Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

STATECZNIKI - RATUNQ!!!!!!!!!!
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ELZA

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2003 7:28 pm    Temat postu: STATECZNIKI - RATUNQ!!!!!!!!!! Odpowiedz z cytatem

hmm jest big problem....
stateczniki - cholender z czego je zrobic "szybko, latwo i przyjemnie" i zeby sie latwo montowaly, bo na razie zrobilam jeden z tektury, ale cos mam takie nikle przeczucie ze po starcie jakos tak rakieta poleci sobie a statecznik sam sobie bedzie sterem, zeglarzem, okretem...
zwyczajnie nie mam bladego pojecia w jaki magiczny sposob zamocowac to cholerstwo do korpusu rakiety zeby sie kurcze nie odklejalo samoczynnie...
myslalam o wkretach - na dobra sprawe to nawet papier mozna skrecac, a tym bardziej sztywna tekture... ale .... jeden problem jest, mianowicie w momencie zastosowania wkretow przy srednicy korpusu 70 mm i srednicy silnika 60 mm (pozostaje po 5mm na strone) nie wiadomo, czy te wkrety nie zahacza o silnik w momencie kiedy bedzie on mial wyskakiwac, aby pociagnac za soba spadochron...
pomozcie bo ja juz nie mam pojecia co robic...

pozdro

zdesperowana
ELZA

leszek

PostWysłany: Sro Wrz 03, 2003 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przy średnicy 50 mm robie z balsy kilkakrotnie impregnowanej w lakierze poliestrowym (odpadki styropianu rozp. w nitro) i przyklejam na ż.poliestrowa. Dla takiej średnicy jak podajesz to balse trzeba by zamienić np. na sklejkę (może odpady z jakiejs stolarni) a po przylejeniu do korpusu dodatkowo zaszpachlować przestrzeń pomiędzy statecznikiem a korpusem czymś gęstszym np.szpachlówka lub poxipol. tak myślę...
pozdrawiam. L.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
tom-tom

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2003 7:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

. r

Ostatnio zmieniony przez tom-tom dnia Pią Mar 25, 2011 2:30 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
cyberian

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2003 9:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
Co do materiałów na stateczniki to karton raczej się nie nadaje (no chyba że porządnie impregnowany lakierem nitro lub żywicą epoxydową) bo karton jest mało sztywny i może zacząć falować podczas lotu i lot rakiety będzie niestabilny Sad , Balsa jest super lekka ale też ma swoje wady jest dość łamliwa i jak to mówił Leszek dobrze jest ją zaimpregnować lub obkleić ją kartonem na wikol ale wtedy w trakcie schnięcia kleju trzeba stateczniki ścisnąć aby się nie wyginały (ja je układam na stole kładę na nie kawałek szyby a na szybę kładę parę książek).
Lecz moim zdaniem idealne na stateczniki jest laminat na płytki drukowane (płytka laminatowa pokryta warstwą miedzi do kupienia w każdym sklepie elektronicznym) jest ona lekka i bardzo sztywna i bardzo cienka (małe opory czołowe), no i ja komuś zależy na estetyce można tą miedz ładnie wypolerować i podczas loty w słoneczny dzień zajebiście to wygląda Very Happy .
OK. a teraz trochę o mocowaniu stateczników.
Ja do klejenia używam tylko i wyłącznie żywic epoxydowych (bardzo dobra do klejenia jest żywica dragona w puszkach bo jest gęsta i nie ścieka za mocno) bo tyko ona daje mocną i pewną powierzchnie sklejenia, dla pewności że statecznik się nie urwie można zrobić dodatkowe wzmocnienie w postaci paska włókna szklanego (w ostateczności może to być pasek materiału) przyklejonego na epoxyd albo na wikol i powstaje coś ala kątownik który zwiększa pole mocowana statecznika do kadłuba rakiety.
Jeszcze parę uwag:
-przed przyklejeniem stateczników z laminatu warto odtłuścić miedź benzyną ekstrakcyjną i zmatowić miejsce klejenia drobnym papierem ściernym
-przy przyklejaniu statecznika do korpusu rakiety wykonanej z PCV warto zrobić to samo co wyżej (odtłuścić i zmatowić kadłub )
-do mocowania stateczników nie polecam śrub i nitów zrywanych bo przy ewentualnej eksplozji silnika mogą kogoś zranić
-płyty CD nadają się na stateczniki do mniejszych rakiet Very Happy
-płyty CD nadają się na rakiety Exclamation Exclamation Very Happy (nawet fajnie latają, więcej info i zdjęcia wkrótce Laughing )

Pozdrawiam

ELZA

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2003 8:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

distal rules!!!!
wiec udalo sie - stateczniki som na miejscu i nawet sie trzymaja Smile
opis mojego dziela:

stateczniki wykonalam z tektury falistej tak by karby szly prostopadle do korpusu, wycielam z tektury odpowiedni ksztalt i wywinelam konce (po 2 cm z kazdej strony) na ksztalt litery T - ze srodka usunelam karbowanie.
na statecznik nakleilam przy pomocy dekstryny kartke z bloku technicznego rowniez zawijajac ja na dole na ksztalt T
po czym wszystkie cholerstwa przykleilam klejem "wikol" (knod thx za wikol - to nie byl prezes Wink ) do korpusu
gdy wikol troche przesechl (nie wiem czy sie wyrazam gramatycznie ale chyba kumacie hihi) zaszpachlowalam wszystko distalem i teraz cholera czekam az zwiaze...
do jutra rana..
ciekawe czy nie scieknie, ale zobaczymy
efekty beda widoczne w postaci filmu z niedzieli.

i tu do charliego (no bo oczywiscie sie czeplam z radosci ze mi wyszlo) jezeli nie przykleiles jeszcze kolnierza - to sie z tym wstrzymaj bo cholera wystaja na 100mm a nie na 90 Sad

mam nadzieje ze zaqmaliscie hihi
no i powiem wam w tajemnicy ze nawet fajnie to wyglada - pirogirl w sumie jestem wiec estetyke prac tez oceniam hihi

pozdro
ELZA

pirotechmaan
Gość

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2003 9:37 pm    Temat postu: Guzik Odpowiedz z cytatem

Witam

Guzik Ci z tego wyjdzie
. Jak czytam o tekturze, wikolu itp. to ..... brakuje mi hustki higienicznej czy patyczków z wacikami Wink . Za delikatne do Olusi . Szykuj Wć panno duży poligon bo rakieta będzie zapierd...a gdzie chce Wink

Pozdr. A

PS. Tracę natchnienie do forum Sad ale tym razem optymizm ELZY wydusił ze mnie ten post Confused .
Powrót do góry

Charly

PostWysłany: Czw Wrz 04, 2003 11:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ELZA napisał:

i tu do charliego (no bo oczywiscie sie czeplam z radosci ze mi wyszlo) jezeli nie przykleiles jeszcze kolnierza - to sie z tym wstrzymaj bo cholera wystaja na 100mm a nie na 90 Sad
pozdro
ELZA

No i oczywiście przykleiłem zanim to przeczytałem, ale co tam najwyżej troche skrócisz stateczniki... ustalimy to w pracy Wink
PS. jako że to mój pierwszy post - witam wszystkich forumowiczów! Mr. Green
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
ELZA

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2003 5:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

teraz pirotechmaanie to juz tak zwana "musztarda po obiedzie" ze statecznikami... przyklejone som i tyle, a na nastepna rakiete mam lepsiejszy patent bo kermitek wymyslil jak bedzie troche czasu to opisze na forum bo zaraz ide do pracy...

v-21 jestes cholera conajmniej dwuznaczny, chyba ze mi sie cos wydaje...

do charliego - spoko looza "damy rade razem" ... obetne je - dzis w pracy bede molestowac mistrza wiertarki o nozyk modelarski - moze pozyczy...

no i ps: dekstryna super usztywnia (no i w tym miejscu spodziewam sie v-21 nastepnego co najmniej dwuznacznego postu - stan na wysokosci zadania - licze na ciebie Razz )

pozdro dla all
dzieki za wszyatkie rady
mysle ze temat statecznikow jest potrzebny

ELZA

pirotechmaan
Gość

PostWysłany: Pią Wrz 05, 2003 7:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ELZA napisał:
teraz pirotechmaanie .........dekstryna super usztywnia (no i w tym miejscu spodziewam sie v-21 nastepnego co najmniej dwuznacznego postu ........

Witam

Im pirotechman a nie pirotechmaan Wink . Raz sam siebie wyrzuciłem z forum i potem mogłem się zalogować jako pirotechmaan Rolling Eyes . Na stateczniki może być sztywny karton o gr. 2-3 mm ( dla SR Oluisa czyli 120 g paliwa ). Do tego impregnacja w ŻE z acetonem pół na pół. Ale statecznik ze skrzydełkami Razz do przyklejenia do korpusu. Moje stateczniki do rakiety z Olusia były przybijane dwoma gwoździkami ( przez skrzydełka ) czyli 4 gwoździki na 1 statecznik. Na trzeciej rakiecie zaliczylem explozję ( inny SR ) i tak straciłem te stateczniki ale sobie je chwaliłem. Łatwo bylo przybić do rakiety ale tak aby się nie oderwały podczas staru. Skrzydełka można wysunać przed statecznik i potem okleić dookola rakiety aby na fuul się trzymały.
W innych rakietach stateczniki mocowalem przy pomocy małych kątowniczków jak na zdjęciu ( powiększyłem je stąd mniejsza czytelność ale widać o co chodzi ).

Nie jest to rozwiązanie piękne ale do testów wystarczające. Jeszcze jedna uwaga. Katownik to cześć metalowa więc trzeba mieć pewny SR. Jednak explozja SR to nie to samo co detonacja więc ryzyko jest takie, że z kamera oddalam się nie na 10 a na ok. 25 m.

A Ty ELZA lepiej sprawdź v-21 jak z tą rakietą. Bo może krzyku robić a okazać się, że to mała, ledwo zipiące maleństwo kiepsko podnoszące się do góry w czasie startu Razz

Pozdr. A Wink
Powrót do góry

ELZA

PostWysłany: Nie Wrz 07, 2003 1:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stateczniki "wacikowe" zdaly egzamin chcialam powiedziec - rakieta wcale nie zap... gdzie chce a i przy twardym ladowaniu sie nie polamaly....
jeden feler - sa latwopalne:)

Charly

PostWysłany: Nie Wrz 07, 2003 2:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A tak wygladały te stateczniki przed startem:

... a tak po "lądowaniu" Wink

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
ELZA

PostWysłany: Nie Wrz 07, 2003 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

widac dokladnie przyczyne naszego niepowodzenia Smile ze spadochronem
pioropusz ognia objal statecznik hihi - jak w katastrofie chalenger'aSmile

pozdro
ELZA

Charly

PostWysłany: Pon Wrz 08, 2003 10:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I jeszcze zdjęcie statecznikow "farosa" wykonane przez Knoda:
Powrót do góry
ELZA

PostWysłany: Pią Wrz 19, 2003 12:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do mojego patentu z distalem tektura falista blokiem technicznym dekstryna i wikolem dodalam jeszcze kilkukrotne laminowanie papieru sniadaniowego dekstryna i suszenie w piekarniku (stateczniki mozna - proch czerny raczej nie hehehe) w temperaturze 60 stopni...
wyszly miodzio ...
jutro maybe zdjecia pod wieczor jak damy rade hehe
a jak nie jutro to pojutrze...

pozdro
ELZA

ps: papier sniadaniowy - jakie to "kobiece" Wink hehe

skałt

PostWysłany: Nie Lip 04, 2004 12:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja tam przyklejam najpierw kropelką później smaruje żywicą epoksydową czekam aż wyscnie później papierem ściernym i juz dobrze się trzyma
Powrót do góry
Bartek G.

PostWysłany: Pon Lip 26, 2004 4:15 pm    Temat postu: Windyl Odpowiedz z cytatem

Witam tak siedze siedze i czytam o statecznikach i wpadł mi do głowy pomysł (czy genialny sami oceńcie) a mianowicie zrobienie stateczników ze starych płyt gramofonowych. Ja mam ich w sodomu (ponad 100 mama zbierała). Nie są one az tak bardzo siężkie że nieda się ich zastosować w rakietach i co najwarzniejsze to to że wystarczy je przeciąć i przykleić i gotowe
narazie

Łodygin

PostWysłany: Pon Lip 26, 2004 4:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

płyty gramofonowe-to już lepszym pomysłem byłby laminat-używany w elektronice? (czasami można kupić płytki nie pokryte miedzią)
POZDRAWIAM

jaskiniowiec

PostWysłany: Pon Lip 26, 2004 5:45 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rany Exclamation Exclamation Exclamation
Taki skarb jak winyle z muzyczką Ty chcesz na stateczniki ?! Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Aż mi skóra cierpnie. Nadać to by się nadały (patrząc na zimno) ale mnie by było szkoda. Weź zrób sobie stateczniki z pleksy, balsy, styropianu i co Ci tam wpadnie pasownego w łapy, ale proszę, jak sie da, to oszczędź winyle...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
pessos

PostWysłany: Sro Sie 25, 2004 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja stosuje tez plytki ale cd puste i bez muzyczki Very Happy tylko pociac nozem do tapet pomalowac przykleic kropelka i jazda Very Happy

plany na dziś są takie, że ich nie ma
Powrót do góry
Tomek J.

PostWysłany: Czw Sie 26, 2004 8:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam,
mam pytanko. Kiedyś robiłem rakiete, ale stateczniki pokryłem tylko blokiem technicznym. A czy można by stateczniki obkleic taśmą izolacyjną?? Np. czarna?? Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: