9:39 pm Temat postu: |
|
|
Z rozmowy z w豉軼icielem firmy typu sporty extremalne (balony, zorbing, paint-ball) dowiedzia貫m sie 瞠 musz� uzgadnia� loty powy瞠j 500 m, ale czy to prawda...? nie wiem (przy okazji - lot godzinny dla 3 os. kosztuje 1500 PLN)
Pozdr. L. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
piroman

Do陰czy�: 16 Cze 2004 Posty: 244
|
Wys豉ny: Sro Lip 14, 2004 9:40 pm Temat postu: |
|
|
Kurcz�
Eltopsj, zatka這 mnie opisz troch� tej elektroniki pok豉dowej bo mo瞠 by� ciekawie... Co konkretnie ta elektronika ma robi�?Zmierzy� wysoko嗆 zapewne no i najwa積iejsze... odpali� spadochron mam racj�?Napisz co� jeszcze nt tego projektu. Pirotechman mam nadzieje 瞠 przy這篡sz sie do tych silnik闚
Pzdrawiam _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

|
Wys豉ny: Sro Lip 14, 2004 9:51 pm Temat postu: Rakieta VECTOR X-01 |
|
|
Witam serdecznie!
Na wst瘼ie chcia豚ym dobitnie zaznaczy�, 瞠 celem programu MARCONI-VECTOR nie jest bicie jakich� rekord闚, czy szukanie innowacyjnych rozwi您a� konstrukcyjnych. Wszystkie zastosowane tu opracowania s� znane zar闚no w du篡m jak i ma造m rakietnictwie, tyle, 瞠 w ma造m rzadziej stosowane ze wzgl璠u na spor� pracoch這nno嗆 wykonania. VECTORy b璠� typowymi rakietami "soft-startowymi" - jak to okre郵am , czyli pokazowo-testowymi, a wi璚 bez 瘸dnych "fajerwerk闚" (no chyba, 瞠 si� przytrafi - odpuka� w niemalowane - na starcie ).
Konstrukcja, kt鏎� widzicie na zdj璚iach to dopiero "skorupa" - jeszcze nie rakieta (dlaczego uzywam takiego okre郵enia - wyja郾i si� w dalszej cz窷ci postu), a wi璚 czeka mnie jeszcze sporo pracy przy wewn皻rznych "bebechach" , jak to okre郵i� Arek. Bior帷 dodatkowo pod uwag� moje mo磧iwo軼i czasowe, pierwszy (i mo瞠 nie ostatni ) start odb璠zie si� jeszcze nie szybko. Czy start b璠zie mia� charakter szerszego pokazu ? Trudno mi w tej chwili powiedzie� - to b璠zie zale瘸這 nie tylko ode mnie. Na pewno wszystkie urz康zenia, zar闚no elektroniczne jak i pirotechniczne zamontowane w Vectorze b璠� kilkakrotnie testowane "statycznie" przed g堯wnym startem. W tej chwili nie chc� si� rozpisywa� o rozwiazaniach technicznych, gdy� wiele z nich jest jeszcze w trakcie prac konstrukcyjno-projektowych. Jestem przede wszystkim praktykiem, a wi璚 lubi� m闚i� o konkretach - je郵i te konkrety b璠� to na pewno razem z Arkiem skonsultujemy je z Wami. Obiecuj�, 瞠 dowiecie si� wszystkiego, co jest zwi您ane z projektem, a co b璠zie godne i warte uwagi.
Zdaj帷 sobie spraw� z tego, 瞠 mo瞠 Was "z瞠ra� ciekawo嗆" (mnie by na pewno z瞠ra豉 ) , uchyl� na razie "r帳ka tajemnicy" na temat konstrukcji mechanicznej rakiety. Wyja郾i si� dlaczego m闚i貫m o "skorupie". Ot騜 te wewn皻rzne "bebechy" (pomijaj帷 urz康zenia tam zamontowane) to co� w rodzaju a簑rowego szkieletu wykonanego technik� wr璕owo-d德igarow�. Po odkr璚eniu paru 鈔ub "skorupa" rakiety b璠zie 軼i庵ana ze szkieletu (zar闚no modu逝 rakiety jak i silnikowego). Takie rozwi您anie daje dobr� wytrzyma這嗆 i lekko嗆 konstrukcji przy niezbyt grubym poszyciu, oraz doskona造 dost瘼 do zamontowanych wewn徠rz urz康ze�. Fakt, 瞠 konstrukcja taka jest pracoch這nna, ale czego nie robi si� dla wiedzy. A tak swoj� drog� to musz� si� Wam przyzna�, 瞠 mnie bardziej "kr璚i" sam akt tworzenia, ni� jego p騧niejsze reperkusje (tu nasuwa sie oczywista analogia , pewnie domyslacie si� jaka )
| jaskiniowiec napisa�: | | Ze swej strony spr鏏uj� dorwa� si� do jaki� konkret闚 w tym temacie. Jak co� si� dowiem co� wi璚ej, dam zna�. |
... tak dobrze by這by wyja郾i� w ko鎍u te w徠pliwo軼i. Czuj� "przez sk鏎�", 瞠 pozwolenie jest konieczne w przypadku przekraczania okre郵onych wysoko軼i, ale jakie s� warunki uzyskania takiego zezwolenia Je郵i znajdziesz jaskiniowiec jakie� konkrety (bo ja naprawd� nie mam czasu na szukanie) to przedstaw te materia造, mo瞠 w dziale inne, a tu daj tylko link. Informacje te na pewno b璠� przydatne dla wszystkich.
Pozdr. J
PS Dzi瘯uj� WSZYSTKIM za zainteresowanie i s這wa uznania. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Paul S
|
Wys豉ny: Czw Lip 15, 2004 5:31 pm Temat postu: |
|
|
Hallo eltopsj,
| Cytat: | | Bior帷 dodatkowo pod uwag� moje mo磧iwo軼i czasowe, pierwszy (i mo瞠 nie ostatni ) start odb璠zie si� jeszcze nie szybko. |
Tak, to jest rowniez moj problem i z pewnoscia wielu z nas!
Planowalem przyjechac do Polski w lecie - projekt HIPERSONAL- ale do tego z pewnoscia nie dojdzie , gdyz projekt ten wymaga jeszcze dopracowania. Z drugiej strony moze to i lepiej, moze do tego czasu znajdzie sie wiecej chetnych ktorzy beda mieli cos do odpalenia. Ja z mojej strony buduje rakiete do silnika PSKS 170 H WU ktory zamierzam przetestowac oraz rowniez odpalic przy tej okazji.
Paul |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

