Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie Lis 02, 2003 11:16 am Temat postu: Tuby na moździerze |
|
|
Mam pytanie. Będę odpalał większość ilość ładunków ( 2" shell-ki) i uzywam do tego własnych tub. No właśnie tuby dostarczane w opakowaniach tzn. 6x2" + tuba są niewiele większe srednicąniż shell-ka, wchodzi ona na dno bez problemy i ma po bokach ok. 2-3 mm luzu. Moje tuby natomiast podczas wkładania ładunku szczelnie ja oplatają shell-ka spokojnie wchodzi ale trzeba jej w tym trochę pomóc I moje pytanie czy będzie miało to wpływ np. na wysokość wystrzału, czy zbytnio nie powinno być żadnych problemów . |
|
|
Powrót do góry |
|
|
RobertG
|
Wysłany: Nie Lis 02, 2003 3:21 pm Temat postu: Re: Tuby |
|
|
maciek napisał: | I moje pytanie czy będzie miało to wpływ np. na wysokość wystrzału, czy zbytnio nie powinno być żadnych problemów . |
Nie wiem do konca jak to jest ale:
1. Na wysokosc wystrzalu to raczej nie powinno miec duzego wplywu.
2. Jezeli szelki sa cylindryczne a wchodza "na sile" to sporo zwieksza sie prawdopodobienstwo zaklinowania w mozdzierzu i rozerwania go ladunkiem miotajacym. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
leszek
|
Wysłany: Nie Lis 02, 2003 4:36 pm Temat postu: Re: Tuby |
|
|
maciek napisał: | I moje pytanie czy będzie miało to wpływ np. na wysokość wystrzału, czy zbytnio nie powinno być żadnych problemów . |
Na wysokość też. Lepsze dopasowanie - wszystkie gazy wykorzystane do wyrzutu. Z doświadczenia jednak wiem że jak trzeba szelce pomagać to najczęściej roz.. tubę. Najlepiej jak spada swobodnie ale powoli do wnetrza tuby.
Pozdrawiam. L. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pon Lis 03, 2003 5:42 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie najbardziej obawiam się tego, iż moze dojść do wybuchu wewnątrz tuby. Byc moze byłby to mniejszy problem ( będę odpalał tylko 2" ładunki bo tylko takie mogę normalnie kupić ) gdyby tuby z shell-kami były od siebie oddalone ja natomiast robię baterię i będę one zaraz koło siebie. Zrobiona przezemnie zeszłoroczna bateria spisała się bardzo dobrze ale tam nie było tego problemu co teraz... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KML
|
Wysłany: Nie Lis 09, 2003 12:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam.... Mam takie pytanie: Czy do moździerza o fi wew. 35mm, 5mm ścianka wystarczy ??? _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
RobertG
|
Wysłany: Sob Lis 15, 2003 10:27 pm Temat postu: |
|
|
KML napisał: | Witam.... Mam takie pytanie: Czy do moździerza o fi wew. 35mm, 5mm ścianka wystarczy ??? |
Nie mam co prawda danych dla tak małych średnic moździerzy ale dla papierowego fi=75mm: scianka min. 6,5 mm dlugosc 40 cm. Wiec wychodzi ze starczy z naddatkiem |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KML
|
Wysłany: Sro Lis 26, 2003 5:42 pm Temat postu: |
|
|
Witam... Dorwałem rure (chyba z PCV) gróbość ścianki 4mm fi wew. 32mm... Nada sie ??
P.S. Dodam jeszcze, że rura ma ok. 52 lata i widnieje na niej napis: WSKAŹNIK NEONOWY NAPIĘCIA WNĘTRZOWY.. czy wie ktoś co to za ustrojstwo było ?? _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
leszek
|
Wysłany: Sro Lis 26, 2003 6:02 pm Temat postu: |
|
|
Odpiłuj kawałek i sprawdź za pomocą młotka czy jest bardzo kruche. Jeżeli tak to albo wyrzuć albo umieść do połowy w ziemi.
Pozdrawiam. L. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KML
|
Wysłany: Sro Lis 26, 2003 6:21 pm Temat postu: |
|
|
Nie jest kruche... ma właściwości takie jak pcv ( plastyczne bardziej niz kruche ) _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
leszek
|
Wysłany: Sro Lis 26, 2003 8:25 pm Temat postu: |
|
|
No to możesz próbować ale i tak zabezpiecz siebie i otoczenie przed ewentualnymi odłamkami
Pozdrawiam. L. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Damian
|
Wysłany: Wto Lip 05, 2005 10:55 am Temat postu: |
|
|
Oto komercyjny, jednorazowego użytku moździerz 3 calowy.
