Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Rakieta VECTOR X-01
Id� do strony 1, 2, 3  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
eltopsj

Do陰czy�: 22 Cze 2003

PostWys豉ny: Wto Lip 13, 2004 6:21 pm    Temat postu: Rakieta VECTOR X-01 Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Chcia貫m Wam pokaza� moje najnowsze "wypociny", kt鏎e s� nast瘼stwem wcze郾iejszych post闚, w kt鏎ych to pisa貫m na temat urz康ze� radiowych mo磧iwych do zastosowania w rakietach.

Przedstawiam pierwsz� z serii rakiet�:

VECTOR X-01 kaliber 100, d逝go嗆 2300 (wymiary oczywi軼ie w mm), ci篹ar startowy 3,8 kg z silnikiem klasy Szoker (produced by pirotechman - RMC)

Oto projekt wygenerowany przez SpaceCad3:

... a to kilka rzut闚 3D rakiety:

Zadaniem serii Vector闚 b璠zie testowanie r騜nych urz康ze� elektronicznych przeznaczonych do rakiet, a szczeg鏊nie radiowych (zdalnego sterowania), oraz sprawdzenie w "warunkach bojowych" silnik闚 pirotechmana (no bo szkoda, 瞠by ci庵le nap璠za造 Matk� Ziemi� Wink )
Rakieta, a 軼i郵ej jej "skorupa" jest ju� gotowa, mo瞠 jeszcze dzisiaj uda mi si� wrzuci� jej zdj璚ia (w rzeczywisto軼i wykonana jest w kolorystyce czarno-czerwonej).

Pozdr. J
PS Uprzedzam wszelkie pytania - szczeg馧owy opis rozwi您a� technicznych uka瞠 si� na pewno w serwisie Rocket Motor Company (link do RMC patrz w tek軼ie postu, troszk� wy瞠j), oraz w moim serwisie (link patrz ni瞠j).
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Lip 13, 2004 9:01 pm    Temat postu: Re: Rakieta VECTOR X-01 Odpowiedz z cytatem

eltopsj napisa�:
....Przedstawiam pierwsz� z serii rakiet�:
VECTOR X-01 kaliber 100, d逝go嗆 2300 .........Oto projekt wygenerowany przez SpaceCad3:......Zadaniem serii Vector闚 b璠zie testowanie r騜nych urz康ze� elektronicznych ......oraz sprawdzenie w "warunkach bojowych" silnik闚 pirotechmana

Witam Shocked

1. Lubi� to bo mam dopinkg do pracy Wink

2. Projekty na ekranie kompa zawsze pi瘯nie wygl康aj� Wink

3. Mam stracha przed takim wyzwaniem Rolling Eyes . Ale towarzysze dam 400 % normy Wink .

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
eltopsj

PostWys豉ny: Wto Lip 13, 2004 9:44 pm    Temat postu: Re: Rakieta VECTOR X-01 Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Pyrotechman napisa�:
... 2. Projekty na ekranie kompa zawsze pi瘯nie wygl康aj� Wink ...

... mam nadziej�, 瞠 ten rzeczywisty wizerunek nie jest gorszy od wirtualnego Wink

Zdjecia nie wysz造 najlepiej (robione napr璠ce, w byle jakim otoczeniu i chyba co� z ich wywo豉niem by這 nie tak - za du篡 kontrast), ale ju� co� mo積a zobaczy�. Rakiet� VECTOR X-01 prezentuje m鎩 syn Tomek:

... na nast瘼nym zdj璚iu BlackBox (bedzie to uniwersalna konstrukcja stosowana we wszystkich rakietach - roz陰czalna z mo磧iwo軼i� prze這瞠nia do dowolnej rakiety) w kt鏎ym bedzie zamontowana elektronika. Wida� koncentryczne gniazda do anten radiowych, z陰cze DB25 do pod陰czenia zasilania i czujnik闚. Z ty逝 jest zamontowane, niewidoczne na zdjeciu, gniazdo DB9 do pod陰czenia zap這nnik闚 elektrycznych i serwomechanizm闚. BalckBox bedzie montowany na gumowych amartyzatorach wewn徠rz rakiety, co mam nadziej� w przypadku ladowania na "pysku" pozwoli uchroni� przed "dezintegracj�" przynajmiej niekt鏎e podzespo造 elektroniczne. Na tak� okoliczno嗆 zosta豉 r闚nie� przewidziana g這wica pierwszego Vectora (st康 jej poka幡a d逝go嗆, nadaj帷a rakiecie ciekawy wygl康) - ma wewn皻rzn� kasetonow� konstrukcj�, umozliwiaj帷� na stopniow� kumulacj�, wytracanie energii p璠u w czasie impaktu.

Na razie tyle Cool

Powr鏒 do g鏎y
Paul S

Do陰czy�: 24 Lis 2003

PostWys豉ny: Wto Lip 13, 2004 10:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hallo eltopsj,
Piekna rakietka- o przepraszam RAKIETA ! Prawie 4 kg oderwac od ziemi i to jeszcze na odpowiednia wysokosc to juz jest male WYZWANIE ! ....- dla Pyrotechmana Wink Tu juz jest potrzebny silnik min. klasy "H" , ale bardziej interesuje mnie jej wyposazenie, elektronika. Mysle, ze cos napiszesz na ten temat?
No coz zycze powodzenia, zamiar bardzo ambitny!!!

Pozdrawiam pelen uznania
Paul
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
MICHA�

Do陰czy�: 22 Lip 2003
Sk康: Centralna Polska

PostWys豉ny: Wto Lip 13, 2004 10:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Eltopsj, Ale 豉dniutka rakieta miedzy kontynetalna Wink i bardzo droga zapewne Cool Najbardziej podoba mi sie Wszytko Very Happy a szczegulnie jej wymiary Smile Cieakawi mnie z jakich materia這w jest wykonany model?
Gratulacje!

Pozdr. M.

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora Adres AIM
morus

Do陰czy�: 04 Cze 2004

PostWys豉ny: Wto Lip 13, 2004 10:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

NO TO JEST RAKIETA!!

Wtam,jest przepi瘯na wida� tu du篡 nak豉d pracy i pewnie troch� kasy.
Podobnie jak Paul S jestem ciekawy elektroniki zawartej w tym magicznym pude貫czku oraz dzia豉nia tych hamulc闚 oraz sworzni pirotech.

Gratuluj� i pozdrawiam.
Powr鏒 do g鏎y
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Wto Lip 13, 2004 10:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No, chyba najwi瘯sza polska amatorska rakieta. Ma這 ze sto趾a nie spad貫m. Ale mam pytanko: z czego wynikaj� lotki na drugim cz這nie? Czy瘺y po odrzuceniu silnika mia� on sam kontynuowa� lot, co� a'la konstrukcje z grotem?
Pirotechman, spisz si� !!! Silniczek do takiego cacka te� powinien by� cackiem.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Lip 14, 2004 7:04 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaskiniowiec napisa�:
......Pirotechman, spisz si� !!! Silniczek do takiego cacka te� powinien by� cackiem.

Powinien prawid這wo zadzia豉� ale nie ukrywam , w wygl康 te� serce w這輳 i Wam poka輳 Rolling Eyes . Pi瘯na praca. Mniejsze jednak o wygl康 ( te� wa積y ) ale "bebechy" Shocked . Niestety prawda wyjdzie na jaw ile warte s� moje silniki Razz . Na wszelki wypadek zrobi� ich kilka i na poligonie przed startem dodtakowo przetestujemy. Wszystko musi byc w miar� pewne. No i elektronika Jurka te� "musi" zadzia豉� Wink . Ponadto. Nie kryje si� z tym co robi� Exclamation . Staram si� tylko nie stwarza� 瘸dnych zagro瞠�. Dlatego jesli znajd� dobry poligon, podpisz� z ch這pem umow� na jego u篡cie to kto wie czy TVN nie zaprosz� Rolling Eyes . A czy skorzystaj� ich sprawa. Wg mnie te�, w Polsce nie trzeba zezwolenia jakiej� Komisji Kontoli Lotu na start takiej rakiety. Jak bym si� myli� to prosz� o info.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
MICHA�

Do陰czy�: 22 Lip 2003
Sk康: Centralna Polska

PostWys豉ny: Sro Lip 14, 2004 9:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najlepiej zadzwonic i sie zapytac o te zezwolenia Wink
Mam jescze takie ma貫 pytanko, kiedy jest przewidywany start rakiety?
(wiem ze prace jescze nie sa ukonczone nad silnikim ale.. Cool )

WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora Adres AIM
υdygin

Do陰czy�: 22 Maj 2004

PostWys豉ny: Sro Lip 14, 2004 10:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
kto wie czy TVN nie zaprosz�

z tym TVN to by� 瘸rt? im zalezy tylko na "sensacji" typu "znowu pod這zyli bo帳e...itp" w徠pie czy by sie zgodzili...

chocia� z drugiej stony DOBRZE by這 by "powoli" u鈍iadamia� (nieu鈍iadomione) Polskie spo貫cz瘽stwo-pokaza� 瞠 piro-to nie tylko "bomby itp." ale te� BEZPIECZNA(jesli sie wykozystuje wiedze piro.z rozumem) 鈍ietna "zabawa"...

-ca趾iem niez造 pomys� ! Wink

POZDRAWIAM

jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Sro Lip 14, 2004 9:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomimo, 瞠 nie przepadam za TVN (par� razy mi si� narazili ), to generalnie poinformowa� media (mo瞠 teleexpress w ramach ludzi pozytywnie zakr璚onych Razz ) nie wydaje mi si� z造m pomys貫m. To mo瞠 zrzucic troszk� nimb tajemniczo軼i i traktowania mi這郾ik闚 amatorskich rakiet jak terroryst闚. Osobi軼ie jestem za, przecie� macie si� czym pochwali�. U豉twi to mo瞠 co nieco ewentualne za這瞠nie kiedy� jakiego� stowarzyszenia, je郵i b璠zie taka wola.
Co do silnika, to wiem, 瞠 to problem, ale tym razem naprawd� potrzebne by by這 sprawdzenie go na hamowni, cho熲y jakiej� prymitywnej. (vide - narta Morusa).
Co do przestrzeni powietrznej, to nie znam dobrze szczeg馧闚, ale w przestrzeni s� okre郵one strefy i tory lotu. Trzeba by sprawdzi�, czy nad poligonem nie ma tras lot闚 jaki� samolat闚. Og鏊nie do 100 m jest strefa dzika. Mo瞠 dzia� si� wszystka. Potem s� inne strefy a ich wysoko嗆 jest zale積a od terenu. Generalnie przy wysokich pu豉pach tak� rzecz jak start powinno si� zg豉sza� i dosta� pozwolenie na podstawie odczyt闚 radaru ze stacji nadzoru kt鏎a dany teren ma pod swoj� piecz�. Niestety, co do szczeg馧闚, procedury zg豉szania i legalno軼i, to nie mam poj璚ia, ale powinno to by� do zrobienia, poniewa� r騜nej ma軼i pokazy lotnicze, pirotechniczne czy puszczanie balon闚 s� robione, czyli da si� to zrobi�. Ze swej strony spr鏏uj� dorwa� si� do jaki� konkret闚 w tym temacie. Jak co� si� dowiem co� wi璚ej, dam zna�.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
leszek

Do陰czy�: 27 Sty 2003
Sk康: TORU�

PostWys豉ny: Sro Lip 14, 2004 9:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z rozmowy z w豉軼icielem firmy typu sporty extremalne (balony, zorbing, paint-ball) dowiedzia貫m sie 瞠 musz� uzgadnia� loty powy瞠j 500 m, ale czy to prawda...? nie wiem (przy okazji - lot godzinny dla 3 os. kosztuje 1500 PLN)
Pozdr. L.
Powr鏒 do g鏎y
piroman

Do陰czy�: 16 Cze 2004

PostWys豉ny: Sro Lip 14, 2004 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurcz� Shocked
Eltopsj, zatka這 mnie Shocked opisz troch� tej elektroniki pok豉dowej bo mo瞠 by� ciekawie... Co konkretnie ta elektronika ma robi�?Zmierzy� wysoko嗆 zapewne no i najwa積iejsze... odpali� spadochron mam racj�?Napisz co� jeszcze nt tego projektu. Pirotechman mam nadzieje 瞠 przy這篡sz sie do tych silnik闚 Smile
Pzdrawiam