|
Wys豉ny: Czw Lip 15, 2004 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie!
| Paul S napisa�: | | Ja z mojej strony buduje rakiete do silnika PSKS 170 H WU ktory zamierzam przetestowac oraz rowniez odpalic przy tej okazji. |
... mam nadziej�, 瞠 przedstawisz nam sw鎩 projekt rakiety do silnika PSKS 170 H. Twoje prace Paul S s� doskonale wykonane. A� mi這 na nie popatrze�.
Pozdr. J |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Lip 15, 2004 8:03 pm Temat postu: |
|
|
Witam
A no teraz SR robie tak.
Minimum dwie sztuki jak tu :
Bior� losowo jeden i spalam jego statycznie
Wynik OK
Jeden SR dla Jurka juz mam. W 3 dni , nowa konstrukcja
Ci篹ar paliwa 600 Gram, ci篹ar ca趾owity SR 1400 Gram
Pozdr. A
Film ca造 wejdzie jutro |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Paul S
|
Wys豉ny: Czw Lip 15, 2004 9:00 pm Temat postu: |
|
|
Hallo Pyrotechman,
LADNIE,LADNIE !!!! Widze , ze nie proznujesz! Gratulacje!
Jezeli chodzi o sam efekt spalania to SUPER tylko
| Cytat: | | Ci篹ar paliwa 600 Gram, ci篹ar ca趾owity SR 1400 Gram |
jaka sile ciagu daje ten silnik? To sa niezbedne wielkosci do optymalizacji takich projektow. Ten problem mam tez dlatego od przyszlego tygodnia zaczynam budowac hamownie ( mechaniczna - na sprezyny) ktora pozwoli mi przynajmniej w przyblizeniu okreslic parametry silnika.
Paul |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
eltopsj

|
Wys豉ny: Czw Lip 15, 2004 9:02 pm Temat postu: Rakieta VECTOR X-01 |
|
|
Witam serdecznie!
Robi wra瞠nie . No c騜, widz�, 瞠 Arek ma ju� z g鏎ki, a przede mn� jeszcze Himalaje
| Paul S napisa�: | | Ten problem mam tez dlatego od przyszlego tygodnia zaczynam budowac hamownie |
... tak, hamownia jest konieczna, na oko to mo積a robi� tylko baaardzo przyblizone szacowania. My郵�, a nawet jestem pewien, 瞠 pirotechman r闚nie� b璠zie mia� nied逝go swoj� hamowni� .
Pozdr. J
Ostatnio zmieniony przez eltopsj dnia Czw Lip 15, 2004 9:21 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Lip 15, 2004 9:09 pm Temat postu: |
|
|
| Paul S napisa�: | | ............ jaka sile ciagu daje ten silnik? ........od przyszlego tygodnia zaczynam budowac hamownie ( mechaniczna - na sprezyny)....... |
Nie wiem . Moge tylko szacowa� i szacuj� na 12 kG maks. Te� zabieram si� z Jurkiem za hamowni�. Moje to cz窷� mechaniczna, "druty" - Jurek
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|
|
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚 Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚 Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚 Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum
|