...dla mnie wielokrotnego, dopóki drewniana zatyczka nie ulegnie uszkodzeniu _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Wto Lip 05, 2005 6:09 pm Temat postu: |
|
|
Nie siedze aż tak w komercji, ale w porównaniu do mojego 3" to ten jest dość niski (tak przynajmniej mi sie wydaje) Ile on ma długości dokładnie? _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
piroman
|
Wysłany: Wto Lip 05, 2005 6:20 pm Temat postu: |
|
|
Krótki owszem, ale czym miotasz ty a co było w tym moździerzu. Jednak komercyjny proch jest raczej niedościgniony jeśli chodzi o szybkość |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaco1
|
Wysłany: Wto Lip 05, 2005 7:14 pm Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, że ten moździeż ma z 25cm długości. A powinien mieć z 50cm. Był by owiele lepszy.
Tutaj wam daje 2 Fotki moich moździerzy:
Pierwszy moździerz to z rury PCV (bardzo wytrzymały):
A drugi moździerz to rura tekturowa (trochę zniszczona od środka, wkońcu po tylu strzałach)
Pozdrawiam Kaco1 _________________ ... ?!
Ostatnio zmieniony przez kaco1 dnia Wto Lip 05, 2005 8:45 pm, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hubcio
|
Wysłany: Wto Lip 05, 2005 7:25 pm Temat postu: |
|
|
Na moje oko tak jak Kaco mówi gdzieś 25do 30 cm ma ta rurka _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Wto Lip 05, 2005 10:41 pm Temat postu: |
|
|
Kaco1 dobre tekturki ale naprawde dobre to wytrzymują bardzo dużo strzałów... Mam takie rury tekturowe, dla mnie PROFI, zresztą, HellFire może o nich coś powiedzieć... no może powie jeszcze więcej jak poleci z nich dość dużo szelek* :>
Twój mozdzierz nie jest za dobry.. widać jak odkleja się papier, chyba że bardzo cos poszło nie tak (wybuch czegoś w mozdzierzu).
Jak będe mial więcej takich rur może sprzedam pare na forum...
* nie dawno mu sprzedałem, tak to się pewnie męczył na jakiś słabszych rurkach
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Damian
|
Wysłany: Sro Lip 06, 2005 9:43 am Temat postu: |
|
|
Moździerz ma drewnianą zatyczkę wys. 2,5cm. Wysoki jest na 27,5cm. Grubość ścianek 7mm. No i śr. wew. wiadomo 3"
Pozdrawiam, Rime. _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaco1
|
Wysłany: Sro Lip 06, 2005 9:49 am Temat postu: |
|
|
Witam
Piroman2 wiem że ta tekturowa tuba, jest już zniszczona. Ta jest jedna z gorszych. Może zaniedługo będe miał następną dostawe rur. Miałem lepsze z grubszymi ściankami, które wytrzymywały bardzo dużo strzałów. Niestety wszystkie już mi się zniszczyły
P.S P2 możesz dać jakieś fotki tych swoich Tub tekurowych, których sprzedałeś HF
Pozdrawiam Kaco1 _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Damian
|
Wysłany: Sro Lip 06, 2005 9:53 am Temat postu: |
|
|
Coś mi się wydaje że niektórzy stosują zbyt długie moździerze a później się dziwią że od FB im je rozwala .Moim zdaniem stosunek długości moździerza do szelki powinien wynosić ok. 4:1 podobnie jak korpus rakiety do SR.
PS. nie tylko od FB
Pozdrawiam, Rime. _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne
Ostatnio zmieniony przez Damian dnia Sro Lip 06, 2005 10:11 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaco1
|
Wysłany: Sro Lip 06, 2005 10:07 am Temat postu: |
|
|
Rime a powiedz mi kto komu, kazuje używać FB, do miotania np. Szelkami i się dziwią, żę im rozrywa moździerze. Ja jestem przeciwny co do używania FB przy miotaniu. Moim zdaniem Moździerz 2" powinien mieć wysokość 40-50cm, taka wysokość jest najlepsza.
P.S Rime, ty swoje wszystkie do tej pory szelki, miotałeś na FB Jak tak to spróbuj sobie na P CH lub P CZ. Zobaczysz różnice, możesz wciągnąć lepszą wysokość
Pozdrawiam Kaco1 _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|