PostWys豉ny: Sro Lip 14, 2004 9:51 pm    Temat postu: Rakieta VECTOR X-01 Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Na wst瘼ie chcia豚ym dobitnie zaznaczy�, 瞠 celem programu MARCONI-VECTOR nie jest bicie jakich� rekord闚, czy szukanie innowacyjnych rozwi您a� konstrukcyjnych. Wszystkie zastosowane tu opracowania s� znane zar闚no w du篡m jak i ma造m rakietnictwie, tyle, 瞠 w ma造m rzadziej stosowane ze wzgl璠u na spor� pracoch這nno嗆 wykonania. VECTORy b璠� typowymi rakietami "soft-startowymi" - jak to okre郵am , czyli pokazowo-testowymi, a wi璚 bez 瘸dnych "fajerwerk闚" (no chyba, 瞠 si� przytrafi - odpuka� w niemalowane - na starcie Rolling Eyes ).
Konstrukcja, kt鏎� widzicie na zdj璚iach to dopiero "skorupa" - jeszcze nie rakieta (dlaczego uzywam takiego okre郵enia - wyja郾i si� w dalszej cz窷ci postu), a wi璚 czeka mnie jeszcze sporo pracy przy wewn皻rznych "bebechach" Wink , jak to okre郵i� Arek. Bior帷 dodatkowo pod uwag� moje mo磧iwo軼i czasowe, pierwszy (i mo瞠 nie ostatni Wink ) start odb璠zie si� jeszcze nie szybko. Czy start b璠zie mia� charakter szerszego pokazu ? Trudno mi w tej chwili powiedzie� - to b璠zie zale瘸這 nie tylko ode mnie. Na pewno wszystkie urz康zenia, zar闚no elektroniczne jak i pirotechniczne zamontowane w Vectorze b璠� kilkakrotnie testowane "statycznie" przed g堯wnym startem. W tej chwili nie chc� si� rozpisywa� o rozwiazaniach technicznych, gdy� wiele z nich jest jeszcze w trakcie prac konstrukcyjno-projektowych. Jestem przede wszystkim praktykiem, a wi璚 lubi� m闚i� o konkretach - je郵i te konkrety b璠� to na pewno razem z Arkiem skonsultujemy je z Wami. Obiecuj�, 瞠 dowiecie si� wszystkiego, co jest zwi您ane z projektem, a co b璠zie godne i warte uwagi.
Zdaj帷 sobie spraw� z tego, 瞠 mo瞠 Was "z瞠ra� ciekawo嗆" Wink (mnie by na pewno z瞠ra豉 Confused ) , uchyl� na razie "r帳ka tajemnicy" na temat konstrukcji mechanicznej rakiety. Wyja郾i si� dlaczego m闚i貫m o "skorupie". Ot騜 te wewn皻rzne "bebechy" (pomijaj帷 urz康zenia tam zamontowane) to co� w rodzaju a簑rowego szkieletu wykonanego technik� wr璕owo-d德igarow�. Po odkr璚eniu paru 鈔ub "skorupa" rakiety b璠zie 軼i庵ana ze szkieletu (zar闚no modu逝 rakiety jak i silnikowego). Takie rozwi您anie daje dobr� wytrzyma這嗆 i lekko嗆 konstrukcji przy niezbyt grubym poszyciu, oraz doskona造 dost瘼 do zamontowanych wewn徠rz urz康ze�. Fakt, 瞠 konstrukcja taka jest pracoch這nna, ale czego nie robi si� dla wiedzy. A tak swoj� drog� to musz� si� Wam przyzna�, 瞠 mnie bardziej "kr璚i" sam akt tworzenia, ni� jego p騧niejsze reperkusje (tu nasuwa sie oczywista analogia Wink Very Happy , pewnie domyslacie si� jaka Question )

jaskiniowiec napisa�:
Ze swej strony spr鏏uj� dorwa� si� do jaki� konkret闚 w tym temacie. Jak co� si� dowiem co� wi璚ej, dam zna�.

... tak dobrze by這by wyja郾i� w ko鎍u te w徠pliwo軼i. Czuj� "przez sk鏎�", 瞠 pozwolenie jest konieczne w przypadku przekraczania okre郵onych wysoko軼i, ale jakie s� warunki uzyskania takiego zezwolenia Question Question Question Je郵i znajdziesz jaskiniowiec jakie� konkrety (bo ja naprawd� nie mam czasu na szukanie) to przedstaw te materia造, mo瞠 w dziale inne, a tu daj tylko link. Informacje te na pewno b璠� przydatne dla wszystkich.

Pozdr. J
PS Dzi瘯uj� WSZYSTKIM za zainteresowanie i s這wa uznania.
Powr鏒 do g鏎y
Paul S

PostWys豉ny: Czw Lip 15, 2004 5:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hallo eltopsj,
Cytat:
Bior帷 dodatkowo pod uwag� moje mo磧iwo軼i czasowe, pierwszy (i mo瞠 nie ostatni ) start odb璠zie si� jeszcze nie szybko.

Tak, to jest rowniez moj problem i z pewnoscia wielu z nas!
Planowalem przyjechac do Polski w lecie - projekt HIPERSONAL- ale do tego z pewnoscia nie dojdzie , gdyz projekt ten wymaga jeszcze dopracowania. Z drugiej strony moze to i lepiej, moze do tego czasu znajdzie sie wiecej chetnych ktorzy beda mieli cos do odpalenia. Ja z mojej strony buduje rakiete do silnika PSKS 170 H WU ktory zamierzam przetestowac oraz rowniez odpalic przy tej okazji.

Paul
Powr鏒 do g鏎y
eltopsj

PostWys豉ny: Czw Lip 15, 2004 7:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Paul S napisa�:
Ja z mojej strony buduje rakiete do silnika PSKS 170 H WU ktory zamierzam przetestowac oraz rowniez odpalic przy tej okazji.

... mam nadziej�, 瞠 przedstawisz nam sw鎩 projekt rakiety do silnika PSKS 170 H. Twoje prace Paul S s� doskonale wykonane. A� mi這 na nie popatrze�.

Pozdr. J
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Czw Lip 15, 2004 8:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

A no teraz SR robie tak
.

Minimum dwie sztuki jak tu :

Bior� losowo jeden i spalam jego statycznie

Wynik OK Razz

Jeden SR dla Jurka juz mam. W 3 dni , nowa konstrukcja Question Idea Exclamation Razz

Ci篹ar paliwa 600 Gram, ci篹ar ca趾owity SR 1400 Gram

Pozdr. A

Film ca造 wejdzie jutro
Powr鏒 do g鏎y
Paul S

PostWys豉ny: Czw Lip 15, 2004 9:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hallo Pyrotechman,
LADNIE,LADNIE !!!! Widze , ze nie proznujesz! Gratulacje!
Jezeli chodzi o sam efekt spalania to SUPER tylko
Cytat:
Ci篹ar paliwa 600 Gram, ci篹ar ca趾owity SR 1400 Gram

jaka sile ciagu daje ten silnik? To sa niezbedne wielkosci do optymalizacji takich projektow. Ten problem mam tez dlatego od przyszlego tygodnia zaczynam budowac hamownie ( mechaniczna - na sprezyny) ktora pozwoli mi przynajmniej w przyblizeniu okreslic parametry silnika.

Paul
Powr鏒 do g鏎y
eltopsj

PostWys豉ny: Czw Lip 15, 2004 9:02 pm    Temat postu: Rakieta VECTOR X-01 Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie!

Robi wra瞠nie Rolling Eyes . No c騜, widz�, 瞠 Arek ma ju� z g鏎ki, a przede mn� jeszcze Himalaje Confused

Paul S napisa�:
Ten problem mam tez dlatego od przyszlego tygodnia zaczynam budowac hamownie

... tak, hamownia jest konieczna, na oko to mo積a robi� tylko baaardzo przyblizone szacowania. My郵�, a nawet jestem pewien, 瞠 pirotechman r闚nie� b璠zie mia� nied逝go swoj� hamowni� Cool .

Pozdr. J

Ostatnio zmieniony przez eltopsj dnia Czw Lip 15, 2004 9:21 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Czw Lip 15, 2004 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paul S napisa�:
............ jaka sile ciagu daje ten silnik? ........od przyszlego tygodnia zaczynam budowac hamownie ( mechaniczna - na sprezyny).......

Nie wiem Rolling Eyes . Moge tylko szacowa� i szacuj� na 12 kG maks. Te� zabieram si� z Jurkiem za hamowni�. Moje to cz窷� mechaniczna, "druty" - Jurek Wink

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2, 3  Nast瘼ny
Strona 1 z 3

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum